Nyliberalismen har mött sitt motstycke, Kina.

3
1772


Denna artikel har översatts från engelska av Erik Göthe och röst publicerats på Nyhetsbanken. Nyhetsbanken 10/8: Nyliberalismen har mött sitt motstycke, Kina

Den intressanta artikeln har skrivits av Ellen Brown som är amerikansk advokat och ekonom. Hon förespråkar ”Public Banking” – statskontrollerat bankväsen som tillämpas i en av USA:s delstater.

Ett utdrag presenteras nedan. Länk till hela den läsvärda artikeln finns ovan.

Introduktion på Nyhetsbanken: När Federal Reserve förra veckan sänkte räntan, frågade sig kommentatorerna varför.
Enligt officiella uppgifter höll ekonomin på att återhämta sig, arbetslösheten låg under 4% och tillväxten av BNP var mer än 3 %. Enligt Federal Reserves egen bedömning borde snarare räntan ha höjts. En analys av Ellen Brown, amerikansk advokat och ekonom.


Nyliberalismen har mött sitt motstycke, Kina

Marknadsexperter förklarade här att vi befinner oss i ett handelskrig och ett valutakrig. Andra centralbanker höll på att sänka sina räntor och Fed måste följa efter för att hindra att dollarn blir övervärderad i förhållande till andra valutor. Teorin är den att en billigare dollar gör amerikanska varor attraktivare på utländska marknader och gynnar vår tillverkningsindustri och vår arbetskraft.

Under veckoslutet följde president Trump upp räntesänkningarna genom att hota med att från den 1 september införa
en ny tulltaxa på 10 % för kinesiska produkter motsvarande 300 miljarder dollar.införa en ny tulltaxa på 10 %, motsvarande 300 miljarder dollar. Kina svarade med att stoppa de statsägda företagens import av amerikanska jordbruksprodukter och låta värdet på yuan sjunka. Måndagen därefter sjönk Dow Jones index nära 700 punkter, den värsta dagen under 2019. Kriget var igång.

Problemet med valutakrig är att det är ett krig utan segare. Guardian. Detta visade sig i 1930-talets beggar-thy-neighbor-politik, Investopedia. som bara fördjupade den Stora depressionen. Som ekonomen Michael Hudson påpekat, här i en intervju i juni med journalisten Bonnie Faulkner, nyttar det föga för den amerikanska ekonomin att amerikanska produkter görs billigare utomlands, eftersom USA inte längre har en konkurrenskraftig tillverkningsindustri eller produkter att sälja.

Regeringen i Kina äger 80 % av bankerna, som ger lån på gynnsamma villkor till inhemska företag, särskilt de statsägda företagen. Eftersom den kinesiska regeringen äger de flesta bankerna och trycker valutan, kan den tekniskt sett hålla dessa banker vid liv och låna ut i all evighet….Politik

Föregående artikelHar vi 11 år på oss när det gäller klimatkatastrofen?
Nästa artikelKom till ny manifestation för visselblåsarna Assange och Manning och yttrandefriheten lördag kl 12!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

 1. Vad artikeln synes koka ned til är att nyckeln till kontroll över ett samhälle är kontroll över skapandet av pengar – den växlingsmekanisk som möjliggör utbyte av varor och tjänster.

  I väst kontrolleras skapandet av pengar via privatägda banker. Det börjar med bl a Rothschilds på 1700-talet.

  I Kina är det alltså staten som skapar pengarna.

  Det finns inget som hindrar Sveriges riksdag från att besluta att svenska staten också börjar skapa landets pengar – istället för att låna dessa av privata banker.

  Ett land som skapar sina egna pengar behöver bl a inte ta ut skatt för att finansera den egna verksamheten. Det räcker med att skapa de pengar som behövs.

  Den bästa lösningen på situationen mellan USA och Kina är att Trump lägger ned den privatägda bankkartellorganisationen ”Federal Reserve” och låter Dept of Treasury börja trycka den amerikanska dollarn – d v s vad President John F Kennedy gjorde, strax innan han mördades den 22 november 1963.

  • Staten skapar faktiskt inte pengarna i Kina, men dom har skaffat sig en väldigt effektiv och omfattande ”verktygslåda” för att hålls ordning i huset. Om Trump låter Dept of Treasury börja trycka den amerikanska dollarn precis som President John F Kennedy gjorde, strax innan han mördades, kommer då även Trump att mördas? Det är i alla fall en av de teorier som finns, att det var de inre cirklarna i USAs bank system som stod bakom mordet när deras monopol hotades av Kennedy.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here