New York Times: USA:s underrättelsetjänst ”tror” att Ukrainas regering godkänt mordet. Bullshit?

17
1287
Dugina. Bild: Sputniknews./Grigory Sysoev

https://www.nytimes.com/2022/10/05/us/politics/ukraine-russia-dugina-assassination.html. Sedan återpublicerat av RT och Göteborgsposten. Men först fick som vanligt Ryssland skulden SvD. Utan att media presenterade motiv för att Ryssland skulle mörda denna sin anhängare. Påminner om beskyllningarna om att Ryssland skulle ha utfört sabotage mot sin mycket värdefulla och dyra Nord Stream, skulle beskjuta en bro vid Kherson som skulle kunna dränka många under den tid man kontrollerade hela Kherson. Eller påståendena om att Ryssland besköt kärnkraftverk i Zaporizjza som man behärskade här.

Man kan undra varför denna rapport kommer nu. Lite osämja mellan USA:s och Ukrainas underrättelsetjänster?

”USA:s underrättelsetjänst tror att delar av den ukrainska regeringen godkände bilbombattacken nära Moskva i augusti som dödade Daria Dugina, dotter till en framstående rysk nationalist, en del av en hemlig kampanj som amerikanska tjänstemän fruktar skulle kunna vidga konflikten.

USA deltog inte i attacken, vare sig genom att tillhandahålla underrättelser eller annan hjälp, sade tjänstemän. Amerikanska tjänstemän sa också att de inte var medvetna om operationen i förväg och skulle ha motsatt sig dödandet om de hade rådfrågats. Efteråt förmanade amerikanska tjänstemän ukrainska tjänstemän för mordet, sa de.

Uppgiften om ukrainsk medverkan, som inte tidigare har rapporterats, delades inom den amerikanska regeringen förra veckan. Ukraina förnekade inblandning i mordet omedelbart efter attacken, och högre tjänstemän upprepade dessa förnekelser när de tillfrågades om den amerikanska underrättelsetjänstens bedömning.

Även om Ryssland inte har hämnats på ett specifikt sätt för mordet, är USA oroade över att sådana attacker – även om de är höga i symboliskt värde – har liten direkt inverkan på slagfältet och kan provocera Moskva att utföra sina egna attacker mot höga ukrainska tjänstemän. Amerikanska tjänstemän har varit frustrerade över Ukrainas bristande transparens om dess militära och hemliga planer, särskilt på rysk mark.

Sedan krigets början har Ukrainas säkerhetstjänster visat sin förmåga att nå in i Ryssland för att genomföra sabotageoperationer. Mordet på Dugina skulle dock vara en av de djärvaste operationerna hittills – vilket visar att Ukraina kan komma mycket nära framstående ryssar.

Vissa amerikanska tjänstemän misstänker att Duginas far, Aleksandr Dugin , en rysk ultranationalist, var det faktiska målet för operationen och att de operativa som utförde den trodde att han skulle sitta i fordonet med sin dotter.

De amerikanska tjänstemän som talade om underrättelsetjänsten avslöjade inte vilka delar av den ukrainska regeringen som troddes ha auktoriserat uppdraget, vem som utförde attacken eller om president Volodymyr Zelensky hade skrivit på uppdraget.

Föregående artikelUSA:s och Rysslands underrättelsechefer diskuterar Ukraina
Nästa artikelVärldens största frihandelsområde bildat. Stor framgång för Kina
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

17 KOMMENTARER

 1. ”Ryssland skulle ha utfört sabotage mot sin mycket värdefulla och dyra Nord Stream” Vilket värde hade NS utan några kunder? Vem får försäkringspengarna?

  • @H2 16 november, 2022 At 18:18
   Varför försäkringspengar?
   Har du några BEVIS att det skulle handla om försäkringsbedrägeri?
   Har du några BEVIS att det är anmäld till försäkringsbolag?

    • Anders, ta inte generella regler för givet när det gäller NS försäkring. Projektet är så stort att det garanterat har specifika villkor. Exempelvis säger insiders I Tyskland att terror attentat ingår I försäkringen. Det är försäkringsbolagen som skall bevisa att skadan inte täcks av försäkringen. Men sker ingen anmälan så blir det inget problem

   • Givetvis är gasledningen försäkrad. De försäkringsbolag som är involverade kommer troligen göra allt för att slippa betala. Jag har aldrig påstått att det är ett försäkringsbedrägeri. Enligt denna exempelvis denna artikel hade ingen i slutet av oktober begärt försäkringspengar https://www.cash.ch/news/top-news/wer-zahlt-fur-die-zerstorte-nord-stream-pipeline-542920
    Är det en terrorattack måste troligen försäkringsbolagen betala. Kan man bevisa att Ryssland ligger bakom så slipper man betala. Givetvis komplicerar sanktionerna mot Ryssland detta ärende.
    Varför har man inte anmält skadan till försäkringsbolaget? Det finns gott och funderingar kring detta i de tyskspråkiga finanstidningarna. När den är gjord eller om den blir gjord kommer det bli en lång process. Förmodligen inte inför öppna dörrar.
    Igen, vilket värde hade ledningarna utan kunder?

    • H2, hur ska man ansöka om försäkringspengar nar ryssland inte har fått vara med på på själva undersökningen om vad som hände….vad ska dom skriva som orsak/händelse.
     Snacka om raketforsknings artikel som hänvisas till….smile.
     Om det överhuvudtaget går att ansöka, vem vet villkoren i så fall…sleepy joe kanske….smile

     • SL, det är en mycket bra fråga. Är det Ryssland eller Nord stream AG som äger gasledningarna? NS AG har projekterat och byggt ledningarna men jag har inte lyckats hitta uppgift på vem ägaren är. Är NS AG ägaren så borde det väl vara företaget som borde driva frågan mot försäkringsbolaget? Det juridiska kring den misstänkta brottsmålsundersökningen vet jag för lite om men den tycks ha gått enligt regelboken. Efter Sveriges undersökning har flera länder varit där, inkl. Ryssland. Inget tycks komma ut av dessa undersökningar annat än att Ryssland anklagat Storbrittanien utan att presentera bevis. Det kommer säkerligen bli många turer i denna historia. Jag har ingen uppfattning om vem som är skyldig men har pekat på att försäkringspengarna är ett motiv. Dessutom hävdar jag att ledningarna har inget värde utan kunder

  • ”Vilket värde hade NS utan några kunder?”

   Enligt min mening en möjlighet till framtida fredliga möjligheter.
   Troligtvis någon aggressiv stat som inte ville ha fredliga och frivilliga överenskommelser med Ryssland.

   ”Väst är ondska!”
   Många vuxna och äldre ryssar tycker så.
   Jag håller med dem. Jag tycker likadant.
   Människor i Västvärlden hatar Ryssland utan att riktigt kunna förklara varför.
   Det räcker för mig att visa jag är positiv till Ryssland så möts jag oftast av sotögon.
   Jag hittar ingen annan förklaring än att Västvärlden är ondska.
   Men det gäller Västvärlden.
   Stödet för Ryssland i övriga världen ökar.
   Heja Ryssland!
   Ryssland kan aldrig förlora därför då finns inte Ryssland mer.
   Något att tänka på.

 2. Ryssland står för vad dom säger. Dom skulle befria donbass, luhansk från slakt av kiev nassarna. Det har dom gjort och lite till, befriat flera ryska områden i ukrinaz.
  Västmedias propaganda säger att putins tigrar äter kinesiska hundar, att ukrainska ghostflygaren vinner kriget för ukrinaz….
  Dom farligaste människorna för världsfreden är dom som inte har en egen åsikt, dummies.
  Vilken dummies kan berätta varför konflikten i ukrinazi finns till…troligen ingen.

 3. Motiv för att mörda Dugina är tänkbara.
  Hon hade sin far som mentor efter vad jag förstår.
  Hon hade ett säljbart utseende som kunde tänkas appellera till en del av allmänheten i väst.
  Hon kanske kunde tänkas bryta igenom propagandamuren bättre än de manliga.
  Tänk på hur dom säljer in Greta.
  Jag tror US/UK fruktade Dugina mer än Dugin.
  Men det fanns även andra tänkbara motiv.
  Nämligen att försöka få Dugin med etiketten ultranationalist att bli en kandidat till makten som martyr.

  Dugin hade små förutsättningar att appellera till allmänheten i väst.
  Men US/UK bollar med många alternativ.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here