Goda Nyheter: Norge går inte med i NATOs missilförsvar

2
2111
Aegisraket Wikipedia

Denna glädjande artikeln kommer från TV 2 i Norge. Den har översatts av Marian Mikus. TV 2 i Norge: Norge blir ikke med i NATOs missilforsvar
Regeringen (den norska regeringen) har beslutat att Norge inte ansluter sig till NATOs missilsköld. Debatten om eventuellt norsk deltagande utlöste fruktan för spänningar mellan Norge och Ryssland.
”Genom en bredare säkerhetspolitisk bedömning har regeringen beslutat att Norge inte ska förvärva de sensorer och avskjutningsmissiler som kan komma att ingå i NATOs BMD”, heter det i dokumentet om statsbudgeten.
BMD står för ”ballistiskt missilförsvar” och kallas på norska missilförsvar eller raket sköldar, säger Klassekampen.
”Jag tror att detta förhindrar ökad spänning”, säger Rysslands forskaren Julie Wilhelmsen som är forskare vid norska utrikespolitiska insitutet.
Norge har under flera år stött Natos beslut om ett vapensköld, men har varit emot att NATO blir en del av USA: s missilförsvarsplaner.
Detta vände 2010, med motiveringen att missilförsvaret inte var riktat mot Ryssland.
I ett hemligt norskt försvars dokument från 2017 slog man fast att hotet från Ryssland var en anledning till att Norge skulle gå med i skölden.

Kort kommentar:
Detta så kallade missilförsvar består bl.a. av Aegissystemet som Nato för dyra pengar pressar på Rumänien och Polen. Det kan ses lika mycket som ett angreppsvapen. Pål Steigan har beskrivit hur USA fört in stora mängder vapen i Rumänien, Rysslands granne. Pål Steigan: Massiv upprustning i Rumänien.
Man får hoppas, men inte vänta sig, att beslutet i någon mån påverkar våra farligt enögde försvarsminister Peter Hultqvist.

Föregående artikelDen politiska striden om tavlan ”I Amelins anda” går vidare.
Nästa artikelMorgontopp på blogg
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

2 KOMMENTARER

  1. Norge kommer snart att drabbas av ”oroligheter”, ”aktivister ” som demonstrerar i blå-vit-röd färgade dräkter och ”krav på regeringens avgång. Efter utdragna oroligheter och vandalism så kommer Norge öppna statskassan och köpa USAs skrotmissiler för dyra pengar. Det kallas Meyer Lansky vägen.

  2. Aegis-systemet i sydosteuropa hjälper inte mot ryska ICBM och är inte riktat mot dem, det är riktat mot framtida islamistiska kärnvapenhot mot västeuropa från mellanöstern. Ryska ICBM är placerade i sibirien med kortaste rutten över Arktis, Norad ligger där det ligger på grund av att kortaste angreppsvägen går över nordpolen. Norge ligger inte på missilrutten mellan Ryssland och USA, det ser bara ut så på en lokal svensk karta. Att lilla Norge försöker undvika rysk irritation runt Svalbard och Spetsbergen är rätt naturligt, Norge är inte rädda för ryska missiler, utan ryska ockupationsstyrkor på glest befolkade avlägset belägna norska territorier . En god gissning är att Norge bränt sig på F35 och inte gör om misstaget att finansiera utvecklingskostnader räknade i US Dollar för system de ändå inte kan hålla sig med.

    Frågan är om det inte är mest praktiskt för Norge att US Navy lägger sina Aegiskryssare i ishavet, och att motsvarande kapacitet på land bekostat av norska skattebetalare bara sparar amerikanska örlogsfartyg åt amerikanerna. På icke-köpet vinner Norge att det finns amerikansk kapacitet i närheten som höjer tröskeln för ryska äventyr på norskt territorium.

    Norrmännen har tänkt efter före. De är försiktigare än vi, precis som finnar och danskar. Jumboplatsen för nordisk intelligens intas av Sverige.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here