Varför sparkar Zelensky general Zaluzhny?

11
766
General Zaluzhny

Ja, varför sparkar Zelensky general Zaluzhny? Det korta svaret är att Zelensky m.fl. menar att det är viktigt att hitta en syndabock – innan han själv fockas via USA:s inflytande. Det har länge varit känt att det finns motsättningar mellan Zelensky och Zaluzhny, sedan den senare offentligt sagt att Ukrainas motoffensiv misslyckats, vilket är uppenbart för ”alla” (utom Zelensky och hans Ja-sägare). Zaluzhny är mycket populär, vilket gör honom till en farlig medtävlare till Zelensky. Om Zaluzhny fått vara kvar hade allt mer ljus kastats på Zelenskys politik som möjlig orsak till motgångarna. Att detta sker just innan Tucker Carlson ska publicera sin med spänning väntade intervju med Putin är kanske en tillfällighet – eller inte.

Utdrag nedan ur Kyiv Post och ur Sputnikglobe.

Zelensky meddelar att Zaluzhny ersätts.

I ett något vagt inlägg på sociala medier sade Zelenskyj: ”Jag träffade general Valerij Zaluzjnyj. Jag tackade honom för de två åren av försvar av Ukraina.

”Vi diskuterade den förnyelse som Ukrainas väpnade styrkor behöver. Vi diskuterade också vem som skulle kunna vara en del av det förnyade ledarskapet för Ukrainas väpnade styrkor.

”Tiden för en sådan förnyelse är nu.”

Ukrainas försvarsminister Rustem Umerov bekräftade att Zaluzhny hade avsatts från sin post: ”Idag fattades ett beslut om att förändra ledarskapet för Ukrainas väpnade styrkor.

”Jag är uppriktigt tacksam mot Valery Fedorovych (Zaluzhny) för alla hans prestationer och segrar.”

Zelensky sa att han har bett Zaluzhny ”att fortsätta vara med i laget.”

Efter att hans uppsägning tillkännagavs sa Zaluzhny: ”Uppgifterna för 2022 skiljer sig från dem för 2024. ”Därför måste alla förändras och anpassa sig till de nya realiteterna också. För att vi ska kunna vinna tillsammans.”

Zaluzhny kommer att ersättas av Oleksandr Syrsky som har fört befäl över de ukrainska styrkor som försvarar Kiev och Kharkiv.

Rykten om Zaluzhnys eventuella avsked började cirkulera den 29 januari, efter ett möte med Zelensky.

Ryktesspridningen på sociala medier gick på högvarv på måndagskvällen förra veckan efter att flera framstående politiker och journalister antytt att Zaluzhny var på väg att avskedas.

I ett inlägg på Telegram sade försvarsministeriet vid den tiden: ”Kära journalister, vi svarar omedelbart alla: Nej, det är inte sant.

Men under helgen bekräftade Zelensky ryktena om att han övervägde att ersätta Ukrainas nuvarande militära ledning.

I en intervju med den italienska TV-kanalen Rai News 24, söndagen den 4 februari, betonade Ukrainas president behovet av en omstart för ledarskapet och vikten av en ”nystart” för landet.

Han fortsatte med att förklara att övervägandet sträcker sig bortom den militära sektorn, vilket indikerar en bredare översyn av högre tjänstemän inom olika områden av regeringen.

Zaluzhnys bakgrund
Valery Fedorovych Zaluzhny, den blivande generalen, föddes den 8 juli 1973 i Novohrad-Volynskyi, numera Zviahel.

Han tillhörde den generation officerare som, efter att ha sett militären under sovjettiden genom sin fars ögon, insåg att den moderna ukrainska armén behövde göra sig av med den gamla militära dogmen i Sovjetunionen som byggde på ett stelt, toppstyrt beslutsfattande och bättre likna Natos modell där en officer först och främst måste vara en ledare, inte bara en befälhavare.

Kriget i Ukraina
Zaluzhny sa i en intervju med The Economist i december 2022: ”För oss, för militären, började kriget 2014 …. Jag hade ingen aning om vad krig egentligen var 2014.

Red Romelsjö: Medan alla etablerade politiker och media menar att kriget började 24/2 2022.Efter att ha gjort bra ifrån sig under striderna på östfronten genomgick han ytterligare en period av befäls- och stabsofficersutbildning, inklusive övningar och utbildning med NATO-styrkor vid flera tillfällen.
Red Romelsjö: ”striderna på östfronten”. I Kievs attackern på landets egna invånare i Donbass, i stället för att följa Minsk 2.

Marina Miron, forskare vid avdelningen för försvarsstudier vid Kings College i London, sade följande om Zaluzhny: ”Kriget i Donbas formade hans idé om att i princip skapa en flexibel struktur inom Ukrainas väpnade styrkor, genom att se hur krig förs i modern tid.

”Du ser att det fanns en blandning: han har gjort något på slagfältet, han leder trupperna, han går tillbaka till studierna, han blir befordrad, han gör lite av varje.”

Red: Klargörande?

Dan Rice, ordförande för Thayer Leadership så: ”Så han satte igång, med början 2014, att verkligen förändra hur den ukrainska militären utvecklar ledare.

”Han utvecklade en rad befälhavare under sig som speglade hans ledarstil … de hjälpte till att utbilda armén till att bli mycket mer flexibel och mycket mer västerländsk, och verkligen utveckla de yngre ledarna, sergeanterna, löjtnanterna och kaptenerna till att bli mycket mer innovativa, problemlösande, mycket annorlunda än de gamla sovjetiska arméerna. Den armé som stred mot ryssarna 2014 är helt annorlunda än den armé som möter ryssarna 2022.”

Den då 48-årige generalen var inte den enda som blev chockad över då han blev ÖB  då detta innebar ett hopp på flera steg över hans position på karriärstegen vid den tidpunkten. Många förväntade sig att Oleksandr Syrskyi, som var äldre än Zaluzhny skulle bli ÖB.

Både och Zaluzhny  hävdar att de litar fullständigt på varandra, men ändå fortsätter ett intrigerande. General Zaluzhny har blivit så populär att både allierade och motståndare till president Zelensky känner att han kan bli ett politiskt hot.

”Den så kallade konflikten med Zaluzhny uppfanns av vår opposition från början till slut”, enligt Oleksiy Arestovych, en av Zelenskys medhjälpare och veteran från Ukrainas militära underrättelsetjänst.

Zaluzhny å sin sida säger: ”Jag litar på Syrsky. Om han säger till mig att han behöver en brigad till, så betyder det att han verkligen behöver en brigad till.”

I en intervju med The Economist i december insisterade general Syrsky: ”Armén står utanför politiken. Det är som det ska vara och som lagen kräver att det ska vara.”

Det sätt på vilket kriget i Ukraina utvecklas tyder på att triumviratet fungerar. Zelenskyj utkämpar kriget på den internationella arenan och övertalar, övertalar och skäller ut sina allierade för att ge Ukraina de verktyg landet behöver för att göra sitt jobb.

Zaluzhny gör det han gör bäst: ”Som överbefälhavare för de väpnade styrkorna är jag ansvarig för stridsberedskap, utbildning och användning av de väpnade styrkorna”, sade han till Radio Svoboda i en intervju i september.

Det är befälhavaren för markstyrkorna som främst bidrog till de ukrainska truppernas framgångsrika försvar av Kiev i början av kriget, de framgångsrika motoffensiverna hösten 2022 i Kherson och Kharkiv och till vilken mycket av de tunga lyften kommer att falla i den pågående sommaroffensiven 2023.

Sedan starten av den fullskaliga ryska invasionen har Zaluzhnyy gjort relativt få offentliga framträdanden och endast gjort enstaka offentliga uttalanden, och föredragit att överlåta dem till sin mer karismatiske president.

_____________________________

Sputnikglobe skriver

Generalens avgång kommer efter månader av intriger mellan honom och Ukrainas president Volodymyr Zelensky, som kritiserade befälhavaren för att ha avslöjat att Kievs motoffensiv sommaren 2023 hade misslyckats.
Den ukrainska arméns överbefälhavare Valery Zaluzhny har lämnat sin post som Ukrainas högste general, meddelar Ukrainas försvarsminister Rustem Umerov.

”General Valery Zaluzhny hade en av de svåraste uppgifterna – att leda Ukrainas väpnade styrkor under det stora kriget mot Ryssland”, skrev Umerov i ett inlägg på sociala medier på torsdagskvällen. ”Men krig förblir inte detsamma. Krig förändras och kraven förändras. Striderna 2022, 2023 och 2024 är tre olika verkligheter. 2024 kommer att medföra nya förändringar som vi måste vara redo för. Det behövs nya tillvägagångssätt och nya strategier”, tillade han.
”Idag fattades ett beslut om behovet av att förändra ledarskapet för Ukrainas väpnade styrkor. Jag är uppriktigt tacksam mot Valerij Fedorovytj för alla hans prestationer och segrar”, skrev Umerov.

Tidigare under dagen publicerade Zaluzhny och Zelensky bilder på sina respektive sociala medier som bekräftade att de hade träffats.
”Jag har just träffat överbefälhavaren. Vi hade ett viktigt och allvarligt samtal. Ett beslut fattades om behovet av att ändra tillvägagångssätt och strategi. Jag är tacksam mot alla som står mig nära, mot teamet vid generalstaben, försvarsministeriet och Ukrainas president”, skrev Zaluzhny.

”Jag har träffat general Valery Zaluzhny. Jag tackade honom för två år i försvaret av Ukraina. Vi diskuterade vilken typ av förnyelse som krävs av de väpnade styrkorna. Vi diskuterade vilka som skulle kunna ingå i det uppdaterade ledarskapet för Ukrainas väpnade styrkor. Tiden för en sådan uppdatering är nu”, sade Zelensky i sitt inlägg.
I ett videotal på torsdagskvällen bekräftade Zelenskyj att Zaluzhny hade avskedats och meddelade att han skulle ersättas som överbefälhavare för Ukrainas väpnade styrkor av generalöverste Oleksandr Syrsky, en ryskfödd officer som har tjänstgjort som befälhavare för Ukrainas markstyrkor sedan 2019.
Zelensky sade att han fattat sitt beslut efter ”dussintals samtal med befälhavare på olika nivåer” och hävdade att ”år 2024 kan bli ett år av framgångar för Ukraina endast i avvaktan på effektiva förändringar i grunden för vårt försvar, som Ukrainas väpnade styrkor förkroppsligar.”

General Syrskyi

Vem är Oleksandr Syrsky?
Syrsky är född 1965 och har bott i Ukraina sedan 1980. Han inledde sin militärtjänst 1986 som chef för en motoriserad gevärspluton och har examen från Moscow Higher Combined Arms Command School och tjänstgjorde i den sovjetiska militären i Afghanistan, Tadzjikistan och Tjeckoslovakien. Efter Sovjetunionens upplösning 1991 steg Syrsky gradvis i graderna inom den ukrainska militären.
När den ukrainska inbördeskonflikten i Donbass bröt ut 2014 utsågs han till biträdande chef för den väpnade styrkans huvudkommandocentral, med ansvar för bland annat samordning av samarbetet med Nato, och till stabschef för den så kallade ”antiterroristoperationen” som skulle krossa Donbassmilisen som gjorde motstånd mot Kievs kuppregering efter Majdan. År 2016 utsågs han till chef för det gemensamma operativa högkvarteret för Ukrainas väpnade styrkor och befordrades till generallöjtnant. I augusti 2020 befordrades han återigen till sin nuvarande grad som generalöverste.

Föregående artikelTuckers intervju med Putin
Nästa artikelPalestinademonstration Odenplan 10 februari kl 13 som vanligt.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

11 KOMMENTARER

 1. Jag håller inte med red. Romelsjö om att alla etablerade media och politiker hävdar att kriget började 2022. Idag säger alla att det var den ”fullskaliga invasionen” som började då. Men man hävdar att kriget började 2014 med Rysslands annekterande av Krim och anfall mot de rysktalande delarna av Ukraina.att

  • Kan ses som kompletterande uppgifter. Statskuppen februari 2012 kallas ungefär ”frihetsrevolution”.

 2. Det är på order av cookie Maidan, Victoria F***K EU Nuland/Nudelman. Hon kom till Kiev, hon gav order om att Zaluzhny avsätts, ersätts av Sirsky och sedan åkte cookie Maidan tillbaka till sin neocon/sionist håla i DC.

 3. Komplicerade interna maktförhållanden och politiska respektive militära kontaktytor etc. Inget nytt i någon stat, tycks det.

  Men vem är det då som (ska?) kallas ”Överbefälhavare” egentligen? Både Zaluzjnyj och när denne sedan kommenterar så kallar han i sin tur ”jag har träffat överbefälhavaren”(d.v.s. statschefen Zelenskyj). Det blir nog lätt rätt/fel begreppsförvirring kring detta, med dessa närstående titlar och benämningar.

  Jag tror det är som så att överbefälhavaren i både Ukraina och Ryssland är just statschefen (president Zelenskyj respektive president Putin) och chefen för försvaret (försvarschefen) är nu just dessa respektive generaler för generalstaben Zaluzjnyj och Gerasimov (den senare eventuellt död i krigsanfall i december 2023, ingen öppen information tycks finnas), är då ”försvarschefen” och att det dessutom finns en parallell försvarsminister i tillägg dessutom.

  Kanske inte superviktigt(?), men alla kan ju inte samtidigt vara just överbefälhavaren heller!

  Har Zelenskyj gjort militärtjänst, tro…?

 4. Även den amerikanske presidenten Joe Biden verkar hänga löst nu.
  Det måste vara ett bistert problem för det Demokratiska Partiet så här pass nära den amerikanska presidentvalet.

  Jag tror inte SVT Public Service riktigt vet just nu vilken amerikansk president eller presidentkandidat de ska lyfta fram som en gud respektive göra narr av.
  Men SVT kan alltid följa amerikanska CNN och följa vad som sägs där och göra samma nyhetsrapportering här.
  Då lär det inte bli helt felaktigt efter regeringens önskemål.
  Ett litet enkelt tips till våra journalister bara.

 5. Eftersom Syrsky är helryss (talar han ens ukrainska?) så kan han ju fungera som syndabock när Kievstaten går under till slut. ”Det var den där ryssen som gjorde att vi förlorade alla stora slag. Det är klart, han är ju ryss!) Och nu verkar Syrsky verkligen upprepa sitt gamla glansnummer – att skicka in mer trupper i Avdiika när befintliga trupper där i stället borde utrymmas med en jäkla fart.

 6. På frågan om tiggaren gjort militärtjänst så är svaret nej. Råkar kunna den frågan otroligt nog. Men nej tiggaren har EJ gjort militärtjänsten. Zelenski vill vara den fortsatta superstjärnan. Jag tror att han fick gå enbart för att han blev ett hot politiskt. Man måste ändå tänka på att Zelenski stått på världens största scen DAGLIGEN tvärs igenom under två år. Vem som helst hade blivit berusad av de. Speciellt med den bakgrunden han hade före också dvs teater/skådespelare. Träffat Usa Nato västvärldens ALLA ledare på löpande band utan MINSTA lilla kritik. Talat även till deras parlament osv. Samtidigt stått på ALLA deras olika massmedier utan motstycke under två år. Ukraina den mest korrupta landet i Europa och som ingen tidigare brydde sej om före kuppen för 10år sedan. Den korrupta rika Zelenski vill sitta kvar självfallet. Och någon president val i år är att HELT glömma. Han har även där fängslat många oppositionella och portat/stängt av HELA partier. 10talet partier. Förvandlat varenda större media kanal till statligt för att ha fullständiga kontrollen även där. Han har förändrats dramatiskt denna tiggaren när man jämför med för mindre än 5år sedan. Nej detta var HELT klart politiskt. Försvarsministern blev ett hot helt enkelt, som även steg i senaste mätningarna på bekostnad av Zelenski som minskade. Något han EJ tolerade längre. Men de kvittar vem som tar över. Detta gått överstyr sedan längesen. Usa Nato ger sej inte. Tills sista ukrainare som brukade nämnas i början, HELT tragiskt

 7. Inbördeskrig bröt ut i Ukraina omedelbart efter att kuppregeringen i Kiev installerats med utländskt (USA förstås) stöd 2014. Regionerna i öster vägrade att stödja den nya regeringen som omedelbart svarade med väpnat angrepp. Inbördeskriget har pågått sen dess och Ryssland har nogsamt undvikit att blanda sig i konflikten fram till februari 2022 då inbördeskriget hade trappats upp till en för Ryssland oacceptabel nivå. Ryssland månar om de rysktalande regionerna Donetsk och Lugansk i östra Ukraina. För Ryssland handlar det om att Ukraina har en regering som förhåller sig neutral i konflikten mellan Ryssland och västmakterna. Det är ett grundläggande ryskt krav som Ryssland är berett att gå i krig för. Vilket synbarligen har skett. Däremot är inte territoriella anspråk något viktigt motiv för Ryssland, som varken orkar eller önskar ockupera Ukraina. Det är bara USA med bundsförvanter som har intresse av ett krig mellan Ryssland och grannlandet Ukraina och dess hejdukar poserade öppet under statskuppen i Kiev 2014. De håller Ukrainas regering i ett fast grepp.Nu gör de allt de kan för att hindra Ukraina att inleda fredsförhandlingar med Ryssland Det är mot dem vi måste rikta våra påtryckningar för fredsförhandlingar.

 8. Tillägg till min föregående kommentar:
  OBS att dagens Ukraina inte är en demokrati, alla oppositionella politiska partier är förbjudna och motståndare till regimen är fängslade.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here