Världens fem rikaste män fördubblar sina förmögenheter medan de fattigaste blir fattigare

1
539


Rapport från Oxfam: https://policy-practice.oxfam.org/resources/inequality-inc-how-corporate-power-divides-our-world-and-the-need-for-a-new-era-621583/ och senare från
https://steigan.no/2024/01/verdens-fem-rikeste-menn-dobler-formuene-sine-mens-de-fattigste-blir-fattigere/

Världens fem rikaste män har mer än fördubblat sin förmögenhet till 869 miljarder dollar sedan 2020, medan världens fattigaste 60 % – nästan 5 miljarder människor – har förlorat i inkomst. Beloppet motsvarar omkring (9 230 miljarder kronor, SEK, betydligt mer än Sveriges BNP på drygt 6 000 miljarder SEK.

Detaljerna kommer i en rapport från Oxfam när världens rikaste människor samlades i början av året i Davos, Schweiz, för det årliga World Economic Forum-mötet för politiska ledare, företagsledare och superrika.

Den enorma klyftan mellan rika och fattiga kommer sannolikt att öka, säger rapporten. Världen kan komma att  kröna sin första dollarbiljonär inom ett decennium. Samtidigt varnar man för att om de nuvarande trenderna fortsätter kommer världens fattigdom inte att utrotas förrän om 229 år.

Oxfam lyfte fram en dramatisk ökning av ojämlikheten sedan Covid-pandemin och sa att världens miljardärer var genomsnittligt 3,3 miljarder dollar (3,8 miljarder pund) rikare än 2020 och att deras rikedom hade vuxit tre gånger snabbare än inflationstakten.

Rapporten visar att sju av tio av världens största företag har en miljardär som VD eller storägare, trots stagnation i levnadsstandarden för miljontals arbetare runt om i världen.

Några andra resultat i rapporten.

Sedan 2020, och början av detta decennium av ökande skillnader, har de fem rikaste männen i världen sett sin rikedom mer än fördubblas, medan nästan fem miljarder människor har sett sin rikedom falla.

Om var och en av de fem rikaste männen skulle spendera en miljon amerikanska dollar dagligen, skulle det ta dem 476 år att förbruka sin sammanlagda rikedom.

Sju av tio av världens största företag har en miljardärs vd eller en miljardär som huvudägare.

Globalt äger män 105 biljoner dollar mer förmögenhet än kvinnor – skillnaden i förmögenhet motsvarar mer än fyra gånger storleken på den amerikanska ekonomin.
Världens rikaste 1% äger 43% av alla globala finansiella tillgångar.

Den rikaste 1 procenten i världen släpper ut lika mycket koldioxid som de fattigaste två tredjedelar av mänskligheten.

I USA är rikedomen för ett genomsnittligt svart hushåll endast 16 % av ett typiskt vitt hushåll. I Brasilien har vita människor i genomsnitt inkomster som är mer än 70 % högre än de av afrikanskt ursprung.

Endast 0,4 % av över 1 600 av världens största och mest inflytelserika företag är offentligt engagerade i att betala sina arbetare en lön att leva på och stödja betalningen av en sådan lön i sina värdekedjor.

Det skulle ta 1 200 år för en kvinnlig arbetare inom vård- och omsorgssektorn att tjäna vad en vd för de största Fortune 100-företagen tjänar under ett genomsnittligt år.

Klasskrig
Rapporten från Oxfam bekräftar att det pågår ett brutalt klasskrig som inte minst steigan.no skrivit om. Och de mycket få superrika vinner som mångmiljardären Buffet sagt. https://finance.yahoo.com/news/warren-buffett-extraordinary-for-acknowledging-class-war-by-the-rich-kurt-andersen-132343751.html?fr=sycsrp_catchall

Andra har arbetat och arbetar ihop dessa enorma rikedomar.

Och inte bara det, eftersom de äger eller kontrollerar media, de kan framställa sina intressen som mänsklighetens intressen och få regeringar runt om i världen att främja politik och reformer som förstärker denna plundring av världen. Och media och de större politiska partierna fördömer alla som demonstrerar eller avslöjar överklassens krig mot mänskligheten som mer eller mindre konspirationsteoretiker.

Oavsett om det gäller coronarestriktionerna, ”det gröna skiftet”, The Great Reset eller kriget mot bönderna så handlar det om samma sak: hur man gör de rika ännu rikare och majoriteten av mänskligheten fattigare.

Relaterat
USA:s 10 rikaste har större tillgångar än 106 av de fattigaste länderna tillsammans. Bra ekonomiskt system?

Föregående artikelNeutraliteten – ett offer för Natos terrorbombningar
Nästa artikelHar nazister något inflytande på Ukrainas regering och militär?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

1 KOMMENTAR

 1. Jag ser på SVT Public Service att ny könstillhörighet splittrar det urbana Borgerliga partiet Moderaterna.

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/muf-om-nya-konslagen-helt-naturlig-modernisering

  Som jag uppfattar slits partiet mellan konservativ ideologi och progressiv liberal politik.
  För mig känns det uppmuntrande eftersom ett parti i splittring har svårare att dra väljare till sig.

  Partiet Moderaterna är av tradition Sveriges mest militanta och krigsbejakande parti.
  Militära officerare brukar ha Moderaterna som standardparti.
  Det parti som strävat mest efter NATO är också Moderaterna.

  Man kan hoppas att inre splittring kommer göra (krigs)partiet Moderaterna till ett så litet parti som möjligt 🙂

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here