Olika uppfattningar om Chile

0
1666
Bild från manifestation för Chile i Stockholm mars 2020,

Läsare: Detta händer i Chile

En läsare skrev följande kommentar till en tidigare artikel om Chile: ”Att publicera ett sådant upprop är tecken på att man inte kontrollerar sanningen i vad som skrivs (UNDERSÖKANDE JOURNALISTIK?). Vänsterdemonstranter kastar stenar och molotowcoctails på poliserna och militärerna som försöker hålla lite kontroll på de illegala demonstrationerna, vandalismen av tunnelbanestationer och hotell och mass-stölder ur varuhus. Varuhusen sätts sedan ofta i brand, ibland blir någon av demonstranterna innebrända i sådana bränder. Polisen får skulden för dessa dödsfall bl a. De handlingar som många av demonstranterna är illegala och när de sätts i fängelse är de faktiskt fängslade rent juridiskt korrekt. De är INTE POLITISKA FÅNGAR. Situationen här i Chile är svår pga dessa RIOTS och pga covid19. Det behövs politiska förändringar här i Chile, men en bojkott mot chilenska varor är kontraproduktivt!”


Synpunkter från en politisk flykting och invandrare från Chile.

Dr Vania Ramirez-León har följande kommentar.

Jag blev ganska upprörd av inlägget, högervriden retorik på gränsen till rasistisk!
(Jag är mapuche-ättling på både fädernet och mödernet).

Redaktören: Läs om Mapucherna nedan.

Den chilenska staten påbörjade en process av angrepp riktade mot mapuche-folket under 1800-talets senare hälft, då mark togs ifrån dem och gavs till europeiska nybyggare, en företeelse som fortsatt fram tills idag. Våldsamma militära angrepp ägde rum en bit in på 1900-talet.

Att säga att ursprungsbefolkningen nästan utrotats är ett påstående som vittnar om total historisk okunskap.

Att svartmåla mapuche som icke-nöjda, icke-anpassningsbara, våldsamt protesterande är retorik som idag i Chile endast förs av nynazister och den ultrakonservativa högern som fortfarande stoltserar sin förkärlek för den forne diktatorn Pinochet.

Jag bifogar en artikel som Peru-födda Carmen Blanco skrev om militära våldet mot mapuche i Chile: Carmen Blancos artikel.

I det senaste presidentvalet hade centern-vänstern faktiskt en valbar kandidat, som politiskt motsvarar såväl Lagos som Bachelet. Högerns kandidat Piñera vann, med drygt över 20% av rösterna från de som röstade.
Drygt 60% av de röstberättigade stannade hemma då politikerföraktet ökat efter att regeringarna som efterträtt Pinochet inte haft den politiska viljan att lösa de stora folkmassornas problem.

Den sociala revolten som uppkom i oktober 2019 var ett svar på 30 års likgiltighet från de styrande politikernas sida. Och demonstrationerna har varit fredliga, men bemötts med extremt våld från polis och militär: var annars har > 400 ungdomar blivit beskjutna i ögonen, merparten har fått bestående synnedsättningar och många rentav fått ögongloberna sprängda? Detta blev nyhet i Sverige först efter Washingtons Posts reportage om de ögonskadade.

Jag skrev tidigt om detta tillsammans med andra chilenska läkarkollegor: ETC: Demonstranter förlorar synen på grund av polisens gummikulor

Amnestys uttalanden om Chile och våldet från de väpnade styrkorna:Amnestys uttalande på spanska.

Om de politiska fångarna, som ÄR politiska fångarna, hittar du utförlig information i bifogat pdf, som utgörs av korrespondens mellan anhöriga till dessa fängslade ungdomar och svenska ambassaden i Santiago. Ambassadens chargé d’affaires träffade en delegation via Zoom den 18/8 och var tydligen väldigt berörd av vittnesmålen.Zoom-möte med svenska ambassadören planeras i september.


Mapucherna protesterar. Bild: Daniel Espinoza Guzman. (https://towardfreedom.org/story/mapuche-communities-in-chile-resist-criminalization-encroachment/)

Mapuchefolket.

Mapuchefolket (mapudungun, jordfolket) är ett ursprungsfolk i Chile och Argentina. I Chile bor Mapuches främst i området mellan Biobíofloden och Golfo Corcovado samt i huvudstaden Santiago. Antalet mapucher var i början av 2000-talet över en miljon.

I dag bor över 600.000 mapucher i 2.200 reservat mellan Concepción och Valdivia i Chile, medan 22.000 finns i Neuquénprovinsen i Argentina, dit de flytt för att undgå våldshandlingar från bland annat bosättare.[1][2] Reservaten är små, självstyrande lokala grupper med hövdingar som ärver sitt ledarskap, det vill säga ett slags hövdingadöme. Det antas att cirka 50 000 livnär sig som dagarbetare i flera av de stora chilenska städerna. Mapuchefolket har i stor utsträckning behållit sin kulturella identitet, trots svåra förhållanden både före och efter kuppen i Chile år 1973.[3]

Mapucherna är ättlingar till den ursprungliga befolkningen, araukanerna.[4]

Mapuche består av flera grupper som delar en social, religiös och ekonomisk struktur såväl som språket mapudungun. Dessa grupper är picuche (norrfolket), huilliche (sydfolket), pehuenche (pehuenfolket, pehuen är mapudungu för brödgranen, (Araucaria araucana).

Mapuchernas ekonomi är i huvudsak baserad på jordbruk, även om vissa grupper fortfarande lever av fiske. De har en social organisation som bygger på storfamiljer med en lonko (hövding). Idag lever dock hälften av mapucherna i städerna.

Spanjorerna försökte gång på gång att erövra mapuchernas territorium men misslyckades på grund av effektivt försvar från mapuchernas sida. I slutet av 1800-talet annekterades dock mapuchernas land av Chile och Argentina.

Idag uppmärksammas mapucher ofta i media på grund av olika typer av konflikter angående jord, skogsföretag och byggandet av dammar i marker som traditionellt tillhört mapucher.

Wikipedia.

Föregående artikelExtinction Rebellion-aktivister i Stockholm och på andra håll. Ovetande om de orättvisor som arbetarklassen drabbas av?
Nästa artikelAtlantic Council: – Oppositionen i Belarus är för mjuk för att segra
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here