”Och där vaknade Putins vänner till liv”. Aftonbladet nämner Globalpolitics.se

39
2458

 

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan” återpubliceras denna artikel. Sedan dess har bl.a. Hersh och Tunander kommit med faktarika, detaljerade analyser som starkt talar för att USA är huvudansvarigt.

Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg kommenterar sabotaget mot Nord Stream i en ledare igår eftermiddag.

Anders Lindberg

Och där vaknade Putins vänner till liv Han nämner även Globalpolitics i ledaren. I motsats till bl.a. DN:s Winiarski ser han inte möjligheten att USA eller USA-allierade kan vara skyldig. Är Du imponerad av analysen?

 

_________________________________________________

Och där vaknade Putins vänner till liv

Nord Stream måltavla för konspirationsteorier

Gasläckorna utanför Bornholm ser ut att vara ett sabotage, sannolikt av en statsaktör. Någon annan än Ryssland med både vilja och förmåga att genomföra en sådan attack är svår att se.

Vladimir Putin är därmed huvudmisstänkt.

Inte något pojkstreck, sa utrikesminister Ann Linde (S) torrt på den senaste pressträffen.

Men varför?

– Vem har ett intresse av att skapa instabilitet i norra Europa, och få Sverige, Danmark, Finland, Norge och kanske Tyskland att tappa sitt säkerhetspolitiska fokus på Ukraina? Vem har ett intresse av att priserna på gas går upp? Jag kan inte se någon annan än Ryssland, säger Jan Hallenberg, Utrikespolitiska institutet, till Aftonbladet.

Redaktören: Europas vägran att köpa gas från Ryssland har sedan länge skapat ”instabilitet i norra Europa.”

Sabotage av denna typ kallas ibland ”hybridkrig” och är en vanlig rysk taktik. Syftet är att skapa förvirring och osäkerhet bland sina motståndare. En slags ”den brända jordens taktik” som både kan pressa upp Europeiska energipriser och splittra opinionen i väst.

För första gången sedan Putins förnyade invasion i Ukraina har den extrema högerns, och delvis vänsterns, konspirationskvarnar börjat mala på allvar
Ju mer turbulens inom EU desto bättre för Kreml och gasvapnet har lyckats splittra där exempelvis den ryska TV-propagandan om Ukraina inte har varit lika framgångsrik.

Rent militärt finns även risken att Ryssland tänker använda sabotaget som förevändning för att flytta fram militära resurser, exempelvis marina stridskrafter, närmare Sveriges och Danmarks territorialvattengräns i Östersjön.

Men mest av allt ser sabotageaktionerna ut som en psykologisk operation. Och den har i så fall lyckats över förväntan med att flytta fokus från de ryska förlusterna i Ukraina till Östersjön.

Tucker Carlsson och Donald Trump. Bild: Zerohedge

I Fox News har den högerpopulistiske profilen Tucker Carlson rakt av anklagat USA för att ligga bakom sprängningarna i Östersjön och även i Sverige har flera högerprofiler på nätet hängt på.

”Fan vad lustigt, jänkarna var ju nyss utanför Bornholm och pysselsatte sig med militär undervattensverksamhet.” skriver Chang Frick, redaktör för SD-nära Nyheter idag.

”Är Tucker Carlson inne på rätt spår om Nord Stream? Ännu lite tidigt att säga, men utan tvekan det mest sannolika i alla fall.” skriver Erik Almqvist, tidigare ekonomisk-politisk talesperson för SD och sannolikt mest känd från järnrörsskandalen. Numera redaktör för högerradikala Exakt24.

”Global Politics

För en bättre värld”

Och liknande röster kommer även från vänster. På sidan Globalpolitics, som brukar sprida den ryska regimens version av verkligheten på svenska, skriver redaktionen:

”I detta läge är det bra att ställa frågan ”Qui Bono?”. Vem tjänar på det? Det är alldeles klart att USA tjänar på detta. USA har upprepade gånger talat mot Nord Stream 2.”

MOSCOW, RUSSIA – FEBRUARY 17, 2022: Dmitry Peskov, Russia’s Presidential Spokesman / RGS Media Council Chairman, attends a press conference to start the 2022 Russian Geographical Society media grant contest. Mikhail Japaridze/TASS
Ðîññèÿ. Ìîñêâà. Ïðåäñåäàòåëü ìåäèà-ñîâåòà Ðóññêîãî ãåîãðàôè÷åñêîãî îáùåñòâà, ïðåññ-ñåêðåòàðü ïðåçèäåíòà ÐÔ Äìèòðèé Ïåñêîâ âî âðåìÿ ïðåññ-êîíôåðåíöèè, ïîñâÿùåííîé ñòàðòó êîíêóðñà ìåäèàãðàíòîâ Ðóññêîãî ãåîãðàôè÷åñêîãî îáùåñòâà â øòàá-êâàðòèðå ÐÃÎ. Ìèõàèë Äæàïàðèäçå/ÒÀÑÑ

Den ryska regeringen försöker nu spela på precis dessa stämningar. Kremls talesperson Dmitrij Peskov har kallat sabotaget för ett ”terroristdåd” och kräver att FN:s säkerhetsråd sammankallas.

Det hela påminner om den ryska annekteringen av Krim 2014 när ryska soldater tog makten över halvön mitt framför näsan på världen samtidigt som Putin dyrt och heligt lovade att det inte fanns några ryska soldater där.

Redaktören: Ryssland förnekade inte att det fanns ryska soldater i Sevastopol på Krim sedan åratal, baserat på avtal med Ukraina.

Men den som efter denna upplevelse går på liknande ryska lögner en gång till eller rapporterar vidare rysk propaganda gör faktiskt bort sig.

Att SD-nära medier nu går patrull efter Kremls propaganda borde oroa Moderaterna något enormt inför den kommande regeringsbildningen. Ingen i M:s ledning har hittills varit det minsta naiv när det kommer till Ryssland och så lär det sannolikt förbli. Men SD har historiskt alltid varit svajiga.

Vart detta leder återstår att se, men eftersom det säkerhetspolitiska läget ändras timme för timme är ett gott råd att ha is i magen.

Svenska myndigheter har haft gott om tid att förbereda sig på just denna typ av gråzonsoperationer och samarbetar nära med de nordiska länderna, EU och USA.

Ryssland har överraskningsmomentet på sin sida, men vi har uthålligheten.

Föregående artikelValet i Slovakien – så hemskt!? Duktige Stefan Löfvén utesluter segraren ur socialdemokratiska unionen i EU
Nästa artikelKlassförrädare: Västerländska progressiva har övergett folket för att hetsa upp Natos blodbad
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

39 KOMMENTARER

 1. Noterbart är Anders Lindberg har inget väsentligt att visa upp/lägga fram för att stärka sina argument för att ”det är ingen annan än Ryssland”. Att kasta runt ord som hybridkrig, destabilisering räcker inte. VilleRyssland destabilisera så skulle den gjort sabotage mot den Norska olje/gasledning. Bevisen för att det är USA och/eller polen, danmark plus sverige är desto mer tyngre.

  Det enda Lindbergs ledare bekräftar är att rysshatet är igenmurad i Aftonblaskans väggar.

 2. Roligt att GlobalPolitics nämns! Skrattade lite när jag såg vilket citat som valts ut för att reflektera ”ondskefull Putinpropaganda”.
  Om det är ”Putinpropaganda” att ställa sig den enkla frågan ”vem tjänar på detta?”; och konstatera att USA varit den mest aggressiva motståndaren till planerandet, byggandet och användandet av Nordstream, men samtdigt tycka att det är helt logiskt att föra tesen att Ryssland själva sprängde sitt miljardprojekt för att skicka signalen att de kan spränga andras pipelines med, då lider man sannerligen av kognitiv dissonans. 🙂
  Först hävdar man att Ryssarna sköt granater på ett kärnkraftverk som de kontrollerade och hade besuttit sedan början av kriget och nu detta! Härnäst kommer man väl hävda att de 14000 offren som Ukraina skördat i utbrytarregionerna sedan 2014, egentligen sprängt sig själva för att lägga skulden på väst…
  Allt ifrågasättande betyder i Medias ögon att man har någon slags direktkontakt med Putin.
  Svensk media är pinsam. Tack Global Politics för att ni ger en plats åt förnuft och debatt!

 3. Anders Lindberg är en patetisk anpassling utan ryggrad. Han gick från att vara en övertygad motståndare till ett svenskt EU-medlemskap till att bejaka detsamma efter att Magdalena Andersson och partieliten svängt med hänvisning till hemliga upplysningar de inte kunde yppa för sina uppdragsgivare, svenska folket. Numera har han andra hussar att vifta på svansen för. Minsta antydan till kritik eller ifrågasättande av NATO och USA följs av en bannbulla från småpåven på ledarsidan och den självklara stämpeln som Putinkramare och Putins nyttiga idiot.

 4. Ett mycket intressant analys av Thomas Röpke:
  USS Kearsarge
  Media agerar som om Ryssland organiserade attacken mot rörledningarna. USA nämns inte ens av media i sin ”crime quest” som en möjlig orsak till explosionerna, även om det är oerhört intressant att USS Kearsarge, ett amfibiskt anfallsfartyg av Wasp-klass från den amerikanska flottan, har varit i området för explosionen i månader. Det är ovanligt att engelska Wikipedia rapporterar om detta i detalj med många källor:

  ”Den 13 maj 2022 deltog Kearsarge i en PASSEX-utbildning med finska och svenska flottorna i norra Östersjön. Från 17-23 maj deltog Kearsarge i Natos Neptune Shield 2022-vaktverksamhet med sin amfibieberedskapsgrupp. Den 27 maj lade Kearsarge till i Tallinn, Estland, inför övning BALTOPS 22. Den 2 juni anlände hon till Stockholm. Den 20 augusti anlände hon till Klaipėda, Litauen.”

  Den 23 september tog Kearsarge dessutom amerikanska marinsoldater från 2nd Marine Logistics Group till Finland, där de deltog i manövern Freezing Winds 22. Kearsargen är specialiserad på bland annat operationer med stridssimmare och andra undervattensoperationer. Och det här fartyget har seglat runt Östersjön i månader, obemärkt av tyska medier, inklusive nära Nord Streams rörledningar.

  Att Nato testade användningen av ”obemannade maritima system” utanför Portugal för bara några veckor sedan, som kan användas ”över vattnet, på vattnet och under vattnet”, är verkligen en slump. Manövern avslutades den 22 september.

  Fördes sedan systemen till Finland med flyg och lastades på Kearsarge, som lade till där den 23 september? Jag skulle ställa frågan till Nato om jag var journalist i tysk media, men ”kvalitetsmedia” tycker inte att denna fråga är tillräckligt intressant för att informera sina läsare om den, eller ens fråga Nato om den.
  https://www.anti-spiegel.ru/2022/nord-stream-gesprengt-die-wohl-duemmste-propaganda-aller-zeiten/

 5. Jag fattar inte ens varför någon bryr sig om Anders Lindberg och läser det han skriver. Att han är en fullständig idiot och helt ointressant att läsa eller lyssna på blev jag klar över för många år sedan. Hans intelligensbefriade åsikter är det rent slöseri med tid att ta del av.

 6. Det är häpnadsväckande hur dessa stooges flashar sitt pimp/horskap. Ursäkta mig prostituerade, för jag jämför inte med er. Ni har heder, men det har inte de trojanska virusen.

 7. Vi såg det igårkväll, att Anders Lindberg,
  inte kunde hålla sig, utan angrep den enda
  blogg som följer civilsamhällets roll att
  något objektivt, förhålla sig till Ukraina-konflikten. Det behövs och är inte alltid tacksamt, men att inte rekryteras till: Frys-för-Ukraina-rörelsen anses oansvarigt.

  Men i en demokrati måste olika persp-ektiv framföras, det är id’en, som man inte
  kan koppla på och av, efter tycke och smak.

  Sossarna kanske förbereder en razzia mot
  Global Politics, som 1940 ,3.000 poliser
  3 februari mot kommunisterna, med husrannsakan, under finnkriget med konfiskering av dokument ,medlems-register, på Ny Dag, även vad växeltelefon-isterna noterat, under dagen, alla manus i skrivmaskinerna, alla fick sitta still, typo-grafernas arbetskläders fickor. Inget lämnades tillbaka.

  Så Global Politics, göm alla mailkonton, och andra uppgifter om inlägg,sossarna kommer.

  Men inget åtalbart hittades, ett shit, men vilket övergrepp, av Gustav Möller, då som Ygeman, inrikesminister, och Hultqvist & Ygeman stod ju i denna månad, sep-tember, före valet med samma beskyll-ning mot SD, det låg i korten, att blanda
  ihop sossepartiet och staten, och nu har
  Aftonbladet/Lindberg tagit över dyng-kvarnen, ytlig fernissa, lika som Lindbergs,
  Nato-coming-out koordinerat med Magdas.

  Men att den ryska folkomröstningen i
  folkrepublikerna kritiseras, men vi fick
  ju inte folkomrösta om Nato, vi blev lika
  annekterade och tystade.

  Så upplevde nog en majoritet det sosse-övergreppet, när ångvälten började rulla, och de som inte var med – var mot,och skulle tigas ihjäl, därför var Sds framgång en seger för demokratin, en grupp som inte vill vara dörrmatta åt sossarna, alltid något.

  Nu är sossarna på krigsstigen, när inte Magda fick styra landet, fast hon hade
  en brosch med tre kronor, och var i topp-form.

  När USA stängde Muhammed Ali, 1967, för att han vägrade att kriga i Vietnam: – ”I had no quarrel with. them Viet Cong, men är mera utsatt för amerikanska snutar i Alabama, Georgia, m.fl.”…

  • Helt onödigt med husrannsakan. Gör som i Ryssland, fixa en domstol som anklagar Anders för skattebrott och ge honom 10 i en straffanstalt av den typen som Global Politics vänner i SD vill ha. Hur enkelt som helst, det tar bara en dag i domstolen.

   • Kent.
    Man imponeras över din djupt kända respekt för yttrandefriheten….INTE!
    Frågan blir istället hur du utvecklade den här attityden?

    • Det var en kommentar till den s.k. ”Lennarts” påstående om husrannsakan. Eftersom Global Politics är en välkänd försvarare av Putins mord och övergrepp på oppositionella i Ryssland så är det helt relevant att referera till Putins metoder.

     PS. Jag var en gång en stor kommanditägare i Fib/k tills kommanditbolaget gick konkurs. så ja, jag vet värdet av yttrandefrihet.

     • Globalpoltics är ingen försvarare av ”Putins mord eller övergrepp på oppositionella i Ryssland:” Återkom i så fall med konkreta exempel på detta!

     • … ”inget nytt på västfronten” avseende yttrandefriheten i alla fall…

      Artikel dat. 2019-12-22 ”Varför kan FiB/K inte ses på alla bibliotek?”
      Svar: …bla,bla,bla, …kostar skjortan..”

      Intressant kommentar av läsaren:
      ”De som prenumererar skulle dessutom kunna utgöra träffpunkter i ett nät som vida överglänser bibliotekens, träffpunkter där de läsande kan utbyta tankar med varann. Det är faktiskt exakt ett sådant utbyte som Soldathandboken föreskriver vid tillfällen som dessa, när media ljuger dygnet runt. ”Psykologiskt försvar”. Mycket intressant att publicera i FiB/K, anser jag.”

      https://fib.se/for-en-folkets-kultur/varfor-kan-fib-k-inte-ses-pa-alla-bibliotek/

 8. man kan lugnt konstatera att det vattenområden runt Bornholm och de olika detonationernas punkter på ledningarna är under full kontroll av Nato. Varför tar inte Anders Lindberg på sig att göra lite journalistisk arbete och begär ut loggar över undervattensfarkoster, undervattenssprängmedel samt personal på amphibious skeppet USS Kearsarge (LHD-3)?
  De är ju våra allierade nu, så alltså kan ju inte de undanhålla någon information från oss??

  https://www.republicworld.com/world-news/us-news/us-helicopters-fly-above-sites-of-nord-stream-blasts-leak-as-europe-suspects-sabotage-articleshow.html

 9. Bra jobbat Global Politics .se
  Det går verkligen framåt för bloggen om den uppmärksammas i rikspress.

  Var stolt om du kan visa upp att inte precis alla i det här landet Sverige vill slava åt USA.

  Jag har inget emot слава (slava) men absolut inte åt kapitalist- och imperialiststaten USA.

  USA är borgarnas diktatur och har inget med folklig demokrati att göra.
  Att så verkligen är fallet är mycket enkelt att konstatera genom att se på ojämlikheten i USA där rikedomens potentater besitter makten och vanligt folk och fattigare är ingenting annat än de mäktigas eller mäktigaste slavar.
  I ett sådant samhälle finns ingen demokrati.

  Det är den sortens ’demokrati’ vår riksmedia, Public Service m.fl. vill pracka på oss genom sin massiva propaganda mycket bekostat av oss skattebetalare genom en svindyr Public Service och ett ”presstöd” som inte har någon annan uppgift än att på konstlad väg upprätthålla propaganda-apparaten.

  Hoppas många riksmedier, Public Service, journalister m.fl. dagligen läser Global Politics .se

 10. Anders Lindberg är anställd på Aftonbladet som Verkställande Utskottets papegoja, han är gift med Åsa Westlund, ledamot i den socialdemokratiska partistyrelsen sedan 2013. Han meddelar alltså vad verkställande utskottet tycker. Själv är han ingenting. Han härbärgerar vilken åsikt som helst.

   • Här ifrågasätts mycket och det är ytterst värdefyll och sällsynt kvalitet. Det sägs att det är bara 2% av alla människor som besitter den sanna förmågan att vara kritiskt. Det där ”vänta lite…”, saker händer tack vare det!

 11. Det här uttalandet ”Någon annan än Ryssland med både vilja och förmåga att genomföra en sådan attack är svår att se.” är häpnadsväckande. Det framförs alltså av en vuxen människa, ingen treåring i sandlådan.
  Att Putin bara kan stänga av kranen istället var tydligen för avancerad logik för Lindbergs lilla hjärna.
  Att Biden däremot lovar att han tänker stoppa dessa ledningar går inte in alls. Hallenberg på Utrikespolitiska institutet visar samma totala faktaresistens.

  Dessa herrar straffar här ut sig från den vuxna debatten. I fortsättningen måste utgångspunkten vara att allt dom säger är helt intelligensbefriat och fullständigt irrelevant. Bägge två har kommit ut ur garderoben som imbecilla stolpskott. Rimligtvis är det många fler än vi som skriver här som ser hjärnblödningen och vi får hoppas att det snart blir en omöjlighet även för en skittidning som AB att hålla sig med sådana medarbetare.

 12. Läs Counterpunch, Jonathan Feldmans
  artikel igår. Varför svenska vänstern fort-sätter att misslyckas:

  Sossarnas brist på lyckad inrikespolitik
  löstes genom att militarisera politiken
  med Nato-ansökan och vapen till Ukraina,
  man har stängt diplomatin, och höjt försvarsanslagen, men grundat på en felaktig förståelse av Ukrainakriget. Det
  finns ingen antimilitaristisk rörelse i Sverige, inget progressivt center.

  Vad folk undrade över, är de 500 bomb-
  -attentaten sedan 2018, de 60 områden som polisen varnat för, de 58% av invan-drare som misstänks för de allvarliga brotten, de 250 skjutmorden, de flesta ouppklarade, 70 % är invandrare där.

  Sossarna greps av krigsretoriken, från Hultqvist och andra, han har verkligen gnott med krigspropaganda, men vi ger väl fan i hans gamla finnkrig, och fan i
  Ukrainas terrorism, det finns större problem på hemmaplan, men dessa typer
  gör karriär internationellt som kollabora-törer, för Nato och USA. Den erkänt dryge Hultqvist är orsaken till sossarnas nederl-ag. Hösten blir intressant, politiskt.

 13. Den intellektuell giganten – enligt min skala – Lena Andersson kom nyligen ut med en mycket läsvärd bok om Palmemordet – ’Koryféerna : en konspirationsroman’. [ https://www.bokus.com/bok/9789177957959/koryfeerna-en-konspirationsroman/ ] Jag kommer att berätta mer om boken nedan. Men först vill jag berätta att Ivar Arpi samtalar med Lena Andersson om boken och om journalistik på Arpis podd. [ https://ivararpi.substack.com/p/journalistiken-skyddar-makten-i-stallet ]

  40 minuter in i samtalet börjar det, för den här tråden, intressanta samtalet om journalistik. Andersson hävdar bl a att ”Journalistiken skyddar makten i stället för att granska den”. En annan intressant iakttagelse hon gör är att det finns de som vill nå fram till sanningen och mot dessa ställs de som enbart är intresserade av att stärka sin, någon annans eller något intresses makt. Andersson säger: ”Det är en kamp om makt hela tiden. Inte om sanning. Det är en oerhört viktig skillnad. Det är det som gör att det är så många förvirrade diskussioner. Därför att man kan skilja på människor som faktiskt har sanningslidelse och som har maktlidelse. Det ser man ganska tydligt när man väl får upp ögonen för det där.”
  Det är ju en exakt beskrivning av det som sker nu med sanningsökare kontra etablissemanget i den nu pågående debatten om vem som sprängde Nord Stream-rören. Det är en kamp om makt över vad som ska anses vara sant respektive vad som är sant.

  Även boken ’Koryféerna : en konspirationsroman’ har detta med media, konspirationsteorier och makt som tema.

  I boken förekommer en person vid namn Nils Niia som berättar om Palmemordet för berättarjaget som är journalist. Bokens Nils Niia måste vara Lars Borgnäs. (Känd bl a som reporter på Uppdrag Granskning) Mycket av teorierna är tagna ur Borgnäs Palmemordsböcker inte minst den senaste ’Olof Palmes sista steg : i sällskap med en mördare’ [ https://www.bokus.com/bok/9789155268473/olof-palmes-sista-steg-i-sallskap-med-en-mordare/ ], från 2020 – som enligt Borgnäs inget annat förlag än Semic ville/tordes ge ut – där Lena Andersson skrev förordet. (Detta gjorde att jag efter att ha läst Koryféerna kände mig tvungen att läsa om den ånyo mycket intressanta boken.)

  Lena Andersson riktar inte bara kritik mot makten, staten och partiet utan även mot media och de s k forskare som ägnar sig åt konspirationsteorier.

  När berättarjaget publicerat en fegt skriven artikel om mordet karaktäriserar berättarjaget artikeln som ”bara en i raden av journalistiska räddningsinsatser för att fördöma personer och utsagor som påstod saker om vårt samhälle som var otryckbara”.

  Berättarjaget blir positivt bemött av sin dotter för den fursteslickande artikeln. ”Min dotter var stolt över det jag gjort, något som rörde mig men kom med en besk eftersmak. Min artikel såg hon som ett led i samma kamp som hon själv förde för olika framåtsyftande normer. När hon berättade att flera av hennes kurskamrater hoppades att jag ville komma och föreläsa på deras kurs på valfritt tema, men gärna om hur samhället kunde skydda sig mot vissa grupperingars desinformation riktad mot makthavare som bar upp demokrati och goda värden, avböjde jag bestämt och gjorde henne på nytt besviken.”

  Den fega artikeln leder till berättarjagets brytning med journalistiken. ”Helst skulle jag under resten av mitt yrkesliv ha gömt mig på ett arkiv, ett dammigt bibliotek, en folktom institution, men till det ägde jag varken själsstyrkan eller kvalifikationerna. I stället fick jag genom en bekant jobb på en PR-byrå. Verksamheten gick ut på att hjälpa makthavare att kommunicera sitt perspektiv. Jag kom snabbt in i jobbet. Men jag slapp åtminstone det goda ryktet kring verksamheten.”

  Vid berättarjagets samtal med en konspirationsforskare tänker berättarjaget ”varför deras forskning inte riktade blicken mot statens felsteg i stället för mot folks misstro mot den” men är för konflikträdd för att framföra tanken.

  När Lena Andersson släpper en bok hänger jag på låset. Som Palmemordsintresserad var min väntan extra otålig denna gång. Jag blev inte besviken.

  Att fredssträvan och motarbetande av USAs överhöghet är livsfarligt drabbade inte bara Olof Palme. Så även John F Kennedy. I Oliver Stones dokumentärfilm ’JFK Revisited : Through the looking glass’, från 2021, om mordet på John F Kennedy – som Oliver Stone ansåg sig tvingad att göra efter kritiken mot hans spelfilm med titeln JFK, från 1991, som anklagar CIA för mordet – inleder Stone med bitar ur ett tal av John F Kennedy.

  ”Jag har valt denna tid och plats för att diskutera ett ämne där okunskap alltför ofta råder och alltför sällan sanningen. Det är det viktigaste ämnet på jorden: fred. Vilken sorts fred menar jag och vilken sorts fred söker vi? Inte en Pax Americana påtvingad världen med amerikanska vapen. Inte den fred som råder i graven eller tryggheten som råder för slaven. Jag talar om en äkta fred. Den fred som gör jordelivet värt att leva som låter människor och nationer växa och hoppas på ett bättre liv. Inte bara en fred för amerikaner, utan fred för varje kvinna och man. Inte bara fred i vår tid, utan fred för all tid.”

  Inte undra på att CIA och det militärindustrielle komplexet reagerade. Precis som de säkerligen reagerade när Olof Palme ville ha dialog under samma förutsättningar med såväl Sovjet som USA, och ansåg att även Sovjet hade legala säkerhetspolitiska intressen som omvärlden måste ta hänsyn till.
  Oliver Stones ’JFK Revisited : Through the looking glass’ kommer inte visas på SVT eftersom den är baserad på vittnesmål och fakta. 😉

 14. Hade sprängningen av Nord Stream varit en mordutredning så hade den huvudmisstänkte varit:
  1. Den som i åratal uttalat hot mot ”offret”
  2. Den som antas tjäna på brottet, dvs Biden som nu kan försäkra sig om att den tyska regeringen inte en kall vinterdag börjar vackla när det gäller sanktionerna.
  Den som i en mordutredning hade gapat högst om att den huvudmisstänkte är oskyldig utan att lägga fram bevis hade nog istället blivit föremål för utredning.
  Men nu är det ingen mordutredning utan propaganda och då är allt tillåtet som Goebbels sa.

 15. DN: Samt att svenska marina enheter fanns på plats, flera dagar före spräng-ningen, av någon anledning, enligt deras responders. Området är ju mycket över-vakat, med sensorer, Sverige har ju sedan
  länge accepterat USA-hydrofoner, som de även själva servar med miniubåtar och dykare, säkert..

  Marinen befarade själva att ledningen skulle av ryssarna förses med detektorer
  för svenska och andra ubåtar. Ett stort torn som en kassunfyr, i sjön fick skrin-läggas i projektet.

  Det hintas i SvD och DN att något utgått
  från svenska småbåtshamnar, men alla optioner är på bordet, men marinen skulle ju ha ett intresse av en kollapsad ledning.
  Att Ryssland skulle förlägga framskjutna
  enheter i sjön, verkar inte troligt, men att
  skicka ut rörfartyg, de kan ju även attack-eras.

 16. Det som är pinsammast är ju att regimen i Stockholm är mycket medvetna om vilka som hade resurser och motiv att utföra dådet men låtsas som om det finns andra förövare än USA och dess vasaller. Kanske det börjar så smått gå upp för dem att de hoppat i galen tunna med Nato och att det verkligen inte är några snälla figurer som bestämmer bakom kulisserna i Washington? Detta är ju ingen nyhet i USA där delstaterna blir alltmer fundersamma på gangstermaffian i Washingtons alla upptåg. USA har inte råd med fler utrikespolitiska äventyr och verkligen inte en storkonflikt med Ryssland. Men det är väl likadant med regimen i Washington som den i Stockholm man har slutat lyssna på folket och agerar utan legal styrning på eget bevåg och struntar helt i ramarna för reglerna i konstitutionen.

 17. Tyskland, så vitt jag minns Sveriges främsta exportmarknad, imploderar nu och dör i skamfull tystnad. Hittade följande lysande ide i en lång kommentarstråd på MoA:

  Sprängningen av Nordstream är utan tvekan en krigshandling, i det här fallet har ett eller flera natoländer angripit ett annat. Om det hade varit stake i Olaf Scholz skulle han nu utlösa artikel 5 och begära en insats från sina allierade och sätta en dolk i alliansens hjärta.

 18. Vilket kvalificerat dravel och propaganda. Bevisen hopar sig. Det var en svensk ubåt som genomförde attentatet, uppenbart på USAs order. Det finns nämligen bara två ubåtar i världen idag som är lämpade för och kan genomföra ett sådant uppdrag, båda i den svenska marinen. I denna artikel har DN avslöjat vad som pågick

  —Svenska marinen hade fartyg på plats före explosionerna
  https://www.dn.se/sverige/svenska-marinen-hade-fartyg-pa-plats-fore-explosionerna/

  Den svenska ubåten var där på ett uppdrag, det visar manövreringen mycket klart. De fanns bara ett möjligt uppdrag, att placera tidsinställda sprängladdningar på gasledningen.

  Dessa svenska ubåtar är unika och specialbyggda för att utföra sådana här uppdrag. Amerikanska ubåtar kan inte arbeta i U-läge i Östersjön. Dom är byggda för det öppna havet med den salthalt och densitet som det har, och den lägre densiteten på vattnet, sötvatten, gör att dom skulle sjunka om dom försökte arbeta i U-läge.

  —Kolla in Saabs ”osynliga” ubåt
  https://www.nyteknik.se/fordon/kolla-in-saabs-osynliga-ubat-6796907

  Här visar Kockum själva hur det gick till.

  —Saab’s A26 – the world’s most modern submarine
  https://www.youtube.com/watch?v=snvqXKSuc40&ab_channel=Saab

  Glöm teatern runt anslutning till USAs NATO. Den svenska krigsmakten är redan en integrerad del av det amerikanska krigsmaskineriet. Svenska folket fick aldrig vara med och bestämma eller påverka eller veta. USA tränar svensk trupp, USA tränar i Sverige var vecka, USA generaler inspekterar svensk terräng, militära beslut tas redan i Pentagon. Exempel. Värdlandsavtalet, Huawei förbudet, kärnvapenavtalet, osv. Lite länkat

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/forsvaret-avslojar-hemliga-ovningar-med-usa
  https://www.svd.se/a/286wPl/sverige-och-usa-tranar-tillsammans-pa-gotland-under-baltops
  https://www.expressen.se/nyheter/usas-elitsoldater-tranar-hemvarnet-pa-gotland/
  https://petterssonsblogg.se/2021/09/14/usas-marinkar-ovar-i-stockholms-skargard/

  Gratulerar svenskarna. Ni är redan etablerade som amerikansk kanonmat. Ni har bara inte fattat det.

  https://nyheter.swebbtv.se/lars-bern-jag-blir-illamaende-av-public-service-hjarntvatt-vi-har-ingen-som-helst-nytta-av-dem/

 19. Fler detaljer om storyn att CIA varnade Tyskland implicerar Sverige,
  PM Nilsson på DI.

  ”Enligt tyska Der Spiegel varnade amerikansk underrättelsetjänst i somras sina tyska kolleger för att Ryssland spred rykten om att sabotage mot Nord Stream planerades från svensk hamn, vilket tolkades som att Ryssland förberedde sabotage mot rören. Det kan ha varit en av förklaringarna till att svenska marina fartyg var i området dygnen före sprängningarna, vilket DN rapporterade om i lördags.”

  https://www.di.se/ledare/kriget-pa-havsbottnen/

  Ryssarna kände alltså till sveriges inblandning och sverige vill (under plausible deniability) att folk ska veta det.

  Sverige saboterar tysk ekonomi och sin största exportmarknad efter Norge.
  Danskarna spionerar på sina EUkollegor.
  Polen nafsar skadeglatt i hälarna på sin västliga granne.

  EU spricker i två block UK/Skandinavien/Polen/Baltikum mot ”old Europe” men alla är eniga om att ryssland är fienden.

  EUtanasien mot Eurasien.

 20. Ett år gått sedan Joe ”Osama” Biden sprängde Nord Stream.

  Vi Rysslands vänner have been vindicated s a s, tack vare Seymour Hersch som avslöjanden om whodunnit. Och nu när vi vet att USA/Nato och väst är besegrade av Ryssland så blir glädjen för Rysslands vänner ännu större.

  Alla Lindbergs 8och alla andra ryssofobers) utsagor visade sig vara FALSKA. Lögnimperiets ekokammare kan bara ge genljud i FALSETTO. 💩💩💩

 21. Bästa! Karl W
  Hänvisa inte till ful-medieblaskan DN och anda pest-blaskor och vad de påstår om sakers tillstånd. Du brukar ju vanligtvis förklara ditt förakt för just propaganda och så hänvisar du genom att skicka ut länkar ändå, från borgerliga fullkomligt opålitliga propagandablaskor okritiskt?
  U-båten är bara digitaltillverkad fejkpropaganda. Det existerar heller inga ”osynliga U-båtar”.
  Det är högst osannolikt om ens möjligt, att man skulle använda en U-båt till sådan verksamhet (spekulation utan substans), till att lägga ut sprängladdningar av den kalibern som behövs för att spränga sönder ledningarna.
  Vad gjorde i så fall alla fartyg som beskrivits och som verifierats där på platsen utanför Bornholm?
  De kanske fiskade strömming?

 22. Global politics försvarare av Putin? Fan pratar man om? Det är det mest löjligaste ja hört på ett tag faktiskt. ALLT från Usa, Nato, korrupta Ukraina, Oavsett konflikt, Politik och lögnmedierna, Ja oavsett ämnet, så HAR detta 2sidor. Om vi bara tar Ukraina krisen här också, så har ju myntet 2 HELT klara sidor. Man ska ha öppet sinne, när man ständigt ju ser bevis på ALLA lögner och desinformation som är där ute från Usa Nato och EU. Att EJ ha öppet sinne och vågar kolla fakta, TROTS att man har bevisen framför sej i så många olika fall.(Beroende på ämnet) Genom ÅREN och även deccenierna är bara så högst naivt, milt utryck! Ska EJ gå in på många ämnen nu, men Usa Nato är HELT skyldig till Ukraina krisen, som började genom en renodlad kupp 2014. Där man sedan ENDAST förlängt och förvärrat ALLT lidandet och förstörelsen. Detta är rent fakta. Vi har tyvärr många ”sovande folk”i Sverige. Dessa är i många fall lätt manipulerade i många fall också, då det enda man ser är den ensidiga Usa Nato propagandan hemma på löpande band. Ihop med det politiska landskapet och besluten vi har. Sedan har vi många som bara skiter it och bara EJ bryr sej tro det eller ej. Jag råkar känna till båda fallen stenhårt. Global Politics är seriösa med så många bra artiklar som är rent fakta ju. Läget är så enkelt. Men att påstå som klantskallen där på AftonH**A är ju EJ nåt nytt. Man attackerar sanningssägare och ser dom som motståndare för att dessa är mycket mer intelligenta som både kan OCH vågar visa myntets 2sidor. Dessa som Global Politics här blir då attackerade och man förtalar dom. OCH även delar ut rena hot i vissa fall. FYFAN va löjligt. Men se det som brännvätska istället hoppas jag och fortsätt visa myntets båda sidor, oavsett vad klantskallarna ljuger om

 23. Aftonljug har vänt. Nu erkänner den krigsfiaskot. Det är en Aftonljugs höjdare en viss Wolfgang Hansson som skrivit krönikan om ukrozionazi fiaskot.

  Läs mer här: https://nyheter.swebbtv.se/efter-krigsfiaskot-media-varnar-for-att-vastvarldens-varsta-mardrom-gar-i-uppfyllelse/

  Dagens citat: ””På slagfältet har Ukrainas motoffensiv kört fast. Och nu hopar sig orosmoln på himlen över president Volodymyr Zelenskyj” (oks Voldemort Kokainsky). 👌👌👌

 24. Väst har kört fast i sitt krig mot Ryssland. Västmakterna börjar få slut på ammunition att ge till Ukraina. ”Russia on its own is literally depleting NATO’s military capacity 😂” …

  https://nyheter.swebbtv.se/media-vast-har-slut-pa-vapen-och-ammunition-till-ukraina/

  Vad ska ryssofob, han som hävdade på den här bloggen att ”Ryssland kört fast; att ukronazi regimen vinner mark”, och dylik rappakalja, säga nu då?
  Ja, hen kommer att utbrista ”Alltihopa är Putins fel”🤭

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here