Lettland förbjöd firandet av nazismens krossande, tillåter hyllningar till lettiska SS. Regeringen & Nato: Sverige ska stödja Lettland

0
1517

I de baltiska republikerna Estland, Lettland och Litauen har minnesmärken över Sovjetunionens seger över nazismen tagits bort i massor, och på Segerdagen den 9 maj 2023 både arresterades och trakasserades personer som försökte fira segern över nazismen.

Daily Telegraph skriver:

Mer än två dussin invånare i Lettland greps på tisdagen för att ha brutit mot en lag mot att fira Sovjetunionens seger över Nazityskland. EU- och NATO-medlemspolisen beslagtog till och med en ”Ryssland”-jacka från en man i rullstol och arresterade en annan för att ha burit sovjetiska medaljer offentligt.
Klockan 23.30 lokal tid rapporterade lettisk polis totalt 26 arresteringar, utfärdade 38 böter och hänvisade fyra till straffrättsliga förfaranden, enligt nyhetsbyrån Delfi.
Medan de flesta fall registrerades i Riga, huvudstaden, skedde flera arresteringar också i Daugavpils. I en incident dök en pensionär som ”såg för ung ut för att vara en veteran från andra världskriget” upp iförd en jacka med sovjetiska medaljer. När polisen bad honom ta av den, gjorde han motstånd mot gripandet.

Årliga marscher för att hedra nazister i Lettland

2019 slog den judiska världskongressen larm på grund av de årliga marscherna i Lettland för att hedra nazister och nazistiska kollaboratörer:

World Jewish Congress CEO och Executive Vice President Robert Singer uttryckte oro och fördömande efter att andra världskrigets veteraner från Lettlands Waffen SS och deras allierade marscherade genom huvudstaden Riga för att hedra sina fallna kamrater, och mer än 1 000 nynazister paraderade genom Litauens huvudstad Vilnius medan de sjunger ”Litauer för Litauen”.

”Alla de som glorifierar nazister och deras kollaboratörer genom att marschera eller på annat sätt hetsa till hat, helt enkelt. De firar de mörkaste ögonblicken i modern historia och stödjer en modern agenda som kräver förstörelse av alla som anses ”andra”. … Det är upp till myndigheterna i Lettland, och alla andra länder där sådana vidriga uppvisningar äger rum, att göra allt som står i deras makt för att stoppa dessa demonstrationer, sa Singer.

Hyllningarna till nazisterna fortsätter

Singer fick det inte som han ville. Hyllningen till de nazistiska veteranerna fortsätter i Lettland och de andra baltiska länderna. Varje år firas den lettiska Waffen SS-legionen med parader, kransnedläggning och tal. Detta sker med välvilligt stöd från myndigheterna.

Firandet av Sovjetunionens seger över Nazityskland den 9 maj kan snart ställas in helt i Lettland, sa inrikesminister Maris Kucinskis i en intervju med den nationella TV3 på onsdagen.

”Några år till och vi kommer att kunna ta bort den röda färgen helt från den 9 maj”, sa politikern och antydde att ”röda flaggor” snart kommer att ersättas av EU-flaggor för att fira Europadagen. ”Vi i Lettland kommer aldrig mer att fira den 9 maj”, tillade han. Men det kan ta mycket längre tid att ändra människors uppfattning, medgav Kucinski.

Hans kommentarer kom efter att det lettiska parlamentet förra månaden officiellt förbjöd alla festliga evenemang, möten, marscher och marscher för att fira segerdagen den 9 maj, och beskrev sådana handlingar som ”förnedrande och undergrävande av Lettlands värderingar som en demokratisk och nationell stat, inklusive splittring av samhället, förhärligande av krig, militär aggression och totalitarism, såväl som en falsk tolkning av historiska händelser.”

Källa: Steigan.no: https://steigan.no/2023/05/latvia-slar-ned-pa-feiring-av-seiersdagen-og-tillater-hyllest-av-latviske-ss/?utm_source=substack&utm_medium=email

Red. Romelsjö: Regeringen & Nato: Sverige ska stödja Lettland militärt

UD Lettlands försvarsminister Artis Pabriks vill att Sverige som Natomedlem ska stationera soldater i Lettland. Det är samme Pabriks som hyllat de lettiska SS-divisioner som stred för Nazityskland i andra världskriget. LETTLANDS FÖRSVARSMINISTER VILL HA NATOSAMARBETE MED SVERIGE – HAR HYLLAT SS-FÖRBAND
Sverige ska vara med i Natos missilförsvar och även flygpatrullera över Baltikum. Svenska markstridsförband ska också vara redo att bidra till Natos försvar av de baltiska staterna, enligt statsminister Ulf Kristersson (M). https://www.tn.se/inrikes/24778/sverige-ska-delta-i-natos-missilforsvar/
Glöm inte att ”Sverige har stora näringslivsintressen i Lettland. Sverige står för den största andelen av utländska direktinvesteringarna.” https://www.regeringen.se/sveriges-regering/utrikesdepartementet/sveriges-forbindelser-med-omvarlden/europa-och-centralasien/lettland/
Norska försvarsanalysen 2023 uttrycker oro ”Med Sveriges och Finlands kommande Nato-medlemskap hoppas man att de tre nordiska länderna skall ta ansvaret för Nato:s nordflank. Samtidigt uttrycks en viss oro för att Finland och Sverige skall styras in mot att bevaka Östersjön och Baltikum.” https://www.alliansfriheten.se/norska-forsvarsanalysen-2023/

Vill svenska folket att pengar till militären ska användas till att kunna försvara länder som Lettland i stället för att gå till det svenska territorialförsvaret?

Föregående artikelHur Västpressen har börjat normalisera Azovbataljonens nazism
Nästa artikelVisar Natos proxykrig i Ukraina att Nazitysklands nederlag enbart var en paus för fascismen?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here