Försämrar Nato:s övningar och politik säkerheten för Norge – och Sverige?

2
1037

En läsare har sänt en kommentar som jag omvandlar till en liten blogg-artikel.
Den stora Trident Juncture-övningen, som började 26/10 är en del av ett nytt kalla krig mellan Ryssland och Förenta staterna, enligt forskaren Julie Wilhelmsen vid Norges internationella utrikesministerium (NUPI) skriver Klassekampen. Klassekampen I övningarna finns 50.000 NATO-soldater på plats för att försvara Norge mot Ryssland (Murinius fiktiva land). Gigantic NATO Drill in Norway Spurs Fears of ’Record Speed’ Cold War
Trident Juncture åtföljs av den amerikanska luftövningar Northern Screen med 1 000 amerikanska soldater i Tromsö. Det atomdrivna hangarfartyget USS Harry S. Truman är också en del av övningen. Enligt Wilhelmsen måste Trident Juncture ses som en av de många faktorer som ökar spänningarna mellan Norge och Ryssland.
Hundratals amerikanska soldater är stationerade på flera baser över Norge och omfattande NATO-övningar har utlöst fördömande från de ryska myndigheterna. Ryssland (och många norska politiker) anser att Norge bryter mot sitt självpålagda förbud från 1949 på att ha utländska baser på norsk mark.

Hultgvist och Norges försvarsminister Bakke-Jensen.

”Få trodde att den nya kalla kriget skulle sprida sig norrut men nu sker detta med rekordfart och det är denna övning ett tecken på” säger Julie Wilhelmsen, forskare vid Norsk utenriks­politisk institutt (Nupi).

Forskaren hävdar att den norska regeringen överger landets försvarspolitik och karaktäriserar utvecklingen som skrämmande. ”Från och med 2008 har Norge uttryckt önskan om att Nato:s uppmärksamhet ska flytta norrut, med ett tyngre militärt fotavtryck, särskilt från USA”, berättade NUPI-forskaren för Klassekampen . ”Balanspolitiken, som både avskräcker och samtidigt lugnar, med nära kontakt och begränsningar av militär närvaro från andra nationer, verkar ha prioriterats ned”, säger hon.

Bjørnar Moxnes, ledare för pariet Rött, är också oroad över den senaste utvecklingen. ”Norge är ett litet land. Vi har allt at vinna på att dra nytta av en värld där konflikter löses genom dialog och internationella organ som FN, inte genom arméer” berättade Moxnes för Klassekampen. Han noterade att ”Varken ryssarna eller amerikanerna kommer att skydda den norska civila befolkningen om Norge skulle bli ett slagfält mellan stormakter”.
Lars Haltbrekken från den socialistiska vänsterpartiet (SV) kritiserar delttagandet av det jättesora amerikanska nukleärdrivna hangarfaryget, vars motto är ”Give’em hell”. (Slutt på artiklarna)

Kommentar: Även i Sverige finns anledning till stor oro över den svenska försvars- och uttrikespolitiken. Genom värdlandsavtalet med Nato, separata försvarsavtal med USA och Storbritannien, deltagande i stora Nato-övningar utomlands och i Sverige, frånvaro av kritik mot Natos:s folkrättsvidriga verksamhet i bl.a. Jugoslavien, Libyen och Afghanisttan och genom övergivande av tidigare samarbete med Ryssland ökar risken attt Sverige dras in i det krig som Nato av mycket att döma planerar mot Ryssland. För Sveriges och Norges säkerhet – samarbeta militärt även med Ryssland.

Relaterat.
Natos stora krigsövning ”Trident Juncture” nära Rysslands gränser.
USA:s krigshets och Norden som plattform för krig mot Ryssland.
Den farliga Hultqvistdoktrinen

Föregående artikelUSA:s nya livsfarliga kärnvapenpolicy
Nästa artikelÄnnu en (rysk) ubåt?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

2 KOMMENTARER

 1. De Skandinaviska försvarsministrarnas underdånighet gentemot USAs globala förbrytelser, genom sina försök att ansluta oss svenskar till USAs verktyg Nato, kommer en gång att regleras. Kanske domare och jury då står i trasor när så sker, men det kommer att ske. Ryssland talar i dag om två megabomber, en i Jättevulkanen i Yellowston och en i förkastningen i Kalifonien. sen blir det lungt och tyst. Då kan Hultqvists förstärkta vägar och broar, hans planerade användning av varuhusen utanför centralorterna,MSB och mer till i kostnader, vara bortkastade pengar. Så Norge, hur kan ett så vackert land, ha fått fram Jens Stoltenberg?

 2. Mycket har sagts om Trident Juncture 2018 NATO-övningen som hålls i omedelbar närhet av Rysslands gränser.
  https://www.strategic-culture.org/news/2018/10/29/military-escalation-europe-is-like-runaway-train-time-slow-down.html
  Detta är den största träningsevenemanget sedan Kalla kriget, men det är bara en del av en bredare bild, där militära krigsövningar som riktar sig mot Ryssland är i full gång. Övningarna samordnas, tillsammans med infrastrukturanläggningar som byggs, expanderas och moderniseras. T.ex nyligen byggandet av en flygplanshangar vid Estlands Amari Air Base, det första militära projekt helt finansieras av Europeiska Deterrence Initiative (EDI), avslutades. Evenemanget firades av amerikanska och estniska flygvapen tjänstemän med en bandskärningsceremoni. Mer än 38 miljoner dollar i EDI-medel investeras i den basen. Utöver träningen kommer en gemensam underhållsanläggning också att stödja Natoflygplan som bedriver flygpolis i Östeuropa. Air Force Times citerade US Air Forces Europe Commander general Tod Wolters, som lovade att ännu mer medel skulle komma till för andra projekt.
  ”Vi tittar på skatteåret 2019, vi föreslår en budget för (Försvarsinitiativet) som visar USA:s engagemang för NATO. Vår totala US European Command -förfrågan innehåller en betydande finansieringsökning från 4,7 miljarder dollar till 6,5 miljarder dollar”.
  Nato-infrastrukturens moderniseringsplaner omfattar uppgraderingar till Kecskemet Air Base i Ungern, så att den kan rymma amerikanska F-15-fighters, A-10-flygplan och C-5-flygplan, förutom att bygga en ammunitionslagringsanläggning vid Malacky Air Base i Slovakien och en taxibil på Rygge, Norge. Dessa steg är en del av en större insats för att förbereda sig för offensiv verksamhet mot Ryssland.
  Den finanspolitiska försvarsbudgeten för 2018 bemyndigar amerikanska flygvapensekreteraren att köpa mark och bygga installationer i andra länder. Det finns planer på att investera cirka 214 miljoner dollar till flygbaser i Europa, inklusive en investering på 13,9 miljoner dollar i Estlands främsta militära flygplats Amari, plus Lielvarde Air Base i Lettland ska få en $ 3,85 miljoner investering.
  Den största delen av pengarna, 67,4 miljoner dollar, går till Sanem Air Base i Luxemburg. Kecskemet Air Base i Ungern kommer att få ytterligare $ 55,4 miljoner investering.
  För allt detta kan man lägga till amerikanska arméförordnade bestånden (APS) för permanent lagring i Europa som har moderniserats och fyllts på sedan 2017. APS kommer att vara tillräckligt för att en annan pansarbrigad ska falla in. Militariseringen av Nordeuropa pågår och Polen återupprättas och förbereds att vara värd för amerikanska baser, till exempel Fort Trump. Amerikanska flygvapnet utökar sin närvaro på den europeiska kontinenten, tillsammans med Natos växande marin i Svarta havet .
  I oktober fick Ramstein Air Base i Tyskland den största transporten av ammunition i många år (sedan 1999). Några hundra containrar har levererats till ”stödja Natos europeiska avskräckande initiativ (EDI) och öka flygvapnets krigsreservatsmateriel i Europa”, säger Sgt. Arthur Myrick, 86:e MUNS amunitionsflygchef. Nato strävar efter territoriell expansion. Endast 36,9% av de röstberättigade väljare deltog i Makedoniens folkomröstning om att ändra landets namn och därigenom bana vägen för Nato och EU-medlemskap.
  NATO:s generalsekreterare Jens Stoltenberg, USA:s försvarssekreterare James Mattis och Tysklands kansler Angela Merkel var en del av Västs ”Skopje landings” -lag som stormade den nationens kapital för att påverka resultatet av denna omröstning. Väljarna sa ja, men uppgången var låg nog att ställa tvivel om dess legitimitet.
  Den 18 oktober drevs beslutet att byta namn på landet genom det makedonska parlamentet. Det här beslutet saknade också överväldigande stöd från lagstiftare, med den härskande koalitionen kunde knappt säkra den nödvändiga majoriteten på 80 av 120 röster för att ramma åtgärden genom och hoppa i formella anslutningsförhandlingar vid NATO:s högkvarter. Den amerikanska ambassadören till Makedonien var faktiskt inne i riksdagsbyggnaden vid omröstningstiden, men amerikanska tjänstemän tror inte att det är ”påryckning”.
  Återställandet av Makedoniens Krivolak-träningscenter till sin fulla kapacitet och erbjudandet av en plats för tusentals NATO-soldater för övningar, är redan på gång. Nästa år kommer Makedonien att vara värd för den gemensamma utövningen Decisive Strike 2019 som kommer att innebära cirka 1 000 amerikanska och makedonska soldater.
  Albanien erbjuder sitt territorium för NATO-baser. Kosovo är på väg att skapa sin egen armé. Detta är en kränkning av internationell rätt. FN:s säkerhetsråd har aldrig godkänt det. Men Natonationer stöder flytten. USA:s biträdande statssekreterare för Europa och Eurasien, Wess Mitchell, anser att ”nobody kan lägga veto om Kosovos rätt att utveckla sina väpnade styrkor”. Enligt honom har Kosovo rätt att bilda professionella styrkor och detta skulle inte utgöra ett hot mot Serbien eller Kosovos serber.
  I FN:s säkerhetsråds resolution 1244 anges uttryckligen att ingen annan militär närvaro utom KFOR och Serbiens armé ska tillåtas utan FN:s säkerhetsråds mandat. Uttalandet om självständighet 2008 av Kosovos parlament utan en tidigare FN-övervakad folkomröstning var ett flagrant brott mot denna resolution. Kosovo, som ingår i Serbien, blir till ”NATO-Land” utan samtycke från den serbiska regeringen. Det har faktiskt annekterats av alliansen. Denna enhet skapades också specifikt mot Ryssland .Hashim Thaci, ledare för Kosovo, gör ingen hemlighet av det. Han hävdar att ett hot kommer från ”de ryska militära baserna i Serbien, från Rysslands MIG-jetor i Serbien och från de ryska militära övningarna i Serbien.”
  Vad Ryssland än gör porträtteras det av västerländska tjänstemän och media som en demonstration med fientlig avsikt. Skulle Ryssland vara idiotisk och titta på alla dessa förberedelser i full uppfattning? Om de inte anses vara provocerande beteende, vad är då? Någon nation skulle vara orolig om en infrastruktur byggdes som konstruerades för offensiv verksamhet mot den.
  Nato-Rysslands råd (NRC) är planerat till 31 oktober. Kanske är alla förväntningar om framsteg ingenting annat än det minsta av hoppen. Det blir trots allt det åttonde tillfället som NRC har träffat de senaste två åren och ingen framsteg inom något område har uppnåtts. Men hoppet är det sista att dö. Eskaleringen har gått för långt. Natos krigsåtgärder har blivit alltför stora och provokativa och har förvandlat Europa till en farlig plats.Tiden är rätt för alliansen – eller åtminstone dess europeiska medlemmar som har påverkats negativt av denna utveckling – att börja prata seriöst. Den 31 oktober har de en sådan chans.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here