Maktkampen fortsätter i Kiev

2
582

Efter en utdragen konflikt – och rykten om en statskupp – har Zelenskiy tydligen lyckats bli av med sin främsta rival, general Zaluzhny.
Samtidigt är ryska styrkor på väg att erövra Avdejevka, och den ukrainska fronten visar tecken på att kollapsa. Kvinnor och gamla män är värvade i den ukrainska väpnade styrkan.
Är det Kievregimens sönderfall och fall vi bevittnar? Vad kommer USA och dess allierade att göra?

Se videokommentarer (ovan).

DN skriver Häftig kritik i Ukraina mot att populär överbefälhavare fick sparken.

Reaktionerna i Ukraina på att försvarschefen Zaluzjynj fått sparken är upprörda. Presidenten Volodymyr Zelenskyj anklagas för att ta oerhörda risker – av politiska skäl – mitt under brinnande krig. – Det finns inga som helst strategiska skäl att byta ut befälhavaren. Det är ett rent politiskt beslut, säger den ukrainska statsvetaren Ihor Rejterovitj till den ukrainska nyhetssajten hromadske.ua.

Enligt honom kan beslutet bli ödesdigert för Ukraina.

– När politiker blandar sig i militära beslut brukar det leda till mycket dåligt resultat, säger han.

På sociala medier anklagas Zelenskyj för att låta sig styras av sina känslor. Hans främsta kritiker, före detta ukrainska presidenten Petro Porosjenko, sade redan förra veckan (när ryktet om att Valerij Zaluzjnyj skulle avskedas kom i svang) att det är ett galet beslut.

Den nye försvarschefen Oleksandr Syrskyj är född i Ryssland och har studerat vid militärhögskolan i Moskva. Han anses vara en av Zelenskyjs förtrogna och kommer i motsats till Zaluzjnyj inte att ge några intervjuer till västliga medier utan att de kontrolleras av presidentens stab.”

Läs gärna bakgrund i Varför sparkar Zelensky general Zaluzhny?

Föregående artikelTolv-stegs-metoden för regimförändring (och den andra för alkoholism)
Nästa artikelKräv att utrikesminister Billström agerar mot kriget mot Gaza!!
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

2 KOMMENTARER

 1. Vad roligt! Låt maktkampen fortsätta tills det hela brakar ihop.
  Väntar med spänning på vad nazisterna som jo är lierade med den avsatte kommer att göra.
  Popcorn är redo!!!👌

  Förresten varför är det så tysta på den ryssofobiska fonten?
  Vad säger svenske Bagdad Bob Paasikivi? Eller bluff Ryssland expert de Nuclear som jo siade multum på den här bloggen t ex?

 2. SR-programmet Utrikeskorespondenterna Ryssland sändes idag 11/2 i repris från i onsdags. Då hade general Zaluzhny ännu inte fått sparken. Ja, krisen inom Kievregeringen är nu i full blom. I programmet framkom hur USA – via ambassaden, sina militära stödenheter? – mycket oblygt lagt sig i den ukrainska krigföringen, och motsatt sig Zelenskijs linje:
  – Släpp Bachmot
  – Sprid inte ut trupperna längs hela gränsen
  – Koncentrera i riktning mot Krim
  Det är möjligt att USA;s s k råd låg nära general Zaluzhnys, då t ex Zelenskij förbjöd förbanden att släppa Bachmot: den skulle hållas!

  Den här typen av avvisande av USA:s ”goda” råd kan mycket väl spela in i republikanerns långbänk i kongressen, medan biståndet till mördarstaten Israel gick igenom direkt

  Programmet tog också upp problemet att rekrytera soldater. Vid det ryska anfallet ställde sig ukrainare i kö till rekryteringskontoren. Nu finns inga köer. I stället satsar Zelenskij på att betala soldater för att ta värvning (EU-pengar på 50 md euro passar då bra) . En av korrarna berättade att en ukrainsk kvinna hade inte träffas sin man på ett år. Då åkte hon resolut med mat till hans förläggning. Det är bara en informationsbit, men avslöjar att en del/många(?) soldater får inte ens permis för återhämtning. Då är onekligen läget allvarligt. Slutet på kriget? Nja, men förhoppningsvis början på slutet..

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here