Sverige idag: kraftig tapp i köpkraft för ”Medel-Svensson”, kraftiga löneökningar för storbolagens chefer

3
185

Detta är ett utdrag från en artikel i Aftonbladet Kultur av ekonomen, journalisten Andreas Cervenka som skrev boken ”Girig-Sverige”. Så mycket drog vd-lönerna ifrån under krisen

De senaste två åren har svenskarnas inkomster fallit i den snabbaste takten i modern tid.

Samtidigt har vd:arna för Stockholmsbörsens 20 största bolag fått se sin ersättning öka mer än inflationen till över 60 miljoner kronor i genomsnitt.

IMF visade i en rapport förra året att nära hälften av inflationen i Europa under 2022 berodde på att företag passat på att höja sina priser extra mycket och därmed ökat sitt vinstuttag.

Många av Sveriges största industriföretag har höjt sin lönsamhet under krisen, något som gett avtryck både i form av stigande aktiekurser och i chefernas lönekuvert.

Under 2022 och 2023 var den sammanlagda inflationen i Sverige 17,5 procent, mätt som konsumentprisindex KPI.

Svenskarnas löner ökade dock bara med 7,5 procent i genomsnitt vilket gjorde att inkomsterna inräknat inflationen, reallöner på ekonomspråk, föll med 10 procent.

Det är det brantaste tappet sedan början av 1980-talet och det värsta under efterkrigstiden, enligt statistik från Medlingsinstitutet.

Mest förra året tjänade Pascal Soriot, vd för svensk-brittiska läkemedelsjätten Astra Zeneca med totalt 228 miljoner, en ökning med 22 procent jämfört med 2021.

De höjda räntorna har varit en vinstlott för bankerna med kraftiga vinstlyft.

Aftonbladet har gått igenom årsredovisningarna för Stockholmsbörsens 20 största bolag sett till börsvärde. Den genomsnittliga ersättningen ökade med 27 procent mellan 2021 och 2023 till 62 miljoner kronor.

Relaterat
Världens fem rikaste män fördubblar sina förmögenheter medan de fattigaste blir fattigare

Föregående artikelHur skulle ärlig, icke-hycklande rapportering om invasionen av Gaza se ut?
Nästa artikelMaria Zakharova om Haiti
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

 1. Ovan från Aftonbladet är ingenting annat än röstfiske genom att skuldbelägga.
  Samma metod pågår ständigt från den liberala högern.
  Det är en tradition inom Demokratin att upprätthålla motsättningen och på så sätt få en anledning till att folk ska gå och rösta var fjärde år i de allmänna valen.
  Men när det gäller så är den politiska floran ganska så överens och endast mindre detaljer utgör skillnaderna.
  Orättvist höga löner är alltid stötande vem som än får dem men jag tycker inte det skulle vara bättre om pengarna slösas bort på meningslösa projekt eller helt enkelt försvinner bort till den undre världen genom korruption och kriminalitet.
  För trots allt är den politiska vänstern brottslighetens bäste vän.

  Åratal av vänsterns ”Jämställdhetsarbete” inom Sveriges Poliskår, vad blev resultatet?

  • Arbetarklass
   ”Orättvist höga löner är alltid stötande vem som än får dem men jag tycker inte det skulle vara bättre om pengarna slösas bort på meningslösa projekt eller helt enkelt försvinner bort till den undre världen genom korruption och kriminalitet.”
   Dom här stulna pengarna skall inte slösas bort utan satsas på nyttigheter som kommer alla till del. Det finns mängder av hål i den så kallade välfärden att fylla igen. Och det finns mängder av hål i vägarna att fylla igen. Det finns mängder av hål i fattigpensionärernas tänder att fylla igen. Om där nu finns några tänder. Och så vidare…

 2. Cervenka är ju nyliberal. (eller fd. ?). Han framstår mer som en äkta liberal som vågar komma med obekväma sanningar. Inget av riksdagspartierna har något vettigt att komma med när det gäller att försöka utjämna ekonomin i landet. De har gett bort makten att göra något. Göran Persson var så stolt över sina ”uppfinningar” på 90-talet. (”pensionsbromsen” ”avindexeringen av välfärden” och ”utgiftstaket”) S-Persson-regering har stor skuld i detta men Reinfeldt (”författaren” till ”Det sovande folket”) med förstörelsen av sjukförsäkringen mm. Det krävs politiska majorieter för avskaffande av tex utgiftstak för att något ska kunna ske och det lär inte ske. (”den svenska drömmen” är att flytta)

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here