Mer om Kherson. Tävlar Ukraina och Ryssland i Talangjakten?

8
1121
Kherson

 

Två läsare meddelar att Larry C Johnson har synpunkter. Vad tycks? Tankeväckandde? Trivialt? https://sonar21.com/ukraine-is-not-an-episode-of-ukraines-got-talent/

________________________________________________________________________

Ukraina är inte en episod i talangjakten.

När jag observerade några av de panikslagna reaktionerna på Rysslands beslut att omplacera sina styrkor från västra stranden av Dnepr – överge staden Kherson – till östra stranden, insåg jag äntligen hur många människor runt om i världen som dömer kriget i Ukraina som en episod från en hit show, GOT TALENT. GOT TALENT (Talangjakten) är ett globalt fenomen och har producerats i mer än 100 länder, inklusive Ukraina .
Got Talent - Wikipedia
Varje år kan tävlande i alla åldrar provspela för den tv-sända tävlingen med vilken talang de vill visa. Under auditions försöker deltagarna att imponera på en panel av domare för att säkra en plats i tävlingens liveomgångar. Väl i liveomgångarna försöker deltagarna att imponera på allmänheten och domarna för att säkra röster, för att nå finalen och en chans att vinna ett kontantpris.
Nyckeln till seger i GOT TALENT är att imponera eller förföra tittaren på hemmaplan. Framträdande på scenen är relevant men ofta inte den avgörande faktorn. Men så är det inte i krig. Att se bra ut eller spela för att vinna offentligt godkännande är inte målet. Målet är enkelt – förstöra fiendens förmåga att slåss.
Så varför framhålls tillbakadragandet från Cherson som en katastrof för Ryssland och en härlig seger för Ukraina? För det ser dåligt ut.  Det får det att se ut som att Ryssland förlorar eller flyr från en kamp. Människor som ger den här typen av kritik är som de  du kände på mellanstadiet som samlades i en cirkel och ropade åt två av sina landsmän att ”KÄMPA”. Ändå hade inte en av jäklarna stenarna att kliva in i ringen och slå några slag.
Jag försöker inte läsa någon djup, dold mening i den ryska handlingen. Jag tar generalerna Surovikin och Shoigu på ordet. Att hålla ryska trupper på västra stranden med ryggen mot floden skapade en risk för att soldaterna, i händelse av att Ukraina inledde en större attack åtföljd av att spränga dammen i floden, skulle fångas och tvingas slåss utan en pålitlig kommunikationslinje.
Även om jag har ett visst intresse för hur den ryska opinionen kommer att reagera, lägger jag mer vikt vid åsikterna från de hyrsoldater som kämpar tillsammans med ryssarna. Jag syftar på herrarna Ramzan Kadyrov och Jevgenij Prigozjin. Båda männen har inte varit blyga tidigare för att öppet kritisera vissa kommandobeslut från den ryska generalstaben. Om denna truppförflyttning var orättfärdig, är jag säker på att åtminstone en eller båda skulle säga ifrån. Jo, det gjorde. Så här sa Kadyrov:
Jag håller helt med om Prigozhins åsikt om Surovikins beslut. Yevgeny Viktorovich noterade mycket exakt att Surovikin räddade tusen soldater som var i verklig omringning.
Efter att ha vägt alla för- och nackdelar gjorde general Surovikin ett svårt men rätt val mellan meningslösa uppoffringar för högljudda uttalandens skull och att rädda soldaternas ovärderliga liv.
Kherson är ett mycket svårt område utan möjlighet till en stabil regelbunden tillförsel av ammunition och bildandet av en stark, pålitlig baksida. Varför gjordes inte detta från de första dagarna av den särskilda operationen? Detta är en annan fråga. Men i denna svåra situation agerade generalen klokt och framsynt – han evakuerade civilbefolkningen och beordrade en omgruppering.
Så det finns inget behov av att prata om Chersons ”överlämnande”. ”Ge upp” tillsammans med kämparna. Och Surovikin skyddar soldaten och tar en mer fördelaktig strategisk position – bekvämt, säkert.
Alla visste från de första dagarna av specialoperationen att Cherson var ett svårt stridsområde. Soldaterna från mina enheter rapporterade också att det var mycket svårt att slåss i det här området. Ja, det kan behållas, det är möjligt att organisera åtminstone en viss leverans av ammunition, men kostnaden kommer att vara många människoliv. Och den här prognosen passar inte oss.
Därför tror jag att Surovikin agerade som en riktig militärgeneral, inte rädd för kritik.
Han är ansvarig för folket. Han ser bättre.
Tack, Sergey Vladimirovich, för att du tar hand om killarna! Och vi kommer inte att sluta slå fienden och vi kommer inte att tröttna.”
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a8/Ramzan_Kadyrov%2C_2014.jpeg/250px-Ramzan_Kadyrov%2C_2014.jpeg
Bild:Kadyrov, president Tjejenien.
https://t.me/Slavyangrad/19390
Det verkar som om Kadyrov verkligen respekterar Survikin och förstår det taktiska och strategiska tänkandet bakom flytten.
Jag inser att det här de i den globala publiken som är angelägna om att se en stor sammandrabbning. Vissa hejar på Kiev och andra på Moskva. General Surovikin förstår att ”bevakarnas” åsikter är irrelevanta. Han kommer att slåss på en plats och tid som han själv väljer, om han kan. Det som är anmärkningsvärt med det ryska tillbakadraget från Cherson är att det inte gjordes under eld eller attack. Det var lugnt och välordnat och var tydligen förplanerat. Kanske förklarar detta ryktena som cirkulerade för några veckor sedan om att Ryssland skulle lämna staden Kherson.
Bloggare och kommentatorer kan inte rösta fram vinnaren i Ukraina. Det kommer att avgöras av vem som kan sätta de mest stridseffektiva trupperna på fältet, vem som kan mata och förse dessa trupper med de vapen och ammunition de behöver för att slåss, och vem som kan förstöra den motsatta armén, ekonomin och det politiska systemet.
Med tanke på det faktum att Ryssland knappt har förbundit någon av sin huvudarmé och avancerade vapen till stridsfronten medan Ukraina klättrar som en tiggare på världsmarknaden och vädjar om mer pengar och fler fordon och fler stridsvagnar, tror jag att Ryssland har fördelen. Jag är inte insatt i den ryska militärens överkommando militära planer, men de ryska generalerna ser inte ut som män som drivs av rädsla och som reagerar känslomässigt på taktiska förändringar på marken. De är planerare och de håller de planerna för sig själva. Jag tror inte att Rysslands långa historia av att överraska motståndare på slagfältet har tagit slut. Någon som vill slå vad om att Ryssland släckte ljuset i Cherson innan de åkte?
Föregående artikelTunga medieprofiler kräver att Spionerilagen stoppas!
Nästa artikelLyssna på/läs om huvudtalet vid mötet 5 november: Frige Julian Assange NU-Stoppa utlandsspionerilagen!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

8 KOMMENTARER

 1. Detta är ju i verkligheten det hemska!
  Krig ses som underhållning!
  Från och med nu måste varje samtal innehålla ”fred”!

 2. ”Med tanke på det faktum att Ryssland knappt har förbundit någon av sin huvudarmé och avancerade vapen till stridsfronten”

  Vilka avancerade vapen menar författaren att Ryssland har kvar att sätta in? Och varför mobilisera 300000 varav flera skickas till fronten nästan omedelbums när knappt något av ”huvudarmén” satts in?

  Man förvånas inte över de inte så diskreta försöken att trycka ner Ukraina i till synes neutrala artiklar..

  • Ryssland har lyckats befriat ett område som nästan 5 gånger större än Danmark utan att använde sig av sin reguljära armé. Det är bedrift det. Det öär krigskonst det. Det är kännetecknande fö Ryssland det.

   Man ska komma ihåg att det är inte ukrozionazi landet som krigar mot Ryssland. Det är hela väst som krigar mot Ryssland. Rysslands strategier är i linje med detta. 300,000 är en del av detta.

   Sedan så vi vet jo att delar av Rysslands arsenal är vida avancerade än USAs/Natos. Så blir det krig så är det inte Rysslands som blir den största förloraren, utan som vanligt USA/Nato.

   Begrips?

 3. Inget konstigt i tillbakadragandet. Det konstiga för väst är att… vad gör ryssland, vad har dom för baktanke. Ryssland har varit framgångsrika, tagit stora landområden. Ukri har endast lyckats med att förlora en massa soldater.
  Detta är blodigt allvar…ingen talangjakt

 4. FinancialTimes anser att utbildning av ukronazi i Storbritannien är UNDERLÄGSEN

  Under den militära utbildningen av stridsenheter för Kievregimen i Storbritannien uppstod ett antal problem.

  Det rapporterar tidningen Financial Times. Enligt publikationen har hittills 7 tusen soldater från de väpnade styrkorna i Ukraina genomgått utbildning i Storbritannien under ledning av instruktörer från åtta västländer, och ytterligare 3 tusen soldater kommer att avsluta sin träning till jul.

  Samtidigt noteras det att de ukrainska militanterna genomförde en femveckorskurs, under vilken de endast kunde ta emot den minsta uppsättningen nödvändiga militära färdigheter.

  De tog en kurs i vapenhantering, lärde sig grundläggande stridstaktiker som flankeringsmanövrar och grunderna i cybersäkerhet. Men som arrangörerna av träningen konstaterar räcker inte de fem tilldelade veckorna för fullvärdig träning. I själva den brittiska armén varar grundkursen minst 14 veckor.

  Dessutom noterade författarna till artikeln att många ukrainska krigare inte tränar som en del av de enheter där de kommer att tjänstgöra i militären.

  Det vill säga att militanterna från Ukrainas väpnade styrkor utbildas som oberoende anställda och inte av bildade enheter. Anledningen till detta ligger i det faktum att ukrainska kadetter skickades från olika delar.

  Detta innebär att stridssamordningen av de enheter som bildas efter kurserna kommer att genomföras redan under stridsförhållanden, vilket utan tvekan kommer att leda till ytterligare förluster.

  Som rapporterats av EADaily kastade soldater från de väpnade styrkorna i Ukraina till Storbritannien för kurser av juniora befälhavare lokala instruktörer i ett tillstånd av chock. Det visade sig att nästan ingen av kadetterna kunde engelska.
  https://eadaily.com/ru/news/2022/11/12/podgotovka-boevikov-vsu-v-velikobritanii-yavlyaetsya-nepolnocennoy-financial-times

 5. Ze, den ”sällsynte patrioten”, fick ytterligare en medalj från kompisarna i USA
  ”This evening, the National @ConstitutionCtr will present its Liberty Medal to Ukrainian president @ZelenskyyUa for his bravery in leading the Ukrainian people against Russia’s immoral invasion. I had the opportunity to present the actual medal to him myself in Kyiv last week. pic.twitter.com/W1Ltt1zWmW
  — Senator Chris Coons (@ChrisCoons) November 7”

  I ett kort videomeddelande som visades på storskärm vid ceremonin benämnde den tidigare neokonservative presidenten och folkrättsförbrytaren George W. Bush Volodymyr Zelensky för ”vår tids Winston Churchill”. Noteras kan i sammanhanget att det alltså var samme Bush som initierade de amerikanska invasionerna av Afghanistan och Irak.
  https://nyadagbladet.se/utrikes/zelenskyj-tilldelas-amerikansk-frihetsmedalj/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=zelenskyj-tilldelas-amerikansk-frihetsmedalj

 6. Fox News: Zelensky är USA:s välfärdsdrottning som köper fastigheter i Schweiz
  Amerikanerna blir allt mer bekymrade över frågan om det ekonomiska stödet till Ukraina. Enligt publicisten Candice Owens hade beloppet på 50 miljarder dollar som USA tilldelade Kiev använts för att förvärva fastigheter i Schweiz.

  Kievregimen kan snart befinna sig inte bara utan Starlink, utan också utan utländsk finansiering. USA tvivlar på att Ukraina spenderar de tilldelade miljarderna för att stärka sin armé.
  När hon talade i Tucker Carlson-programmet på Fox News sa politisk kommentator Candace Owens att USA precis gav Zelensky 50 miljarder dollar, men han bad om mer. Zelensky är USA:s välfärdsdrottning, sa Owens och tillade att hon hade tillbringat ett par veckor i Europa, där hon hörde folk säga att ukrainska tjänstemän köper fastigheter i Schweiz.

  Enligt henne borde en särskild kommission skickas till Ukraina för att ta reda på exakt hur Kiev spenderade amerikanska skattebetalares pengar.
  https://english.pravda.ru/news/world/154770-zelensky_welfare_queen/

 7. Cherson: utegångsförbud och rapporter om skottlossning
  Västerländska medier rapporterar sprudlande om jublande människor i Cherson, vilket dock inte motsvarar ukrainska rapporter. Vad händer egentligen i Cherson?

  Den 11 november rapporterade jag i detalj att efter invasionen av den ukrainska armén i Kherson-regionen är massakrer nära förestående. Detta kommer inte från ryska källor, utan från ukrainska, och erfarenheterna i Kharkov-regionen bekräftar dessa farhågor. För att undvika att upprepa allt detta nu hänvisar jag dig till min artikel den 11 november för detaljer.

  Vad rapporterar västerländska medier
  Nu är den ukrainska armén i Cherson och västerländska medier rapporterar att människorna där är i raseri. Jag kommer att nämna Spiegel-artiklarna som exempel. Den 12 november publicerade Der Spiegel en video med titeln ”Ryskt tillbakadragande – ”Vi är helt enkelt glada”” och den 13 november följde en serie bilder med titeln ”Kherson efter att ryssarna lämnat – välkomstpussar och kramar – bilder från en befriad stad”

  Bilder säger mer än tusen ord och bilderna som Spiegel visar förmedlar vad rubrikerna säger. Man kan dock inte säga om bilderna alla är autentiska och aktuella. Anledningen till detta ligger i allt som spegeln döljer.

  Vad västerländsk media döljer
  I min artikel från den 11 november, med exemplet med den lilla staden Snigirevka, rapporterade jag att Ukraina inte tillåter journalister att komma in i de erövrade områdena. Ibland anförs motsägelsefulla skäl för detta: Ibland motiveras detta av behovet av att först behöva utföra ”filtreringar”, ibland av att minor måste röjas först.

  ”Filtreringarna” rapporteras inte i väst, även om officiella ukrainska källor rapporterar dem. ”Filtreringarna” söks efter ”ryska kollaboratörer”, varvid inga konstitutionella regler gäller. Privata soldater bestämmer godtyckligt och efter sina egna känslor vem som är en ”rysk kollaboratör” och vem som inte är det.

  De ”ryska kollaboratörerna” blir ofta summariskt skjutna, som rådgivare till den ukrainske presidenten öppet säger. Det är förståeligt att dessa åtgärder är ovilliga att genomföras inför journalister. Jag täckte allt detta i detalj och med källor i artikeln den 11 november länkad ovan.

  Motiveringen att journalister inte kan släppas in i områdena för att minor måste röjas först är också nonsens. Å ena sidan ger Ukraina bilder på hur man jublar på gatorna, å andra sidan sägs det vara så farligt där på grund av minor att journalister inte släpps in i städerna. Hur hänger det ihop?

  Dessutom berättar Der Spiegel (liksom andra västerländska medier) inte för sina läsare att bilderna den visar är av oklart ursprung, eftersom Spiegels läsare inte är medvetna om att städerna i de ”befriade” områdena är avspärrade och att inga nattliga firanden kan ta plats där (som dock visas på bilderna), eftersom det är strikt utegångsförbud på grund av ”filtreringarna”.

  Utegångsförbud i Cherson
  Ett utegångsförbud infördes i Cherson på lördagen och tillgången till staden var begränsad. Dessa åtgärder motiverades med minröjning. Detta sade chefen för den ukrainska militäradministrationen i Kherson-regionen, Yaroslav Yanushevich, på Telegram:
  ”Vi är tvungna att införa ett utegångsförbud från 17.00 till 8.00 från och med idag. (…) Jag skulle också vilja informera er om att det kommer att finnas restriktioner för att lämna och komma in i staden för att säkerställa minröjning.”

  På fredagen tillkännagav den ukrainska presidenten Zelenskij med samma resonemang att de ukrainska myndigheterna till en början inte skulle tillåta journalister till Cherson under förevändning att röja minor:
  ”Eftersom minröjningen inte ens har börjat kan vi inte ge media tillgång till Kherson. Vi måste åtminstone rensa huvudlinjerna för kommunikation från gruvor och inspektera huvudanläggningarna.”

  Anti-Spiegel-läsare vet att jag har varit i Cherson två gånger medan det var under rysk kontroll. Under denna tid fanns inga utegångsförbud, trots ukrainsk beskjutning. Livet fortsatte för det mesta som vanligt, förutom den ukrainska beskjutningen av staden.

  Den ljugande föreställningen
  Struntet att journalister bara kan släppas in på området när minröjningen är klar kan bara berättas för människor som aldrig har varit i området. Till exempel tillät Ryssland journalister att åka till Mariupol medan striderna fortfarande pågick där. Jag vet det av egen erfarenhet, eftersom jag var i Mariupol i mitten av april när striderna fortfarande pågick där, och jag pratade med människor som bara hade kommit ut från källare där de gömt sig i fyra veckor en timme tidigare .

  Mariupol var helt minerat, så vi hade strikta instruktioner att inte gå på gräsmattor, utan bara gå på trottoarer eller asfalt. Varken minorna eller striderna, som ägde rum bara en eller två kilometer från våra positioner, var skäl för Ryssland att stänga staden för journalister. Andra kollegor som var permanent i Donbass hade till och med varit i Mariupol veckor tidigare.

  När Ukraina tillkännager att den (påstådda) gruvbrytningen av staden Cherson är en anledning att inte släppa in några journalister i staden, är det en platt lögn, som bilderna som publicerats av den ukrainska armén visar, som visar att människorna i Cherson rörde sig. fritt. Det kan inte vara tal om en fara för civila eller journalister från gruvor i staden.

  Tvärtom, eftersom journalister som reser i sådana områden känner till de enkla försiktighetsreglerna att endast röra sig på asfalterad mark. Ryssland röjer minor i de områden de kontrollerar, dit vi journalister har bjudits in gång på gång, för att dokumentera minröjarnas arbete. Det var samma sak med varje besök i Mariupol, även efter att fientligheterna länge var över och nya bostäder byggdes, röjdes fortfarande minor. Gruvor är helt enkelt ingen anledning att inte släppa in journalister i en stad.

  Första rapporterna om massakrer
  Den regeringsfientliga (men inte alls pro-ryska) ukrainske politikern Anatoly Shary, som var tvungen att fly Ukraina till Spanien på grund av politisk förföljelse, rapporterar på Telegram vad hans källor säger till honom. Han rapporterar om situationen i Cherson, vilket också motsvarar rapporterna från Ukraina:
  ”Tillträde för journalister till de befriade bosättningarna kommer endast att vara möjlig igen efter genomförandet av ”stabiliseringsåtgärder”

  Jag vill inte ens föreställa mig vissa aspekter av dessa ”stabiliseringsåtgärder”.

  I ett annat inlägg rapporterade Shari också om skottlossningar i Snigirevka. Hans inlägg i Telegram visar att han inte på något sätt är pro-rysk:
  Enligt en rysk korrespondent mördades 20 invånare som samarbetade med ryssarna i Snigirevka, som nyligen lugnt och heroiskt försvarades, som, som det visade sig, faktiskt lugnt övergavs.

  Jag är skeptisk. Jag tror att det var fler mördade.
  Men det viktigaste är att den heroiska sprängningen av broarna var klar, vilket tyder på att de glömde Odessa och Mykolayev.

  Det är bra. Jag tror att det var en heroisk reträtt.”

  Inlägget visar att Shariy inte på något sätt är pro-ryss när han hånar den ryska armén och gläds åt att ytterligare ryska framryckningar mot Odessa efter det ryska tillbakadragandet åtminstone är långt borta. Ändå bekräftar Shariy det som rapporteras i Ryssland, nämligen det urskillningslösa dödandet av civila.

  Angående Kherson publicerade han bland annat detta inlägg:
  ”Alla som arbetade med ryssarna och inte kunde lämna Cherson, och det är tusentals, om inte tiotusentals, är klara.

  Det enda jag hoppas och förväntar mig är att åtminstone ett minimum av lag och ordning kommer att respekteras.”

  Den västerländska ”kvalitetsmedia”
  Naturligtvis är rapporterna om massakrer inte på något sätt bekräftade och självklart finns det människor i områdena som firar den ukrainska arméns återkomst. Men rapporterna från västerländska ”kvalitetsmedier” är uppenbarligen osanna (eller, för att uttrycka det artigt, mycket ofullständiga och ensidiga), eftersom de döljer alla rapporter från Ukraina om utegångsförbud, begränsade zoner för journalister och rapporter om skjutningar av civila, som också – se min artikel från den 11 november – postats av ukrainska soldater på marken.

  Medan västerländsk media förmedlade en festlig stämning i Cherson med skickligt redigerade bilder, var det utegångsförbud där. Och om man tittar på aktuella bilder från Cherson, som publicerar invånare från Cherson eller ukrainska soldater (se titelbilden), så undrar man ofrivilligt varför så få människor syns på dem, medan västerländska medier visar bilder som ger intryck av en riktig folkfest förmedla till tusentals människor.

  Men mediekonsumenter i väst ska inte höra talas om något som inte passar in i den önskade bilden.
  https://www.anti-spiegel.ru/2022/cherson-ausgangssperre-und-meldungen-ueber-erschiessungen/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here