USA:s 10 rikaste har större tillgångar än 106 av de fattigaste länderna tillsammans. Bra ekonomiskt system?

6
1364

Koncentrationen av rikedomar till en privilegierad elit har länge varit föremål för oro och granskning, samtidigt som klyftan mellan de fattiga ökar alltmer. Klyftans konsekvenser belyses av det faktum att den sammanlagda nettoförmögenheten för USA:s rikaste individer nu överstiger total BNP i över 100 länder.

Uppgifter som samlats in och beräknats av Finbold visar att de tio rikaste personerna i USA i juni 2023 tillsammans har tillgångar på 1,005 biljoner dollar. Detta belopp överträffar den kombinerade bruttonationalprodukten (BNP) för de 106 fattigaste länderna, som uppgår till 998,2 miljarder dollar.

När man bryter ner individernas förmögenhet har Elon Musk, VD för Tesla, toppositionen med en förmögenhet värd 180 miljarder dollar. Därefter kommer Jeff Bezos, grundare och tidigare VD för Amazon, med en nettoförmögenhet på 114 miljarder dollar, medan Larry Ellison från Oracle intar tredjeplatsen med 107 miljarder dollar.

Warren Buffett och Bill Gates intar fjärde respektive femte plats med en förmögenhet på 106 respektive 104 miljarder dollar.

Andra personer bland de tio rikaste amerikanerna är Michael Bloomberg (94,5 miljarder dollar), Steve Ballmer (80,7 miljarder dollar), Larry Page (79,2 miljarder dollar), Sergey Brin (76 miljarder dollar) och Mark Zuckerberg (64,4 miljarder dollar).

Rapporten lyfte fram konsekvenserna av den befintliga förmögenhetsklyftan mellan USA:s rikaste och den globala ekonomin. Enligt forskningsrapporten:

”Även om förmögenhetsackumulering inte i sig är negativt, är klyftan mellan de rikaste och de fattigaste symptomatisk för bredare strukturella frågor inom samhällen och den globala ekonomin. Bristen på ekonomisk rörlighet och begränsad tillgång till utbildning, sjukvård och grundläggande förnödenheter för dem som bor i fattiga länder förvärrar denna obalans ytterligare.”

De få förmögna har tidigare fått kritik för att de utnyttjat befintliga system för att ackumulera rikedom. Framöver kommer progressiv beskattningspolitik att framhållas som ett sätt att minimera den befintliga klyftan.

Källa: https://finbold.com/americas-10-richest-people-worth-more-than-106-poorest-countries-combined/

Föregående artikelVarför far Greta Thunberg till Kiev?
Nästa artikelVilka är Uighurerna i Kina?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

6 KOMMENTARER

 1. ”Вашингтонский обком” – [Vasjingtonskij obkom]
  ”Washingtonprovinsens partikommitté” in action
  2023-07-02
  ”Putins förödmjukelse” och ”Putins svaghet”: Om två ledande tidningar i olika länder kommer ut med liknande rubriker och ett foto på en ”knäckt Putin”, är detta inte en träningsmanual från Washington? Är det bara yttrandefriheten som rör sig i en riktning?
  https://ibb.co/BGZ1JQ3
  https://t.me/dimsmirnov175/50636

  • Frågan man ska ställa sig är: Vilka äger tidningarna? Följt av: vad har de gemensamt med ukrozionazi enheten? Svaret infinner sig genast

 2. Det är förmodligen därför vi har 6-8 partier som öppet är för monopolkapitalismen och dess olika påhitt med klimathysteri och biovapen-injektioner, tror jag.

  https://swebbtube.se/w/sFcVgHSwfwp9FxNN4QATYp

  Antingen är politikeradel och fulmedia korrumperade, eller så saknar de den mentala kapacitet som behövs för att kunna skilja uppenbar lögn från evident sanning.

  Att de som röstar för dem inte är korrumperade kan vi nog utgå ifrån, men varför folket inte organiserar sig och valsamverkar brett och seriöst, med det som finns vid handen, är ett stort mysterium för mig.

  Möt mig varje fredag 19:00 i direktsändning öppet med ljud och bild (maila mig och tala med mig först privat) eller anonymt i kommentarsfältet! https://odysee.com/@valsamverkan:3 Varmt välkomna!

 3. Problemet är inte ägarskapet eller förmögenheterna eller ägarkoncentrationerna utan att det är direkt knutet till makt att styra samhället politiskt och ekonomiskt. Därför har dessa parallell politiska system Den Djupa Staten uppstått i länder som USA och Sverige. Valda regeringar har blivit gallionsfigurer som leder samhället lika mycket som segelskepps gallionsfigur navigerar fartyget.

  Kina har skickligt och effektivt stoppat en sådan utveckling. Det skall finnas en regering, och den skalls styras av folket. Exempel är.

  —Kina stoppade att USA oligarkin tog kontroll av fordonsindustrin. Jag var själv med.
  —Bildandet av en makt-oligarki i Kina med Jack Ma som gallionsfigur stoppades.
  —Den amerikanska spelindustrin stoppades att förvandla Kina till en vanebildande spelkultur.

  Just nu försöker USA desperat stoppa Kinas utveckling när det gäller halvledare så USA oligarkin kan ta kontroll. Det går verkligen dåligt. Det är Kina som vinner, men klyftigt nog annonserar man ingenting.

  Kapitalismen och associerad makt i Kina är inte koncentrerad till några få, som BlackRock, Vanguard eller State Street i USA. Den är högst distribuerad. 96% av alla företag i Kina är privat ägda, av olika ägare, mest familjeföretag eller de anställda.

 4. Såg en ’intessant’ ’dokumentär’ igår; ’Miljardärer, de nya superhjältarna’.. I denna sa de att googlemakarna var de första i världen som uppnått gränsen 11miljrd dollar (börsintroduktionen). Detta är en så otrolig lögn, naturligtvis, så man häpnar (men förvånas inte). Dessa två stooges som ’startade’ google är ju bara redskap för de som verkligen har ’förmögenhet’/ie stulen egendom (via fed, bank of england.., ecb..osv).

  De verkligt ’förmögna’ äger all ’media’ och kan därmed fullfölja sina löften till sig själva; att aldrig bryta sin anonymitet, ’förrän den dagen det är dags’ som de uttrycker det (diskretion är den enda kodexen, och brott mot den bestraffas med eliminering).. Dvs de kan gömma sig bakom sina tidningar ’the economist’, forbes osv, o bara lista ’de som de ftf ’anser vara rikast’. Och 80% av västs befokning går på det bs,t.

  Så, vem är då dessa anonyma..Ja, det är iallafall inte rockefellarna trots/el därför den klanen konstant dyker upp, nästan som en frivillig syndaparasit. Vem är det då som är huvudspringmasken.. Förutom rockefellarna då alltså, för det är de men endast till 1/10.

  Följer man penningspåret, och beaktar nollorna i en 10potens, så inser man ganska snart vem det är som äger i princip allt av det hela. Rotschilds som var världens första triljardärer (ca i slutet på 1800t var de multimiljardärer, i slutet på 1900 multitriljardärer) tillsammans med Rockefellers (bär mig emot att stava deras namn med versal bokstav) ’äger’/har tillsammans stulit ihop 10 quantlj (10x 10^15) kr. Sverige har en bnp på ca 6 triljlrdr kr (10^12) och en statsskuld på 2 triljrd kr.
  Rotschl/Rockefllrs som tillsammans ’äger’ 10 000 ttiljrdr skulle kunna betala Sveries statsskuld i 5000 år (eller Usa,s statsskuld på 350 triljrd i 250 år, eller hela världens samlade statsskulder i 100år) och ändå ha några triljarder över. Detta alltså via två klaner..

  Deras stulna tillgångar ökar inverterat med världens länders förluster, årligen. Därför har Brics fått nog. Frågan är vad Brics tänker göra vs cbdc.

  En mkt intressant artikel på Vaken.se ang cbdc, samt Max Igans video och sajt, och vad denna bluffvaluta är och innebär är definitivt väl investerade..15min. Gör vi inte något, då hamnar vi i deras ridå-ned. Som kissinger o soros sa på ett möte; när folk väl accepterat ’vaccnirn’ så är det ridå för dom..

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here