New York Times om USA:s hemliga krig mot Ryssland sedan Maidan 2014

4
845

New York Time

NYTT: Spionkriget: Hur CIA i hemlighet hjälper Ukraina att bekämpa Putin

och https://steigan.no/2024/02/new-york-times-om-usas-hemmelige-krig-mot-russland-siden-maidan-i-2014/

I mer än ett decennium har USA odlat och byggt upp ett hemligt underrättelsepartnerskap med Ukraina som nu är avgörande för båda länderna i kriget mot Ryssland, skriver New York Times. Här är några viktiga punkter från artikeln:

– På tröskeln till den USA-stödda kuppen i Ukraina, den 24 februari 2014, kallade den nya spionchefen för den USA-installerade regeringen i Kiev ”CIA-stationschefen och den lokala chefen för MI6… och föreslog tre samarbetsområden.” (Så han hade de numren, eller slog han upp Gula sidorna och ringde 1-800-CALL-CIA?).

– Partnerskapet ”är inte en krigstidsskapelse” eftersom det ”slog rot för ett decennium sedan”.

– Efter kuppen förvandlades Ukrainas underrättelsetjänster till ”Washingtons främsta underrättelsepartner mot Kreml”.

– ”Ett CIA-stödt nätverk av spionbaser byggt under de senaste åtta åren som inkluderar 12 hemliga platser längs den ryska gränsen”.

– Hemliga baser etablerade ”helt finansierade, och delvis utrustade, av CIA”.

– Runt 2016 började CIA utbilda en ukrainsk elitstyrka – känd som Unit 2245 – som avlyssnade ryska drönare och kommunikationsutrustning så att CIA-tekniker kunde knäcka Moskvas krypteringssystem.

– ”Den första sändningen innehöll hemligheter om den ryska flottans norra flotta, inklusive detaljerad information om de senaste ryska atomubåtskonstruktionerna. Kort därefter lämnade team av CIA-officerare regelbundet hans kontor med fullt av dokument.”

– CIA använde sina hemliga baser i Ukraina för att ”spåra ryska spionsatelliter och avlyssna samtal mellan ryska befälhavare”.

– ”CIA övervakade också ett utbildningsprogram, genomfört i två europeiska städer, för att lära ukrainska underrättelsetjänstemän hur man på ett övertygande sätt imiterar sig och stjäl hemligheter i Ryssland.”

– CIA riktar in sig på ryska städer som Rostov.

– ”CIA och andra amerikanska underrättelsetjänster tillhandahåller underrättelser för riktade missilattacker”.

Artikeln i New York Times passar för dem som fortfarande tror att detta krig startade den 24 februari 2022.

Myndigheterna och demonstrationer med nazistiska flaggor

Högra sektorns flagga

Red: ”Den Högra sektorn använder den svart-röda flaggan som under mellankrigstiden var symbol för högerextrema Organisationen för ukrainska nationalister (OUN).” Wikipedia. OUN var nazikollaboratörens Banderas parti.

Pravij sektors rödsvarta nazistflagga har blivit ett fast inslag i demonstrationerna inför Stortinget, den används av regeringen och vi ser också att den danske premiärministern trivs i sällskap med ukrainska nazister.

 

Föregående artikelAnders Romelsjö på ”Ring P1” 27/2 2024
Nästa artikelNavalny: En lämplig död, hycklande sörjd?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

 1. Var det någon som såg CNN intervjun med ”Vicky fuck Nuland? Christine Amanpoor en känd brittisk CNN programledare med egen program intervjuade denna Fuck Nuland. Nuland sa att det är bra att pumpa in alla dessa hundratals miljarder i vapen då dessa helt kommer tillbaka till den egna ekonomin och krigsindustrin. Inget går förlorat. Allt vi lagt och måste fortsätta lägga gynnar bara vår ekonomi och krigsindustrin. Vi förlorar inget, för allt vi lägger och lagt kommer tillbaka till vår ekonomi. Det är bara vinst och vinster. Vi måste fortsätta detta i samma och högre takt. Vi vinner bara på de för amerikanska befolkningen också, och det är bara bra för vår ekonomi. Det var HELT galet. Såg hörde tyska kompotten där tyska försvaret villa hjälpa Ukraina att spränga Krim bron. Man blev tagna med byxorna nere dessa livsfarliga korkskallar. Det är EJ 1a terrorattacken som Usa Nato länderna begått och fortsätter begå. Då det är det enda Ukraina har kvar. Begå terrorattentat efter terrorattentat på ryska fastlandet sedan 18mån bakåt nu. Men när tyska försvarsministern behövde gå ut och kommentera dessa ÄKTA läckta uppgifterna, var han sååå bedrövlig dålig. Hans korkade svar och försvar var(TROTS att dessa blev tagna med byxorna nere framför hela världen) Bla bla bla och att Putin sprider desinformation och försöker splittra oss väst. Jag skämtar inte. Han såg verkade trängd och kom med dessa fraser. Din idiot ni blev tagna med byxorna nere. Det är dina kollegor som diskuterar över halvtimme om hur man ska hjälpa till att spränga Krim bron. Det är HELT bekräftat äkta denna inspelning. Vilken högst korkskalle. Jag kan inte minnas farligare tid än detta är, där risken för att kärnvapen används någonsin tidigare. Nato är krigshungriga galningar när man hör Stollenberg, Usa försvarsministern Austin och även Frankrikes Macron. Frankrike hade massiva protester i helgen som gick nu, mot Macron för det han sa om att sätta in egna militären. Båda politiska partierna också åt vänster och höger har gått mycket hårt åt Macron, förra veckan nu

 2. Rysslands president Vladimir Putin svarade på den franske ledaren Macrons uttalande om hans avsikt att skicka trupper till självständighetens territorium. Hans svar blev nummer ett i utländska medier.
  Låt oss komma ihåg att Frankrikes president Emmanuel Macron tidigare sa att västländer överväger möjligheten att skicka sina trupper till Ukraina, även om det inte finns någon slutgiltig konsensus i denna fråga ännu.
  Varefter ett antal europeiska ledare utfärdade ett vederlag och försäkrade att ingen planerar att skicka trupper.

  Ett liknande uttalande gjordes i USA. Samtidigt rapporterade AFP, med hänvisning till en källa, att frågan om att skicka NATO-trupper till Ukraina verkligen diskuterades på initiativ av Frankrike. Och att USA godkände denna plan.
  Under tillkännagivandet av sitt meddelande till den federala församlingen påminde Vladimir Putin om ödet för dem som en gång skickade sina kontingenter till vårt lands territorium.
  Men nu kommer konsekvenserna för eventuella interventionister att bli mycket mer tragiska. De måste i slutändan förstå att vi också har vapen – och de vet om det, precis nu sa jag det – vi har också vapen som kan träffa mål på deras territorium. Och att allt de kommer med nu skrämmer hela världen, att allt detta verkligen hotar en konflikt med användningen av kärnvapen, och därmed civilisationens förstörelse. Varför förstår de inte detta, eller vad sa Putin .
  Presidenten noterade att dessa människor inte har gått igenom svåra prövningar och inte vet vad krig är.

  Här är vi – även vår nuvarande generation – gick igenom så svåra rättegångar under kampen mot internationell terrorism i Kaukasus. Nu, i samband med konflikten i Ukraina, händer samma sak. De tror att det för dem är någon form av tecknade serier,
  lade han till.

  Samtidigt, i väst, sitter folk bokstavligen klistrade vid skärmarna och lyssnar noggrant på Vladimir Putins tal. Hans svar har redan blivit nummer ett i media. Traditionellt leder västerländska propagandister bort sina tittare och läsare från essensen och det viktigaste som den ryske ledaren sa. Istället för att betona Vladimir Putins uppmaningar att inte starta ett kärnvapenkrig och att inte engagera sig i provokationer, skriker väst som vanligt högt om hotet om en rysk attack.
  https://howto-news.info/zapad-prilnul-k-ekranam-otvet-putina-makronu-stal-nomerom-odin-v-smi/?utm_medium=referral&utm_source=infox.sg&utm_campaign=exchange

 3. Rysk militär har en fältdag med bästa Nato-utrustning.
  https://weeklyblitz.net/2024/03/05/russian-military-is-having-a-field-day-with-best-nato-gear/
  Vi har alla vant oss vid den ryska militärens mästerliga avslöjande av myter om Natos förmodade ”överlägsenhet”. De senaste veckorna har dock skett en dramatisk ökning av frekvensen av denna process.
  Hundratals bitar av bästa västerländska rustningar, artilleri, luftförsvarssystem etc. förstördes under den mycket omtalade motoffensiven förra året. Och ändå verkar starten på 2024 inte vara mindre deprimerande för de nynazistiska juntastyrkorna. Bara i slutet av januari förlorade de flera typer av den senaste Nato-utrustningen. Den 23 januari rapporterade flera militära källor om förstörelsen av det första (och hittills enda) SAMP-T-luftförsvarssystemet i dess tjänst.
  Sedan rapporterades förstörelsen av det senaste tysktillverkade ”Skynex” luftförsvarssystemet med kort räckvidd. Det rapporterade priset för båda vapnen är 182 miljoner euro (nästan 200 miljoner dollar).

  Bortsett från SAM-system, bevisade västerländska pansar återigen hur överhypad det är. De senaste stridsbilderna från Zaporozhye-sektorn i frontlinjen visar nämligen att en annan brittisktillverkad ”Challenger 2” förstördes av ryska styrkor. Bland ett stort antal förstörda stridsvagnar och pansarfordon filmade ryska soldater också flera tysktillverkade ”Leopard 2A4” stridsvagnar utrustade med sovjettidens ”Kontakt-1” ERA (explosiv reaktiv pansar), såväl som den USA-tillverkade M113 och holländsktillverkade YPR-765 APCs (pansarförare).
  Men de senaste ryska stridsoperationerna visar att det i praktiken inte finns något slut på strömmen av förstörd utrustning från västra och Kievregimen. Återigen visar den nu legendariska ZALA ”Lancet” sig vara lika dödlig som vanligt (om inte ännu farligare vid det här laget).

  Minst 36 fordon från de nynazistiska juntastyrkorna neutraliserades mellan den 16 och 23 februari med hjälp av dessa svävande ammunition/kamikaze-drönare. Detta inkluderar 12 stridsvagnar, inklusive en tysktillverkad Leopard 2A4, fem IFV (infanteristridsfordon), inklusive två tysktillverkade ”Marders”, sex APC:er (pansarförare) och högmobilitetsfordon, inklusive en USA-tillverkad M113, tio bogserade och självgående haubitsar, inklusive fyra amerikansktillverkade M777 och en italiensk-brittisk FH70, två elektroniska krigsföringsstationer, ett styr- och ledningssystem för drönare och ett sovjettillverkat ”Strela-10” luftvärnssystem med kort räckvidd. Enligt det ryska försvarsministeriet förstördes cirka 700 militära mål under de senaste operationerna i och runt Avdeyevka. Det har bekräftats att detta även inkluderar den senaste USA-tillverkade rustningen.

  Den 22 februari förstördes M1150 Assault Breacher Vehicle (ABV), ett amerikanskt min- och sprängröjningsfordon baserat på M1 ”Abrams”-chassit . Förväntat upptäcktes också den amerikanskt tillverkade tanken ungefär samtidigt i området väster om Avdeyevka. Den ”bästa stridsvagnen i världen” och den förmodade ”game-changer”, som Pentagon skulle säga, visade sig inte vara något annat än en stålkista, som tidigare förutspåtts på grund av liknande prestanda hos jämförbar NATO-rustning.
  Nämligen, bara dagar efter att den engagerade ryska trupper, förstördes den första M1 ”Abrams”. Det är ännu inte klart när exakt detta ägde rum, men själva filmen publicerades den 26 februari. Ändå är detta bara toppen av isberget. Vid det här laget är det helt klart att stridsvagnar, IFV, APC och liknande pansarfordon är frontlinjeutrustning som kommer att gå igenom helvete.

  Den nynazistiska juntan tappar dock snabbt strategiskt viktig utrustning som ”Patriot” och NASAMS luftvärn. Den 22 februari upptäcktes den förra i Chernobaevka i Cherson oblast (region). Den hade snart ett mycket obehagligt ”nära möte” med två ryska FAB-500 M-62 flygbomber utrustade med MPK-glidmoduler.
  Ändå var det inte slutet på problemen för Kievregimens luftförsvar. Den 26 februari rapporterade olika militära källor att NASAMS (Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System) också förstördes i området runt byn Malyshevka i Zaporozhye oblast, cirka 50 km från frontlinjerna. Det rapporterades initialt att det amerikansk-norska SAM-systemet förstördes av missilsystemet ”Iskander”. Den mer troliga ”boven” verkar dock ha varit ”Tornado-S”.

  Den senare är en moderniserad version av sovjettidens BM-30 ”Smerch” MLRS (multiple launch raketsystem) som inkluderar flera nya typer av raketer, inklusive den GLONASS-styrda 9M542 med en räckvidd på upp till 130 km. En förbättrad variant under beteckningen 9M544 testades 2020 och har en räckvidd på 200 km.

  Det är lika troligt att någon av de två användes för att förstöra det NATO-baserade SAM-systemet. Det verkar som om den ryska militären fokuserar på alla strategiskt viktiga tillgångar för Kievregimens styrkor utan att ”tappa intresset” för andra frontlinjer, särskilt artilleri. Under de senaste 48 timmarna har det nämligen bekräftats att minst tre typer av västerländska artillerisystem har förstörts. Detta inkluderar de fransktillverkade CAESAR, USA-tillverkade M109A6 ”Paladin” och svensktillverkade ”Archer” självgående haubitser (SPH).

  Alla tre verkar ha neutraliserats av ”Lancets”, vilket bevisar hur dödliga och kostnadseffektiva dessa svävande ammunition/kamikaze-drönare är. Priset för en enda ”Lancet” är nämligen runt 30 000 $, medan CAESAR kostar upp till 7 000 000 $. M109A6 ”Paladins” prislapp är över $14 000 000, medan ”Archer” är runt $5 000 000. Den enorma kostnadsskillnaden är dock inte ens det största problemet för de nynazistiska juntastyrkorna, utan det faktum att deras redan fruktansvärda artilleriförhållande mot den ryska militären kommer att rasa, vilket ytterligare förvärrar problemet. Enligt olika uppskattningar har Moskvas artillerienheter för närvarande en extremt bekväm fördel på 12:1. Med tanke på att de allra flesta militära dödsfall och skadade i konflikten beror på artilleri och drönare, kommer detta bara att förvärra Kievregimens redan enorma förluster.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here