Opinionen för militärt stöd till Ukraina försvagas i USA.

2
722
Bild: Mikael Valtersson

 

Stödet för fortsatta vapenleveranser har minskat bland både republikaner och demokrater enligt en opinionsundersökning från Reuters-Ipsos.

Undersökningen publicerades på torsdagen och visar att bara 41% av de tillfrågade höll med om att den amerikanska regeringen ”bör tillhandahålla vapen till Ukraina”, medan 35% sa att de inte höll med, och resten (24 %) uppgav att de var ”osäkra”.

Siffrorna markerar en kraftig nedgång jämfört med en tidigare Reuters-undersökning som genomfördes i juni, som visade 65% stöd för ytterligare beväpning av Ukraina.

Även om demokraterna har varit mer högljudda när det gäller att stödja vapenleveranser till Kiev, verkar stödet minska inom partiet. En knapp majoritet på 52% sade att de fortfarande stödde militärt stöd i den senaste undersökningen – en brant nedgång från de 81% som registrerades i juni, ungefär samtidigt som ukrainska styrkor inledde en större motoffensiv.

Omkring 35% av de republikanska respondenterna sade att de stödde vapenöverföringar i den nya undersökningen, en nedgång från 56% i juni.

Fortsatt stöd till Kiev har blivit en politisk brännpunkt i den amerikanska kongressen, där lagstiftarna kämpar om ett långsiktigt utgiftspaket för att avvärja en nedstängning av regeringen före den 17 november. Även om en tillfällig åtgärd ursprungligen var planerad att inkludera miljarder i stöd till Ukraina, drev republikanerna framgångsrikt för att ta bort finansieringen från lagstiftningen.

Trots försäkringar från Pentagon om att en federal budgetkris inte skulle påverka USA:s stöd till Ukraina, har högre tjänstemän i administrationen indikerat något annat och slagit larm om ett potentiellt ”bortfall av stöd” i händelse av en nedstängning.

”Medan kongressen arbetar med sina olika mekanismer och förfaranden kan vi inte under några omständigheter tillåta att USA:s stöd till Ukraina avbryts”, sade Vedant Patel, talesman för det amerikanska utrikesdepartementet, till journalister på onsdagen och tillade att även en kort försening kan ”göra hela skillnaden på slagfältet”.

Vice President Joe Biden addresses multinational troops at Camp Bondsteel in Kosovo, Thursday, May 21, 2009.
Official White House Photo by David Lienemann

President Joe Biden har föreslagit att tjänstemän letar efter ”kringgående metoder” för att hålla stödet flytande om lagstiftarna inte lyckas nå en överenskommelse före deras tidsfrist i november. På onsdagen sa han att han skulle tala till kongressen om vikten av fortsatt stöd till Kiev och insisterade på att det är ”överväldigande i Amerikas förenta staters intresse att Ukraina lyckas.”

Washington har levererat mer än 45 miljarder dollar i direkt militärt stöd till Ukraina sedan konflikten med Ryssland eskalerade i februari 2022, inklusive stridsvagnar, artilleri, luftförsvarssystem, drönare och ammunition.

Moskva har upprepade gånger fördömt utländska vapenöverföringar och hävdat att det skulle göra lite för att avskräcka från Rysslands militära mål och bara förlänga striderna. Kremls talesman Dmitry Peskov kommenterade budgetstoppet i USA och sa att tvisten bara var ett ”tillfälligt fenomen”, vilket tyder på att Washington skulle förbli djupt involverat i konflikten framöver.

Källa: https://www.rt.com/news/584136-americans-ukraine-aid-poll/

Föregående artikelViktig fråga från Ola Tunander: Har Ryssland brutit mot internationell rätt? Del I
Nästa artikelVem äger IT-jättarna?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

 1. Kriget mot Ryssland i Ukraina var tänkt att försvaga Ryssland.
  USA:s värsta konkurrent mot USA:s dollar- och globala våldskapitalmakt.
  En väldigt passiv sådan men ändå med stora resurser.

  Frågan är bara om vem och vilka som egentligen blir försvagade.

  USA är dålig på att kommunicera med Ryssland, medan Ryssland är bättre på att kommunicera med USA.
  Så att USA förstår.
  Det är Rysslands styrka.

  USA och EU öser in pengar och militära resurser till Ukraina men till vilken nytta?
  Vad har imperialistmakten fått tillbaka?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here