Israel: Amnesty International är en partisk antisemitisk organisation och propagandaorgan för Hamas

4
512
Anna Johansson, generalsekreterare för Amnesty international Sweden

Expressen skriver: Amnesty international uppger att de har hittat flera bevis för israeliska krigsbrott i Gaza.

– Amnesty international är en antisemitisk organisation som är partisk mot Israel, säger Lior Haiat, talesperson för Israels utrikesdepartement, till Politico.

Amnesty international uppger att de har hittat flera bevis för israeliska krigsbrott i Gaza. Under torsdagen krävde Amnesty omedelbart eldupphör av samtliga parter och beskrev det som att ”allvarliga brott mot internationell humanitär rätt, inklusive krigsbrott, av alla parter i konflikten fortsätter ohämmat.”
I en granskning från tidigare i veckan menade Amnesty att de har bevis för att fem israeliska flyganfall mellan den 7 och 10 oktober är misstänkta krigsbrott.

Svenska Amnestys generalsekreterare Anna Johansson sa till TT under torsdagen att man ”med kraft” fördömer Hamas krigsbrott. Hon säger också att båda sidor i konflikten i ”möjligaste mån” måste undvika att anfalla civila. – Och det kan man inte bortse ifrån för att Hamas, i det här fallet, har varit oerhört brutala i sitt sätt att angripa civila, säger Johansson till TT. Amnesty International saknar moralisk auktoritet att framställa sig som en människorättsorganisation, säger Lior Haiat, talesperson för landets utrikesdepartement. Han menar också att Amnestys ”tystnad” efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober visar att organisationen är en ”propagandaorgan för Hamas.”

Utdrag ur artikel i Syre: Att det israeliska svaret på Hamas attack skulle vara proportionerligt, som utrikesminister Tobias Billström sagt, håller organisationen inte med om.
Flera människorättsorganisationer slår fast att också Israels motattack går emot folkrätten.

”De instruktioner som de israeliska myndigheterna utfärdat för befolkningen i Gaza City att omedelbart lämna sina hem, tillsammans med den fullständiga belägringen som uttryckligen nekar dem mat, vatten och elektricitet, är inte förenliga med internationell humanitär rätt”, skriver till exempel Internationella Röda korskommittén.

Men Israel begår också brott ifråga om landets militära respons. Det visar en utredning som Amnesty international genomfört, där en utsänd på plats i Gaza har intervjuat överlevare och vittnen, analyserat satellitbilder och verifierat foton och videor för att undersöka luftangrepp utförda av israeliska styrkor mellan den 7 och 12 oktober.

Den humanitära rätten, eller krigets lagar, är till för att skydda civilbefolkningen i väpnade konflikter. En av dess grundprinciper är proportionalitetsprincipen, vars innebörd för första gången uttrycks i klartext i Genèvekonventions tilläggsprotokoll från 1977 och som innebär att den militära betydelsen av ett anfall måste stå i proportion till de risker som civilbefolkningen och civil egendom utsätts för. Nära besläktad är försiktighetsprincipen, som ålägger de stridande att iaktta alla rimliga försiktighetsåtgärder för att undvika skador på civila och civila objekt.

I de fall som Amnesty tittat på bröt de israeliska attackerna mot internationell humanitär rätt antingen genom att inte vidta rimliga försiktighetsåtgärder för att skydda civila, eller genom att utföra urskillningslösa attacker som inte kunde skilja mellan civila och militära mål, eller genom att utföra attacker som kan ha varit riktade mot civila objekt som bostadshus och marknader. Följaktligen håller Amnesty inte med om Tobias Billströms och UD:s analys.

– Vi kan ju konstatera att bombningarna riktats mot civila och att de bryter mot internationell humanitär rätt. Israel vidtar inte tillräckliga åtgärder när man gör de här attackerna, vi hittar inga militära mål i områdena och inga bevis för att det skulle funnits stridande på platsen. Gaza är en av världens mest tätbefolkade platser och som har bombarderats oupphörligen sedan den 8 oktober. Det får enorma konsekvenser med minst en miljon människor på flykt på Gaza-remsan, säger Anna Johansson, generalsekreterare för svenska Amnesty.

Kan granskas i internationell domstol

Men vem är satt att bedöma om parterna i en väpnad konflikt följer de regler som gäller för att skydda civila? I första hand är det upp till de stridande parterna själva att göra en första bedömning, sedan kan den bedömningen bli granskad i en internationell domstol, som Internationella brottsmålsdomstolen (ICC). Där kan individer, som militära befälhavare, kan ställas till svars.

Det är dock långt ifrån alla länder som erkänner domstolen. Till de som inte gör det hör Israel, USA och Ryssland. ICC:s högsta åklagare Karim Khan, har dock sagt att den Internationella brottmålsdomstolen trots detta har jurisdiktion över potentiella krigsförbrytelser utförda av Hamas i Israel och av israeler i Gazaremsan, rapporterar Reuters. Sedan 2021 pågår redan en utredning i de ockuperade palestinska områdena om möjliga krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten, och det våld vi ser nu faller också under domstolens mandat, menar Khan. Även en FN-kommission bedriver en utredning i området och konstaterade i en rapport från den 16 oktober i år att båda sidor misslyckats med att vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder för att undvika civila offer.

Både Amnesty, Human rights watch och enskilda folkrättsexperter har dock efterlyst ett starkare ställningstagande från ICC gentemot både Hamas och Israel, skriver Al-Jazeera.

Uttalanden som legitimerar brott

Inför måndagens ministermöte skickade Amnesty international ett brev till EU:s samtliga utrikesministrar, för att uppmärksamma situationen för civila i Palestina. Att föra fram sin ståndpunkt, krav och rekommendationer är något organisationen, som finns i en rad europeiska länder, gör löpande inför olika högnivåmöten.

– Vi menar att Israel begår krigsbrott och att EU och regeringen måste vara väldigt noggranna med att inte göra uttalanden som legitimerar detta. Samtidigt välkomnar vi att EU fördömer Hamas attacker som också utgör brott mot den internationella humanitära rätten. Israel behöver omedelbart lyfta sin blockad mot Gaza. Att undanhålla livsnödvändiga förnödenheter, att använda svält som vapen, får man inte heller göra, säger Anna Johansson på svenska Amnesty.

Anna Johansson, generalsekreterare för Amnesty international Sweden. Foto: 

EU var snabba med att entydigt fördöma attackerna som Hamas har utfört, men den internationella rätten gäller även Israel, fortsätter hon.

– De har en rätt och skyldighet att skydda civila, men det sätt Israel gör det på måste fortfarande vara förenligt med internationell humanitär rätt. Man kan inte använda säkerhet som förevändning för urskillningslösa attacker, där är EU inte lika tydliga. Von der Leyen har sagt att man står bakom Israel i detta, men man nyanserar inte vad det är man står bakom. Då legitimeras krigsförbrytelser och det är allvarligt.

https://tidningensyre.se/2023/25-oktober-2023/amnesty-israels-svar-inte-proportionerligt-begar-krigsbrott/

Föregående artikelEU erkände att ”vårt välstånd baserades på Kina och Ryssland”: billig energi, lågavlönad arbetskraft, stor marknad
Nästa artikelMörkläggning av massmord
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

 1. Om ni har förmågan att föreställa er, föreställ er då, också, hur kvinnor och barn torteras av perversa manliga monster med stöd av USA:s finansiering till Israelisk militär….
  vit mans konstverk, en dyrgrip kallad 
  ”i demokratins namn”, älskad av imperialismens despoter.
   ×××× 

  Bundna, med ögonbindel och avklädda palestinska män sitter på marken efter att ha blivit fängslade av israeliska styrkor på den illegalt ockuperade Västbanken.

  ’Abu Ghraib : IDF:s tortyrvideor väcker förnyade uppmaningar om att stoppa USA:s militära hjälp till Israel

  ”Det är ingen överraskning… att samma regering som torterade irakier i Abu Ghraib finansierar samma taktik mot palestinier”, sa Jewish Voice for Peace.

  BRETT WILKINS
  31 oktober 2023

  Människorättsförsvarare på tisdagen förnyade uppmaningarna till den amerikanska regeringen att upphöra med amerikansk medverkan till Israels ”hemska krigsförbrytelser” efter publiceringen av videor som påstås spelas in och delas av israeliska soldater som visar tortyr och avhumanisering av palestinska män, några av dem nakna, i illegalt ockuperade Västbanken.

  USA-baserade Council on American-Islamic Relations (CAIR) och Jewish Voice for Peace (JVP) var bland grupperna som fördömde videorna, som visar beväpnade och uniformerade israeliska trupper och möjligen bosättare som slår, sparkar, stampar och drar bundna med ögonbindel , och nakna palestinska män, tvingade dem att skrika ”leve Israel” och drapera dem i den israeliska flaggan.

  ”Bilderna av israeliska soldater som torterar palestinska män på Västbanken är fruktansvärda”, sa JVP på sociala medier. ”Den israeliska militären har brutalt misshandlat palestinska fångar i decennier. När den israeliska militären för ett folkmordskrig i Gaza döljer dess soldater inte längre dessa övergrepp från allmänheten.”

  ”Tortyr och förnedring [är] ett verktyg för alla repressiva regimer för att straffa och förstöra andan [i] alla som utmanar deras förtryck”, fortsatte gruppen. ”Det är då ingen överraskning att samma regering som torterade irakier i Abu Ghraib finansierar samma taktik mot palestinier. Detta är vidrigt.”

  JVP added: ”CEASE-FIRE NOW! END U.S. MILITARY FUNDING TO ISRAEL NOW!”

  USA ger Israel cirka 4 miljarder dollar i årlig militär hjälp. Förra veckan bad president Joe Biden kongressen att godkänna ytterligare 14 miljarder dollar i bistånd till Israel när landet ökar sitt krig mot Gaza i kölvattnet av denna månads Hamas-ledda överraskningsattacker som dödade mer än 1 400 israeler och andra, med dödssiffran. sedan de stigit till över 1 500, enligt statlig TV-kanal Kan. Omkring 200 israeler och andra togs som gisslan av Gaza-baserade militanter.

  — (@)
  CAIRs nationella verkställande direktör Nihad Awad sa i ett uttalande att ”nog är nog. President Biden måste avsluta vår nations delaktighet i [Israels premiärminister] Benjamin Netanyahus alltmer folkmordskampanj av våld mot civila palestinska i både Gaza och Västbanken.”

  ”Varje ny massaker som den israeliska regeringen begår fläckar ytterligare vår nations rykte och motbevisar påståendet att vår nation stödjer mänskliga rättigheter”, tillade Awad. ”Om våra ledare verkligen ser palestinier som människor värda liv och frihet, måste vi stoppa detta vansinne.”

  — (@)
  Awads kommentarer kom samma dag som den israeliska bombarderingen av flyktinglägret Jabalia, Gazas största, dödade och skadade minst många och möjligen hundratals palestinier.

  Gazas hälsoministerium sade på tisdagen att 8 525 människor, inklusive 2 187 kvinnor och 3 542 barn, har dödats och över 21 000 andra skadats av israeliska styrkor sedan de började bombardera Gaza den 7 oktober.

  Minst 124 palestinier har också dödats och över 2 000 skadats i attacker från israeliska trupper och bosättare på Västbanken och östra Jerusalem sedan dess, en situation som USA:s nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan kallade ”fullständigt oacceptabel”.

  ”Israel måste vidta åtgärder för att skydda palestinier från sådana attacker och för att hålla alla bosättare som utför attacker till svars, såväl som alla medlemmar av den israeliska försvarsstyrkan (sic) som står vid sidan av eller misslyckas med att ingripa när dessa attacker inträffar”, sa Sullivan på söndag.

  — (@)
  De nyligen publicerade tortyrfilmerna följer rapporter tidigare denna månad om israeliska soldater och bosättare som torterar en grupp palestinska män i byn Wadi al-Seeq på centrala Västbanken den 12 oktober. Enligt offren blev de misshandlade, avklädda, urinerade på, och sexuellt övergrepp.

  ”Alla monstruösa, omänskliga eller omoraliska förhörssätt du kunde tänka dig användes mot oss. Du skulle ha trott att vi var i Guantánamo eller Abu Ghraib”, en av männen, 46-årige Mohammad Matar (känd som Abu) Hassan), berättade för +972 Magazine, med hänvisning till de ökända amerikanska militärfängelserna i Kuba och Irak, två av de många amerikanska anläggningarna där fångar torterades – ibland till döds.

  — (@)
  ”De hade våra händer bundna bakom ryggen, våra ögon täckta, våra ansikten i marken,” sa Abu Hassan. ”De trampade på våra huvuden och sa: t’Ät! Ät fårskiten!”

  ”De hoppade på våra ryggar i avsikt att förlama oss, för att bryta ryggmärgen”, tillade han. ”De försökte också slå oss på våra könsorgan för att lemlästa oss, 30 till 40 gånger. De turades om att slå oss.”

  — (@)
  Det säger en talesman för Israel Defense Forces (IDF).

  https://www.commondreams.org/news/israeli-torture

 2. Hela apartheid israel är ett en enda kriminellt företag!!! apartheid israel blev till genom krigsbrott. Det ligger i apartheid israels natur att begå krigsbrott och sedan anklaga alla som påpekar det för anti-da och anti-di och dylik påhitt. För lögnen är livsnödvändiga för apartheid israel. T ex ljög de om ”40 halshuggna barn” – världen har inte sett ett enda bevis för det trots att det är snart en månad. De ljög om våldtäkt och än väntar världen på bevis. Faktum är att mängden lögner från sionisternas skulle fylla ett vanligt bibliotek. Se nedan för senaste lögnupplagorna signerat apartheid israel

  https://electronicintifada.net/blogs/asa-winstanley/watch-video-about-7-october-youtube-doesnt-want-you-see

 3. Alla som kallar sig judar är inte det, men ljuger. https://www.biblegateway.com/passage/?search=Revelation%203%3A9&version=NKJV,NUB Följaktligen är man inte per automatik antijudisk för man angriper staten Israel eller dess regim. Många äkta judar som faktiskt tror på judendomen, såväl som de med judisk bakgrund, är emot bildandet av staten Israel och vill se att palestina återbildas och att alla palestinier får upprättelse.

  Människor som är sionister och därför bär davidsstjärnan, vet ofta att detta INTE är en judisk symbol, men är en frimurarsymbol som är kopplad till Moloch, d.v.s. ”satans synagoga”. https://swebbtube.se/w/g7DwiHkMAkvEN3hki2tFFn

  Det är flera språk från området som tillhör den semitiska språkgruppen, inte enbart de som talar hebreiska. Kontrollordet ”antisemitism” är följaktligen olämpligt, men används sannolikt för att antyda att det är rasism eller antiorientalism som ligger bakom kritiken mot Israels regim.

  Visst finns de en hel del som är emot sydlänningar i allmänhet, som alltså även skulle kunna kallas ”antisemiter” med rätta, men att använda ordet rätt mot de som avses verkar inte vara syftet. Syftet verkar vara att skrämma till tystnad och underkastelse genom kontrollordet ”antisemitism”, vilket syftar att undergräva yttrandefrihet och demokrati, samt gynna satans krigsförbrytelser och satans folkmord i vinstsyfte åt det militärindustriella komplexet.

  Sällan tar media upp kristna palestinier. Orsaken är uppenbar. Medias narrativ är att svartmåla Palestinier som extrema islamister. Förmodligen var det också anledningen till att Israel länge undergrävde PLO genom att stötta Hamas. Detta är inte enbart frimureriets standard av att söndra och härska, men Hamas utgör även den perfekta fiende som Sionisterna behöver för att kunna motivera sin egen befolkning och en stor del av den grundlurade världen till att stödja folkmord och stödja ytterligare stöld av landområden.

  Sällan tar media upp det faktum att judar, kristna och muslimer som bodde i området innan Israel bildades, samt sefardiska judar, är de som rent genetiskt har mest likhet med ursprungsbefolkningen i Palestina. De nytillkomna judarna från väst och Ryssland (Ashkenazer / Khazarer) har inte det. De verkar istället höra hemma i och omkring Ukraina.

  De senare verkar ha haft mycket stort inflytande på moralen genom de medier som de kontrollerar.

  Tänk noga igenom vad ni vill gynna! Tänk på barnen och framtidens generationer! Bli aktiva och samverka brett! Det här är större än höger och vänster!

 4. Staten Israel tillkom genom beslut i Förenta nationerna och har genom det beslutet (internationell lag) fullt existensberättigande inom de gränser landet självt höll sig inom åren 1948-1967.

  Staten Israel tål numera ingen kritik och inga ifrågasättanden.

  Allt är då nynazism och anti-semitism. Detta skällande tillvägagångssätt, som militärledningen som styr Israel sedan många decennier, som Israel ägnar sig åt späder ut detta antisemitiska begrepp till oigenkännlighet, det rår den israeliska våldsmakten själv för.

  Följ internationell lag och denna ”anti-israelism” kommer att logiskt automatiskt att minska mycket kraftigt.

  Våldsamma och för omgivningen politiskt hänsynslösa länder i historien har traditionellt mötts våldsamt av diverse motståndsrörelser: i vår samtid de amerikanska Förenta staterna, det fascistiska Tyskland liksom dagens Israel.

  Israel måste lära sig att den region man befinner sig i inte är några ”obeboeliga indiantrakter” som skall erövras med våld och död, till varje pris. Israel är omgiven av mer än 450 miljoner araber som inte kan kuvas som några nordamerikanska indianstammar till kulturutrotning, alkoholism och casinoberoende.

  Israel måste lära sig lyda under internationell lag. Israel måste helt enkelt bete sig och uppträda civiliserat i sin givna omgivning, och inte genom instruktionsböcker från den amerikanska vapenexportindustrin.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here