Svenska studenter demonstrerar till stöd för Palestina och protesterar mot forskningssamarbete med Israel.

4
196

SvT Rapport nämnde igår kväll att studenter på Göteborgs Universitet inleder en ockupation av rektorsbyggnaden för att stoppa folkmordet på palestinier. Talesperson är bl.a. Andi Olluri, känd från flera artiklar på Globalpolitics.se. Jag återger längre ned en artikel som har publicerats på Newsvoice.

Stina Berglund på ETC rapporterade igår ”Studenter i Göteborg, Lund, Stockholm, Uppsala och Örebro reste på tisdagen tältläger utanför sina respektive universitet för att visa stöd för Palestina.” Samma meddelande kom från SvT. Mycket glädjande!

Bild: Stina Berglund.

Bild nedan: SVT

Andi Olluri. Foto: SVT

Andi Olluri, 14 maj i Göteborg. Bild SvT.

Göteborgs Universitet (GU) intog en tydlig ståndpunkt nästan omedelbart efter att fiendestaten Ryssland attackerade Ukraina. Universitetet fördömde Rysslands brott principiellt, avbröt samarbeten med ryska universitet, och erbjöd ukrainska studenter utbildningsstöd. I kontrast, har inga sådana åtgärder vidtagits när den allierade staten Israel genomfört sin barbariska attack mot Gaza och (Palestina).

Text: Andi Olluri

Istället har GU än idag – åtminstone enligt egen utsago – två utbytesprogram med israeliska universitet, och universitetets forskare skriver regelbundet publikationer med israeliska forskare.

Konsekvenserna av den råa, animalistiska och historiskt oförändrade västerländska imperialismen är svåra att missa för palestinierna, och bör inte struntas i av de som finansierar eller stödjer våldet.

Därför påminner vi GU om följande:

De 34.000+ palestinier – varav en överväldigande andel är barn, kvinnor och civila – som mördats av Israel med västerländska vapen är inte endast en olycklig bieffekt av Israels krigföring, utan är snarare en medveten och öppet uttalad strategi, upprepad gång på gång av Israels högsta ledning.

“Israel har inget annat val än att förvandla Gaza till en plats som är temporärt eller permanent omöjlig att leva i. Att skapa en enorm humanitär kris i Gaza är ett nödvändigt medel för att åstadkomma detta … Gaza kommer förvandlas till en plats ingen mänsklig varelse kan existera i”, som Gila Gamliel, Israels underrättelseminister, förklarade.

Vidare, förklarade militära chefer från Mossad för en israelisk tidning:

“Ingenting händer av en slump. När en 3-årig flicka dödas i sitt hem i Gaza, beror det på att armén inte bryr sig om hon dör … Vi är inte Hamas. Dessa är inte kontrollösa raketer. Allt är avsiktligt. Vi vet exakt hur mycket collateral damage som sker i varje hem … skada mot civila är det riktiga syftet med dessa attacker”.

Den israeliska armén administrerar “en fabrik av storskaliga lönnmord” som fokuserar på “kvanitet, inte kvalitet”.

Likaså är målsättningen bakom är tydlig.

Målet med aggressionen beskrevs väl i ett dokument av Israels underrättelseministerium, publicerat av Haaretz. Nämligen, att ockupera Gaza och med hjälp av USA “förflytta Gazas befolkning till Egyptens Sinaihalvön” och att de framöver skall bo där i “permanenta samhällen”.

Gaza i oktober 2023 efter Israelisk terrorbombning.
Gaza i oktober 2023 efter Israelisk terrorbombning.

Gila Gamliel, Israels Underrättelseminister, förklarade därför 19:e november att palestinierna måste genomgå “förflyttning” till “nya värdländer”, såsom Egypten och Jordanien. Detta ingår i den övergripande planen, som upprepades också av ingen mindre än premiärminister Benjamin Netanyahu, som informerade Knesset:

“Jag är den enda som kan omöjliggöra en palestinsk stat i Gaza [och Västbanken] efter kriget … Detta är en del av vår strategi” (26 november 2023) och är “stolt över att jag över att jag förhindrat en palestinsk stat från att bildas” (17 december).

“Inte nog med att Palestinska Myndigheten inte kommer upprättas i Gaza efter kriget”, tydliggjorde han, “det kommer inte finnas någon palestinsk myndighet i Gaza över huvud taget” (5 december).

“Israel måste ha kontroll över all territorium väster om Jordanien”, och erkände att “detta står i strid med [Palestinas] suveränitet. Men vad ska man göra?” (18 januari 2024) “Alla känner mig som den som i decennier blockerade en palestinsk stat från att etablerad” (19 februari).

Om palestinierna, är “mänskliga djur” för att citera försvarsminister Yoav Gallant, skulle ha mage att inte frivilligt gå med på att etniskt rensas, måste de också behandlas som sådana.

Israels president, Isaac Herzog, kunde därför hävda att:

“Ett helt land där borta [Palestina] är ansvarigt”.54

Liknande lät det från Giora Eiland, tidigare chef för Israels försvarsberedning, som noterade att alla i Gaza var legitima militära mål, eftersom:

“Israel inte krigar mot en terroororganisation, utan snarare mot staten Gaza”, så “låt oss inte skrämmas av omvärlden”. “Israel får inte förse” palestinierna, fortsatte Eiland, “med någon kapacitet som förlänger liv”, och föreslog att man använder sig av “spridandet av epidemier” som krigföring mot civila: “Allvarliga epidemier i södra Gaza kommer, trots allt, skjuta oss närmare till seger” – liksom Israels omsorgsfullt orkestrerade massvält i Gaza.

David Hearst, ledande Mellanösternanalytiker, tydliggjorde effekterna väl:

“Det genomförs massakrer i Gaza nästan varje natt. Hela släkten har utraderats av precisionsbomber. Palestinier i Gaza har instruerats att fly hela distrikt, endast för bli bombade igen. Distrikt bombas inte enstaka tillfällen; de nivelleras systematiskt “…

“Denna slakt utförs inte på måfå av odisciplinerade piloter som hämnas för påstådda krigsbrott Hamas utförde i södra Israel. Den sker med flit, i enlighet med planer.”

Efter att ha besökt Gaza förklarade Röda Korsets internationella chef Mirjana Spoljaric:

“Det finns ingen säker plats [i Gaza] punkt slut”“Jag har inte passerat en enda gata var jag inte bevittnad förstörelse av civil infrastruktur och sjukhus”, noterade hon.

“Mängden civila dödsfall på en sådan kort tid är nog den högst civila dödssiffran i det 21-århundradet”, som Michael Lynk, FN:s särskilda kommissionär för Palestina mellan 2016-2022, tydliggjorde.

Den bittra realiteten har gjort tystnad alltför pinsam till och med för det israeliska propagandaorganet The New York Times, som tillstod att “till och med en konservativ beräkning av dödssiffrorna som rapporteras från Gaza visar att dödantalen från Israels kampanj har få jämlikar i detta århundrade”

Betrakta i detta sammanhang uttalandet från FN:s  särskilda kommissionär för Palestinafrågor, Francesca Albanese. Nämligen: Israel kan “inte hävda” rätten till självförsvar mot “det folk de förtrycker och det land [Palestina] Israel koloniserar”.

De kan inte hävda att de försvarar sig mot palestinska “attacker”, hur hemska dessa än må vara, på precis samma sätt som Ryssland inte kan göra det när de bombarderar Kiev till följd av att Ukraina genomför drönarattacker mot Ryssland, terrordåd i Sankt Petersburg och Moskva.

En ockupant har ingen rätt till självförsvar mot dem de ockuperar ens med en kula, utan snarare endast kravet att omedelbart upphöra sin förtryckande ockupation.

Trots allt detta förblir GU tysta om det allierade Israels brott – olikt fiendestaten Rysslands, såklart. Den moraliska motsvarigheten till en sådan transparent hycklande ståndpunkt skulle vara att iranska universitet vältaligt fördömer Israel och dess västerländska sponsorers brott i Gaza, avbryter samarbeten med dessa, men håller mystiskt nog tysta om brotten som begås av sina vänner i Moskva – och istället fortsätter samarbeta med dessa.

Det är visserligen ett beteende som är värt universiteten i totalitära polisstater – och i Sverige, för den delen.

Stoppa folkmordet i Gaza

Vi kräver därför att GU:

 • Formellt deklarera alla finansiella, utbildningsrelaterade eller övriga samarbeten/utbyten/kontakter/investeringar i eller med israeliska universitet;
 • Omedelbart avbryta sådana;
 • Att GU:s ledning officiellt och offentligt fördömer Israels folkmord på palestinier;
 • Att GU erbjuder utbildningsstöd för palestinska studenter.

 

 

Föregående artikelUSA:s krig i Mellanöstern har fördrivit minst 38 miljoner människor
Nästa artikelMordförsök på Robert Fico …och Antony Blinkens framträdande i Kiev i förgår kväll

4 KOMMENTARER

 1. Hela världen måste resa sig mot folkmördarnas regim israel. Så länge denna satans avkomma existerar lär inte världen uppleva någon fred – tvärtom risken för världskrig är överhängande stor. Alla och allt som bidrar till folkmördarnas regim omintetgörs är mycket välkommet! Inklusive satans avkomman som förinta varandra som nu senaste då fem mördare skickades till Lucifer av sina egna👌 Lucifer hälsar – fortsätt så!

  https://www.svt.se/text-tv/134

 2. Hezbollah skickar alltfler satans avkomma allt snabbare till Lucifer. Det är väldig glädjande nyheter det.
  Läs mer om hur i länken nedan
  https://english.almayadeen.net/news/politics/israeli-officials–jaws-drop-over-hezbollah-s-complex-operat

  Vad gäller de andra Palestinska befrielse rörelsernas bragder så läs detta: https://www.presstv.ir/Detail/2024/05/17/725744/May-16-Axis-of-Resistance-operations-against-Israeli-occupation

 3. Antalet satans avkomman som skickas till anfadern växer för varje dag.

  ”Hamas’s armed wing says on its Telegram channel that its fighters:

  1. shot an Israeli soldier with sniper fire east of Jabalia
  1. attacked a group of 15 soldiers with anti-personnel devices and then used light weapons and hand grenades while they were inside a house in al-Tanour neighbourhood, east of Rafah
  3. targeted a Merkava tank with a Yassin-105 rocket in the same neighbourhood
  shelled Rafah crossing
  4. targeted an “Apache” Israeli military helicopter with an anti-aircraft surface-to-air missile (SAM-7)
  5. blew up an Israeli military bulldozer east of Rafah”

  Lucifer hälsar – gärna mer av sådant👌

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here