Atlantic Council: – Oppositionen i Belarus är för mjuk för att segra

26
2856

Vi följer upp med denna aktuella artikel av Pål Steigan 27/8, vilken snabbt översatts av Romel Andersjö. Personligen skulle jag inte bli överraskad om nya försök sker till färgrevolution/statskupp/mord detta år. Kom ihåg Venezuela! Och Ukraina! Och Bolivia!

Idag på morgonen läser jag ”De stora B-52-bombplanen, kända som kärnvapenbärare (ibland) från USA:s flygvapen flög i formation över alla 30 NATO-länderna på fredag för att markera USA: s åtagande för Nato och sannolikt som en varning till ledare som Vladimir Putin i Ryssland och Alexander Lukashenko i Vitryssland.” Washington Times. Power play: U.S. B-52 bombers fly over every NATO nation in show of force to Putin, Belarus.

BALTIC SEA (June 9, 2016) A United States Air Force ‪‎B52‬ Stratofortress leads a formation of aircraft including two Polish air force ‪‎F16‬ Fighting Falcons, four U.S. Air Force F16 Fighting Falcons, two German ‪‎Eurofighter‬ ‎Typhoons‬ and four ‪‎Swedish‬ ‎Gripens‬ over the Baltic Sea, June 9, 2016. (U.S. Air Force photo/Senior Airman Erin Babis)

Ur svensk synvinkel är den stora nyheten att den kände DN-fotografen Paul Hansén snabbt utvisats från Belarus där han behandlats väl enligt egna uppgifter. DN.


Atlantic Council: – Oppositionen i Belarus för mjuk för att segra

Oppositionen i Belarus är för mjukoch hipsterliknande för att vinna skriver Natos tankesmedja Atlantic Council på sin webbplats den 22 augusti 2020. Hökarna där är tydligt besvikna över vad de uppfattar som brist på militanta attityder och stridsklara extremister. Artikeln klagar: ”Demonstranterna är i allmänhet väldigt söta, artiga och fredliga. Många är unga vitryssare från medelklassen som arbetar i landets blomstrande IT-bransch och kommer till demonstrationerna klädda i formpassade hipsterkläder. Till skillnad från händelserna i Kiev 2013-14 finns det inga militanta grupper i demonstrationerna. Denna revolution är faktiskt så sammetslen att det ibland känns rent sömnigt. På gott och ont är det en avsevärd frånvaro av tuffa unga män som kan få liberalerna att må dåligt eller leda motståndet om och när den auktoritära staten beslutar att använda våld. ”

I inte alltför dolda termer efterlyser Atlanten rådet att de fascistiska och militanta grupperna som möjliggjorde kupen i Kiev i februari 2014, om var villiga att döda både demonstranter och polisen för att utlösa en chock. Det råder ingen tvekan om att propagandakanaler som Radio Free Europe och Voice of America, som båda är officiella kanaler för USA, har haft stora förhoppningar om att färgrevolutionen i Vitryssland kommer att lyckas. Detsamma gäller Freedom House, en USA-finansierad som var mycket aktiv under kuppen i Ukraina.Men de nazistiska stormtropparna som möjliggjorde kupen i Kiev saknas i Minsk, och det verkar som om Atlantic Council har gett upp när de skriver ”Nu när Ryssland tydligen står fast bakom Lukashenko, kommer inte fotogena demonstrationer och svaga strejker att räcka för att åstadkomma en historisk förändring.”

Och strejkerna var riktigt svaga. Oppositionen har inget fotfäste på arbetsplatser i industrin. Några hundra gick i strejk vid MTZ, Minsk’s traktorfabrik, men det arbetar 17 000 människor där, och de vet att om oppositionen vinner kommer deras företag att säljas billigt ochnedbantas till det oigenkännliga. Oppositionsledaren Svetlana Tsikhanouskaya har hållit tal på engelska från Litauen och uppmanat EU att ingripa. Och EU-ledare uttrycker stöd och sympati. Men de är inte villiga att riskera mycket. Angela Merkel har försökt att ha ett telefonsamtal med Lukashenko, men han brydde sig inte ens om att lyssna på vad hon hade att säga.EU: s industrikommissionär Thierry Breton jämförde Vitryssland med Ukraina och Georgien och sa ”Vitryssland är inte Europa. Landet är verkligen nära kopplat till Ryssland och majoriteten av befolkningen vill ha nära band med Ryssland. ”

Och Atlantic Councils Council Vladislav Davidzon skriver uttalade ”Den revolutionära osäkerheten i Minsk skapar en väntande atmosfär som är full av nervositet och misstankar, men också konstigt nonchalant och ibland ren festlig. På frågan vad de tror kommer att hända nästa, baserar de flesta observatörer här i Minsk sina förutsägelser på två faktorer. Den första frågan är om landets armé och inrikesministeriets trupper (snarare än den mer brutala, men mindre säkerhetstjänsten OMON), är redo att öppna eld mot sina medborgares massdemonstrationer. Det andra är om landets arbetarklass kan övertalas att förenas i en verklig generalstrejk. Ingen från de charmiga hipsterprotesterna till de politiska klasserna, har ännu kunnat ge mig ett övertygande svar på någon av dessa två till synes avgörande frågor.”

Atlantic Councils man i Minsk är inte så subtil i sin dåligt dolda önskan om mer brutalitet från myndigheternas sida, och han säger i klartext att denna ”revolution” inte har något stöd från arbetarklassen. Lukashenko har avstått från att slå ner demonstrationerna. Det har varit några våldsamma episoder men inte tillräckligt för att skapa en ny situation. Den vitryska presidenten har tagit in ryska mediefolk för att hjälpa till att forma den officiella propagandan och nyhetsbevakningen. Ukrainas president Vladimir Zelensky säger att Ukraina inte kommer att störa situationen i grannlandet ”Jag vill inte att de ska uppleva sådana händelser som vi upplevde 2014. Jag vill inte att vitryssar ska dö. Jag vill inte att de ska skjutas eller ha ske blodsutgjutelse från regeringens sida.” EU-rådets ordförande, Charles Michel, ringde Vladimir Putin för att få den ryska presidenten att sätta press på Lukashenko, men fick höra att resten av världen inte borde blanda sig.

USA är mitt i en valkampanj som kanske är den mest splittrande någonsin. Det är osannolikt att Donald Trump kommer att distraheras för att ingripa på något sätt i Vitryssland. EU önskar det nog men har varken förmågan eller viljan. Lukashenko har inga planer på att avgå. Oppositionen är för småborgerlig och mjuk för att sätta verklig makt bakom kraven. Och Ryssland har inte för avsikt att låta någon färgrevolution ske i Minsk. Detta är den ungefärlioga situationen i slutet av augusti 2020.

Föregående artikelOlika uppfattningar om Chile
Nästa artikelUSA:s militär övar i Sverige och Norge och kraftsamlar för krig mot Ryssland
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

26 KOMMENTARER

  • ”Det går inte att tolka artikeln…på det viset” eftersom….?
   Om jag läser en kommentar, Göran, så vill jag helst bli lite klokare. I varje fall vill jag ha något att tugga på. Att bara svälja luft är inte bra.

   • Göran, hur ska det tolkas då? Atlantic Council inser ju att det inte blir ett nytt Ukraina i Vitryssland som de planerat! Och med lite vett i skallen borde ju AC själv kunnat räkna ut att Ryssland inte kommer att tillåta Vitryssland bli ett nytt Ukraina! Men försöka kan man ju alltid….

   • Det är uppenbart för den som läser artikeln själv istället för Steigans inlägg. På så vis kan du bli lite klokare. Du bör varken lita på mig eller Steigan.

  • Till alla imperielakejer som dräglade över “regime change” i Belarus: sluta drägla nu. Belarus regime change projektet har rämnat. Självaste NATO-lobby organen Atlantic Council har erkänt att det gick åt pipan med det. Atlantic Council konstaterar: “the resistance of the Lukashenka regime is strengthening by the day. With Russia now seemingly standing firmly behind Lukashenka, photogenic rallies and patchy strike action will not be enough to bring about historic change.” Världen skrattar åt imperiets misslyckade försök. Imperiet få gulla med sina polska hundar framöver …

   https://www.moonofalabama.org

 1. ”Kom ihåg Venezuela! Och Ukraina! Och Bolivia!” skriver Romel Andersjö. Jo visst Romel, men jämför 2014 med 2020. Imperiet befinner sig i valhysteri, Nato håller på med försök till självmord, Brexit gnisslar våldsamt och fru Merkel är i desperat behov av att Northstream 2 blir av. Ryssland har också tydligt satt ner foten. Lukasjenko kommer nog inte att sitta kvar så länge, men vem kan efterträda honom? Jelstins efterträdare i Ryssland blev Putin. Hur det blir i Vitryssland verkar det ännu inte finnas några tecken om.

  • Ryssland har visat ”mycket mer återhållsamhet” i sitt svar på händelser i Vitryssland än EU och USA. USA redan har signalerat sitt stöd för Svetlana Tikhanovskaya.
   Ryssland följer noga händelserna i Vitryssland, som gripits av protester efter valet, men det har visat mycket mer försiktighet än väst i att göra det, sade president Vladimir Putin och avfyrade påståenden om inblandning från Moskva. ”Vi tror att detta först och främst är en intern fråga för det vitryska samhället och folket i Vitryssland”. Han hänvisade till massprotester som har rumlat i flera veckor efter att tjänstemän förklarade en jordskridande seger för sittande Alexander Lukashenko i presidentvalet. Resultatet har lett till anklagelser om valbedrägerier från oppositionen.
   EU, som till skillnad från Moskva, vägrat att erkänna valet, kom överens om att sänka sanktionerna mot ett 20-tal vitryska tjänstemän som det anser vara ansvarigt för eftertrycket efter valet. Polen och Tjeckien gick ett steg längre och krävde att ett nytt val skulle hållas.
   ”Vi agerar på ett mycket mer återhållsamt och opartiskt sätt än många andra nationer i Europa och Amerika, inklusive USA, vad gäller händelserna i Vitryssland”, sade Putin”. När EU talar om sanktioner, varnar Putin Merkel och Macron för utländsk inblandning i Vitrysslands angelägenheter är ”oacceptabelt” och kan slå tillbaka.
   https://www.rt.com/russia/499434-russia-reserved-belarus-protests-putin/

   • I Polen har man kort minne som vanligt hehe…Har polackerna redan ”glömt” kritiken mot de egna valen och att man inte vill att EU och andra länder blandade sig i deras val? Inte bara i Sverige dubbelmoralen härskar tydligen…Verkar vara en sjukdom som grasserar i EU och USA! Och ingen antydan till självinsikt…som vanligt!

 2. Vid en intervju igår sa Rysslands president Putin ”Russia recognises the legitimacy of the 9 August presidential election in Belarus, President Vladimir Putin said on Saturday in an interview with the Rossiya 1 television channel. ”The Belarusian authorities have invited the OSCE ODIHR [Office for Democratic Institutions and Human Rights] to take part in monitoring the elections. Why did not it come? This immediately makes us think that, in fact, a position on the results of these elections had already been formulated. Therefore, someone may doubt the results but I have every reason to doubt that those who doubt [the election results] were completely honest”. här.

  Påminner om EU inför presidentvalet i Venezuela 2018. EU var inbjudet att sända valobservaörer, men gjorde det inte. Genast efter valet, utan avsaknad av fakta, kritiserade EU valet våldsamt för valfusk etc.Valobservatörer: EU:s kritik av bra presidentval i Venezuela är falsk.

  Undrar hur det blr med det två gånger uppskjutna presidentvalet i Bolivia. Mycket talar för att Eva Morales parti och presidentkandidat kan vinna. Kraftmätning i Bolivia. Evo Morales intervjuad.

  • En gammal artikeln (2007) om ryska valet 1996
   HOW THE WEST HELPED INVENT RUSSIA’S ELECTION FRAUD: OSCE WHISTLEBLOWER EXPOSES 1996 WHITEWASH
   By Alexander Zaitchik and Mark Ames, Moscow
   November 30, 2007
   “A Victory for Russian Democracy”
   —Title of a New York Times editorial, days after the ODIHR-approved 1996 presidential election
   “Exit, Russian Democracy”
   —Title of a New York Times editorial, days before the ODIHR-boycotted 2007 Duma elections

   Well, that’s one way of looking at it. Another way is that the recent Russia-OSCE door-slamming episode is the inevitable outcome of years of cynical Western manipulation of an organization that once held enormous promise and impeccable credentials, but is now with good reason considered a propaganda tool for the West.

   If that last sentence sounds like the paranoid rant of a Putin-era silovik revanchist, then think again. It’s the view held by none other than the man who headed the OSCE’s 1996 election mission in Russia, Michael Meadowcroft.
   https://johnhelmer.online/how-the-west-helped-invent-russias-election-fraud-osce-whistleblower-exposes-1996-whitewash/

   NYT (!!) erkänner att den bolivianska valet var korrekt
   The New York Times Admits Key Falsehoods That Drove Last Year’s Coup in Bolivia: Falsehoods Peddled by the U.S., Its Media, and the Times

   The final OAS report in December claimed that “the audit team has detected willful manipulation” of the results based on “incontrovertible evidence of an electoral process marred by grave irregularities.”

   But on Sunday, the New York Times published an article strongly suggesting that it was the OAS audit, not the Bolivian election, that was “marred by grave irregularities,” making it “impossible to guarantee the integrity of the data and certify the accuracy of the” OAS claims. The paper of record summarized its reporting this way: “A close look at Bolivian election data suggests an initial analysis by the OAS that raised questions of vote-rigging — and helped force out a president — was flawed.”

   To cast serious doubt on the integrity of these critical OAS reports, the Times relies upon a new independent study from three scholars at U.S. universities which — in the words of the NYT — examined “data obtained by the New York Times from the Bolivian electoral authorities.” That study, said the NYT, “has found that the Organization of American States’ statistical analysis was itself flawed.”

   That study documented that the key “irregularity” cited by OAS “was actually an artifact of the analysts’ error.” It further explained that with regard to “the patterns that the observers deemed ‘inexplicable,’” the new data analysis shows that “we can explain them without invoking fraud.”
   https://theintercept.com/2020/06/08/the-nyt-admits-key-falsehoods-that-drove-last-years-coup-in-bolivia-falsehoods-peddled-by-the-u-s-its-media-and-the-nyt/

   Blame for Its Supporting Role
   https://fair.org/home/nyt-acknowledges-coup-in-bolivia-while-shirking-blame-for-its-supporting-role/

 3. Anmärkningsvärt, men tyvärr inte förvånande, att 4 Gripenplan från Sverige deltog i skyddet av B-52 planet enligt bildtexten. Om situationen i Vitryssland stabiliseras, gärna genom att Lukashenko öppnar dialog med den patriotiska delen av oppositionen, så det betyda mycket för utvecklingen i Europa, inte minst Östersjöområdet. Det kan kyla ner krigskrafterna i Polen, övriga EU, Nato och USA.

 4. Eftersom Lukachenkos riktiga utmanare förbjöds delta kan man inte skicka dit någon valkontrollanter som ger valet legitimitet, det är inget riktigt val. Oppositionen fängslad och motkandidaten var en kvinna utan program som ställde upp för att någon skulle ställa upp alls, hon är nu i flykting i grannlandet. Lukachenko vann ickevalet, oppositionen fängslad eller i landsflykt. Som i Venezuela med andra ord, men där har även en tiondel av folket flytt till Colombia.

  Frågan är vad som händer i Sverige 2022. Efter inledande SD-framgångar i valet 2018 blev det ”tekniska problem” ett tag, och sen upphörde SD´s framgångar. Bortsett från skattefinansierad totalmobbning av SD i massmedia, är det så säkert att de riktiga siffrorna kommer fram om de inte passar herrskapet?

  • Problemet för Lukasjenko är att han anser sig vara ”staten” i Vitryssland och då blir ju all opposition ett hot mot honom själv! Ett annat problem i Vitryssland är att oppositionens agenda är att upplösa det nuvarande samhällssystemet för att införa sin egen vilket betyder en nyliberal chockekonomi som gör en liten procent väldigt rika men många fler fattiga. Och detta tycks inte folket i Vitryssland ha därav de återhållsamma protesterna! Sverige som styrs av S-staten tillåter en viss opposition som de borgerliga partierna som visat sig underdåniga till S-staten och därför fått ”låna” lite av makten då och då! I och med SD:s intåg så satte S-partiet ner foten ”hit men inte längre”! Detta uppfattades givetvis i SD:s partiledning som gjort allt för att godkännas av S-staten och för numera en helt urvattnad allmänborgerlig politik. Så är läget för ”demokratin” i Sverige idag ett genomkorrumperat land utan förmåga till att identifiera problem och agera därefter!

   • Tydligt minns jag att en P1 intervjuare frågade en vitryss vem han röstat på. Svaret blev ”Lukasjenko för jag vill inte ha det som i Ukraina”. Jag utgår ifrån att denna person kanske inte var så förtjust i sin president, men att han mycket väl visste att ett alternativ skulle kunna bli lika hemskt som i Ukraina. Vitryssarna i gemen kanske inte längre är så glada i mannen som botar covid 19 med vodka och bastubad, men de är inga dumskallar.

 5. ”Oppositionen för mjuk att segra”
  Kan nog vara så. Den liberala demokratin vilar ideologiskt på FN:s deklaration om Mänskliga Rättigheter.
  Men både mjuk och hård tror jag därför den liberala demokratin även vilar på den fria marknadens villkor där konkurrensen inte alltid tillhör den mjukaste.

  Men absolut spännande det som nu händer i Vitryssland/Belarus.
  Det vi nu ser är ett land nära Europa som vänder sig mot Ryssland.
  Vid Majdanrevolutionen var det faktiskt tvärs om.
  Där vände sig makthavarna till Europa istället. Men även till USA.
  Något som jag tror är något verkligen främmande för regeringen Alexandr Lukasjenko.

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/lukasjenko-ryssland-och-belarus-kan-komma-att-ena-sina-styrkor

 6. ”Ukrainas president Vladimir Zelensky säger att Ukraina inte kommer att störa situationen i grannlandet ”Jag vill inte att de ska uppleva sådana händelser som vi upplevde 2014. Jag vill inte att vitryssar ska dö. Jag vill inte att de ska skjutas eller ha ske blodsutgjutelse från regeringens sida.”

  Större lögnare än Z kan man inte hitta!!
  Några artiklar

  Ukraine participates actively in the destabilisation of the situation in Belarus
  http://www.donbass-insider.com/2020/08/19/ukraine-participates-actively-in-the-destabilisation-of-the-situation-in-belarus/

  Notorious Banderist Dmitry Yarosh Admitted to Training Belarusian Radicals & Participating in “Anti-Lukashenko” Actions
  https://www.stalkerzone.org/notorious-banderist-dmitry-yarosh-admitted-to-training-belarusian-radicals-participating-in-anti-lukashenko-actions/

  SBU involvement in the incident in Belarus – Putin offers a way out for Lukashenko
  “Strange” recruitment of arrested men
  Yesterday, 6 August, Alexander Kots, the well-known journalist from Komsomolskaya Pravda, published an article showing the potential involvement of the SBU in the case of the Russians arrested in Belarus.
  http://www.donbass-insider.com/2020/08/08/sbu-involvement-in-the-incident-in-belarus-putin-offers-a-way-out-for-lukashenko/

  The SBU is at the Disposal of the Polish Intelligence Agencies
  https://www.stalkerzone.org/the-sbu-is-at-the-disposal-of-the-polish-intelligence-agencies/

  • Zelensky har inte nödvändigtvis bättre kontroll över SBU och ukronazisterna än Donald Trump har över den djupa staten. Tills att det är bevisat att Zelensky godkände SBUs deltagande i den polska destabiliseringsverksamhet tycker jag att man skall räkna med möjligheten att han var ärlig, alltså att man skall utgå från principen ”oskyldig tills bevisat skyldig” i en ärlig rannsakan /av en ärlig och opartisk bedömning.

   Just det här med att behandla sina motståndare korrekt är grundläggande om man är rädd om sin trovärdighet och är ute efter sanningen.
   Sanningen behövs för att inte ledas vilse, för att minska risken för manipulation, för att utforma såväl strategier som taktik.

   Det är ett ganska vanligt misstag att tro att en nominell statschef per automatik har kontroll över alla delar av statsapparaten … speciellt i ett land vars regim styrs utifrån via exempelvis USAs ambassad.

 7. Kommer krigshöken BHL för att visa sitt stöd, är man bombsäker på att det handlar om en statskupp som gynnar det värsta som finns av världens avskum.

  https://www.voltairenet.org/article210742.html
  Who wants to overthrow President Lukashenko?
  by Thierry Meyssan 1 September 2020
  The Western press highlights Svetlana Tikhanovskaya as the winner of the Belarusian presidential election and accuses outgoing President Alexander Lukashenko of violence, nepotism and election rigging. However, an analysis of this country shows that the policies of its president correspond to the wishes of its citizens. Behind this fabricated quarrel lies the spectre of Ukrainian Euromaidan and a provoked rupture with Russia.
  Voltaire Network | Paris (France) | 1 September 2020

 8. Även Anders Åslund (fd rådgivare åt Ryssland/Yeltsin och Ukraina!!) skriver om Belarus, men inte AC som han brukar utan i ”intellinews”. (har AC vägrat ta in artikeln?)

  ”Any visitor to Belarus is surprised: this is not only the last Soviet economy, but it actually functions. Within the Soviet Union, Belarus always stood out as one of the most well-functioning and least corrupt republics, and that remains true. This highly industrialized economy is dominated by two scores of big state companies, mainly in heavy industry. They still produce Soviet products with soft budget constraints, but these are the best Soviet products you ever saw.”

  Man kan undra varför Belarus behöver IMF-lån när situationen i landet är godtagbart?
  ”Belarus will need a program with the International Monetary Fund, but its macroeconomic problems are quite limited. Its inflation is under control at about 5%. The official budget deficit is tiny, and the total public debt is limited at 35% of GDP. One-fifth of the consumer prices are still regulated and there will be some inflationary pressure when they are liberalized, but Belarus have a strong central bank and ministry of finance. In general, the state administration is in good shape, probably the best in the former Soviet Union.”

  Sedan spekulerar han med sin hjärtefrågan, privatiseringarna:
  ”Most of these big state companies will need to be privatized to become efficient and competitive, but how can that be done? When communism was collapsing, privatization was very popular, because everybody wanted their share of the public wealth. After privatization had taken place, however, virtually all ministers of privatization were accused of embezzlement or worse. People generally like small private enterprises, but private ownership of big enterprises is barely not accepted.”

  ”If large enterprises were sold early on in open auctions, they would be sold to wealthy crooks, the old elite, or foreigners for a song. If they were taken over by their old state enterprise managers, they tended to collapse. There seemed to be no way to get it right.

  ”The post-communist transition bears out three big lessons come. First of all, privatization is vital. Continued strong presence of state enterprises is likely to breed continued state control of the economy (as in Belarus) or a state revanche as in Russia and Poland.”

  ”Second, privatization should be seen primarily as a political and not as an economic process. The key is to make the privatization of big state enterprises politically permissible.”
  Sedan fortsätter han att spekulera om privatiseringar, på vilket sätt dessa skulle göras för att lura befolkningen.
  https://www.intellinews.com/comment-belarus-and-the-dividends-of-democracy-189742/

 9. The CIA never meddled in foreign elections for purposes of extending democratic traditions to other nations. The chief purpose was to disenfranchise leftist and progressive voters and political parties, ensure the veneer of “democracy” in totalitarian countries, and protect the interests of the US military bases and US multinational corporations.

  On the rare occasions when the CIA’s efforts to rig an election failed – as they did in Guatemala in 1950 and Chile in 1970 – the agency simply organized bloody military coups to replace with military juntas the democratically-elected presidents who defeated CIA-supported candidates at the polls.
  https://www.strategic-culture.org/news/2018/03/04/us-meddling-foreign-elections-cia-tradition-since-1948.html

 10. Blev Belarus tagen på sängen (av oroligheterna)?
  ”Everything Like Before “Maidan”: State Department Will Prepare Belarusian Journalists for the 2020 Elections”, artikel från dec 2016
  ”The US State Department will allocate $520,000 for the training of independent journalists in Belarus. Members of the media will be trained to cover events and to conduct investigations into those the U.S. government is interested in. The corresponding grant, which RT has examined, was published on the government portal of disclosure on the applicants of financial support. It is noteworthy that some years prior to the coup in Kiev, the State Department financed similar projects in Ukraine. Experts interviewed by RT are convinced: the grant was allocated to prepare for the 2020 elections.”
  https://www.stalkerzone.org/everything-like-maidan-state-department-will-prepare-belarusian-journalists-2020-elections/

  ”Smell of Maidan & Soros in Belarus”, en annan artikel från februari 2017
  “More and more sources from Belarus and serious experts claims that a Maidan is being prepared in Minsk,” the journalist, the political scientist and the TV host Vitaly Tretyakov wrote in a blog.”
  https://www.stalkerzone.org/smell-maidan-soros-belarus/

 11. EU/NATO har länge planerat för att strypa Vitrysslands ekonomi. Jag har ingen aning om SWEDLIT-kabeln från Sverige ingår i planen men brottet från BRELL är tekniskt sett så pass idiotisk (och dyr) att det kan bara göras av politiska skäl.
  Läs gärna den länkade artikeln nedan.

  Det verkar som om sabotaget av Vitrysslands ekonomi snarare än motstånd mot kärnkraft motiverar baltländernas blivande bojkott av vitrysk el (Ostrovets kkv är inte i drift än).
  Dels kommer elimporten från Kaliningrad och Ryssland att fortsätta, dels är importen från Finland och Sverige allt annat än kärnkraftsfri.

  När det var smällkallt och vindstilla räckte den norsk-svenska exportkapaciteten inte och då tog Finland el från norra Ryssland och Litauen mycket el från Ryssland via BRELL, detta alltså innan R1, R2 och Oskarshamn lades ner, och innan svenska kraftnät ströp överföringen mellan SE1&2 och södra Sverige.
  Idrifttagandet av den finske EPR kan tänkas sänka den finska importen från norra Ryssland men lär inte sänka baltländernas import av kärnkraftsel.

  Baltländernas rysshat leder förmodligen till tekniska problem och ännu högre elpriser för deras konsumenter än nu.
  Frånkoppling av BRELL 2025 kan också tänkas göra Skåne – förutom Litauen – beroende av polsk kolkraft, om svenska kraftnäts nuvarande kapacitetsbrist består då.

  https://sptnkne.ws/D5M9 Baltic Countries Collectively Agree to Boycott Electricity From Belarus Amid Nuclear Spat
  by Ilya Tsukanov 01.09.2020 (updated 13:24 GMT 01.09.2020) Belarus’s newly-built Ostrovets Nuclear Power Plant is expected to begin generating power later this year. The $7 billion plant is being built with Russia’s help, and is expected to provide Belarus with up to 40 percent of its electricity when completed.

 12. Hör just biståndsminister Peter Eriksson berätta i radion P1 att Sverige stödjer oppositionen i Belarus och sedan länge verkat i landet för att utveckla sin syn på demokrati. Skulle Sverige/USA tolerera att annat land (Ryssland t.ex.) öppet agerar i eget land (Sverige) för att stödja den politik det andra landet vill ha? Stor tolerans – eller aningslöshet – i Belarus?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here