Manifestation i Berlin för fredsavtal och mot vapenstöd till Ukraina

8
1428

Aftonbladet skrev igår kväll ”Under lördagen samlades runt 10 000 människor i tyska huvudstaden Berlin för demonstrationer, andra dagen i rad. De demonstrerade för omedelbara fredsförhandlingar mellan Ryssland och Ukraina och mot Tysklands vapenstöd till Ukraina, rapporterar Ekot. Vänsterpolitikern Sarah Wagenknecht, en av dem som arrangerade protesterna, menar att Tysklands vapenstöd eskalerar kriget, skriver Reuters. Protesterna har fått kritik från regeringshåll, bland annat från tyska finansministern Christian Lindner. ”De som inte står med Ukraina är på fel sida av historien”, twittrade Lindner.
Stora protester i Tyskland mot vapenstöd
Red: Kommentar till – tyske finansminister Christian Lindner och andra: Kanske är ett fredsavtal bästa stödet för Ukraina

Vidare, DN 23/2: Vapenleveranser till Ukraina splittrar den tyska vänstern.

CGTN rapporterade ”Över 10 000 demonstranter i Tyskland krävde på lördagen att leveranserna av tunga vapen till Ukraina ska upphöra och uppmanade förbundskansler Olaf Scholz att leda de diplomatiska ansträngningarna för att få till stånd ett eldupphör och fredsförhandlingar.

Protesten organiserades av Sahra Wagenknecht, en framstående tysk vänsterpolitiker, och kom dagen efter ettårsdagen av konflikten mellan Ryssland och Ukraina, som lockade fram löften om fler vapen från västliga allierade, nya sanktioner mot Ryssland och stöd för Kiev från hela världen.

En talesman för polisen sade att 10 000 personer samlades runt Tysklands symboliska Brandenburger Tor i centrala Berlin, och 1 400 tjänstemän mobiliserades för att bevara freden och upprätthålla förbud mot militäruniformer, ryska och sovjetiska flaggor, ryska militärsånger och högersymboler.

Polisens talesperson sade att det inte fanns några tecken på att högerextrema grupper deltog och att protesten var fredlig.

”Vi uppmanar den tyska förbundskanslern att stoppa upptrappningen av vapenleveranserna. Nu!…För varje förlorad dag kostar upp till 1 000 fler liv och för oss närmare ett tredje världskrig”, skrev organisatörerna av protesten på sin hemsida.

Arrangören tog initiativ till en petition för två veckor sedan, där man efterlyste förhandlingar och fred. Den har fram till torsdagen samlat 607 000 underskrifter på webbplatsen change.org. Gunter Verheugen, tidigare vice ordförande i Europeiska kommissionen, och Erich Vad, tidigare brigadgeneral, var bland de första undertecknarna.

I framställningen stod det att Ukraina kan vinna enskilda strider med stöd från västvärlden, men att landet inte kan besegra världens största kärnvapenmakt, att ingendera sidan kan vinna militärt och att konflikten endast kan avslutas genom förhandlingar, vilket inte innebär att ”ge upp” utan att ”göra kompromisser på båda sidor i syfte att förhindra hundratusentals fler dödsfall och värre”.

Tyskland har tillsammans med USA varit en av de största leverantörerna av vapen till Ukraina. Enligt Scholz på torsdagen hade det tyska stödet till Ukraina, för ekonomiskt och humanitärt stöd samt vapen, hittills uppgått till mer än 14 miljarder euro (14,83 miljarder dollar). Och enligt Statista hade USA redan gett 46,6 miljarder dollar i finansiellt stöd för militära ändamål till Ukraina den 15 januari.

(Med bidrag från Reuters)”

https://news.cgtn.com/news/2023-02-26/Thousands-protest-in-Berlin-over-arming-Ukraine-against-Russia-1hJqWpeE3Je/index.html

CGTN är en statlig engelskspråkig nyhetskanal baserad i Peking, Kina. Det är en av sex kanaler som tillhandahålls av China Global Television Network, som ägs av den kinesiska statliga sändaren China Central Television, under kontroll av det kinesiska kommunistpartiets centrala propagandaavdelning. (Wikipedia).

Apropå förslag till fredsförhandlingar anser Ukrainas Sverigeambassadör att ”En förhandlad fred är inte möjlig i detta läge”https://www.dagenssamhalle.se/opinion/debattsvepet/debattsvepet-24-februari-en-forhandlad-fred-ar-inte-mojlig-i-detta-lage/

Nyhetsbanken skriver ”I en färsk opinionsmätning är det för första gången något fler som säger nej till Tysklands vapenleveranser till Ukraina än som stöder dessa. ” https://www.nyhetsbanken.se/2023/02/tyska-fredsrorelsen-pa-offensiv.html

Föregående artikelJan Öberg om Ukraina: 1 års krig ovanpå 30 års upptrappning av konflikter: Den enda upprustning som behövs är intellektuell och moralisk – på alla sidor.
Nästa artikelKommer vi att få kärnvapenkrig?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

8 KOMMENTARER

 1. Fin fred demonstration. Vad jag förstår så hade det faktiskt kunnat varit ännu större till och med, trots att de va många även nu trots kylan. Man kunde inte komma överens inom vänstern om man säger så,som splittrats,men sedan ville högern och även många som stöder högerpartiet Afd inte ställa upp på samma demonstration. Men fint sådant. Jag håller med och gjort det från 1a dagen, därför gillar jag sådana stora demonstrationer som äger rum i Europa

 2. Jag är övertygad om även i Sverige finns en annan ståndpunkt i dom breda folklagren än den officiella som råder inom våra Riksdagspartier liksom det gör på vårt omfattande indirekt styrda MSM utbud.
  Att öppet stå emot den totala mobilisering som krigets förespråkare hävdar är ingen enkel uppgift utan konsekvenser i form av att vederbörande blir benämnd som Putinvän i samma mening som Hitlers behandling av dem som avvek från hans ideologi.
  När fredsvänner ständigt påklistras den etiketten av etablissemanget, ja när så sker befinner sig åsikts o yttrandefriheten inom ytterst begränsat område.
  Och då blir vi som land ett lydrike till en makt utanför våra demokratiska värde, grundad i vår folkvilja. Nog menar jag är detta omistliga frihetsvärde, minst lika viktigt att försvara. Och det sker främst genom fri opinionsbildning utan att bli belagd med tystnadens våta filt i form av avskyvärda tillmälen.

 3. Twitter (https://twitter.com/apocalypseos/status/1629632575454220288?s=52&t=6j6KZoATLVMHRXrpIjiVUQ)

  🅰️pocalypsis 🅰️pocalypseos 🇷🇺 🇨🇳 🅉
  🇩🇪 “We don’t want German tanks shooting at the great-grandchildren of Russian women and men. Have you really forgotten German history?” declared @SWagenknecht. A Peace Manifesto

  Det bästa partiet i Europa, ”Die Linke” när det gäller utrikespolitik.
  Sahra Wagenknecht levererar superbra tal, slagkraftiga och analyserar på ett rätt sätt politiken.
  I länken så talar hon på tyska och översättningen är på ryska, så jag har fått hennes tal knapphändigt översatt men lyder ungefär så här:
  Vi skall inte låta oss luras av den gröna utrikesministern, som är så okunnig. Hon begriper så lite, så man ser till att förklara krig mot Ryssland..
  Vi vill inte bli representerade av en grön utrikesminister som klampar på med sina elefantfötter på det internationella parkettgolvet.

  Vi vill inte heller bli representerade av en rysk lobbyist Zimmermann (Marie-Agnes Strack-Zimmermann, som inte tror att kriget kan avslutas vid förhandlingsbordet, hon lobbar alltså för krig mot Ryssland FDP politiker). Det ligger henne närmare om hjärtat att sälja ut Ukraina på mineraler och kol än den ukrainska befolkningen.

  Vi vill inte heller bli representerade av en kansler som talar om eftertänksamhet och försiktighet men trots det trummar på den stora krigstrumman i sin koalition, och överträder den ryska röda linjen. Som skickar tyska pansarvagnar som skjuter på barnbarnen till ryska kvinnor och män som var med om det patriotiska kriget, och krigade mot nazisterna. Har du verkligen glömt tysk historia.

  Nej, herr Schultz dig vill vi inte bli representerade av.
  Låt oss istället använda statskassan till en stark fred.

  Ingen i Vänsterpartiet i Sverige kan leva upp till hennes storhet, jag suger åt mig alla hennes tal som ett läskpapper. Hon är så bra.

  • Ben Norton har också upptäckt att det finns ett vettigt parti i Europa ”Die Linke”, och han intervjuar Sahra Wagenknechts efterträdare som partiledare för ”Die Linke” , en av dem, finns tydligen två Sevim Dağdelen. Hon säger att det var på initiativ av Sahra Wagenknecht som den stora manifestationen ”Manifesto for Peace,” startades i Tyskland, som fått 600 000 underskrifter.
   Nedan text är utdrag från Sevims svar till Ben Nortons frågor

   Hon börjar med att säga att hon fördömer Natos proxikrig i Ukraina och att EU-medlemmar fungerar som amerikanska vasallstater.
   Att det är ett proxikrig framgår tydligt av det massiva militära, underrättelse- och finansiella stödet till Ukraina från väst, genom vilket Nato-staterna gör sig själva de facto till konfliktparter, såväl som det oöverträffade ekonomiska kriget mot Ryssland.
   Hon efterlyste fler fredssamtal istället för att blåsa på kriget med mera vapen.
   Och det måste finnas förhandlingar, utan förutsättningar, för en vapenvila nu.

   Hon uppmanar Europa att vara mer oberoende. Hon menar att Europa begår ekonomiskt självmord på uppdrag av USA.
   Till skillnad från fredsrörelserna i Sverige som vill lägga enbart skuldfrågan för kriget på Ryssland, så anser hon att skulden måste delas även med Nato och USA för detta krig.

   Hon säger att efter det kalla krigets slut så misslyckades de med att bygga upp en säkerhetsordning i Europa som skulle omfatta Ryssland. Istället gick Tyskland med i den USA-ledda Natopolitiken för expansion och konfrontation, tillät USA att slå in en kil mellan Ryssland och Europa.

   Den tyska regeringens oförmåga att fullfölja sina egna intressen visas tydligt också i dag av dess deltagande i västvärldens självmordskrig mot Ryssland.

   Så vi behöver faktiskt att Tyskland äntligen frigörs och att Europa äntligen hävdar sig, avslutar det orimliga ekonomiska kriget och lanserar ett europeiskt diplomatiskt initiativ för att avsluta kriget i Ukraina.

   Detta skulle vara början på att frigöra sig från den amerikanska administrationen och inte längre vara en vasselstat i USA.

   Västvärlden har försökt värva länders stöd för att isolera och försvaga Ryssland, för att bevara dess absoluta globala dominans, ledd av USA.

   Men denna strategi har misslyckats totalt, vilket siffrorna du nämnde visar. Tvärtom intensifierar stora länder som Kina och Indien just nu sina ekonomiska förbindelser med Ryssland. Och västvärlden isolerar sig ytterligare och tappar sin trovärdighet ännu mer.

   Så misslyckandet med att göra Ryssland till en pariastat visar gränserna för den västerländska strävan efter hegemoni i en alltmer multipolär värld.
   Så det är helt logiskt att länderna i den globala södern inte vill dras in på västvärldens sida i proxykriget i Ukraina.

   Hon säger att hon rest i både Afrika och Asien det senaste året och de vill vara neutrala i konflikten, de behöver tänka på sina egna intressen, vilket är viktigast för dem.

   https://geopoliticaleconomy.com/2023/02/22/germany-ukraine-nord-stream-sevim-dagdelen/

   • I går på denna dagen då den stora demonstrationen ägde rum i Berlin mot att sända mer vapen till Ukraina. Då passade man också på att lägga blommor på en sönderbombad ryst tank som pro-ukrainare ställt utanför ryska ambassaden i Berlin. Denna tank förvandlades snabbt till ett stort blomsterhav.
    I dag kunde jag se hur människor vallfärdades till tanken och fortsatte lägga blommor, så snart en den helt begravd i blommor. De kommer i rader familjer med barn på armarna och har blommor i famnen.
    Förutom de ondsinta proukrainarna som slänger ned blommorna från den ryska tanken.
    De som lägger på blommorna är fler än de som slänger ned dem.
    Kan de inte låta blommorna ligga???

    • Nu har man avslöjat en av de ondsinta pro-ukrainarna en propagandist och provokatör.
     Hon satt och sjöng på tankbilen den förfärliga slogan ”stand with ukraine”
     Är supertrött på att höra den överallt.
     Hon blev igenkänd av Donbass folket, hon var en av de som blev tillfångatagen i Azov, och sedermera utväxlad.
     Telegramkanalen visade bilder på henne på tankbilen och i milisuniform i Ukraina.

     Så här sa Jacques Baud f.d. natorådgivare som var i Ukraina år 2014 då kuppen ägde rum. Han sa att striderna blev så fruktansvärda i Mariupol berodde på att de som var i Azovstal, var extremt farliga och extremt fanatiska personer.

     När ryssarna gick in i Azovstal, såg man förfärliga bilder på satansdyrkan och nazistsymboler, så en blandning av satanister och fascister hade slagit sig ihop. De visade runt journalister som fick ta kort för att visa omvärlden. Sveriges media skulle aldrig låta oss få se dessa bilder.

 4. Jag verkligen ogillar detta ständiga media drev som varit mot Tyskland hela förra året. Detta TROTS att Tyskland hela tiden är ett av EU länderna som hela tiden från början till slut stöttat Ukraina mest. Det är bara att titta summorna och Tyskland har legat på toppen där hela tiden. Detta med Putinvän och Putinkramare har nu blivit gammalt. Så som man agerat i denna krisen och konflikten från början tills nu från Usa Nato länderna får mej att häpna över hur dessa kunnat komma undan. Man till och med vägrar kalla detta för Proxy krig tills idag i dom etablerade medierna, TROTS att det är ett renodlat sådant. För varje vecka som går förloras tusentals liv HELT i onödan. Som flera seriösa experter sagt så kommer man EJ besegra världens största kärnvapenmakt. Det handlar om att försvaga Ryssland så mycket som möjligt både ekonomiskt, politiskt och militärt. Tillfoga så mycket skador som möjligt innan freds förhandlingar tas upp igen. Detta hade varit över annars tidigt våren förra året. Man tillät EJ detta,så fick man tid också att begå terrorattackerna mot nordstream också som var högst planerade av Usa,så som dom hotat,gnällt och tjatat i många ÅR. Det finns fortfarande även i Sverige långt över 2miljoner människor lätt som är emot Nato just nu,om jag EJ misstar mej TROTS den brutala kampanjen och propagandan som varit. Dessa är självfallet spridda över hela landet. Vore mäktigt annars om alla dessa kunde samlas och promenera till riksdagen och sätta politikerna på plats,då dessa genomfört den värsta kuppen mot befolkningen på åratal. Men alla kramisar till dessa demonstranter som vill ha fred härifrån Sverige

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here