Medierna försöker sätta käppar i hjulet för det kubanska hälsobiståndet

1
1041
Bild i tidningen

Denna artikelav Zoltan Tiroler har nyligen publicerats på hemsidan för Svensk-kubanska föreningen. En översättning av den ursprungliga artikeln.


Medierna försöker sätta käppar i hjulet för det kubanska hälsobiståndet

Vi kan läsa i dagstidningen El Mundo att spanska regeringen avvisar ”hjälp från Kuba mot coronaviruset.” Och tidningen tillägger att Spanien ”inte överväger att be det karibiska landet att skicka läkare som Italien och Frankrike gjort…på grund av rädsla för politisk kritik.”

Man gör en nyhet av något som inte hänt. Det är ”förebyggande” artiklar från pressen, som varnar regeringen för att be om hjälp från Kuba, för då skulle det få utstå ”politisk kritik”, påtryckningar från USA och mediekampanjer.

Att ett litet blockerat land i Syd har skickat 21 medicinska brigader med 1 200 specialister för att hjälpa länder i Europa, Afrika, Mellanöstern och Latinamerika i kampen mot Covid-19 borde vara en stor nyhet.

Det är en händelse som borde dra till sig medias uppmärksamhet. Men bolagsmedierna gör tvärtom: tystnad. Eller grotesk desinformation med avsikt att torpedera det nämnda biståndet.

I Argentina skriver dagstidningen Clarin att det finns ett ”starkt fördömande på nätet mot en möjlighet att kubanska läkare ska komma till landet”, något som fördöms ”av olika sektorer”. Vilka är då dessa ”sektorer” som uttrycker sig på ”nätet”? ”Ledare för oppositionen”, trogna den kandidat som förlorade presidentvalet och Läkarkollegiet, den professionella eliten i Buenos Aires. Här ges inga mikrofoner eller röster för alla dem som skulle gynnas av en kubansk läkarnärvaro.

Den argentinska nyhetsportalen Infobae höjde demagogin ytterligare ett snäpp: regeringen ”borde ha andra prioriteringar” än att ”kalla in kubanska läkare”. Det borde vara att få hem 460 argentinska turister som fortfarande är i Kuba, ”bland dem läkare”. Det finns närmare 3 000 argentinska turister i samma situation på olika platser i världen. Men de enda som verkar vara av intresse är de som är i Kuba.

Andra medier har försökt att ge en bild av att de är neutrala och har nämnt att Kuba skickar dessa brigader. Men bakom döljer sig, som den katalanska dagstidningen La Vanguardia skriver, ”stora affärer”. Likaså skriver tyska Deutsche Wella att ”länder som anlitar deras service betalar för det” och dessutom är det en del av den kubanska ”medicinska diplomatin”.

Spanska nyhetsbyrån EFE förklarar varför ”de kubanska läkarna tjänar på pandemin.” För att ”under 60 år av blockad har planekonomin visat sin ineffektivitet” och kubanerna har vant sig vid att ”möta svåra situationer” som att ”laga trasiga föremål”. Så då förstår vi mycket bättre varför det finns 30 000 kubaner i en rad länder för att rädda liv.

Dessa nyheter är inget nytt. Sedan många år har till exempel BBC Mundo publicerat reportage med titlar som ”Den dolda världen i vilken kubanska läkare skickas för att arbeta utomlands”. Och i El Pais har vi kunnat läsa ”Sanningarna om den kubanska medicinska diplomatin” och i New York Times ”Upproret bland de kubanska läkarna i Brasilien”.

Syftet med dessa artiklar? Samma som Trumpregeringen: att misskreditera och fläcka ner det humanistiska kubanska exemplet som idag når episka dimensioner.

Vi förklarar det ytterligare en gång: Kubas regering, med sina begränsade resurser, står för kostnaderna för sitt medicinska bistånd i majoriteten av de länder där de finns. Och deltagande för kubanerna är fullkomligt frivilligt.

Länder med större resurser betalar för att bidra till tre bestämda syften: att Kuba ska kunna hjälpa de fattigaste länderna utan kostnad för dem, förbättra inkomsterna för de kubanska läkarna och bibehålla hela det kubanska hälsovårdssystemet. Är det uppfattat, eller ska vi upprepa det?

Referenser

https://www.elmundo.es/espana/2020/04/03/5e86431c21efa035618b467b.html

Cerca de mil 200 profesionales de la salud de Cuba enfrentan la COVID-19 en el mundo


https://www.clarin.com/politica/fuerte-rechazo-redes-posible-llegada-medicos-cubanos-argentina-medio-pandemia-coronavirus_0_mDjSXWox-.html
https://www.infobae.com/sociedad/2020/04/18/van-a-llevar-medicos-cubanos-y-deberian-tener-otra-prioridad-la-angustia-de-los-argentinos-varados-en-cuba/
https://www.lavanguardia.com/vida/20200417/48574754379/argentina-confirma-vuelos-para-otras-2915-personas-varadas-en-el-exterior.html
https://www.lavanguardia.com/internacional/20200405/48314333006/el-negocio-de-las-brigadas-sanitarias-o-la-revancha-de-fidel.html
https://www.dw.com/es/misiones-m%C3%A9dicas-cubanas-cu%C3%A1ntas-d%C3%B3nde-y-por-qu%C3%A9/a-53054180
https://gestion.pe/mundo/por-que-los-medicos-cubanos-cotizan-al-alza-en-la-crisis-del-covid-19-noticia/
https://www.bbc.com/mundo/noticias-america-latina-48275780
https://elpais.com/internacional/2015/05/25/actualidad/1432575666_671753.html

https://www.diariolasamericas.com/las-misiones-medicas-cuba-el-punto-mira-eeuu-n4194675
https://www.cubainformacion.tv/solidaridad/20200413/85566/85566-cuba-breve-historia-de-60-anos-de-internacionalismo-en-salud-english
https://www.cubainformacion.tv/especiales/20190703/82162/82162-cooperacion-medica-de-cuba-en-la-diana-esclavitud-y-lucro-englishfrancaisdeutschitalianoportugues

Föregående artikelGe PUMA en känga!
Nästa artikelVenezuela: Försök till statskupp. Terroristgrupp landsteg 10 km från Caracas internationella flygplats i snabbgående yachter
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

1 KOMMENTAR

  1. Det bara befäster bilden att dessa media är en del av den massiva amerikanska propagandan med avsikt att styra.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here