Ge PUMA en känga!

6
989
Puma. Bild:Av George Gentry – Source, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3464981

Måndag den 4 maj är det internationell kampanjdag mot PUMA – och då köper vi helst mindre än ingenting av sportföretagets produkter.

Problemet är att PUMA sponsrar det israeliska fotbollsförbundet – och därmed gör sig medskyldigt till ockupationen av staten Palestina och övergreppen mot palestiniernas grundläggande demokratiska och mänskliga rättigheter.

Det israeliska fotbollsförbundet har idag sex registrerade fotbollslag som är lokaliserade till illegala israeliska bosättningar på ockuperad palestinsk mark. Bosättningarna utgör enligt FN ett allvarligt brott mot internationell lag och ett avgörande hinder för fred i konflikten Israel / Palestina. Bosättarlagen är ett slag i ansiktet på internationell rätt.

Israel hindrar också aktivt palestinska fotbollsspelare från att utöva sin sport. Palestinska fotbollslag hindras från att resa mellan de palestinska områdena Västbanken och Gaza för att spela matcher. Spelare attackeras, fängslas och till och med dödas av Israels armé. Palestinska fotbollsarenor har förstörts av israeliska bombningar. Israel hindrar Palestina från att importera fotbollsutrustning och utveckla sporten.

Det är detta som PUMA stöder. Sponsringen är dessutom ett brott mot PUMA:s egen uppförandekod, som förutsätter respekt för jämlikhet och mänskliga rättigheter utan tolerans för diskriminering

Den 4 maj ger vi PUMA en känga. Vi letar fram våra PUMA-tröjor som gömmer sig i lådorna, vänder dem ut och in, och målar eller tejpar över loggan på träningsskorna. Kanske lägger till en kommentar. Och frågar i sportaffären varför de saluför PUMA-produkter.

 

Föregående artikelCorona-sången: ”Säg att det går över”.
Nästa artikelMedierna försöker sätta käppar i hjulet för det kubanska hälsobiståndet
Gunnar Olofsson
Gunnar Olofsson är kirurg och har flera gånger arbetat i Palestina. Han är ordförande i Borås Palestinagrupp och är en landets främsta experter på Israel och Palestina.

6 KOMMENTARER

  1. Dagens våta dröm. Ingen lär bry sig.
    Själv äger jag inga sportkläder vad de än kan heta.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here