Varoufakis: ”Det finns inte längre någon yttrandefrihet i Europa. Vi är krigets union”.

9
679

https://geopolitiq.substack.com/p/yanis-varoufakis-there-is-no-democracy?utm_source=post-email-title&publication_id=2232768&post_id=143678280&utm_campaign=email-post-title&isFreemail=true&r=103ae5&triedRedirect=true&utm_medium=email

Rolf Nilsson

Det följande är Rolf Nilssons engelska översättning av en artikel som publicerades idag på AntiMafiaDuemila.com [all formatering i original].

Det finns inte längre någon yttrandefrihet i Europa.

”Det finns inte längre någon demokrati och särskilt i Tyskland är det ett sorgligt tillstånd: Tyskland, vars ekonomiska inflytande uppenbarligen är på tillbakagång, underblåser en växande auktoritarism.”

 Så på ”Il Fatto Quotidiano” [en italiensk tidning] kommenterade Yanis Varoufakis – den grekiske ekonomen, tidigare minister i Tsipras regering, från vilken han senare bröt sig ur och grundade Diem25 efter Syrizas upplösning – den tyska polisens avbrott av  Palestinakongressen i Berlin [fredagen den 12 april 2024 – se t.ex. här]:

 ”Jag borde ha anslutit via videokonferens från Aten. Polisen ingrep med två och ett halvt tusen agenter. De avbröt plötsligt och konfiskerade mikrofonerna. Även våra judiska kamrater som var närvarande arresterades. En demonstration utlystes sedan och polisen blockerade överföringen av min röst från högtalarna, med hänvisning till en order som förbjöd min politiska verksamhet i Tyskland”.

 Den tyska politiska klassen, sade ekonomen, ”gör Tysklands rykte en stor otjänst. Majoriteten av tyskarna är inte rasister. De vill inte vara medskyldiga till ännu ett folkmord. En massa palestinskt blod kommer inte att rena Tyskland från dess skuld för Förintelsen”.

Varoufakis sade med eftertryck att ”ett folkmord äger rum i Gaza. Detta konstateras också av FN:s särskilda rapportör för Palestina, Francesca Albanese, och alla experter på internationell rätt. Tyskland borde skydda judarnas liv, det är ett av dess nationella intressen. I stället skyddar man bara den israeliska regeringen, som begår krigsförbrytelser”.

Brott som stöds och accepteras av det internationella samfundet och särskilt av västvärlden, som, sade han, ”har blivit en vasall till Israel. Resten av världen är chockad över dubbelmoralen och inte bara i Gaza. Ecuador invaderar till exempel den mexikanska ambassaden i Quito för att gripa den tidigare vicepresidenten Jorge Glas: inte ett ord kommer från Berlin, Italien, Frankrike, USA. Inte ett ord när Israel bombar den iranska ambassaden i Damaskus, Syriens suveräna territorium”.

(inte heller från den svenska regeringen, ö.a.)

 Naturligtvis finns det de som protesterar mot kriget, men de är en minoritet eftersom ”majoriteten av européerna har blivit trängda och utnyttjade i två decennier, särskilt sedan finanskrisen 2008. EU har förvandlats till en krigsunion. Europeiska kommissionen hävdar att vi, genom att investera i vapen, kommer att få den tillväxt och de tekniska framsteg som vi inte har haft under de senaste trettio åren. Vi säger att vi gör det, vi ger ut euroobligationer för att tillverka raketer och ammunition. Vad händer när lagren är fulla? Då måste vi ha ett litet eller stort krig för att tömma lagren och fortsätta producera”.

 Den grekiske ekonomen delade också med sig av några tankar om kriget i Ukraina ”Il Fatto Quotidiano”:

 ”Vi behöver en omedelbar vapenvila och därför en FN-ledd fredsprocess. Detta ändlösa krig kommer inte att ha några vinnare, bara förlorare. President Zelensky har genom att ha överseende med Israels grymheter, genom att stödja förstörelsen av sjukhusen i Gaza, förstört sin egen berättelse mot Putin. När det gäller Mellanöstern bör ett omedelbart förbud mot vapenleveranser till Israel eftersträvas. Bojkotter och divesteringar från ekonomin måste inledas tills Israel går med på att avveckla apartheidstaten, inte bara i Gaza utan även på Västbanken”.

lla: ilfattoquotidiano.it

Jag håller med Yanis Varoufakis om hans sista uttalande i det sista stycket ovan, med undantag för den punkt där han säger att ”detta ändlösa krig kommer inte att ha några vinnare, bara förlorare”.

Om du följer kriget i Ukraina noga vet du mycket väl vem som vinner (Ryssland) och vem som förlorar (Ukraina). Jag tänker inte argumentera om det här, utan jag kommer bara att hänvisa dig till det senaste SitRep av Simplicius The Thinker:

Simplicius trädgård av kunskap

SITREP 4/11/24: Zelensky i chock när Kievs största kraftverk förstördes i massiva angrepp.

Dagen börjar med ett massivt ryskt missilangrepp som har utplånat ytterligare en del av den återstående ukrainska energikapaciteten. Det är nu bekräftat att Ryssland träffar just turbinrummen och orsakar långvariga, om inte permanenta, skador. Här är Ukrainas egen energikoncern Centernergo som förklarar att det är den värsta dagen i deras historia, eftersom T…

Läs mer

Slutligen, om du är intresserad av det cirka 15 minuter långa tal som Yanis Varoufakis borde ha hållit inför den palestinska kongressen i Berlin fredagen den 12 april 2024, kan du se det här.

 

Föregående artikelCIA brukade infiltrera media. Nu är CIA media.
Nästa artikelMin nya insändare i DN. ”Svar: Säg nej till DCA-avtalet och lämna sedan Nato”
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

9 KOMMENTARER

  1. EU är kapitalets union. Något annat finns EJ MINSTA lilla utrymme för. Man kan ibland höra vissa personer genom åren säga att dessa ska reformera EU, men det är SKITsnack. Även mindre partier finns(Visst finns några seriösa vill jag tillägga) Men det är HELT omöjligt. EU är byggd så tvärs igenom och det går ALDRIG ändra tyvärr. Det är kapital unionen. Och man har låst nyckeln. Det är nyliberala himmelriket. Senaste åren har det tillkommit ett par nya punkter som är krigskåta och krigshungriga. Läget är så enkelt. Sedan mitten av 90talet där, då vi blev medlemmar har ALLT försämrats. Men medierna är självfallet tysta om de. Idag är EU världens mest krigshungriga och krigskåta galningar som finns under Usa stöveln. Det räcker med att säga Nato. EU borde heta Kapital Unionen. Ska ej förlänga min insändare och förklara varenda punkt men läget är tvärs igenom så. Inga om och ifall

  2. Eftersom detta kan publiceras på olika håll måste det ändå finnas fragment av yttrandefrihet kvar. Det bästa sättet att försvara yttrandefriheten är att använda den i alla sprickor som finns i det dominerande systemet.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here