USA:s militär övar i Sverige och Norge och kraftsamlar för krig mot Ryssland

2
4118
BALTIC SEA (June 9, 2016) A United States Air Force ‪‎B52‬ Stratofortress leads a formation of aircraft including two Polish air force ‪‎F16‬ Fighting Falcons, four U.S. Air Force F16 Fighting Falcons, two German ‪‎Eurofighter‬ ‎Typhoons‬ and four ‪‎Swedish‬ ‎Gripens‬ over the Baltic Sea, June 9, 2016. (U.S. Air Force photo/Senior Airman Erin Babis)

”Sverige har bjudit in USA att delta i de flygövningar som regelbundet genomförs med grannländerna på Nordkalotten. Den amerikanska flygvapenministern Barbara Barrett säger till DN att de sätter stort värde på att delta i övningarna.”….”Sedan flera år genomför flygvapnen i Sverige, Norge och Finland så kallad cross-border-training nästan varje vecka. Det innebär att planen startar och landar på sina hemmabaser och övar tillsammans i luftrummet över Nordkalotten. Svenska regeringen vill att även USA deltar i dessa övningar.
– Jag har markerat svenskt intresse för att USA i ökad utsträckning deltar i cross-border-training på Nordkalotten. Och hon var väldigt positiv till den tanken, så det ska arbetas vidare på detta, säger försvarsminister Peter Hultqvist.
DN: Sverige bjuder in USA till flygövningar i norr.

Här finns inga tankar om alliansfrihet, eller om ökad risk att Sverige lättare blir angripet av Ryssland vid krig mellan USA/Nato och Ryssland. Något som värdlandsavtalet underlättar. För Sveriges säkerhet skulle samarbete även med Ryssland ge ökad säkerhet.

Norrmännen har det inte lättare. Jag publicerar nedan en färsk artikel på Pål Steigan: Amerikanske styrker med flere operasjoner i nord.


USA:s militär övar i Sverige och Norge och kraftsamlar för krig mot Ryssland

Forskare menar att USA nu använder samma militära strategi mot Ryssland som mot Kina. Norges försvarsminister erkänner ökad rivalitet mellan stormakterna i våra omedelbara områden.Detta skriver journalisten och författaren Bård Wormdal på NRK.no.

Han skriver ”Den senaste veckan har USA haft ett antal specialoperationer i Norge eller i Norges omedelbara områden. En kryssning med B52-bombplan längs den norska kusten var en tydlig styrkedemonstration. Den amerikanska flottan vidtog också det ovanliga steget att publicera bilder av en av USA: s mest hemliga ubåtar i ytläge nära Tromsø. Samtidigt var ett amerikanskt spionplan på en kryssning utanför den ryska flottans viktigaste baser på Kolahalvön. Och amerikanska specialstyrkor har tränat på Ørlandet. På fredagen tränade amerikanska bombplan över alla Natos 30 medlemsländer, inklusive Norge, informerar försvarsmakten enligt NTB.”

Wormdal citerar forskare Paal Sigurd Hilde vid Institutionen för försvarsstudier som tror att detta händer för att uppfylla president Donald Trumps nationella försvarsstrategi från 2018. Hilde säger ”Det verkar som om USA i större utsträckning har börjat använda samma tillvägagångssätt mot Ryssland som mot Kina. I Stillahavsområdet har USA länge använt både flygplan och fartyg för att signalera avsikter till Kina.”

Den atomdrevne angrepsubåten USS «Seawolf» i norsk farvann. Foto: US Navy. Från Norges TV 2.

Wormdal hänvisar också till besöket från den kärnkraftsdrivna ubåten USS Seawolf i Tromsö. Ubåten kan ha upp till 50 vapen ombord.Pressmeddelandet från US Navy döljer inte att det är en styrkedemonstration. ”Ankomsten av Seawolf är ett tillskott till vår redan robusta förmåga att föra krig under havsnivån och visar vårt fortsatta engagemang för sjösäkerhet och avskräckande i hela regionen”, enligt befälhavare Anthony Carullo.

Bård Wormdal har publicerat böckerna Satellittkrigen. Norsk militarisering av polarregionerna och rymden, Pax förlag 2011 och Spionbasen samt Den okända historien om CIA och NSA i Norge, Pax förlag 2015.

Kommentar i artikeln på Pål Steigans blogg:Med sin oansvariga politik har Solberg-regeringen dragit Norge in i den direkta konflikten mellan USA och Ryssland. Det har säkerställt att om det skulle bli ett krig mellan de två stormakterna, kommer Norge att vara bland de första attackmålen. Om USA skulle attackera Ryssland har Ryssland gjort det klart att det kommer att svara med kärnvapen. Solbergs högerregering kunde inte ha drivit denna oansvariga och nationella politik om den inte också hade fått stöd från Labour Party.

Relaterat.
Stora risker i Peter Hultqvists försvarspolitik.
Peter Hultqvist vill minska yttrandefriheten – får kritik av pressombudsmannen.
Stora risker i Peter Hultqvists försvarspolitik.
Kvinnor för Fred kräver Peter Hultqvists avgång!
Bör försvarsminister Hultqvist avsättas?
Den farliga Hultqvistdoktrinen

Föregående artikelAtlantic Council: – Oppositionen i Belarus är för mjuk för att segra
Nästa artikelLäkemedelsindustrin dödar ibland
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

 1. Man får hoppas att lågpanne-Peter iåtminstone inte har fräckheten att gömma sig i en atombunker när stunden väl är inne för den undergång som han så ivrigt jobbat för.

  Helt otroligt vilket skräp till ”ledare” vi har i västvärlden. Som medlemmar i en nihilistisk dödskult stöttar dom imperialism, folkmord, jihadism, nazism och kärnvapenkrig. Leve mördarna, leve döden ! Vibbar av 1930-talet.

  Vart tog våra svenska socialister vägen ? Anti-imperialisterna ?
  Pierre Scori m.fl. lever väl ännu, berätta för oss vad som hände med deras parti. Varför stöttar man USA’s aggressioner och terror världen runt ?
  Snälla, säg ifrån. Medan ni ännu lever

 2. https://russian.rt.com/russia/article/778253-strategicheskie-bombardirovschiki-nato-baltika
  Enligt experter utgör de frekventa flygningarna från Natos och USA:s flygvapen över Östersjön sedan 2014 ett potentiellt hot mot stabiliteten i regionen.
  Ryska luftfartsstyrkor avlyssnade en B-52N strategisk bombplan från USA:s flygvapen över Östersjön. Detta rapporterades av National Defense Management Center.
  ”För att identifiera luftmålet och förhindra brott mot Rysslands statsgräns togs två Su-27-krigare från Östersjöflottans luftförsvarsstyrkor”, rapporterar RIA Novosti centrumet.
  Enligt den ryska militären närmade sig de ryska rymdstyrkornas flygplan det amerikanska flygplanet, identifierat som B-52H, på säkert avstånd. Efter att den amerikanska bombplanen ändrat sin flygbana och flyttat bort från den ryska gränsen återvände Su-27-piloterna till hemflygfältet. Samtidigt bryter inte den amerikanska bombplanen gränsen till Ryska federationen.
  Observera att detta är långt ifrån den enda händelsen de senaste åren. Så i mitten av juni märkte luftförsvarsstyrkorna i det västra militära distriktet i tjänst B-52H strategiska bombplan från US Air Force, som rörde sig med en grupp spaningsflygplan över Östersjön. Sedan avlyssnade ryska Su-27-krigare Nato-flygplan, och senare publicerade det ryska försvarsdepartementet en video av denna avlyssning.

  Nordatlantiska alliansen och USA började öka sin militära aktivitet nära de ryska gränserna efter händelserna 2014 i Ukraina. Enligt representanter för alliansen är denna kurs antagligen inriktad på att skydda Natos regionala medlemmar och partner från ”rysk aggression.” Detta uttalades särskilt av Barack Obama.
  Elementen i denna strategi var ökningen av militära flygsorter i Östersjöregionen, liksom en ökning av intensiteten och frekvensen av militära övningar i regionen.
  Som befälhavaren för den baltiska flottan, amiral Alexander Nosatov, sade tidigare i en intervju med Krasnaya Zvezda, enbart under perioden 2018 till 2019, fördubblades antalet utländska militära flygplan till ryska land- och havsgränser – till 400 fall år 2019. Spannningsaktiviteten har också ökat märkbart: om utländska spaningsflygplan 2018 närmade sig de ryska gränserna 578 gånger, då år 2019 – cirka 800 gånger.
  Det kom till och med till incidenter med styrelsen för den ryska försvarsministern Sergei Shoigu. I augusti förra året närmade sig en F-18-fighter från Nato planet som chefen för det ryska försvarsministeriet befann sig i. Su-27-kämparna som följde regeringsstyrelsen körde Nato-planet tillbaka. Antalet militära manövrar som genomfördes 2019 nära Rysslands gränser nådde 300, tillade admiralen.
  Experter ägnar särskild uppmärksamhet åt de frekventa flygningarna med Natos strategiska luftfart över Östersjön.
  Parallellt använder Pentagon strategiska bombplan i europeiska baser. Så i mars 2020 tillkännagav det amerikanska arméns befäl överföringen till Europa av en grupp B-2 Spirit-strategiska smygbombare. I ett pressmeddelande från Europakommandot klargjordes det att flygplanet skulle delta i manövrerna, men antalet flygplanvingade fordon nämndes inte.
  Dessutom deltog USA: s flygvapen B-1B Lancer strategiska bombplan i Natos Spring Storm-övning i början av maj. Träningsbombningarna ägde rum i det estniska luftrummet. Som den estniska försvarsministern Juri Luik sa vid den tiden antyder amerikansk strategisk luftfart över republiken att den amerikanska sidan är seriös när det gäller att skydda de baltiska länderna.
  I en kommentar till USA: s strategiska bombplaners deltagande i övningar på Östersjöområdet, noterade första vice ordförande för federationsrådskommittén för utrikesfrågor Vladimir Jabarov att Estland på detta sätt förvandlar sig till ett mål för en eventuell vedergällningsstrejk från Ryssland.
  I slutet av maj dök amerikanska B-1B Lancer-bombplan över det neutrala vattnet i Svarta havet och Östersjön. Su-27P- och Su-30SM-kämparna från ryska rymdstyrkorna höjdes för att eskortera flygplan från USA: s flygvapen, sade försvarsministeriet. Enligt vice ordföranden för State Duma Defense Committee Yuri Shvytkin skapar sådana handlingar från den amerikanska sidan spänningar i Krim-, Sevastopol- och Kaliningradregionerna.
  ”Till vår stora beklagelse patrullerar olika flygplanstyper, främst av rekognoseringstyp, nära våra gränser: Östersjön och Svarta havet (dessa är respektive Kaliningrad, Krim och Sevastopol). Och naturligtvis leder detta till att spänningar skapas i regionen, ”citerade nyhetsbyrån RIA Novosti ställföreträdaren.
  ”Under flygningar utför amerikanska strategiska bombplan stridsträningsuppdrag, vars yttersta mål är klart: att studera möjligheterna att slå om nödvändigt på strategiskt viktiga områden. Denna typ av flagrande av strategisk luftfart medför ganska destabiliserande konsekvenser som kan leda till mer tragiska händelser, säger experten.
  Enligt Andrei Frolov intensifierar Pentagon aktiviteten för sin strategiska luftfart i Europa av ett antal skäl. Först och främst demonstrerar den amerikanska sidan sin beslutsamhet för sina östeuropeiska Nato-allierade.
  ”Samtidigt signalerar de till Ryssland att de kan nå sina territorier. Flygningar ger också flygbesättningar möjlighet att bekanta sig med Östersjöregionen. Dessutom utövas olika militära uppgifter, inklusive gruvhandelsvägar och farleder. Men den största risken under dessa förhållanden är uppkomsten av en oförutsedd situation och en ökning av sannolikheten för att en av parterna vid ett visst tillfälle kan bedöma sådan aktivitet på sitt eget sätt, avslutade experten.
  Tidigare om detta ämne:Försvarsdepartementet om Su-27-manövrer: Rekognoseringsflygplan behöver inte smyga sig upp till Rysslands gränser
  ”Vi flyger och vi kommer att flyga”: Pentagon har inte för avsikt att begränsa spaningen vid de ryska gränserna. ”Element i ett hybridkrig”: varför utländska flygplan bedriver aktiv spaning nära Rysslands gränser
  I ständig stridsberedskap: Ryska Su-27 avlyssnade ett amerikanskt spaningsflygplan över Östersjön
  ”Inga krav mottogs”: det ryska försvarsdepartementet förnekade anklagelser från USA om ”osäker avlyssning” av ett amerikanskt flygplan.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here