Moskva inleder brottmål om ”Putin-domen”

2
896

Moskva har synpunkter på beslutet i ICC, och tävlar nu med Washington i hård kritik av domstolen.
Moskva inleder brottmål om Putin-ordern

”Rysslands utredningskommitté säger att ICC:s åklagare och domare agerade ”olagligt”

Internationella brottmålsdomstolens (ICC) åklagare och domare som utfärdade en arresteringsorder för Rysslands president Vladimir Putin har blivit måltavlor för ett brottmål, meddelade Rysslands utredningskommitté på måndagen.

I ett inlägg på Telegram sa kommittén att den hade inlett mål mot ICC-åklagaren Karim Ahmad Khan, samt domarna Tomoko Akane, Rosario Salvatore Aitala och Sergio Gerardo Ugalde Godinez.

Khan skickade en framställning den 22 februari till ICC:s förrättegångskammare för att få arresteringsorder för Putin och Rysslands kommissionär för barns rättigheter, Maria Lvova-Belova, som han anklagade för att vara ansvarig för den ”olagliga utvisningen av barn från Ukraina . ” Hans framställning godkändes av de tidigare nämnda domarna.

Rysslands utredningskommitté har beskrivit ICC:s åtal som ”uppenbart olagligt, eftersom det inte finns några skäl för straffrättsligt ansvar.” Den pekade också på FN:s konvention om skydd av diplomater från 1973 som ger statschefer absolut immunitet från främmande länders jurisdiktion.

Kommittén anser att Khans agerande är ett brott enligt rysk lag för att ” medvetet föra en oskyldig person till straffansvar, kombinerat med att olagligt anklaga en person för att ha begått ett allvarligt eller särskilt allvarligt brott.” Han åtalas också för att ha förberett ett angrepp på en representant för en främmande stat ” i avsikt att försvåra internationella relationer”.

Putins arresteringsorder visar att internationell rätt håller på att kollapsa – Medvedev

 Putins arresteringsorder visar att internationell rätt håller på att kollapsa – Medvedev

De tre domarna anklagas för att ha attackerat en representant för en främmande stat samt försök till ” avsiktligt olagligt frihetsberövande”.

Ryssland har ignorerat ICC-ordern eftersom den saknar rättslig grund, och ex-presidenten Dmitrij Medvedev antydde att det var ett tecken på kollapsen av internationell rätt. Han beskrev också ICC som ”smutsigt och eftersökt av ingen” och sa att den hade dåliga resultat när det gäller att hålla högprofilerade misstänkta ansvariga, uttalad pro-västlig partiskhet och att de inte hade undersökt amerikanska krigsförbrytelser i Afghanistan och Irak.

Kreml har officiellt reagerat lugnt på ICC-ordern. Vladimir Putins pressekreterare, Dmitrij Peskov, sa till RIA Novosti på måndagen att det redan finns gott om ” öppet fientliga manifestationer i förhållande till både vårt land och vår president” och att ta det hela ” till hjärtat” inte skulle ge något gott.

Relaterat
https://www.globalpolitics.se/vad-ar-internationella-brottmalsdomstolen-icc-som-utfardade-en-arresteringsorder-for-putin/

Föregående artikelVad bör göras åt klimatet?
Nästa artikelInnebär bankkrisens slutspel hyperinflation och valutakollaps?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

2 KOMMENTARER

 1. Svenska rätt systemet har havererat. så vi svenskar är inte alls skyldiga längre att rätta oss
  efter riksdagens skurklagar.
  Beviset en järnvägstunnel i Göteborg kostnad 70 miljarder byggs helt onödigt och
  mot Göteborgarnas vilja. tågtunneln godkändes av högsta domstolen och regeringen
  samt beordrade trafikverket (skurkverket att driva igenom projektet.)
  allt för att mjölka ut vår stadskassa och de försökte driva igenom höghastighetståg
  men det lyckades jag få stopp på. det här jag skrivit pågår inom hela EU.

 2. ICC noterade att barn åtnjuter ett speciellt skydd under Geneve konventionen, betonade de när de annonserade sitt åtal mot Putin.
  Under 2009 en Israelisk människorättsgrupp B´Tselem hade dokumenterat Israels tortyr av Palestinska barn.

  ICC har inte gjort någonting för att skydda dessa barn. INGENTING.

  Sverige är också en skamfullt land som jag har noll förtroende för. Spelar med i detta groteska spel att Ukraina är ett självständigt land.
  Det är absolut inte självständigt överhuvudtaget, alla direktiv kommer från Washington.
  USA tillåter inte ens Ukraina att bestämma vilka religioner som får utövas i landet.

  Påven som gör upp med USA, om att inte anklaga USA för att kristna nästan blir utrotade från Irak, med att USA skall försöka rädda några tusen från död och förintelse.
  Varför tiger Påven och andra kristna överhuvuden i EU när man angriper präster, munkar och kör ut dem från deras heliga platser. Varför tiger media?

  Ukraina,
  Chernovtsy-regionen,
  Babin by

  Helt upprörande exempel på förföljelsen av ortodoxa kristna av den väststödda regimen i Ukraina

  Den ukrainska ortodoxa kyrkan, som kommenterade denna händelse, sa att den 22 mars 2023 beslutade myndigheterna i Kievs regim att vräka prästen och församlingsmedlemmarna från kyrkan i byn Babin och ge byggnaden till den ”kyrka” som skapades i Ukraina av US State Dept. (tänk på det!! kyrka som skapades av USA)

  Företrädarna för den falska ”kyrkan”, polisen och andra nazistiska banditer kom under en gudstjänst. Prästen övertalade dem att vänta tills gudstjänsten är över.

  Efter gudstjänsten användes brutalt våld mot prästen och församlingsborna. I videon skriker polismannen som tvingar ut prästen ur kyrkan ”Sluta begå brott! Sluta begå brott!”

  På slutet fick prästen och församlingsmedlemmarna lämna sin kyrka och de gick för att be till prästens hus. Videon nedan visar den brutala utvisningen från kyrkan.

  @coppermountain

  https://t.me/UkraineHumanRightsAbuses/22583

  Så många videor där de som kämpar i Bakhmut har gått ut och sagt att de vill inte strida längre. Speciellt nu då Zelensky har förbjudit den rysk-ortodoxa tron. En man sa vad har jag att strida för, när du tagit min religion ifrån mig, då kan jag lägga ned vapen och gå hem.

  En kvinna som ger medicinsk hjälp till ukrainska soldater sa att hon inte vill göra det längre om Zelensky inte slutar förfölja den ortodoxa tron, slutar gå in i ortodoxa kyrkor och klä av personerna i kyrkan och fotografera dem. Sluta att fängsla våra präster slutar hon med.

  Primaten för den ukrainska ortodoxa kyrkan (UOC), Metropolitan Onufry i Kiev och hela Ukraina, skickade en vädjan till FN:s generalsekreterare António Guterres i samband med de ukrainska myndigheternas agerande.

  Detta rapporterades på måndagen i UOC:s presstjänst.”FN-ledningen informerades om antikyrkliga lagförslag, om tillämpningen av personliga sanktioner mot religiösa personer inom UOC, såväl som om lokala myndigheters illegala aktiviteter”, står det i meddelandet på UOC Telegram-kanalen.

  UOC beskrev det som händer i Ukraina som diskriminering av medborgare på religiösa grunder. Sedan november 2022 har Ukrainas säkerhetstjänst genomfört husrannsakningar i sina kyrkor och stift i hela landet, anklagelser om förräderi har väckts mot UOC:s präster, sanktioner har tillkännagivits mot kyrkohierarker, 13 präster har fråntagits medborgarskap genom dekret av Zelensky.

  FN tiger också, precis som FN tiger om Syrien, aldrig har de sagt att USA borde lämna Syrien som är ett suveränt land som har rätten att bestämma vilka länders militärmakt som får vistas i Syrien.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here