Nord Stream: Vilken konspirationsteori är mest trolig?

27
1974
Nord Stream läckor.
Bild:Pål Steigans nättidning.

Frågan om sabotage mot Nord Stream står i fokus.

En artikel i Pål Steigans nättidning domineras av en diskussion om detta, vilket återges nedan. https://steigan.no/2022/09/sabotasjen-mot-nordstream-hvilken-konspirasjonsteori-er-riktig/?utm_source=substack&utm_medium=email

Vilken konspirationsteori är mest trolig?

 1. Ryssland låg bakom
 2. USA låg bakom
 3. Ukraina låg bakom
 4. Tyskland låg bakom
 5. Polen eller de baltiska staterna låg bakom
 6. Terrorister låg bakom

Teorin som Ryssland låg bakom har antagandena emot sig. Det är inte Ryssland som har velat stoppa gasexporten till Tyskland. USA, EU och Tyskland har stått för detta. Om Ryssland vill stoppa gasexporten till Tyskland finns det mycket enklare metoder än att använda undervattenssabotörer och dynamit. Du kan vrida på en strömbrytare eller trycka på en knapp. Enklare, billigare, mindre komplicerat. Om Ryssland skulle spränga gasledningar hade de nog hellre sprängt de norska, eftersom det är ledningar som de inte kan stänga av så lätt. Dessutom är Rysslands motiv de motsatta. Ryssland vill att Tyskland ska återuppta gasimporten. Att spränga gasledningarna är ett dåligt sätt att göra det på.

Ukraina skulle nog vilja göra något sådant, men landet gränsar inte till Östersjön och man undrar om de har kapacitet.

Tyskland styrs av politiker som man kan tillskriva dem ganska mycket, men Tyskland har också enklare sätt att stänga av kranarna.

Polen och de baltiska staterna har många extremister som vill trappa upp kriget mot Ryssland och många av dessa extremister finns i det politiska och militära systemet, så Polen och de baltiska staterna är inte befriade från misstankar.

Terrorister är alltid en möjlighet, men hittills har ingen skrutit om det, som terrorister ofta gör. En möjlig, men inte särskilt trolig, teori.

Hur är det med USA?

USA har viljan, förmågan, kapaciteten och motivet.

Detta uttalande från Joe Biden från den 7 februari i år lämnar inga tvivel om detta:

Amerikas krig mot Tyskland

I ett reportage i ABC News från mötet mellan Joe Biden och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz den 7 februari står det:

”Om Ryssland invaderar betyder det att stridsvagnar eller trupper korsar – gränsen till Ukraina igen, det kommer att bli det – det kommer inte längre att vara en Nord Stream 2”, sa Biden under presskonferensen med Scholz, som inte åkte. så långt som Biden, men insisterade på att USA och Tyskland förblir ”absolut enade”.

Det här är mycket som ett rykande vapen.

Och USA har motiv. USA vill till varje pris förhindra en axel mellan Berlin och Moskva . Det är en linje som har legat fast i USA:s utrikespolitik sedan 1922 då förlorarna i första världskriget, Tyskland och Ryssland (dåvarande Sovjetryssland) ingick ett samarbetsavtal i den italienska kuststaden Rapallo, nära Genua. Se Rapalloavtalet .

Av de möjliga konspirationsteorierna är det denna som bär antagandena och intressen med sig. Och i så fall måste det uppfattas som en betydande upptrappning av USA:s tysta krig mot Tyskland.

Sanktionerna krossar tysk industri

Både tyska industriledare och centrala medier som Handelsblatt talar om avindustrialiseringen av Tyskland! Vi talar om att världens ledande industriland, efter Kina, ska bli kaput som industrimakt. Den tyska upplagan av Business-leaders har börjat göra en översikt över alla nedläggningar och nedläggningar och skriver :

Avindustrialisering: Bundesverband der Deutschen Industrie (BDI) genomförde en kartläggning av situationen i medelstora industriföretag, resultaten visar tydligt att den absoluta majoriteten av företagen ser starka (58 procent) eller existentiella utmaningar (34 procent). BDI:s ordförande Siegfried Russwurm gjorde det klart: ”Innehållet i branschen är hotat. Situationen är redan eller kommer snart att vara giftig för många företag. Den federala regeringen ser att den ena fabriken efter den andra lägger ner produktionen. Tio procent av tyska medelstora företag ser sig själva på randen till kollaps. Den tyska industrin betalar nu grossistpriser för gas för 2023 som är åtta gånger högre än i USA.

Avindustrialisering – offer för energipristrender

Insolvens i Tyskland – eller nedläggning av företag i Tyskland – sker ofta på grund av att energipriserna inte längre kan beräknas. Detta leder till avindustrialisering i Tyskland (även på grund av ständigt ökande löne- och personalkostnader) och i många fall även till migration av företag från EU till andra länder.

Listan över fullständig eller partiell stängning av tysk industri inkluderar:

 • Dr Schneider Unternehmensgruppe
 • Hellma Materials GmbH, W
 • Borealis AG
 • Yara International
 • Paul Hartmann AG
 • Heinz-Glas & Plastics Group (grundad 1622!)
 • Vadställe
 • BMW AG
 • Vitesco Technologies Group AG
 • Kostal Automobil Elektrik GmbH & Co. KG
 • Privatbrauerei Bischoff GmbH + Co. KG
 • Aryzta AG
 • Villeroy & Boch AG
 • Neue Porzellanfabrik Triptis GmbH
 • Dachziegelwerke Nelskamp GmbH
 • Holcim AG
 • SKW Stickstoffwerke Piesteritz
 • Linde GmbH / Linde plc
 • Hackle GmbH
 • Ludwig Görtz GmbH
 • DMV Deutsche Metallveredelung GmbH
 • ROT Rickert Oberflächentechnik
 • Baumann Federn AG
 • Budel Hut
 • Aurubis AG –
 • Stahl-Holding Saar
 • Thyssen-Krupp Steel Europe
 • Salzgitter
 • Lech Stahlwerke
 • Waelzholz
 • Trimmas
 • schweizisk stål
 •  Glencore
 • ArcelorMittal –
 • Bremkamp Elastic GmbH
 • Cristal d’Arques
 • Nyrstar Budel
 • Adel
 • Ascometal (Swiss Steel Group)

Listan är ofullständig, men mer än tillräcklig för att förstå vad som händer.

Tysk industri förstörs i en skala som om det hade varit ett stort krig i landet – och det är – ett krig som förs med ”Ryssland-sanktioner”, och där USA vinner medan dess ”allierade” tvingas på knä.

Enligt en undersökning som gjorts av Federation of German Industry (BDI) ser mer än var tredje små och medelstora företag sin existens i riskzonen – en ökning med 50 procent jämfört med februari. Bara under augusti ökade antalet obestånd bland aktiebolag och handelsbolag, mestadels medelstora bolag, med en fjärdedel jämfört med föregående år. För nästa oktober förutspår ekonomer vid Leibniz Institute for Economic Research en tredjedelsökning jämfört med 2021. Ökade energikostnader och inflation avspeglas inte ens i denna prognos.

Bland små och medelstora företag sa 90 procent att de stod inför en ”stark” (58 procent) eller ”existentiell” (34 procent) utmaning. 71 procent av alla tillfrågade företag rapporterade leveransproblem och förseningar, och nästan vart tionde företag i Tyskland har för närvarande minskat eller stoppat produktionen. Industrijobben står för 40 procent av de som drabbas av insolvens.

Handelsbalansen håller på att kollapsa

Om du tar en titt på handelsbalansen i Tyskland får du en mycket olycksbådande bild:

Vissa är ute efter att bryta tysk industri, och dessa lyckas över alla förväntningar. Med trasiga gasledningar är varje kortsiktig förbättring helt ur det blå.

All logik och all data pekar i riktning mot att dessa ”någon” är Tysklands stora ”allierade”, som också har mest att vinna på den tyska industrins kollaps.

Föregående artikelFartyg från USA bland de misstänkta för sabotageattack mot Nord Stream-ledningar
Nästa artikelÄr Giorgia Meloni en EU-docka?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

27 KOMMENTARER

 1. Du har missat att lägga till ”Israel låg bakom”på listan. Israel är ju annars en favorit att misstänka för de flesta som kommenterar här på bloggen.

  • Nej, Anders,
   Inte Israel. Ryssland har ett bra förhållande till Israel.
   Ryssland har inte utpekat Israel som ”ovänligt” land än så länge vad jag vet.

   Jag misstänker starkt USA har ett minst ett finger med i det här spelet.
   USA har U-båtar cirkulerande på många ställen i världen.
   Garanterat också i Östersjön. Förmodligen med den svenska regeringens goda minne.
   Sverige betraktar USA som en skyddande hand och kommer av just den anledningen dra in oss i ett kommande världskrig.
   Alla våra partier som har med borgerlighet att göra, inklusive det röda partiet Socialdemokraterna är det största hotet mot vår säkerhet och faran för den definitiva utplåningen.
   Ska du söka politiskt stöd för freden måste du söka dig långt ut på vänsterkanten.
   Eller högerkanten också för den delen.
   Det är där de politiska krafterna finns som strävar efter ett fredligt förhållande till Ryssland.

   ”Vänstern” och kanske borgarna har retoriken att betrakta den politiska skalan som en rät linje.
   Men tänk efter så finner du den föreställningen är falsk.

   Det är ren propaganda både från vänster och höger för att eliminera att alternativ faktiskt finns.

   Politiska skalan är istället en cirkel där progressiva och reaktionära krafter möts.
   Antingen som varandras motpoler men också varandras samtycke.
   Det beror på vad saken gäller.

   Vad du dock ej finner vid mötet är det rika fåtalets begär efter mer makt och tillgångar.

   Är du med liberalismen kan du aldrig sträva efter folket frihet därför löftena de ger är falska och generellt jämförbara med smulorna från de rikas bord.

   Utöver Global Politics kan du gärna följa mediekanalen SWEBBTV som borgerligheten censurerat bort från Youtube.
   Kanalen beskylldes som ”högerextrem” en jag tror en välbeställd borgerlighet känner sig lång mer hotad än en vanlig arbetare samt en verklig kommunist om inte borgerligheten lyckats fånga in dem som deras nyvunna borgerliga socialister.

   Ryssland och Kina är folkliga demokratier medan främst USA men även också hela Västvärlden är borgerliga autokratier där störst makt ligger hos dem som äger mest.
   Tyvärr har deras makt förmågan att göra folket till deras nyttiga idioter.
   Men det finns också dem som inte vill vara nyttig idiot och på ideella grunder strävar emot.
   Slut upp i kampen du också Anders.
   Det är en kamp mot alla orättvisor 🙂

 2. M. Klamberg tror att Ryssland orsakat
  sabotage, som distraktion för Ukraina.

  Kanske pågick förhandlingar mellan Berlin/Moskva, som någon ville sabotera,
  omöjliggöra alla leveranser, för att Ryss-land inte skulle ha något att förhandla om.

  Å andra sidan, ett typiskt ukrainskt terrordåd, ett sjukt infall.

  Men gasen var ju avstängd, och rör nr 2
  ej i bruk. Svårt att tro på rysk handaverkan.

  USA-fartygen Kearsarge, fanns ju i närheten, Baltops 22, men inte ett ord
  om detta från svenska media, den självpåtagna censurmetoden, där hela bilden mörkas.

  Att sen The main suspect POTUS Joseph Robinette Biden utlovade att stoppa Nordstream, i februari, ett sådant uttryckligt hot mot andra länders export-/ handel är ju mycket allvarligt, men det
  nämns inte, i svenska krigspropagandan.

  Men The pain dial-telefonen har gått ett varv till.
  .

 3. En annan teori är att det är ett försäkringsbedrägeri. Ägaren kanske försöker få ut på försäkringen nu när vare sig Nord Stream 1 eller 2 numera genererar några intäkter. De har säkert hyrt gummibåten som Karl W skrev om i en kommentar till ett annat inlägg.

 4. Tveksamt om Israel har så långa armar, Israel är heller inte betjänt av europeisk elkollaps, vare sig egentillverkad eller externt påförd. Gissningsvis är det hela utfört med ubåt, Israels små konventionella ubåtar saknar räckvidd.

  USA för inget krig mot Tyskland, men har varnat för exakt det scenario som nu spelas upp; den ryske diktatorn tvingar Tyskland att göra saker Tyskland inte vill, tex att acceptera ryska krig i närområdet.

  Ryssland? Det finns fraktioner och tendenser inom den ex-bolsjevikiska staten, de finansierar sig med korruption och affärer, de har försänkningar inom rysk militär. Hur vet vi inte. Någon i Ryssland vill inte tillbaka till föregående handelsordning, och har just försäkrat sig om att den inte kan etableras även om någon annan i Ryssland vill. Välkommen till rysk kapitalism med FSB och dess finansieringsformer med på ett hörn.

 5. Skall man utgå från Anderssons, Hultqvists och Lindes reaktioner är det en av våra nya allierade i Nato som ligger bakom. De var väldigt noga att påpeka att svenskt territorium inte var angripet. Hade det varit Ryssland som låg bakom hade det varit noga med att påpeka motsatsen. Ett angrepp utfört av våra allierade är ju en känslig fråga för den avgående regeringen som satsat hela sin prestige på en Nato-ansökan och ett scenarie där enbart Ryssland utgör ett hot.

  • Intressant iaktagelse av Borgarklass. Jag håller med om slutsatsen. En iaktagelse jag själv gjorde var att självaste högste USA-lakejen Carl Bildt i Aktuellt avfärdade Ryssland som förövare. Han menade att har man lagt ner 20 miljarder på gasledningar så förstör man dem inte själv. Men i TV4-nyheterna var det Patrik Oxsanen som fick agera expert. Gissa vem han utpekade som förövare? 😉 Så klart, enligt Oxsanen och TV4 hade Ryssland sprängt sin egen ledning. LOL

 6. Mycket pekar på att USA via sina vasaller i Polen ligger bakom attentatet. Polen har ju dessutom allt att tjäna på transitavgifter för gas till Tyskland och varit förbittrade på NS1 i åratal. Så det är bara att kolla vilka nationer som tjänar på dådet så har man svaret. Polen är dessutom väldigt intresserade av att Ryssland fortsätter att decimera ukrainsk militär, det blir ju så mycket enklare att ta tillbaka de gamla polska regionerna i väster sedan när Ryssland gjort jobbet. Givetvis så har Polens försvarsminister Sikorsky redan klargjort att det minsann inte var de som låg bakom utan USA…Ingen vill ju sitta med svarte Petter när det gäller. Linde var väl ute och yrade om att Ryssland sprängt sin egen gasledning av någon ologisk anledning? Ryssland behöver ju inte spränga NS2 de har en ratt man kan stänga av den med vilket ju Linde inte verkar begripa. Hultqvist begriper nog redan vilka som ligger bakom men är rädd om sitt eget skinn…

 7. NS2 var efter vad jag såg bland webbkommentarer inte avstängd men användes i lägre grad än vad som är möjligt. Dvs sanktionsregimen följdes inte helt. Jag tror det var orsaken till att ondskans anglosaxiska imperium slog till.
  Man kan ju undra om Tyskarna är drogade som inte blir mer förbannade på sina landsförrädiska företrädare.

  • Tyskarna är väl ungefär lika drogade som svenskarna…
   Nu väntar vi bara på det totala kriget.
   Äntligen!
   Skulle det verkligen behövt ta 75 år?

 8. Det finns inget logiskt motiv till att sabotera NS1 och NS2 eftersom de är fullständigt värdelösa när det inte finns några kunder. De europeiska kunderna började att avveckla Ryssland som energileverantör omgående efter invasionen i Ukraina. I augusti kom endast 9% av Tyskland gasleveranser från Ryssland, jämfört med 37% i maj. Norge är den nya stora leverantören (5% inhemsk gas) som tillsammans med andra länder levererar 91% av Deras behov. Dessutom kommer Tysklands nya infrastruktur med bla två flytande terminaler vara på plats i början av 2023. Norge kommer också att ha sin pipeline till Polen färdig vid samma tid.
  Andra länder har liknande program, så här ser dagens situation ut. https://agsi.gie.eu
  Att ledningarna kostat 20 Miljarder har inget med saken att göra. Deras värde är noll utan kunder.
  NATO har förutom vapenleveranser till Ukraina varit förbehållsamma. Övningar har ställts in, kärnvapentester skjutits på framtiden – allt för att INTE provocera Ryssland. Varför skulle de nu provocera med att förstöra två värdelösa pipelines? Ukraina har knappast kapaciteten att utföra en sådan attack i Östersjön. Sverige är osannolik som utförare. Den enda logiska förklaringen är att Ryssland själv har utfört detta för att visa vad man har resurser till. Pipelines och oljefält är svåra att försvara. Möjligen en false flag, Ryssland är inte första landet i historien att ha utfört en sådan.

  • Många ord för att försöka förneka samt bortförklara något högst sannolikt och tämligen uppenbart, nämligen att som minst hade USA i alla fall ett halvdussin aktiva fingrar med i utförandet av sprängningen. Fråga Bidén./🖖👽

 9. Polens förre utrikesminister tackar USA för sprängningar av Nord Stream. ”Tack, USA” skriver den tidigare polske utrikesministern Radek Sikorski i ett inlägg på Twitter där han också lägger upp en bild på de omfattande gasläckorna.

  Sikorski, som numera är ordförande för EU-parlamentets USA-delegation och gift med den neokonservativa journalisten och aktivisten Anne Applebaum – sionist frugan som är också känd för sitt hat mot Ryssland (det lär varit många hata rRysslands seanser hos dessa två äckel figurer genom åren)

  Det finns således bevis H2 – syre fyllda dessutom😜

 10. What A Coincidence!!!
  Vad sägs om detta – Polen invigde på tisdagen en ny pipeline som ska transportera gas från Norge genom Danmark och Östersjön? Nu räcker det!!! Vilket sammanträffande!! Eller är det?
  Men det är kanske lite avböjning. Polen har länge haft en aning mot Nordstream. Polen har med andra ord ett tydligt motiv för att stödja förstörelsen av den ryska rörledningen. För mer än ett år sedan – april 2021 för att vara exakt – dök detta upp i tryck:
  Polen motsätter sig starkt utvecklingen av Nord Stream 2, som kommer att ge Gazprom en alternativ undervattensrutt för att leverera naturgas till västeuropeiska kunder. För närvarande måste den gasen passera genom rörledningsnätverk över land i Polen och Ukraina, vilket ger värdefulla transitavgifter och ger båda nationerna – som inte alltid har hjärtliga förbindelser med Ryssland – ett mått av energisäkerhet.
  https://maritime-executive.com/article/poland-denies-provocative-naval-maneuvers-near-nord-stream-2
  https://sonar21.com/what-a-coincidence/

 11. THE BORNHOLM BLOW-UP REPEATS THE BORNHOLM BASH — POLAND ATTACKS GERMANY AND BLAMES RUSSIA
  Den militära operationen på måndagskvällen som avfyrade ammunition för att spränga hål i rörledningarna Nord Stream I och Nord Stream II på Östersjöbotten, nära Bornholm, utfördes av den polska flottan och specialstyrkor.
  Den fick hjälp av dansk och svensk militär; planerade och samordnade med amerikansk underrättelsetjänst och tekniskt stöd; och godkänd av den polske premiärministern Mateusz Morawiecki.
  Operationen är en upprepning av Bornholm Bash-operationen i april 2021, som försökte sabotera ryska fartyg som lade gasrören, men som slutade med en skamlig reträtt av de polska styrkorna. Det var en direkt attack mot Ryssland. Den här gången riktar attacken sig mot tyskarna, särskilt affärs- och fackföreningslobbyn och de östtyska väljarna, med ett plan att skylla på Moskva för de problem de redan har – och deras problem som kommer med vintern.
  http://johnhelmer.net/the-bornholm-blow-up-repeats-the-bornholm-bash-poland-attacks-germany-and-blames-russia/

 12. Dian Johnstones krönika är mycket belysande.

  DIANA JOHNSTONE: Omerta i gangsterkriget
  Sabotaget av Nord Stream 2-rörledningen har praktiskt taget meddelat att kriget i Ukraina bara kan intensifieras utan något slut i sikte.

  I -imperialistiska krig förs för att erövra länder, folk, territorier. Gangsterkrig utkämpas för att ta bort konkurrenter. I gangsterkrig utfärdar du en obskyr varning, sedan krossar du rutorna eller bränner ner platsen.
  Gangsterkrig är vad du utkämpar när du redan är chef och inte släpper in några utomstående muskler på ditt territorium. För donna i Washington kan territoriet vara nästan överallt, men dess kärna är det ockuperade Europa.

  Av en kuslig slump råkar Joe Biden bara se ut som en maffiaboss, att prata som en maffiaboss, att ha på sig ett litet skevt halvleende som en maffiaboss. Se bara den nu berömda videon:

  Pres. Biden: ”Om Ryssland invaderar…då kommer det inte längre att finnas en Nord Stream 2. Vi kommer att få ett slut på det.”

  Reporter: ”Men hur kommer du att göra det, exakt, eftersom… projektet är i Tysklands kontroll?”

  Biden: ”Jag lovar dig, vi kommer att kunna göra det.”

  Klarar säkert.

  Det kostade miljarder dollar att lägga Nord Stream 2-rörledningen över Östersjön, från nära Sankt Petersburg till hamnen i Greifsfeld i Tyskland. Tanken var att säkerställa säker naturgasförsörjning till Tyskland och andra europeiska partners genom att åka runt i det besvärliga Ukraina, känt för att vara beredd att använda sina transiträttigheter för att suga av gas åt sig själv eller utpressa klienter. Naturligtvis var Ukraina alltid häftigt fientligt inställda till projektet. Så var USA också. Och så var Polen, de tre baltiska staterna, Finland och Sverige, alla uppmärksamma på vad som hände i deras hav.

  Östersjön är en nästan sluten vattenmassa, med smal tillgång till Atlanten genom danska och svenska sund. Vattnet nära den danska ön Bornholm där Nord Streams rörledningar saboterades av massiva undervattensexplosioner är under konstant militär övervakning av dessa grannar.

  ”Det verkar helt omöjligt att en statlig aktör skulle kunna genomföra en större marinoperation mitt i detta tätt övervakade område utan att uppmärksammas av de otaliga aktiva och passiva sensorerna i kuststaterna; absolut inte direkt utanför ön Bornholm, där danskar, svenskar och tyskar träffas för att övervaka ytan och undervattensaktiviteterna”, skriver Jens Berger på den utmärkta tyska webbsidan Nachdenkseiten.

  I juni förra året rapporterade Berger,

  ”den årliga Nato-manövern Baltops ägde rum i Östersjön. Under ledning av den amerikanska 6:e flottan deltog 47 krigsfartyg i övningen i år, inklusive den amerikanska flottstyrkan runt helikopterfartyget USS Kearsarge. Av särskild betydelse är en speciell manöver utförd av 6th Fleet’s Task Force 68 – en specialenhet för bortskaffande av explosiv ammunition och undervattensoperationer av US Marines, själva enheten som skulle vara den första adressen för ett sabotage på en undervattensrörledning. ”

  I juni i år var just denna enhet engagerad i en manöver utanför Bornholm, som opererade med obemannade undervattensfarkoster. (BILD – Besättningsmedlem från LVNS Talivaldis i operationsrummet, kontrollerar och spårar undervattensrobotens rörelse under BALTOPS maritima övning i juni 2020. (NATO)

  Berger anser att en stor sabotageoperation ”inte kunde ha genomförts direkt under näsan på flera kuststater utan att någon märkte det.” Men han tillägger denna smarta observation: ”Om du vill dölja något är det bäst att göra det offentligt.”

  För att halvvägs obemärkt kunna fästa sprängladdningar på en gasledning skulle man behöva en rimlig distraktion — en anledning till att dyka nära Bornholm utan att omedelbart misstänkas för sabotage. Det behöver inte ens vara direkt relaterat i tid till attackerna. Moderna sprängladdningar kan naturligtvis detoneras på distans. Så, vem har bedrivit sådana operationer i det maritima området de senaste veckorna? Som tur var fanns exakt samma insatsstyrka runt USS Kearsarge igen i havsområdet runt Bornholm förra veckan.

  Kort sagt, under Nato-manövrar kunde någon deltagare ha lagt sprängämnena för att sprängas i luften vid ett senare vald ögonblick.

  Av en märklig slump, bara några timmar efter sabotaget av Nord Stream 1 och 2, började ceremonier öppna den nya Baltic Pipe som transporterar gas från Norge till Danmark och Polen.

  Sabotagets politiska betydelse

  På grund av västerländska sanktioner mot Ryssland levererades inte gas genom de förstörda rörledningarna. Däremot läcker gas inuti rörledningarna farligt. Rörledningarna förblev klara för användning när en överenskommelse kunde nås. Och den första, dramatiska betydelsen av sabotaget är att ingen överenskommelse hädanefter kan nås. Nord Stream 2 skulle ha varit nyckeln till någon sorts uppgörelse mellan Ryssland och européerna. Sabotaget har praktiskt taget meddelat att kriget bara kan intensifieras utan något slut i sikte.

  I Tyskland, Tjeckien och några andra länder började rörelser växa som krävde ett slut på sanktionerna, specifikt för att lösa energikrisen genom att sätta Nord Stream 2 i drift för första gången. Sabotaget har därmed ogiltigförklarat det ledande kravet från potentiella fredsrörelser i Tyskland och Europa. Denna sabotagehandling är framför allt ett avsiktligt sabotage av alla utsikter till en förhandlad fred i Europa. Nästa drag från väst har varit att Natos regeringar uppmanar alla sina medborgare att lämna Ryssland omedelbart. Som förberedelse för vad?

  Ryssarna gjorde det

  I denna katastrofala situation undrar västerländsk mainstream-media vem som kan vara den skyldige parten, och misstankar löser sig automatiskt… Ryssland. Motiv? ”Att höja priset på gas” eller ”att destabilisera Europa” – saker som hände ändå. Alla långsökta föreställningar duger. Europeiska opinionsbildare visar resultatet av 70 år av amerikanisering. Särskilt i Tyskland, men även i Frankrike och på andra håll, har USA i decennier systematiskt sett unga människor på väg, bjudit in dem att bli ”unga ledare”, bjudit in dem till USA, indoktrinerat dem i ”våra värderingar” och fick dem att känna sig som medlemmar av den stora transatlantiska familjen. De är nätverkade till toppositioner inom politik och media. Under de senaste åren har stor oro väckts om påstådda ryska ansträngningar att utöva ”inflytande” i europeiska länder, medan européer badar i evigt amerikanskt inflytande: filmer, Netflix, popkultur, inflytande på universitet, media, överallt.

  När katastrofen drabbar Europa kan det inte skyllas på Amerika (förutom förre president Donald Trump, eftersom det amerikanska etablissemanget föraktade och avvisade honom, så européer måste göra detsamma). Det måste vara skurken i filmen, Putin.

  Den fanatiskt anti-ryske förre polske utrikesministern Radek Sikorsky kunde inte hålla sig och hälsade glatt de massiva naturgasläckorna från den förstörda rörledningen med en glad tweet, ”Tack, USA.” Men Polen var säkerligen också villig, och kanske till och med kunna. Så kanske var några andra i Nato-land. Men de föredrar alla att offentligt ”misstänka” Ryssland.

  Officiellt, än så länge vet ingen Nato-regering vem som vet. Eller de kanske alla vet. Kanske är detta som det berömda Agatha Christie-mysteriet på Orientexpresståget, där misstankar faller på alla passagerare och alla är skyldiga. Och alla förenade i Omerta.

  @https://consortiumnews.com/2022/09/28/diana-johnstone-omerta-in-the-gangster-war/

 13. Ur en artikel om Baltops 22 från juni i år och övningarna runt Bornholm

  ”Som stöd för BALTOPS samarbetade U.S. Navy 6th Fleet med U.S. Navy Research and Warfare Centers för att ta med sig de senaste framstegen inom minjaktteknik för obemannade undervattensfordon till Östersjön för att demonstrera fordonets effektivitet i operativa scenarier.
  Experimentet genomfördes utanför Bornholms kust i Danmark med deltagare från Naval Information Warfare Center Pacific, Naval Undersea Warfare Center Newport och Mine Warfare Readiness and Effectiveness Measuring, alla under ledning av U.S. 6th Fleet Task Force 68.”

  https://seapowermagazine.org/baltops-22-a-perfect-opportunity-for-research-and-resting-new-technology/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here