Manifestation, och dikt till Julian Assanges ära

5
1610
Stödkommittén för Julian Assange utanför DN-huset 14 december 2021.

 

Tisdagen 14 december hade ett tjugotal medlemmar, däribland jag och min fru, i ”Stödkommittén för Julian Assange” en liten manifestation utanför DN-skrapan, som visade sig delvis vara en byggarbetsplats.

Sigyn Meder rapporterar: ”Det blev en fin manifestation utanför huvudentrén med ett bra flygblad om journalistik och Julian Assange. Ett 20-tal tog sig till Marieberg. Skådespelaren och poeten Håkan läste sin egen dikt till journalisterna. Läs dikten av Håkan Julander.
Mycket påpassligt, dagen innan, publicerade DN. Leonidas Aretakis artikel: Sverige bör erbjuda Julian Assange en fristad. Vi hoppas att detta innebär en vändning till det bättre nu när hela världen stöder Julian Assange!”

Sedan fikade vi i DN-huset. Vi lämnade ett trettiotal ex. av flygbladet i Bonniers reception, där den ansvariga tog på sig att lämna över dessa till central- och kulturredaktionen.
Foton: Mertz Laakso, Örjan Appelqvist och Sigyn Meder.

Håkan Julander läser sin dikt utanför DN-huset 14 december 2021.


Håkan Julanders dikt:

Tänk om jag kunde
skriva bort min skam
skriva om övervakning
krigsbrott, tortyr
i hans namn

Jag inte kan säga

Tänk om jag kunde
skriva bort min skam
I pressfrihetlig kultur
utan självcensur
i hans namn

jag inte kan säga

Tänk om jag kunde
skriva bort min skam
och berätta att han straffas
för den sanning
som kom fram
i hans namn

jag inte får säga

Please, save my life
sa han till FN:s
tortyrrapportör
och jag skriver inget
fast en journalist dör
Döm mig inte.
jag har familj,
karriär och lån
Kan inte skriva
om de brott vi begår.
Jag skriver det
de säger att jag ska
och det gör jag jävligt bra

Klart jag inte kan säga hans namn

Om det inte handlar om Kreml
Trump eller våldtäkt
Trovärdiga uppgifter som läckt
om avföring på väggar
och annat äckligt och suspekt

Då kan jag säga hans namn
Jag minns när han kom
som Gud i maskinen
med filmer, mail och dokument
med krigsbrott, mord, intriger.
Vi lät världen veta
Vi lade fram bevisen
om imperiets blodiga krig
Vi kunde avsätta psykopaterna
Ställa dem inför krigsrätt
Bevisen fanns där
Men de ville inte lyssna
Nyheten blev för stor,
för farlig och för sann.
I hans namn.

Jag inte kan säga.

Han sa sanningen
ska stoppa krigen
Men krigen är trygghet
Stabilitet
Rules based order
och västerländsk överhöghet
Med krigen som sanning är han
förrädare och våldtäktsman

Tänk om jag kunde
skriva bort min skam
I sann demokrati
och våga förklara
att terroristerna
det är vi

Nu är det för sent.
Storyn är skriven
Utgången given
Han blir martyr
Jag håller i kniven
Det är min tortyr

Att inte kunna skriva bort min skam
Att inte kunna säga hans namn

____________________________________________________________________

Flygbladet 14 december

 

Föregående artikelLäs också Nr 3 av kulturtidskriften ”Förr och Nu”!
Nästa artikelStudie: ”ryska troll” sådde inte ”splittring” – De påverkade ingen.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

5 KOMMENTARER

 1. Var är de där inflytelserika människorättsförespråkarna när vi behöver dem, är något jag efter boken Fallet Julian Assange’s släpp, de senaste månaderna, har undrat. Nu tror jag mig veta, de duckar eftersom det kan hindra deras karriär och få finansiärer att dra tillbaka sitt stöd. Vårt samhälle är helt präglat av karriärism och den feghet och det fursteslickande som följer därav. Moral och kurage, som ledstjärna för ett värdigt liv, är ett minne blott.

  Igår fick jag anledning att skicka följande mejl till Svenska sektionen av Amnesty International.

  —–

  Tänker ni uppdatera er sida om Julian Assange?

  Hej.

  Jag har inget större förtroende för Amnesty men tänkte kolla vad ni skriver på er hemsida om Julian Assange. Att idén uppkom beror på en intervju med Amnestys policychef Brittis Edman om press och yttrandefrihet under året i tidningen Journalisten. [ https://www.journalisten.se/nyheter/repression-men-ocksa-nobels-fredspris ] Där nämns inte Assange alls. Detta förstärker min misstro mot Amnesty.

  När jag nu läst vad ni skrivit om Assange på er hemsida blir jag rent förbannad. Är det så att ni fullständigt skiter i de som ha kurage att avslöja USAs krigsförbrytelser, tortyr och brott mot mänskliga rättigheter? Ni skriver [ https://www.amnesty.se/om-amnesty/amnesty-international-sverige/uttalanden-och-remissvar/svenska-sektionen-av-amnesty-international-om-julian-assange-oktober-2018/ ]:

  ”Amnesty International anser att Julian Assange från början borde ha inställt sig i Sverige för förhör samt sedan, efter att han valt att lämna Sverige, borde ha medverkat till att bli förhörd i Storbritannien.”

  ”Amnesty International anser att Sverige är en rättsstat som respekterar sina internationella förpliktelser samt att Assange i Sverige skulle ha fått tillgång till en rättssäker brottmålsprocess för det fall han skulle ha åtalats för brott.”

  Jag tycker faktiskt att det är förbannat dåligt av er att syssla med den här typen av lögner och desinformation. Är det någon i den här förbannade köpta och korrupta världen som faktisk inte är köpt och korrupt så är det Nils Melzer FN-specialrapportören om tortyr och omänsklig behandling [ https://www.ohchr.org/EN/Issues/Torture/SRTorture/Pages/NilsMelzer.aspx ], vars bok Fallet Julian Assange kom ut på svenska för knappt två månader sedan. [ https://www.bokus.com/bok/9789188729804/fallet-julian-assange-en-historia-om-forfoljelse/ ]
  Där berättar Melzer att Julian Assange vände sig till den svenska åklagaren och bad om att bli förhörd. Assange stannade kvar i Sverige i en månad i väntan på att åklagaren skulle få tummen ur arslet. Men så skedde inte. Däremot samtyckte sedan åklagaren till att Assange fick lämna Sverige, utan att ha blivit förhörd, för en träff i Tyskland med några journalister som skulle publicera delar av det Assange avslöjat.
  Tidslinjen är denna: Förundersökningen återupptogs 1 september. 8 september ber Assanges advokat åklagare Ny att förhöra Assange. Assange flyger från Arlanda till Tyskland 27 september.
  Melzer skriver: ”Vi kan därför lugnt anta att de svenska myndigheterna – genom sina ”informella kanaler” – exakt visste hur länge de skulle skjuta upp förhöret med Assange för att provocera fram hans påstådda ”flykt” från Sverige.” (sid. 158)
  Att ni anser att Sverige är en rättsstat är något som Nilz Melzer inte håller med om, och han har goda grunder för detta. Läs Melzers bok så kanske ni kommer till insikt om detta.

  Jag undrar på vilka grunder Amnesty skrivit de rader jag citerat ovan? Är ni så oerhört naiva så ni litar på myndigheter och medier i denna fråga? Eller är det så att Amnesty har ekonomiska beroenden till maktsfärer som ni inte vill riskera att stöta er med, och därför väljer att lägga er platt för länder och myndigheter som har intresse av att Assanges behandling blir till en varning för andra som vill avslöja USAs omänskliga brottslighet? Tycker ni i själva verket att det det där med mänskliga rättigheter inte är så noga, att er drivkraft i själva verket är er personliga vinning – hög lön och ett gott anseende i maktens korridorer?

  Med vänliga hälsningar
  Magnus Berg
  Paternostervägen 53
  121 49 Johanneshov
  070-385 87 67

 2. Trots detta så höll Usa och knäppskallen Biden ett ”demokrati möte” med”likasinnade” där även Sverige var med. Detta helt samtidigt som Assange skulle upp i rätten i England. Vilket hyckleri på högsta nivå att man pratar om det fria ordet och demokratin,samtidigt som Assange sitter kvar inlåst i fängelset i väntan på att bli utlämnad till Usa för att aldrig få sätta foten ute igen. Vem fan tror man att man är. Håller så kallad demokrati möte samtidigt som Assange tynar bort i fängelset efter dessa åren helt oskyldig. Ingen regering tog ens upp detta med knäppskallen Biden och stor-medierna höll tyst om detta.Usa har fortfarande inte stängt Guantanamo kåken som ligger UTANFÖR det egna landet och man begär Assange utlämnad helt oskyldig. Större hycklare går aldrig att hitta.Det är så mer än tragiskt

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here