Den politiska striden om tavlan ”I Amelins anda” går vidare.

3
1449
Det borttagna tavlan “I Amelins anda” av Lenny Clarhäll

Vid samtal med Sigyn Meder, författaren till uttalandet från PRO i Järfälla, får jag tillåtelse att publicera uttalandet här. Sigyn Meder mailar ”PRO Barkarby-Skälby har skickat följande skrivelse till Järfälla kommun ang. bortplockandet av en tavla. Kampen om tavlan kommer att fortsätta.”

Artikeln har publicerats på hemsidan för FIB Kulturfront. här,

Jag har tidigare nämnt detta i en annan artikel. Rensa bort anti-demokratisk kultur!? Ersätt statyerna i Stockholm!


Den politiska striden om tavlan ”I Amelins anda” går vidare.

 

Moderatledda Järfälla kommun har nämligen beslutat att plocka bort en målning av Lenny Clarhäll som avbildar en av världens mest lästa böcker – Kapitalet av den epokgörande ekonomen och historikern Karl Marx. En filosof vars teorier lärs ut på samtliga svenska skolor och universitet. Något Järfälla kommun verkligen borde titta lite närmare på.

Tavlan tas bort eftersom den är ”en symbol för antidemokratiska värderingar” förklarar kommunstyrelsens ordförande Emma Feldman (M) och hejas på av sin partikollega i Täby.

Eva Ullberg. S-oppositionsråd i Järfälla


Brevet från PRO i Järfälla till Kommunstyrelsen och Kultur-demokrati och fritidsnämnden.

På begäran av Kommunstyrelsens ordförande Emma Feldman (M) har tavlan, en trärelief, ”I Amelins anda” plockats ner från den sal där kommunfullmäktige sammanträder.
Tavlan inköptes 1981 när den berömde konstnären Albin Amelins tavla stals och betalades med försäkringspengar.

Konstnären Lenny Clarhäll fick uppdraget att göra den målning som skulle ersätta Amelins tavla.

Emma Feldman anser att tavlan är ”odemokratisk.” Vi fattar ”demokratiska beslut” och ska inte ha ”antidemokratiska värderingar” i denna sal.
PRO Barkarby-Skälby protesterar mot detta beslut, som vi uppfattar som ren censur, trångsynt och föga demokratiskt. Vi vill att tavlan återfår sin plats i fullmäktigerummet.

Tavlan skildrar svensk arbetarklass, vars betydelse inte kan underskattas i kampen för demokratiska och fackliga fri-och rättigheter i Sverige och vars arbete är nödvändigt för produktionen.

I en liten detalj på tavlan finns Kapitalet av Karl Marx. Kapitalet studeras som ett viktigt verk på samhällsvetenskapliga institutioner över hela världen och har haft stor betydelse för studier av samhälle och ekonomi.

Tavlan har nu placerats i ”kommunens konstsamling.” Var finns den och var kan vi se den?

PRO Barkarby- Skälby vill att tavlan ”I Amelins anda” återfår sin plats
i kommunfullmäktigerummet!

Barkarby 3 oktober 2019
PRO Barkarby-Skälby
För styrelsen
Sigyn Meder

Relaterat.
Rensa bort anti-demokratisk kultur!? Ersätt statyerna i Stockholm!
Är demokrati en bra svensk exportprodukt?



Politik

Föregående artikelVälkommen till ”Forum om hot mot yttrandefriheten” – idag kl 12-15, Viktor Jaraföreningen, Pontonjärgatan 36 B.
Nästa artikelGoda Nyheter: Norge går inte med i NATOs missilförsvar
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

  1. Den mest lästa boken Kapitalet: vad handlar den då om? Enligt journalisten Thomas Steinfelds artikel i Respons analyserar Marx den kapitalistiska ekonomin: ”Våra liv är präglade av pengar, de bildar med all säkerhet den största kraften i vår tillvaro. Är det då inte underligt att ingen tycks ha ett begrepp om vad denna kraft egentligen utgörs av, vad den är och hur den fungerar?”
    http://tidskriftenrespons.se/artikel/bade-kapitalet-och-kapitalet-praglas-av-standiga-forandringar/

  2. Bra att jag äntligen fick se den där tavlan. Jag bildsökte förut men utan något resultat.
    Inte precis någon vacker syn tycker jag. Kan man inte ha någon förståelse för att tavlan togs bort?
    Jesus på korset är heller ingen vacker syn. En bestialisk avrättning av en människa. Min mamma hängde gärna sådant på rummens väggar. Korsen hänger fortfarande kvar men flyttade av mig till ett rum jag sällan är i. Jag tycker man kan ha sin tro ändå utan några vedervärdiga bilder på väggarna.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here