Ledaren för protesterna i Kazakstan framträder!?

18
2007
Mukhtar Ablyazov By Мухтар Аблязов – YouTube – View/save archived versions on archive.org and archive.today, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=83320068

Sputniknews rapporterar kontinuerligt om händelserna i Kazakstan. här.

För 3 timmar sedan kom följande rapport:
Kazakstans före detta energi-, industri- och handelsminister och den landsflyktige ex-bankiren Mukhtar Ablyazov har uttalat att han ser sig själv som ”ledaren” för de pågående protesterna i Kazakstan. Han hävdade också att han rutinmässigt har rådfrågat folk på plats i staden Almaty i taktiska frågor.
”Jag ser mig själv som oppositionens ledare. Varje dag ringer demonstranterna mig och frågar: ’Vad ska vi göra? Vi står här: Vad ska vi göra?'”
Den före detta bankiren, som för närvarande bor i Paris på grund av att ha blivit anklagad för att ha stulit 6 miljoner dollar från en kazakisk bank, fortsatte med att tillägga att han är redo att återvända till sitt hemland och leda den provisoriska regeringen när protesterna når rätt storlek.
Ablyazov avfärdade anklagelserna om att protesterna finansieras från utlandet och tillade att han inte hade fått några pengar från väst för detta ändamål. Landsflyktig ex.bankir från Kazakstan i Paris uppger att han är ledare för protesterna.

Stämmer det? Troligen inte. Han torde vara en bricka i spelet som uppmanats att framträda för att dra bort sökande blickar från andra håll. Tror jag. Att demonstranter ringer hoinom – kanske – innebär inte att han är ledare. Hur har han i så fall kunnat organisera dessa våldsamma dödliga protesterna?

Tass skriver kl. 14.01, ser jag nu efter initiala publiceringen. Förstärker min bedömning, men inte hans kandidatur. Wikipedia har liknande information.

Ablyazov fallet
Avser brottmål relaterade till misstänkt förskingring av banktillgångar, bedrägerier, dokumentförfalskning och maktmissbruk. Ablyazov lämnade Kazakstan 2009, efter konkursmeddelandet och förstatligandet av BTA Bank. Han fördes upp på Interpols internationella efterlysningslista.

I juli 2013 greps Ablyazov i Frankrike. Ryssland och Ukraina krävde att han skulle utlämnas. I september 2015 beordrade den franska regeringen att utlämna honom till Ryssland. Ablyazovs advokater hävdade att fallet var politiskt motiverat och vände sig till Frankrikes statsråd, som återkallade utlämningsbeslutet.

2017 dömdes Ablyazov i frånvaro i Kazakstan till 20 år bakom galler och hans egendom beslagtogs. Han befanns skyldig för att ha skapat och lett en kriminell grupp, förskingrat BTA Banks medel, penningtvätt och maktmissbruk. I november 2018 dömde en domstol i Kazakstan Ablyazov in absentia till livstids fängelse. Han befanns skyldig till att ha organiserat mordet på den tidigare bankiren Yerzhan Tatishev.

I december 2020 dömde en domstol i Moskva Ablyazov in absentia till 15 års fängelse för en storskalig förskingring som en del av en organiserad grupp. TASS
Wikipedia.

Föregående artikelDebatt i DN: Hur bör Sverige förhålla sig till Rysslands förslag om säkerhetsordning, Magdalena Andersson?
Nästa artikelRyssland kritiserar utrikesminister Blinken för ”dumt” uttalande om Kazakstan. Vad sa han?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

18 KOMMENTARER

 1. Tyvärr är den här typen av ”exilledare” -som haft båda händerna i många syltburkar- drivna av makt och pengar: störtar man den egna regeringen slipper man det egna landets problem som ny makthavare. Dessa ”oppositionella” drivs knappast av höga filosofiska, humanistiska eller ideologiska principer. De är de vanliga ”bankirererna” eller ”affärsmännen”: fixarna och trixarna i den post-sovjetiska privatiseringskarusellen. Deras samveten väger naturligtvis alltid lätt och tynger nog ingen kudde någonsin någonstans.

  I och med att han också är dömd i rysk domstol i sin frånvaro: lämpligt bekvämt för t.ex. NED eller CIA -denne man behöver man inte oroa sig över att han ens i värsta nödfall skall åka till Moskva en endaste gång – faktiskt!

  En planterad L’agent provocateur…som det hette förr.

  • Japp, som vanligt en skojare som tänker fortsätta skinna sitt gamla hemland på mer pengar! Det är nog dyrt att leva i Frankrike och pengarna han stal är kanske nästan slut eller vill han ha mer pengar och bli en oligark på högre nivå? En perfekt kandidat som ny ”ledare” för att sälja ut allt billigt till USA och EU och sedan smita tillbaks till Frankrike! Inte svårt att se ett mönster i dessa ”revolutioner”….

 2. Heter även denne också guano guaido? I så fall måste han vara en klon, eller? Ska västs exceptionella dumuhuvuden erkänna Mister Clone gusno guaido härnäst? Januari kommer inte att bli tråkigt så mycket står klart

 3. Den här ryska nyheten från Sputnik påminner mig om en nyhet i Pervyj Kanal (Rysslands största statliga nyhetskanal) för en 4-5 år sedan. Den på den tiden mest kände (numera helt bortglömde) ledaren i den s k folkrepubliken Donetsk hade blivit mördad på en restaurang i Donetsk, och nu visades ”mördaren” upp. Ett lokalt fyllo som inte ens skulle hittat till restaurangens toalett själv. Sjävklart var det ryska FSB som låg bakom mordet. Antagligen fick fyllot ett par flaskor vodka för sin ”filminsats”.

  Nyhetsbanken har en en mer trovärdig förklaring till vad som hände:

  https://www.nyhetsbanken.se/2022/01/vad-ligger-bakom-upproret-i-kazakstan.html

  Det verkar som om nyhetsförmedlingarna i Ryssland och Kazakstan inte riktigt går i takt.

  Vad Pervyj Kanal säger i ärendet just nu kan jag inte utläsa ur det ändlösa utbudet av helgprogram,
  det är ju ryska julen idag och nyhetsafton för ett par dagar sedan, och de sovjetiska filmerna, ryska kyrkan och just nu Pugatjova har fullt upp.

  • Under tiden rensar Ryska Spetsnaz skiten ur väst finansierade dime a dozen, d v s gig revolutionärerna. Kazakistan blir ytterligare ett failed regime change projekt, allehanda hata Ryssland typer har fullt upp med att oja och aja över ännu ett amerikanskt geopolitisk haveri. Det lär ta tid innan dessa typer fattar att the game is over – västs tid är över. So, keep on ooo-ying an aaaa-ying🤣

 4. Håller med där. Denna korkskallen har ändå ingen plats i Kazakstan. Det blir inget skinna av landet, från ett annat land som den parasiten han är. Försöker köra en sån där Juan-Gaido som det heter. Men han får inget öre av Kazakstan,denna fifflande parasit. Här finns inget att hämta. Ryssland och Kina som både råkar vara grannar och vänner med Kazakstan kommer aldrig tillåta detta. Bättre kolla efter andra alternativ på annan plats,kanske någon av amerikas delstater

 5. Fick se veta,att man tog över flygplatsen, ihop med 5st plan också. Detta var mycket farligt. Men samma dag som en rysk mini-styrka av poliser inbjudna av Kazakstans president kom in där,så fick man omedelbart kontrollen över allt tillbaka på direkten samma dag. Det var fint jobbat där, av denna mindre polis-styrkan från SCTO tror jag dom hette

 6. Du talar om en kazakisk (jag får röda streck under om jag skriver ”ch” istället för k) bankir som gått i landsflykt efter att ha stulit pengar från banken och allmänt betett sig illa åt.
  Det kan absolut vara så.
  Efter den sovjetiska planekonomin följde en oligarkekonomi av dem (många gånger högt uppsatta partifunktionärer som snabbt drog på sig roffarkoftan då statens tillgångar skulle gå till ”marknaden” och folket.
  Jag tror det är lite så den ryska ekonomin fungerar.
  Efter planekonomin följde oligarkekonomi.
  Det speciella är bara att den oligarkekonomi tycks ha mandat hos det ryska folket så länge dess betydande tillväxt och tillgångar stannar inom landet.
  Men får oligarken alltför stor smak på väst riskerar denne och stämplas som utländsk agent och blir fiende till staten och ratad av folket.
  Jag tror det är ytterst viktigt att man i ”ryssländerna” är lojal.
  Ungefär lika viktigt som det var att vara lojal till Sovjetstaten.
  Om inte, hade staten upprättat korrektionsläger där den icke lojale fick chansen att komma tillbaka.
  Inga semesterhem precis, men ändå en chans till bättring.

 7. Nu är jag lite näsvis men var försiktig med kyrilliska bokstaven у och dess transkription till u.
  Som vi uttalar u som längre vokal finns inte i ryska.
  у låter ungefär som vi uttalar o som i ost.
  I ryskt tal är alla vokaler korta (öppna) utom möjligen vokalen ы som inte är alldeles enkel att lära sig.

  Ni som vill ha en trevlig inomhussyssla i vinter, börja lär er ryska
  (om ni inte redan kan).
  Jag är 65. Vägra säg ni är för gammal för att lära.

 8. Nyhetsbanken återgav igår uppgifter om ’den vilde’ Arman Dzjumageldijev som angavs vara från grå vargarna och som hade med uppviglingen till våld att göra. Det är samma artikel som Mats Larsson länkar (även om han beträffande mordet i Donetsk inte förklarar varför han anser det)
  Sen skrivs det om att en hög säkerhetsdignitär Karim Masimov gripits för förräderi
  Men jag hittar inget mer om ’den vilde’
  Eftersom grå vargarna kan associeras till Turkiet och Cia och Nato så är det intressant om den gossen inte diskuteras mer.
  Kanske betyder det att Kazakstan och Ryssland mfl ser det som ett försök från väst att splittra Ryssland och Turkiet, kanske mha den gripne från säkerhetstjänsten.
  Han anklagades ju för att ha assisterat upproret men detaljer om det har jag inte tagit del av ännu

 9. Det är väldigt svårt att få fram tillförlitlig information, och jag har ingen längre erfarenhet av Kazakstan, men uppenbart har detta ingenting att göra med några ”klyftor”, eller att folk har varit fattiga, och farit illa, eller krävt ”demokrati”. Mycket tydligt har det allt att göra med ett klansamhälle, och oroligheterna utlöstes av att regeringen tog bort bidragen på LPG, vilket gjorde att priset övernatt fördubblades. Dessutom tycks spänningar mellan landets muslimska urbefolkning, Kazakerna, och under sovjettiden invandrade kristna ryssar, spelat in. Situationen är alltså mycket liknande som den varit i Afghanistan och Xinjiang. Den förenklade tillrättalagda USA påverkade bild som sprids i Sverige stämmer inte.

  Det mest intressanta är hur otroligt snabbt USA propaganda tog fart, speciellt på DN, men även på Expressen. Bonniermedia är uppenbar trogna sin uppgift att sprida USAs propaganda.
  https://www.dn.se/varlden/anna-lena-lauren-vaxande-frustration-mot-att-tvingas-leva-fattigt-i-ett-rikt-land/
  Folk levde uppenbart inte alls fattigt, men heller inte rikt. Det fanns möjlighet till stora förbättringar.
  Att landets affärer inte är så välskötta som dem borde vara är klart.

  DN går även som vanligt ut med den amerikanska standard propagandan att detta skulle stoppa en demokratisering, men USAs och västs ”demokrati” system fungerar inte i ett muslimskt samhälle, Afghanistan det senaste beviset.
  https://www.dn.se/ledare/kazakstan-ar-nasta-demokratiska-drom-att-krossas-av-putin/

  Vidare påstår DN falskt att Ryssland har invaderat, men det är Kazakstan som bett om hjälp med fredsbevarande styrkor från organisationen CSTO, Collective Security Treaty Organization, där Ryssland ingår, men det är flera länder i området som skickar fredsbevarande styrkor.

  Mycket tydligt är att USA nu arbetar intensivt på att ta kontroll i Kazakstan, precis som tidigare i områden som Afghanistan, Xinjiang, Tibet, eller Hong Kong.

  Kazakh President Kassym-Jomart Tokayev har tydligt gått ut och anklagat USA för oroligheterna, utan att nämna USAs namn.

  Tydligt har USA nu engagerat den förrymde kriminella och tidigare Kazakh Minister of Energy, Industry, and Trade, ex-banker Mukhtar Ablyazov som ”ledare för oppositionen”.
  https://sputniknews.com/20220107/fugitive-ex-banker-sees-himself-as-leader-of-opposition-in-kazakhstan-1092089083.html

  Uzbek journalister och regionala experten Ergashev Soloviev Live channel broadcast på YouTube säger att oroligheterna är koordinerade och har en ledning. USA ledning, det vet vi inte, men möjligheten är stark.

  • Den här Luren slår alla rekord i dumhet! Att tvingas leva fattigt i ett rikt land är väl frustrerande i Sverige också vilket den galopperande kriminaliteten visar! Ja, det är en ännu större växande frustration även i USA där brottsligheten trotsar all beskrivning för ett s k i-land! Bara i Portland, stad med 500 tusen invånare sköts över 1100 personer förra året! Det du Luren….

   • Det är helt klart att Kazakstan kunde ha skötts bättre, men samma sak gäller för brittiska Hong Kong. Hong Kong är nu återlämnat till Kina som nu arbetar på att korrigera 160 års brittisk vanskötsel. När det gäller Kazakstan, tar man en titt på den profil av aktiviteter som vi ser i Kazakstan pekar det mycket tydligt på att USA agerar i bakgrunden, vilket indirekt bekräftas av hur USA och dess propagandamaskin har reagerat. Profilen speglar exakt hur USA agerat i mängder av tidigare fall som Hong Kong, Tibet, eller Xinjiang osv. där man driver fram upplopp och oroligheter som bas för en färgrevolution och regimbyte. Händelserna i Kazakstan passar exakt det mönstret med hur man hetsar och piskar upp stämningen.

 10. Jag såg och läste det där igår, ” Kazakstan är nästa demokratiska dröm som Putin krossar” Bara rubriken var ju helt uppenbart. Man har inte lärt sej av Afghanistan,trots att året inte passerat,det var ju i somras det fiaskot. Varför och hur tror dessa idioter i väst att man kan förvandla hela världen till EU väst demokrati? Övriga världen är inte EU och väst. Det finns öst också,och Mellanöstern men även många muslimska länder. Det är idiotiskt och mer än korkat,om EU fortsätter tro på detta falska att hela övriga världen går att förvandla till” EU väst demokrati” det är det mest korkade och misslyckade som finns,men trots det pågår detta

  • Publicerat i det amerikanska styrda propagandaorganet DN. Det är ju skrämmande tydligt vad dom sysslar med och vem som drar i trådarna. Inte ens ett ytligt försök att analysera. Det gäller bara att repetitivt hamra in lögnen och repetera den till den förhoppningsvis blir en sanning. Känns metoden igen?

 11. Nu är det bekräftat att för många utlänningar gripits. Bland dessa par tusental som nu hunnit bli gripna,är ovanligt många utlänningar. Det går inte att dölja det mer,att många är utlänningar. Detta har redan avslöjats. Vad fan gjorde alla dessa utlänningar i Kazakstan,bland våldsamma kravaller och mord på så många poliser. Även här hos oss i Svt Sverige har man nu erkänt att det finns utlänningar bland dom gripna,men man har vinklat detta som väntat så det tjänar den egna propagandan

  • Det stämmer bra det. Up till 20,000 legosoldater om man ska tro vissa källor. Bekräftat är det dock att en terrorist från apartheid israel som fick sätta livet till antagligen för det misslyckade regime change projektet

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here