Mörkläggning av massmord

10
633
al-Jazeera skärmdump

Red: Denna artikel av Caitline Johnstone publicerades 28 oktober på https://consortiumnews.com/2023/10/28/obscuring-mass-murder/. Den är några dagar gammal, men ändå aktuell tycker jag.

Caitlin Johnstone

_________________________________

 

När Israels belägringskrig skär av Gazaborna från både el och kommunikation ser vi hur lamporna släcks i Gaza på mer än ett sätt, skriver Caitlin Johnstone.

Israeliska markstyrkor har ökat sina aktiviteter i Gaza i vad anonyma amerikanska tjänstemän enligt uppgift säger till pressen är en ”rullande start” för den sedan länge väntade markinvasionen.

Israel har också lamslagit Gazas största telekommunikationstjänst, som hade varit enklavens sista kvarvarande kontakt med omvärlden efter att Israel slagit ut alla andra. Humanitära organisationer och vanliga tidningar säger nu att de har förlorat kommunikationen med sina kontakter i Gaza i en grad av informationsbrist som vi inte är vana vid att se i modern tid.

”Denna informationsbrist riskerar att ge täckmantel för massövergrepp och bidra till straffrihet för brott mot de mänskliga rättigheterna”, konstaterar Human Rights Watch helt korrekt.

Och jag tänker gå vidare och säga att det förmodligen inte bara är ett bekvämt sammanträffande för Israel. En folkmordsmassaker i totalt mörker är mycket till fördel för dem som utför massakrerna.

Eftersom Israels belägringskrigföring skär av Gazaborna från både el och kommunikation ser vi hur ljuset släcks i Gaza på mer än ett sätt.

Ljuset har dämpats ytterligare av den israeliska militärens ohämmade dödande av journalister. Wikipedia, vars notoriskt riggade redigeringssystem tenderar att snedvrida informationen till förmån för amerikanska informationsintressen, listar för närvarande 17 journalister som dödats av IDF i Gaza och ytterligare en i södra Libanon under den nuvarande anstormningen. NPR listar lite högre siffror, samtidigt som de bekvämt nog avböjer att säga vem som dödade.

En Al Jazeera-reporter vid namn Wael Dahdouh förlorade sin fru, son, dotter och barnbarn i en enda israelisk luftattack i Gaza och sade ”De hämnas genom att döda våra barn!” i sändning medan han knäböjde över kroppen av sin döde son. Han hade enligt uppgift flyttat dem söder om Gaza City efter en israelisk evakueringsorder, i tron att det skulle hålla dem säkra.

Enligt Reuters har IDF nu meddelat både nyhetsbyråerna Reuters och AFP att man inte kan garantera säkerheten för deras reportrar om de fortsätter att arbeta i Gazaremsan. Efter Israels historiskt oöverträffade angrepp på journalister de senaste tre veckorna kan detta bara tolkas som ett hot.

Som vi har diskuterat tidigare har Israel i flera år lidit av en allt värre PR-kris eftersom möjligheten att dela och sprida oredigerade videofilmer av dess övergrepp uppstod i och med smarttelefonernas ankomst och den utbredda tillgången till sociala medier.

Jonathan Cook

Under ett videoframträdande 2021 för International Festival of Whistleblowing, Dissent and Accountability gjorde den israelbaserade journalisten Jonathan Cook några anmärkningar som jag ofta tänker på, nu när Israel kämpar för att släcka alla lampor i Gaza. Cook beskrev de förändringar han har sett när smartphones och tillgång till internet gjorde palestinierna mindre beroende av sympatiserande aktivisters arbete och gav dem möjlighet att direkt dela med sig av bilder på sina egna övergrepp.

Här är ett citat: ”Tyvärr ägnade de flesta företagsjournalister inte mycket uppmärksamhet åt dessa aktivisters arbete. I vilket fall som helst utplånades deras roll snabbt. Det berodde delvis på att Israel hade lärt sig att det var mycket effektivt att skjuta några av dem för att avskräcka andra och få dem att hålla sig borta.

”Men det berodde också på att när tekniken blev billigare och mer tillgänglig – och till slut hamnade i mobiltelefoner som alla förväntades ha – kunde palestinierna registrera sitt eget lidande mer omedelbart och utan förmedling.

”Israels avfärdande av de tidiga, korniga bilderna av soldaters och bosättares övergrepp mot palestinier – som ’Pallywood’ (palestinskt Hollywood) – blev allt mindre trovärdigt, även för dess egna anhängare. Snart spelade palestinier in sina övergrepp i HD-kvalitet och lade ut dem direkt på YouTube.”

Israel är kanske mer medvetet än någon annan regering på jorden om hur ofördelaktigt det är att få sina brott inspelade i dagsljus och delade med världen. Det var därför man släckte lamporna i Gaza: för att mördare inte gillar vittnen.

Föregående artikelIsrael: Amnesty International är en partisk antisemitisk organisation och propagandaorgan för Hamas
Nästa artikelSe filmen från mötet 28 oktober ”Frige Julian Assange NU! Försvara yttrande- och tryckfriheten!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

10 KOMMENTARER

 1. https://www.youtube.com/watch?v=E2FDzFjQI9w

  I länken via Jimmy Dore ett klipp från Donald Trumps tal till den republikanska judiska föreningen. Verkligt skrämmande. Om Trump vid valet 2016 ville dra tillbaka trupperna och sätta Amerika först så nu är det Israel först som gäller och med full militär insats där hämnd på ”Hamas” skall utkrävas med alla tillbudsstående medel. Storkrig i regionen där alla skulle dras in. Och om Trump sällan är trovärdig är jag illa rädd att han säger vad han menar.

  Som Jimmy Dore säger: Valet står mellan en senil krigshetsare och en komiker-krigshetsare. Övriga kandidater som Kennedy har även gjort sig omöjliga i Israel-frågan.

  • Uppfattar att Robert Kennedy Jr sedan tidigare är uttalad Israelvän, men vet inte på rak arm vad han sagt nu.

   • Trump är aggressivast av alla och det är knappast bara valretorik men Biden är ju inte nämnvärt bättre. Valet kommer att stå mellan dessa två om Biden inte helt kollapsar innan dess. Trump har en klar fördel pga. Bidens svaga hälsa. Kennedy som fristående lär vara chanslös då han inte har samma valmaskineri. Kennedy tackade Biden för dennes första reaktion på konfliktens utbrott vilket ju inte gör hans valutsikter bättre. Därtill slitna fraser om Israels rätt.

    En hög tjänsteman inom FN i New York har avgått i protest. Han rasar mot USA:s och Storbritanniens samt europeiska makters svek liksom mediernas svek. Se rapport hos SwebbTV (som först svävade på målet men som haft bra artiklar därefter)

    • Webbplatsens bildlogga Alfred de Zayas Human Rights Corner
     Folkmord mot palestinierna – Craig Mokhiber avgår

     alfreddezayas

     ”Craig Mokhiber har det mod som varje internationell tjänsteman borde ha. Han har avgått från sin post som chef för New York Office of the High Commissioner for Human Rights i protest mot FN:s misslyckande att stoppa det folkmord som Israel begår mot palestinierna. Jag har känt Craig sedan 1992 och ser honom som en vän, en intellektuellt ärlig, konstruktiv och optimistisk FN-tjänsteman, en modell för andra. Men det finns tillfällen då tjänstemän måste avgå, eftersom organisationen har låtit sig kapas.”
     https://dezayasalfred.wordpress.com/2023/11/01/genocide-against-the-palestinians-craig-mokhiber-steps-down/

    • Min favorit är inga amerikansk vänsterpresidenter.
     Ty jag vet vad de går för.
     Alla faller de till föga för de demokratiska värderingarna som binder samman utsugarväldet och gör det till en brutal krigsmaskin för alla som står i dess väg.

     Min favorit är istället högerns kandidat Donald Trump.
     Inte för han är höger men väl mer för han är nationalist och amerikansk patriot.
     Det får som konsekvens han beredd att offra NATO för amerikansk del och Amerika att gå en egen väg bort från demokraternas aktivistiska utrikespolitik.

     Det här hör till demokratins motsats, de auktoritära länder och autokratier som över allt annat i första hand står upp för Fosterlandet.

     Det är dessa Fosterländer som sedan tillsammans ska bilda den Multipolära Världsbilden där inte Världen endast leds och bestäms av Västeuropén, USA och Västvärlden. Den så kallade ”demokratin”.

     Den reformen kommer kräva en grundlig omdaning av Förenta Nationerna samt om den i nuvarande skepnad överhuvudtaget är möjlig.

     Konflikten i Mellanöstern blir möjlig att lösa samt palestinierna äntligen kommer få sin rättvisa.

 2. Anthony Blinken som jo är anhängare av ”apartheid israel först” (i o m att han är en sionist och neokon) fick höra SANNINGEN om folkmordet i Gaza!

  https://www.youtube.com/watch?time_continue=897&v=i7fHRmmZKQM&embeds_referring_euri=https%3A%2F%2Felectronicintifada.net%2F&source_ve_path=Mjg2NjY&feature=emb_logo

  All heder till Code Pink och vanliga amerikaner som inte ger grönljus till barnamördar- och terrorregimen apartheid israel. Samma terrorregim som mördade och skadade över 400 människor då den släppte sina mördar bomber på barn, kvinnor och civila i Jabaliya igår.
  Måtte denna sataniska regim som kallas apartheid israel jämkas med marken idag!!!

 3. Ett barn mördas var tionde minut av mördar sionister.

  Mer än 10 000 barn dödats eller skadats, sade FN:s barnfonds talesman James Elder och talesmannen Jens Laerke för byrån för samordning av humanitära frågor (OCHA) vid en gemensam briefing i Genève.

  Har någon jävla västpolitiker som vurmar för den ”rätts baserad ordningen” förkastat apartheid israels grymma brott? Nejdå! Tvärtom, vartenda jävla västpolitiker som vurmar för den ”rätts baserad ordningen” tävlar om vem som stöder apartheid israels premier mördare Satanyahu. Nu senast var det Hilary ”Killary” Clinton som använde sin tunga för det ändamålet.

  Det vi ser är också nyheter om ”ökade antisemitism” i väst sprids utan bevis. Världen vet sedan tidigare att varje gång terror- och mördarregimen apartheid israel begår krigsbrott mot Palestinier, så dras det ”antisemitiska” kortet fram för att avleda från slakten av barn, kvinnor och civila i allmänhet.

 4. Angelina Jolie fördömer apartheid israels uppsåtliga krig mot civila Palestinier. Det apartheid israels sysslar med är “the deliberate bombing of a trapped population who have nowhere to flee,” adding that Gaza “has been an open-air prison for nearly two decades.”

  Jolie noted that “millions of Palestinian civilians – children, women, families – are being collectively punished and dehumanized,” and accused world leaders of “complicity in these crimes” by refusing to call for a ceasefire.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here