Min nya insändare i DN. ”Svar: Säg nej till DCA-avtalet och lämna sedan Nato”

12
739


DN har 19/4 publicerat en insändare av mig – på nätet bara – med rubrik enligt ovan. Själv hade jag den mer tandlösa rubriken ”Bra alternativ finns till medlemskap i Nato och till DCA!” DN har bearbetat artikeln måttligt, vilket knappast påverkat det väsentliga i innehållet. Jag får inte återge hela innehållet på drygt 300 ord, men nedan ett litet utdrag:

”Sveriges försvarsavtal med USA är en värre släkting till Natomedlemskapet eftersom vi ger upp en del av vår suveränitet. Riksdagen bör säga nej till DCA-avtalet och sedan bör Sverige lämna Nato, skriver Anders Romelsjö, 19/4. https://www.dn.se/insandare/svar-sag-nej-till-dca-avtalet-och-lamna-sedan-nato/

Vad bör då göras? För det första måste riksdagen rösta nej till DCA-avtalet. Alternativt bör beslutet skjutas upp under minst ett år, så att svenska folket hinner sätta sig in i vad förslaget innebär för vårt lands säkerhet.

För det andra bör Sverige lämna Nato. Om Sverige är kvar i militäralliansen bör vi deklarera att vi absolut vill ha kvar svensk militär i Sverige. Om svensk trupp stationeras i till exempel baltiska stater och Arktis försvagas det redan svaga territorialförsvaret av Sverige.

Vidare bör Sverige sikta in sig på att förbättra – ja, normalisera – förhållandet till Ryssland. Då ökar Sveriges säkerhet.”

Är det meningsfullt att skicka insändare till tidningar? Jag tycker det. Blir insändaren inte publicera kan den ofta publiceras på annat håll, t.ex. på Globalpolitics.se. Hoppas nu på debatt med någon som inte instämmer i mina åsikter. Sådana personer lär inte saknas. Men DN har minskat möjligheten till diskussion genom att dels stopp möjligheten till debatt med motsvarande 1500 tecken via ”Ifrågasätt” av viktiga artiklar i DN och dels genom att stopp rätten till replik till artiklar i DN Debatt. Varför ?

Föregående artikelVaroufakis: ”Det finns inte längre någon yttrandefrihet i Europa. Vi är krigets union”.
Nästa artikelIsrael kämpar med sitt ”Suez-ögonblick” – Vad är det?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

12 KOMMENTARER

 1. Bara idioter använder sig av/läser globalisternas propaganda-organ som ex.v. DN. Jag förstod det på 70-talet. Anders Romelsjö har inte förstått det än.

   • Nä men att ni gör det, är ofattbart. Vem inom bsmedia, bryr sig om er el andra altsidor..Menmen, ni får ju åtminstone ett kvitto på att altMedia är helt oönskat. Och då vet vi att ni har gjort allt rätt..Hehe

  • Jo, bäste Sven Hansson. Uppenbarligen så är det MYCKET sent som pseudovänstern skall vakna och återgå till en mer eftertänksam konservativ ”klassisk vänster”.

   https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/2024/05/02/hur-lojal-ar-du-med-pseudovanstern-samla-dina-poang/

   Som ingenjör har jag alltid hatat att få rätt vad gäller konstruktioner och ofta fått se kostnaderna för andra ingenjörers dåliga förmåga.

   Som politiker varnade jag och många andra för konsekvenserna av EU-medlemskapet och globalismen. Nu när vi fått rätt så vill folket ändå välja geten som trädgårdsmästare, d.v.s. borgare som inte såg det komma och nu ångrar sig.

   Jag såg tidigt att det inte var en ”pandemi”, men en massmordisk ”plandemi” och varnade och fortsätter att varna er! WHO är det sätt på vilket de vill införa en totalitär världsregering.

   Nu ser jag det tredje världskriget komma, d.v.s. den totala ödeläggelsen av norra hemisfären.

   När skall folket rösta på mig och andra som ansluter sig i en bred valsamverkan mot detta elände? Hur svårt ska det vara att samarbeta för äkta demokrati, fred och hälsa?

 2. Visst är det så. Men tyvärr tvingas man till att skicka insändare till såna tidningar också ibland. Jag gör de själv med min lokala tidning som också tillhör samma propaganda organ. Kommer närsomhelst säga upp min prenumeration också nu till sommaren. Det har EJ gått någon dag utan vidriga debatt artiklar om Ryssland som HELT är SKITsnack dessa över 2åren. Det är häpnadsväckande. Och så undrar vissa varför Sverige tillhör ett av Europas mest ryssfientliga länder med riktiga renodlade ryssofober. Sprider direkta lögner som så många direkt tror på. Finlands utrikesministeriet vågade öppet erkänna det Herr Romelsjö säger och skriver. Även Finska JK har faktiskt genomfört en kritisk utredning kring detta förnedrande avtal. Svenska är än så länge tysta vilket EJ är förvånande. Det är HELT otroligt måste jag säga hur man direkt ljuger, manipulerar direkt öppet. Man spekulerar hej vilt åt skogen ständigt också, av bevisade renodlade ryssofober. Men ändå ser de ut såhär

 3. Jag tvingas konstatera att förändring inom demokratin är omöjlig.
  Varje försök korrigeras genast av den mäktiga Borgerligheten.
  Se bara på USA nu hur vreden växer inom förändringsfalangen inom Republikanska partiet när deras representanter tvingas förråda så snart de kommer i en maktposition.

  Jag har bestämt mig,
  Först störta Demokratin, och endast därefter är Förändringen möjlig.

  DÄRFÖR, Demokratin är den girige Borgarens redskap för att upprätthålla sin makt över folket.
  Eller Proletären om ni hellre vill.
  Jag menar Proletären skapligt mätt och belåten är väldigt lättmanipulerad.
  Lite ord som låter vackert och några fagra löften hit eller dit så är förtroendebryggan (s)kapad.
  En för Borgaren lämplig gemensam fiende också så kanske Proletären också anmäler sig frivilligt till den penningstinne Borgarens militära Armé?

 4. Det är ju för väl att Sverige inte är Ryssland. Vad hade hänt om redaktören hade levt i Ryssland och försökt publisera en artikel som motsäger staten? Tja, för det första så hade nog inte redaktören med en hållning mot staten inte varit kvar i Ryssland om han hade haft ett uns av självbevarelsedrift. De två andra alternativen er mindre attraktiva, antingen suttit i ett brutalt fängelse långt bort eller så hade han varit ”självmördad”.

  Ser också att redaktören önskar en ”normalisering” med Ryssland. Inkluderar det också ryska lagar? Vill minnas att det fanns de som förespråkade en ”normalisering” med Tyskland för 80 år sen.

  • Visst skulle spänningen och krigsrisken minska om Sverige åter kunde ha acceptabla förhållanden med Ryssland som vi haft under många år efter Andra världskriget. Nu klistrar viu oss fast vid USA, i särklass ledande i krig, i folkrättsstridiga krig, i statskupper och stöd till statskupper i demokratier och i intervention i andra länders val. Behandlat i flera kommentarer och artiklar tidigare av mig.

  • Julian Assange sitter INTE fängslad i Ryssland utan i det land som utan författning och som kallas lill-Britannien.

   • Tror inte att CIA:s och riksdagens betalda internettroll, som stödjer krigsförbrytelser världen, vill lyssna på det örat? Assange tänker de ignorera.

    De skulle annars känna, i hela sitt system, att de står på fel sida. Därför känns det tryggare för dem att peka finger på brutale Putte som genomfört begränsad militär operation, samt har upprättat försvarslinjer, samt har tagit initiativ till fred, men aldrig på komplett galna ukronazister, aldrig på komplett galna nazi-sionister, och framförallt aldrig på landsförrädare som sålt ut Sverige till främmande makt.

    Jag tycker synd om dem. De måste må extremt dåligt och snart kommer de kanske få dingla, efter folkdomstolar, för sitt förräderi mot vårt folk?

    Tänk dessutom på alla förrådda ukrainska barn som fått sina fäder dödade, p.g.a. hela det brutala väst som aldrig vill förhandla fram en fred och som nästan unisont applåderar statskuppen 2014 och ukronazismen!

 5. Det man kanske kan hoppas på är att DCA beslut skjuts upp minst ett år!
  När det gäller demokratin så håller den på att avveckla sig själv. Pengarna trumfar allt som oftast demokratin (genom köpta beslut). Detta gör ju att även många av oss ”vanliga” medborgare vänder demokratin ryggen. Framförallt unga ser ju detta och för många av dessa så är det att bli rik (så man kan köpa beslut) som gäller.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here