Nord Stream: Svenska fartyg på plats!

24
2244
Stack of pipes for natural gas pipeline North Stream 2 at Mukran port, September 2020. Bild:Wikimedia Commons.

 

I bilden av sabotaget mot Nord Stream är följande rapport inte oviktig:

DN rapporterade förra veckan Svenska marinen hade fartyg på plats före explosionerna:”Svenska marinens fartyg spanade under två dygn i de områden där Nord Stream 1 och 2 senare utsattes för misstänkt sabotage. Spaningen bedrevs torsdag till lördag, men på natten mot måndagen då explosionerna inträffade fanns inget svenskt fartyg där.

Det kan DN avslöja med hjälp av data över fartygsrörelser.

Försvarsmakten bekräftar att de var på plats vid områdena dygnen före de misstänkta sabotagen.

– Vi har varit i de områdena och vid de tidpunkter som DN har frågat om. Vi har genomfört sjöövervakning där, bekräftar Jimmie Adamsson som är marinens presschef.

DN har fått fram uppgifterna från den kommersiella tjänsten Marine Traffic. Denna och andra kommersiella företag visar hur fartyg trafikerar haven.

Systemen bygger på information från AIS-sändare på fartygen. AIS står för Automatic Identification System. Det är en del av säkerheten till sjöss. AIS-sändare på fartygen anger dess identitet, position, kurs och fart med ett ”spår” som visar hur fartyget kört.

Därefter upphör rörelsedata klockan 13 på torsdagen, troligtvis för att AIS-sändaren ombord stängs av för att dölja fartygets rörelser. Under de följande 22 timmarna vill marinens fartyg uppenbarligen inte röja sin exakta position via AIS.

Klockan 11 på fredag förmiddag är marinens fartyg ett antal kilometer väster om platsen för de tre gasläckorna. Därefter stävar de mot Simrishamn för ett kortare stopp vid lunchtid. Vid 18-tiden slutar man sända AIS-data, då är fartygen vid platsen för de nordliga gasläckorna.

Klockan 23.56 på fredagskvällen sänds rörelsedata åter ut. Då befinner sig marinens fartyg överraskande nog på en ny position. Nu är de i det sydliga område där den fjärde gasläckan senare kommer att upptäckas.

Marinens fartyg kör sedan norrut på Bornholms västra sida för att återvända till det nordligare område där tre gasläckor senare konstateras. Klockan 12.13 på lördagen slutar fartyg sända positionsdata i detta område.

När explosionerna inträffar på måndagen klockan 02.03 samt klockan 19.04 finns inga AIS-data från svenska marinen i de två områdena. I området rör sig en stor mängd kommersiella fartyg. Förutom det svenska försvaret har även danska och tyska marinfartyg manövrerat öster om Bornholm.

DN:s kartläggning är inte heltäckande eftersom marinen emellanåt stänger av sina AIS-sändare. Detta för att inte främmande makt eller andra nyfikna genom att sitta vid sina datorer ska kunna följa var fartygen finns.

AIS-data från de aktuella dygnen visar att sändarna slås av när fartyg närmar sig just de områden där gasledningarna går.

– Vi väljer att ibland ha AIS på och då syns vi på Marine Traffic. Ibland väljer vi att ha den avslagen och då syns vi inte där, förklarar Jimmie Adamsson.

Han vill inte svara på varför man befunnit sig i området där gasledningarna går just dessa aktuella dygnen, utan säger:

– Området är alltid intressant eftersom mycket av trafiken in och ut ur Östersjön kommer norr eller söder om Bornholm.

Det intressanta är ju att ni är där explosionerna sedan har inträffat?

– Jag har inga kommentarer till det, svarar Jimmie Adamsson.

Han förklarar att det beror på skärpt sekretess.

– Vår verksamhet till sjöss omfattas av extra sekretess med anledning av olika händelser och omvärldsläget. Så vi berättar inte särskilt mycket av vad vi gör, säger Jimmie Adamsson.

På AIS redovisas att det varit ”Swedish warship” vid de nu avspärrade områdena. Däremot anges inte vad för slags fartyg som sattes in under torsdag till lördag vid Bornholm. Det vill Försvarsmakten inte svara på.

– Vi genomför sjöövervakning med olika slags fartyg. Det kan vara allt från korvetter och minröjningsfartyg till HMS Carlskrona. Så det där varierar, svarar Jimmie Adamsson.

Niklas Granholm, forskningsledare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), bedömer att de svenska fartygen agerat medvetet.

– Någon sorts informationsbild har man sannolikt haft för att kunna göra det här, utifrån hur det ser ut på bilden (DN:s grafik över fartygsrörelserna, reds anm.), säger han.

Svenska marinens rörelser i området kring gasläckorna

– Det ser ut att ha varit en viss dansk-svensk koordination.

Det har inte skett slumpmässigt?

– Nej, det ser inte ut så. Det är för många sammanfallande punkter i tid och rum.

Vilken information kan de ha fått?

– Man kan tänka sig att det har kommit andra uppgifter eller att Sverige haft en underrättelsebild som man har kunnat använda sig av för att sätta in resurserna vid rätt tid och på rätt plats.

– Man kan ha fått eller skaffat sig information på egen hand. Sverige har även egna sensorer som håller reda på vad som händer i Östersjön.

AIS-data bygger på öppna källor. Så sent som i mars 2021 förfalskades uppgifter om att svenska marinens fartyg uppträdde nära Ryssland. Marinchefen Ewa Skoog Haslum underströk då att Försvarsmakten ser allvarligt på att sådana falska uppgifter sprids. Men i det här fallet bekräftar alltså Försvarsmakten för DN att svenska militära fartyg varit i närheten av områdena före explosionerna.

 

Föregående artikelLyssna på USA:s mest censurerade komiker Lee Camp!
Nästa artikelCNN: Hur Ukraina använder krigföring som utvecklats av USA mot Ryssland
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

24 KOMMENTARER

 1. Jätteintressant läsning. Jag undrar om någon kan svara på vad svensk delaktighet i, eller förkunskap om, sabotaget skulle innebära rent praktiskt?
  Skulle det innebära att Magdalena Andersson begått ett krigsbrott?
  Skulle vi få några påföljder från Tyskland eller Ryssland?

 2. Explosiva nyheter om Nord Stream-gasläckor: CIA varnar för Ukrainas attack
  Informationen kunde knappast vara mer explosiv: USA:s underrättelsetjänst varnade INTE Berlin för en attack från ryssarna, som tidigare antagits. I sanning hade han indikationer på en möjlig sabotagehandling från ukrainarnas sida. Denna ”detalj” har gått förlorad i rapporteringen hittills.
  I flera dagar rapporterade den internationella pressen om CIA-varningen till Berlin. Som man också läste i eXXpress ska den amerikanska underrättelsetjänsten enligt ”Spiegel” ha varnat den tyska regeringen under sommaren för attacker mot gasledningarna Nord Stream 1 och 2 i Östersjön. Vad har gått ner hittills: Vilket specifikt scenario varnade CIA för, eller snarare: mot vem? Vem kan enligt amerikanerna vara den möjliga hjärnan?
  Alla tänkte automatiskt på ryssarna. Nu visar det sig att det inte alls handlade om dem.
  Kiev påstås ha velat hyra en båt för detta ändamål
  Ett litet stycke i hans mycket långa engelskspråkiga ”Spiegel”-artikel ger nu klarhet. Detta är vad som hände: CIA avlyssnade ryssarna och hörde dem uttrycka en rädsla. Kiev (!) sägs planera en attack mot rörledningarna. Ukrainarna ska till och med ha försökt bygga en båt i Sverige för detta ändamål att hyra.
  Den amerikanska underrättelsetjänsten klassade inte scenariot som särskilt troligt. Ändå, enligt ”Spiegel”, bestämde han sig för att vidarebefordra denna information till tyskarna.
  ”CIA tyckte inte att scenariot var särskilt trovärdigt”
  Bokstavligen i det stycket i ”Spiegel” står det: ”Tyskarna varnades av CIA på sommaren för ett möjligt attackscenario på Nord Streams rörledningar. Den amerikanska underrättelsetjänsten påstod sig ha avlyssnat ryska meddelanden som väckte oro för eventuella ukrainska attacker mot västerländsk infrastruktur. Ukrainarna ska ha försökt hyra en båt i Sverige för detta ändamål. CIA ansåg inte scenariot med en ukrainsk attack som särskilt trovärdig, men bara det faktum att möjligheten till en attack mot västerländsk infrastruktur från rysk sida nämndes fick amerikanerna att varna tyskarna för scenariot.”
  Har Ukraina den nödvändiga utrustningen för en sådan operation?
  Möjligheten att Ukraina kan ligga bakom sabotagehandlingen väcker ytterligare frågor. Kiev ”har inte den marina kapaciteten” för en sådan operation, sa den tidigare CIA-operativen och experten mot terrorism och kontraspionage Kevin Shipp på Twitter. Så det kan inte uteslutas att ett annat land stödde Ukraina i denna aktion eller ens genomförde den till slut.
  https://exxpress.at/explosive-neuigkeit-zu-nord-stream-gaslecks-cia-warnte-vor-anschlag-der-ukraine/

 3. Inte helt oväntat från min sida att skenheliga Sverige kan vara en av de skyldiga till sabotaget mot Nord Stream med tanke på rysshatet som florera bland våra politiker och Försvarsmakten, dessutom är hela bunten trogna NATO-anhängare, väl betalda sådana💰

 4. Det är närmast fascinerande hur världens samlade MSM nu gör allt för att spekulera i riktning mot att Ryssland ligger bakom, helst utan att ens nämna USA som tänkbar utförare. Ändå uttalade Biden på tydligast tänkbara sätt redan i februari; ”If Russia invades – that means tanks and troops crossing the border of Ukraine – there’ll be no longer a Nordstream II. We will put an end to it. På frågan hur detta skulle gå till – med tanke på att gasledningen ju är en angelägenhet för Tyskland, inte USA – svarade han kort och gott ”We will… I promise you we’ll be able to do it”. I somras kom sedan en varning från CIA, att något skulle hända Nordstream.

  Den enkla sanningen är ju att Ryssland har ALLT att förlora på att spränga sin egen pipeline. Nordstream II har hela tiden varit deras starkaste förhandlingskort mot sanktionerna. ”Om ni bara lättar på sanktionerna så slår vi på Nordstream II” har varit ryssarnas motto hela tiden. Och framåt vintern, när de folkliga protesterna i Tyskland och EU blivit alltför högljudda – för att inte tala om den tyska industrin – hade man säkert övervägt att lätta på sanktionerna, för att åter få fart på gasen och därmed ekonomin. Nu har USA frankt satt stopp för alla chanser på att lätta på situationen, vilket inte bara leder till en kall vinter för Tyskland och EU, utan sannolikt också till efterkrigstidens största ekonomiska kollaps. Den var ju redan på fallrepet, men nu finns det ingen återvändo.

  Men det är ett högt spel man spelar, för att genomdriva sin geopolitiska strävan att sänka Ryssland ekonomiskt. Man drar sig alltså inte för att låta hela världsekonomin gå i putten för att uppnå sina mål om fortsatt världsherravälde. Ingen av EU:s vasaller – utom möjligen Polen och Litauen – önskar egentligen en öppen konfrontation med Ryssland. Men nu när USA – världens i särklass största vapenmånglare – alltmer öppet eskalerar hela denna konflikt, och driver EU framför sig, blir öppet krig förr eller senare resultatet. Samtidigt har man ryggen fri, eftersom medianarrativet är så väl spunnet kring Ryssland som oprovocerad angripare.

  Det har länge varit min övertygelse att USA planerat för denna exakt denna utveckling i åratal, i syfte att – med Natos hjälp – försvaga Rysslands västra flank, samtidigt som de själva tar sig an Kina i syfte att stampa ut BRICS-samarbetet, och till slut än en gång rida in på scenen som den fria världens hjältar, som i slutet på andra världskriget. Fast nu med ett uppstyckat Ryssland – och kanske rentav Kina – i trofébältet.

  • @Gunnar Johansson

   > I somras kom sedan en varning från CIA, att något skulle hända Nordstream.

   Fler detaljer från Dagens Industri, ”Sabotaget planerades från svensk hamn.”

   ”Enligt tyska Der Spiegel varnade amerikansk underrättelsetjänst i somras sina tyska kolleger för att Ryssland spred rykten om att sabotage mot Nord Stream planerades från svensk hamn, vilket tolkades som att Ryssland förberedde sabotage mot rören. Det kan ha varit en av förklaringarna till att svenska marina fartyg var i området dygnen före sprängningarna, vilket DN rapporterade om i lördags.”

   https://www.di.se/ledare/kriget-pa-havsbottnen/

   • I ledaren i DN skriver PM chefred. Nilsson även ”Inget annat land har heller så bra koll på Östersjöns botten som Sverige. Eftersom Sverige är den enda ubåtsstaten som är helt intakt med arkiv och minne (Sovjetunionen och Tyska Riket är borta) vet svenskarna var alla gamla minfält från första och andra världskriget ligger. Försvarsmakten uppskattar att 40 000 minor finns kvar. När man ska lägga sjökabel eller rör i Östersjöns riskområden ringer man därför Sverige.”

    ”Tanken är att bygga autonoma undervattensdrönare och miniubåtar som ska patrullera ledningarna längs havsbotten, ett slags variant av sjökrigets konvojsystem. Ett antal Nato-länder hade en konferens i Rotterdam i somras på samma tema.

    Sverige har alla skäl i världen att skaffa sig en liknande strategi för främst Östersjön. Dels för att vi äger flest kablar och är extremt beroende av dem, men också för att vi har en omedelbar granne som har det så kallade hybridkriget som bärande doktrin. I den mån det var Ryssland som låg bakom sprängningarna, vilket ju är troligt, visade man att kriget har flyttat ut till nya domäner och att kriget på havsbottnen nu är en realitet. ”
    Red: Vilken analys finns att t.ex. Ryssland har hybridkriget som bärande doktrin mer än USA, som helt dominerar centrala media? Notera den ingående analysen av chefred. bakom påståendet av att Ryssland troligen låg bakom sabotaget av sin egen ledning.

 5. Nu ser man varför kontrollen av media är så viktig propagandamässigt! Och det är ju meningen med propaganda, att folk ska sluta tänka själva det är ju hela poängen. Hur vansinnigt det än låter att Ryssland skulle spränga sin egen gasledning tror säkert en majoritet på vad fulmedia basunerar ut, i alla fall i Sverige! Det är skrämmande men krigshetsarna lever glada dagar…

  • Ja men i det här fallet är budskapen dubbla, både DN och DI erbjuder ganska stora brödsmulor från det troligare scenariot av en västlig operation. Som att den trogne mediekonsumenten ska förstå att det han/hon tror på är en lögn utan att för den skull rubbas i sin övertygelse.

   Double Bind:
   ”A double bind is a dilemma in communication in which an individual (or group) receives two or more reciprocally conflicting messages. In some scenarios (e.g. within families or romantic relationships) this can be emotionally distressing, creating a situation in which a successful response to one message results in a failed response to the other (and vice versa), such that the person responding will automatically be perceived as in the wrong, no matter how they respond. This double bind prevents the person from either resolving the underlying dilemma or opting out of the situation.

   Double bind theory was first described by Gregory Bateson and his colleagues in the 1950s,[1] in a theory on the origins of schizophrenia and post-traumatic stress disorder. ”

   https://en.wikipedia.org/wiki/Double_bind

  • @Benny 3 oktober, 2022 At 15:55
   Propaganda styrde demokratin Nazityskland, propaganda styr, med samma metoder, demokratin Sverige.

 6. Lyd mig ej ! Var spontan!

  Hur känns det efter dess dubbla budskap,
  håller med ”epi” om detta. Kanske något sådant pågår down under.

  Den mest troliga lösningen bör sökas
  säjer man, det blir US.Navy, som liksom
  marinen befann sig i området. Att Ryss-land skulle avhända sig en extremt
  dyrbar och komplicerad konstruktion, som
  gjordes för att hindra Polen och Ukraina
  att påverka gasleveranser, vilket var väl
  ett krav från Tyskland, låter ju paradoxalt
  och utesluter ju upptagna leveranser som
  förhandlingmotiv.

  Om Ryssland ville markera mot Sverige, finns ju flygplan, fast B52-orna över Stockholm en vecka före valet, skrämmer nog mer sk-ten ur folk, det var en lite för övertydlig och bufflig påverkans-opera-tion”, kanske man följer upp med Nord-stream. Vad blir nästa steg, är avsikten
  att backa upp Nato-inträdet? Vilka typer i Sverige organiserar dessa upptåg?

  Hybridkrig ligger väl närmare Sverige, med sitt ” hen”-program, och annat som väl
  Ryssland distanserat sig ifrån.

  Samarbetade marinen med USA, 1981,
  då U137 grundstötte, eftersom USAs
  marinattache fanns på plats samma morgon, på Karlskrona örlogsbas, finns
  det ett liknande sammanhang?

  Den som vill spränga kablar, som metod
  vill väl inte öka vaksamheten, men visst kan det vara avsiktlig destabilisering.

  Men vad blev det av alla cyberoperationer,
  är det redan gammalmodigt, av igår, vi har ju precis övat för det, och inrättat cyber-förband, men inga dataintrång, varför, blåsta igen, nu är det artilleri som gäller som på Vasas tid, 1628, och det är som Stalin redan sa: Artilleri är krigets gud!

  Kommer sanningen fram, aldrig i Sverige, är vi vana med…

 7. @Anders
  > Notera den ingående analysen av chefred. bakom påståendet av att Ryssland troligen låg bakom sabotaget av sin egen ledning.

  Missar jag nåt nu? Ser ingen analys annat än detta påstående:

  ”I den mån det var Ryssland som låg bakom sprängningarna, vilket ju är troligt,..”

  Från denna omotiverade trolighet bygger han sen hela sitt resonemang.

  ”.. visade man att kriget har flyttat ut till nya domäner och att kriget på havsbottnen nu är en realitet.” Vilket är alldeles sant, den dansk/Polska gasledningen är nu ett naturligt mål för vedergällning.

  ”I sitt tal i fredags skyllde Putin sprängningarna på USA,..”
  Ett utpekande, här glömmer man som läsare snabbt bort den grundlösa troligheten.

  ”..vilket kan leda till ryska attacker mot västallierade och försök att flytta kriget och fokus från misslyckandena i Ukraina.”

  Ryska och i teorin kanske också tyska attacker om de plötsligt fick lite eld i rumpan, misslyckanden enligt nilssons måttstock när han poserar som dömande makt.

  Bortsett från frånvaron av motiv, tidigare hot, amerikansk marin närvaro eller polsk twittereufori och om man läser den liksom i en spegel, så innehåller den en del intressant information, särskilt de ryska ryktena om svensk inblandning.

   • @Anders Romelsjö (red) 3 oktober, 2022 At 20:52
    Jag har svårt att se begreppet ”sarkasm” när det gäller de av US uppenbart spända ledningarna. För att inte nämna följderna som skenande matpriser, kalla hem, kalla duschar, och en av-industrialisering av Tyskland och Europa med förlorade jobb och familjetragedier. USA visar idag samma råa hänsynslöshet och förakt för människor som en gång pågick i Tyskland, och precis på samma sätt som då föredrar månfa at blunda för vad som verkligen pågår.

 8. Det går inte bra för imperiets propaganda fabriker. T o m Jeffrey Sachs nyliberal ekonom och marknads fundamentalist så som svensken Åslund verkar fått förståndet tillbaka (till skillnad från Åslund som är och möglar i sin Ryss hat), på senare tid säger USA did it!

  ”Well first of all, there’s direct radar evidence that US helicopters, military helicopters that are normally based in Gdansk, were circling over this area. We also had the threats from the US, earlier in this year, that ‘one way or the other, we are going to end Nord Stream.’ We also have the remarkable statement by [US] Secretary [of State Antony] Blinken last Friday in a press conference; he says ‘this is also a tremendous opportunity.’ Sorry, it’s a strange way to talk if you’re worried about piracy on international infrastructure of vital significance,” Sachs retorted.

  Western media says Russia blew up Nord Stream. But why would Moscow destroy pipelines it spent billions of dollars building?
  Read more Western media says Russia blew up Nord Stream. But why would Moscow destroy pipelines it spent billions of dollars building?

  “I know this runs counter to our narrative, you’re not allowed to say these things in the West, but the fact of the matter is – all over the world, when I talk to people, they think the US did it,”

  https://twitter.com/tomselliott/status/1577023521406210048?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1577023521406210048%7Ctwgr%5Ee732c51a85334c7a0a741c633be2ad6d97808456%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.rt.com%2Frussia%2F563998-sachs-nord-stream-bloomberg%2F

 9. Om det är vårt land som är skyldigt till sabotagen, eller att ryssarna är övertygade om att det är vi, så är risken överhängande för ännu ett krig mot Ryssland. Sist det begav sig förlorade riket Finland.

  Med det sagt så är det fruktlöst att spekulera. Det krävs fakta, hur nu det ska kunna grävas fram när mästaren själv, The Empire of Lies, kontrollerar västeuropeiska politiker och militärer.

  USA är den part som vinner på sabotaget samt har allierade, kompetens och maskiner för att kunna genomföra operationen.

  Men Marine Traffic är knappast något bevis. Marinen bestämmer självt när örlogsmännens sändare ska vara påslagna. Så något alibi för brottet, eller något bevis för att Sverige är brottslingen, finns inte i Marine Traffic.

  Jag undrar, ”alla” måste väl ha radar- och satellitövervakning i området samt de undervattensdetektorer som nämns här ovan?

 10. Är det någon som förvånas över att svensk militärledning som är så bundis med USA:s krigshökar, kanske har kommit överens om en sådan aktion. Kan det uteslutas? Vi har ju länge hört hur de uttalat sig i MSM och viken inställning de haft sedan länge. Propagandan har ju gått på högvarv.

 11. Frågan är, Vad gör svenska flottans krigsfartyg där, just vid de aktuella tidpunkterna och vad var deras uppdrag att befinna sig på platsen innan dådet?
  Man åker självfallet inte på måfå och patrullerar för att det är trevligt och just i det område där det straxt därefter ska sprängas gasledningar. Om nu kartan och uppgifterna stämmer. Här ligger verkligen en hund begraven. Detta behöver utredas utan politiska och militära propagandapropåer. Ett kriminellt ekonomiskt våldsbrott utan like som mycket väl kan få ödesdigra konsekvenser för den fred vi tagit för given i Sverige och EU. Handlingen är förskräcklig och USA har i princip erkänt dådet genom sina uttalanden om gasledningarna, ingen tvekan.

  • USA behöver hjälp med att inspektera så att inte andra kunde gripa in. USA har naturligtvis inte av misstag lämnat ena NS-2 linan oskadd utan det var sannolikt för att undvika en antagen retaliering från Ryssland. Så om någon utan USAs vetskap minerade även den andra linan skulle USA se till att få bort den utökningen. Sverige behövde inte vara informerat om något annat än att dom skulle samarbeta med inspekteringen hur den nu går till. Sveriges roll var också att lojalt se något inblandade ut. Inte för mycket bara lagom. Det är ju tradition inte minst sen 1981 med ’Whisky on the rocks’.
   Tekniskt är det fullt möjligt att överföra video digitalt via blågrön laser så en undervattensdrönare med sån teknik skulle kunna figurera. Det är inte självklart att Sverige skulle ha tillgång själva utan signalen skulle kunna gå vidare till husbonn. Jag vet inget om dom har en sån videolänk men i atlanten når knappt 1% av blågrönt ljus till ett djup som motsvarar östersjöns botten och det borde betyda att förutsättningarna är ytterst goda för realtids video om inte östersjöns vatten har mycket sämre sikt.
   Fiskarnas ögon gillar nog inte sånt laserljus men dom skulle kunna använda en ganska vid stråle om man vill ta såna hänsyn.

  • @Erik Andersson 5 oktober, 2022 At 03:27
   Jag har lagt in denna kommentar även på ett annat ställe på bloggen.

   Sabotaget mot gasledningarna börjar bli allt mer intressant. Indicierna som pekar mot ett USA-Svenskt sabotage blir allt starkare.

   Varför spärrar Sverige platserna motiverat att man skall göra en brottsundersökning. Sverige har ingen jurisdiktion, juridiska rättigheter eller skyldigheter på platsen.

   Min gissning är att Sverige vill plantera falska bevis som pekar mot att Ryssland är den skyldige. Det är ingen spekulation, utan en slutledning baserad på otaliga fakta.

   Det är Sverige ekonomiska zon, vilket betyder att Sverige har exklusiv rätt till ekonomisk verksamhet. För att etablera ekonomisk verksamhet måste Sverige ge tillstånd. Det medför inte någon jurisdiktion. Att laga läckorna är underhållsarbete på redan godkänd ekonomisk verksamhet, och inga tillstånd behövs.

   Sedan har vi de växande indicierna vilka var och en inte är något bevis, men tillsammans bildar bevis.
   —Biden’s uttalande att USA skall stoppa projektet.
   —USA intensiva arbete med hot och sanktioner för att stoppa både att lägga rören och att godkänna dess användning.
   —Polens uttalande ”Tack USA”
   —Den intensiva närvaron av USA helikoptrar just på de platser där sabotaget senare inträffade.
   —Närvaron av svenska örlogsfartyg, som stänger av sina transpondrar när dom är vid platser där explosionerna senare inträffar.
   —Den svenska ubåtens närvaro och att den besöker precis platserna för den senare explikationerna.
   —Att Sverige är det enda land som har ubåtar specialbyggda för att genomföra just sådana sabotage.
   —Att svenska krigsenheter, örlogsfartyg och ubåtar, stänger av transpondrarna just när dom är på de platser där sabotaget senare utförs.
   —Cui Bono, vem tjänar på att stoppa gasleveranserna.

   Allt pekar med en enorm styrka mot att det var Sverige och USA som genomförde sabotaget. Det är fullt möjligt att den svenska regimen inte ens var informerad.

   • Det är väl bara naiva ”nyttiga idioter” för USA:s geopolitiska mål som inte ser det uppenbara! Visst är det USA och deras vasaller som ligger bakom, allt annat är dimridåer för att lura i folk att det skulle finnas en alternativ förövare. Precis som med MH-17 som sköts ner av Ukraina så lyckades globalist-media lura i folk att det var de s k utbrytarrebellerna som helt saknade möjligheter eller motiv utpekades som de skyldiga.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here