Maria Zakharova om Haiti

1
208
Maria Zakharova

DN Rapporterade 25/4 På torsdagen lämnade Haitis premiärminister Ariel Henry formellt över makten i Haiti till ett övergångsstyre. Det våldsdrabbade landet styrs nu istället av landets tidigare finansminister Michel Patrick Boisvert.” https://www.dn.se/varlden/haitis-premiarminister-avgar-lamnar-makten-till-overgangsstyre/
Sveriges radio rapporterade 30/4 ”Efter år av kaos och våld verkar Haitis politiska ledning äntligen på väg att stabilisera läget. Nu styrs landet av en övergångsregering och under tisdagen väntas rådet utse en interimspresident.

Ett hopp för de hundratusentals haitier som flytt och som möter stängda gränser och diskriminering vart de än kommer, vi har träffat några av dem i grannlandet Dominikanska Republiken.https://sverigesradio.se/artikel/hoppet-tands-i-haiti-men-fa-som-emigrerat-tror-pa-en-battring

Även Maria Zakharova, utrikespolitisk talesperson för Rysslands utrikesdepartement har uttalat sig. Rolf Nilsson har fiskat upp detta och översatt. Källa: https://geopolitiq.substack.com/p/maria-zakharova-on-haiti?utm_source=profile&utm_medium=reader2

Följande är den engelska översättningen av ett inlägg som Maria Zakharova, talesperson för Ryska federationens utrikesministerium, nyligen publicerade på sin Telegramkanal. Det handlar inte om kriget i Ukraina eller krisen i Mellanöstern, två av de ämnen som jag normalt bevakar, utan om den katastrofala situationen i Haiti, som ni kanske hörde talas om för ett tag sedan, men som inte har fått mycket utrymme i MSM på senare tid. Ni kommer snart att få reda på varför! Så här kommer det… (all formatering i original, utom fetstil, som är min egen betoning).

”Jag har rapporterat om hur livet är i Haiti, den ”mest amerikanska” republiken utanför USA, vid ett flertal tillfällen (1, 2).

Hunger, fattigdom, sjukdomar, banditism och total förödelse.

Nu har något annat tillkommit.

Det finns uppgifter i media om att Washington letar efter avsättningsmöjligheter för en av politikerna som var  oppositionell, rebelledare offentlig person och som hade kriminella kontakter. Den här gången försöker amerikanerna göra upp med maffiabossen Jimmy ”Barbecue” Cherisier, som leder G9-gruppen (”Big Nine”).

Vet du varför han kallas Barbecue?

Jimmy Barbecue Cherizier

Enligt en version – för att han föredrar att grillanniskor levande. En sådan begåvad oppositionsledare och antikorruptionskämpe blev en lovande chef i Haiti, en republik som förstörts av decennier av amerikanska ”humanitära interventioner”. En lämplig skyddsling för Washington, i samma anda som USA:s utländska personalpolitik under de senaste decennierna.

Barbecue och hans gäng kontrollerar nu 4/5 av huvudstaden Port-au-Prince och har inga planer på att stanna där: fängelser har slagits sönder och tusentals brottslingar har rymt. Totalt finns det redan mer än 200 gäng beväpnade med amerikanska vapen som opererar i landet, varav vissa bara ockuperar ett par stadsdelar. Gängen kidnappar flickor och nunnor från kloster. Länder i den ”kollektiva västvärlden” evakuerar skyndsamt sina ambassader.

Alla amerikanska planer på att återställa ordningen i landet har redan misslyckats [*]. Haiti befinner sig i kaos. Faktum är att staten inte längre existerar, den finns bara kvar i dokument och pass.

Blinken. Screenshot 210311

Ansvarig för denna anarki är Washington. Trots löften om bistånd och löften (från USA:s utrikesminister Anthony Blinken) om att fixa saker och ting är det Amerika som har fört republiken till ett så bedrövligt tillstånd. Här är vad USA:s tidigare särskilda sändebud för Haiti, Daniel Foote, säger i en intervju nyligen: ”Den ständiga inblandningen under de senaste 220 åren har gjort Haiti till en misslyckad stat. Människorna där har ingen röst, de bestämmer ingenting om sin framtid, de så kallade internationella medlarna har gjort Haiti till en marionettstat.”

Det var för övrigt Blinken som häromdagen tvingade Haitis nuvarande premiärminister Ariel Henry att avgå. Amerikanerna utsåg till och med en ny ambassadör. Men allt är till ingen nytta, förlikningsformeln fungerar inte och kan inte fungera när makten ligger i händerna på kriminella gäng. Det här handlar om Haiti, om något, inte om USA.

Amerikanerna letar efter ett sätt att få igång presidentrådet, som enligt deras plan ska fylla det maktvakuum som uppstått efter fem års kaos. Och varför skapades detta maktvakuum? Låt mig påminna er: för att legosoldater med anknytning till amerikanska PMC (Private Military Contractors, ö.a.) dödade den förre presidenten – Jovenel Moïse.

Och som grädde på moset erbjuder sig Washington att placera haitiska flyktingar som en humanitär åtgärd… i Guantanamo Bay.Haiti är det tydligaste exemplet på vad som händer när man låter USA lägga sig i ens eget land.

Låt de makteliter som tror att USA:s paraply är vägen till räddning komma ihåg detta. Vi kan börja med försvarssamarbete och sluta med ruin och president Moïses öde.

Annat om Haiti.
Västs krokodiltårar över mordet på Haitis korrupta ledare avslöjar verkligheten i livet som en amerikansk vasallstat
Haiti: Nej till USA-intervention efter mordet på presidenten.
Clintons och USA:s plundring av Haiti – en påminnelse

Föregående artikelSverige idag: kraftig tapp i köpkraft för ”Medel-Svensson”, kraftiga löneökningar för storbolagens chefer
Nästa artikelStort möte mot DCA-avtalet 4 maj! Sergels torg. Kom!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

1 KOMMENTAR

  1. Tycker mig se en utveckling där media nu tillskriver uttalanden från personer som tillhör ”det andra lägret” helt omöjliga för oss vanliga läsare av media att bekräfta.
    Det står klart att krisen i Haiti är ett proxy operation som USA orkestrerar. Jimmy är en frihetskämpe, och detta sätt att ständigt demoniserar de som bjuder till motstånd mot väst är tröttsamt.

    https://www.youtube.com/watch?v=m8yV_NrOuH4&t=26s
    En journalist har varit på plats och här hur han berättar om situationen.
    https://www.youtube.com/watch?v=X2WWNNEm27Q

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here