Mötet ”Nej till svenskt Nato” medlemskap i Stockholm igår. Bra tal, resolution och demonstration

1
1021

Detta är en första rapport från mötet lördagen 21 maj på Mynttorget i Stockholm under ”Kampanjen mot svenskt Nato-medlemskap” kl. 12 på Mynttorget i Stockholm.

”Kampanjen” stöds av minst trettio organisationer i landet.

I helgen 20-22 maj ordnas manifestationer på närmare 25 platser i landet.

Vid mötet igår hölls tal av Kajsa Ekis Ekman, journalist och författare, Ulf Sparrbåge Nej till Nato, Eva Myrdal, Folket i Bild Kulturfront Stockholm, Marcus McBay, RKU, Thomas Hammarberg, F.d. generalsekreterare i Amnesty i Sverige, i  Rädda barnen,  riksdagsledamot för socialdemokraterna samt Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter 2006-2012. En hälsning från förra riksdagsmannen och regeringsledamoten Carl Tamm (s) framfördes av Sigyn Meder, medan jag framförde en hälsning från Karin Zaric Sunvisson, initiativtagare till Tecknaruppropet mot kärnvapen och Nato, ”Moment 2022”. (Publiceras separat). Ett resolutionsförslag upplästes och det antogs av mötet.
Mellan 150 och 200 deltagare.

På måndag planeringsmöte i Stockholm för det fortsatta arbetet och mot slutet av månaden ett nationellt planeringsmöte. Kampen fortsätter!

.

Thomas Hammarberg talar.

 

Bild från demonstrationen genom Stockholm

_________________________________________________________

Resolutionen som antogs

Riksdagen och regeringen har fattat ett förhastat beslut om att ansöka om svenskt medlemskap i Nato! Att bryta med den säkerhetspolitik som lyckats hålla oss utanför två världskrig kan bli ödesdigert!

Svenska folket vill leva i fred! Vi vill inte att våra ungdomar skall skickas ut i USA:s och Natos krig. Svenska folket vill inte att Sverige genom ett Natomedlemskap blir ett prioriterat målområde för ryska kärnvapenmissiler. Vi kräver att Sverige ska fortsätta att vara alliansfritt och inte fogas in i ett stormaktsblock.

Att frågan om svenskt medlemskap i Nato lyfts ur stundande valrörelse, därtill med argument att ett Natomedlemskap är för svårt för svenska folket att ha en åsikt om, har av många uppfattats som bristande respekt för demokrati och folkvilja. I denna process har vi blivit överkörda på ett alldeles odemokratiskt sätt. Sverige är värt att försvara. Tilltro till ett folkförsvar visar att försvarsviljan är hög.

Nato presenteras som en fredsallians. Men Nato är en aggressiv krigs- och kärnvapenallians i USA:s intresse. Det har visat sig i Serbien 1999, i Libyen 2011 och under 20 år i Afghanistan utan stöd i FN-beslut.

• Krig måste förebyggas. Det sker genom att minska spänningar mellan stater och underlätta samarbete och dialog, inte genom konfliktskapande. Ett Natomedlemskap driver oss i motsatt riktning. Sverige blir utsatt för fara med ett medlemskap i Nato. Vi vill ha ett Sverige som agerar för avspänning, nedrustning och gemensam säkerhet. Vi vill ha ett Sverige som agerar för fred och försoning mellan folken, för ökat demokrati och social rättvisa.

Militär upprustning och krig är extremt klimat- och miljöförstörande och leder till flyktingkriser med enorma mänskliga lidanden. Krig innebär även ett ekologiskt sammanbrott. Ett kärnvapenkrig kan leda till mänsklighetens utplåning.

Vi säger därför:

NEJ till NATO medlemskap!
JA till alliansfrihet!
Skriv under FN-konventionen om ett förbud mot kärnvapen!

Föregående artikelEn fransk marinsoldat rapporterar om grova krigsbrott bara av Ukraina. Kan det stämma?
Nästa artikelHur svenska medier sviker Julian Assange
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

1 KOMMENTAR

  1. ”Nej till Nato” är dysfunktionellt, i alla fall i Växjö.

    1. ”Ja till oberoende och fred” är rätt positiva slogan!

    2. ”Nej till Nato” bör sluta gnälla på problemen, men analysera, diskutera och leverera lösningar som kan organisera majoriteten av folket, på rätt sätt, så att vi får oberoende och fred igen!

    3. Bort med individer i ”Nej till Nato” som stoppar folket från att göra detta! I Växjö stoppades jag från att propagera för valsamverkan och direktdemokrati, som, helt evident inkluderar alla, samt är mycket bra lösningar för att utmana landsförräderi. Se t.ex. på Schweiz! Oberoende och fredligt. Detta faktum var alltför politiskt för ”Nej till Natos” totalitära individer, men likväl närvarade talare som sade att de var Vänsterpartister. Vänsterpartiet med sin falska röda färg på sin lådcykel och de individer som utesluter klassisk vänster. Varför utesluts klassisk vänster ur V? – För de inte går med på åsiktsfrihet, men vill ha den identitetspolitik, som införts NMR och av monopolkapitalet, för att splittra arbetarklassen och skicka de som blir förbannade på eländet till högern Genom dessa folkförrädare får vi nu inte oberoende och fred, men motsatsen.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here