Mordförsök på Robert Fico …och Antony Blinkens framträdande i Kiev i förgår kväll

11
270

 

Denna artikel publicerades igår av ISMAELE https://geopolitiq.substack.com/p/assassination-attempt-against-robert?publication_id=2232768&post_id=144659465&isFreemail=true&r=103ae5&triedRedirect=true

Med inledningen ”Mordförsök mot Robert Fico och Antony Blinkens framträdande i Kiev i går kväll, med Maria Zakharovas kvicka kommentar och Dimitry Polanskys nedsättande kommentar.”

Red: RT uppger att Fico förväntas överleva. https://www.rt.com/news/597641-slovakia-prime-minister-shot-updates/

Från tidningen The Independent. Upphittad och översatt av Rolf Nilsson.

Slovakien, ett land som är medlem i Nato och Europeiska unionen (EU), hamnade i rampljuset igår. Landets premiärminister Robert Fico har skjutits i magen när han träffade anhängare i Handlova, enligt bl.a. The Independent som direktrapporterar om händelsen.

I skrivande stund befinner sig Robert Fico i livshotande tillstånd och har förts till ett sjukhus i Slovakiens huvudstad Bratislava med helikopter, medan en 71-årig man har gripits på platsen och är i polisens förvar.

Sydsvenskan rapporterar omkring kl 8 idag att Fico opererats i timmar https://www.sydsvenskan.se/2024-05-16/premiarminister-skjuten-opererad-i-timmar/

Robert Fico beskrivs av The Independent och flera andra västerländska medier som Putins allierade/vän eftersom han, efter att ha vunnit parlamentsvalet i september 2023, stoppade det militära stödet till Ukraina och föreslog fredsförhandlingar med Ryssland. Han har motsatt sig EU:s sanktioner mot Ryssland och Ukrainas anslutning till Nato. Han har intagit en hård hållning mot migration och icke-statliga organisationer…

Kort sagt, han bedriver en oberoende utrikespolitik, som han lovade under sin valkampanj, i stället för att följa de diktat som kommer från det amerikanska imperiet, Nato och EU… och nu betalar han priset för det, naturligtvis.

Det är också värt att notera att, som rapporterats av The Independent, ”skottlossningen i Slovakien kommer tre veckor före valet till Europaparlamentet (EP), där populistiska och högerradikala partier i 27-nationsblocket verkar kunna göra vinster”.

Vad innebär detta? I praktiken har det amerikanska imperiet med denna skjutning, som troligen var en hemlig operation organiserad av CIA, sänt ett kraftfullt budskap till den som blir vald i nästa val (inte bara till Europaparlamentet): ”Akta er! Om ni inte följer våra order och i stället vågar gå emot dem kommer vi att göra oss av med er på ett eller annat sätt!”. Det är förmodligen så de håller alla europeiska ledare i schack, t.ex. Tysklands förbundskansler Olaf Scholz, som var tvungen att svälja sabotaget av Nord Streams rörledningar, och Italiens premiärminister Giorgia Meloni, som liksom Robert Fico förde en suverän utrikespolitik under sin valkampanj, bara för att vända den upp och ner när hon väl blivit vald. (liksom för övrigt Zelenskij som gick till val med löften om att skapa fred, ö.a.)

G Meloni

Det är också intressant att notera att ingen någonsin har försökt döda framstående politiker i andra europeiska länder och Natoländer, som Frankrike, Belgien, Tyskland, Italien, Polen osv., trots protester från jordbrukare, lastbilschaufförer, studenter osv. i olika frågor. Är det inte märkligt?

Red: Vi vet inte motiven bakom detta sannolikt politiskt motiverade mordförsök.

Fico fördömde Rysslands invasion av Ukraina, men han är emot sanktionerna mot Ryssland och han vill att krigspolitiken ska ersättas av arbete för fredsförhandlingar och en fredslösning. Han är emot Natos vapentransporter till Ukraina.

Han har också fördömt ”fascisterna och nazisterna i Ukraina”.

Han är också emot EU:s migrationspolitik och vill att Slovakien själv ska kontrollera vem som kan invandra till landet. I dessa frågor är han mycket i linje med premiärminister Viktor Orbán i grannlandet Ungern.

Slovakiens president Zuzana Čaputová sa att skjutningen också var ”en attack mot demokratin”.

 • Nu över till den andra delen av ISMAELES artikel:

Se video med Blinken (på https://geopolitiq.substack.com/p/assassination-attempt-against-robert?publication_id=2232768&post_id=144659465&isFreemail=true&r=103ae5&triedRedirect=true)

För övrigt har ni kanske sett videon där Antony Blinken, utrikesminister i det laglösa amerikanska imperiet, spelar gitarr och sjunger Neil Youngs ”Rockin’ in the Free World” i en källarbar i Kiev (Ukraina) i går kväll, medan ukrainare dör vid fronten.

Maria Zakharova. Shutterstock, licens.

Igår publicerade Maria Zakharova, talesperson för det ryska utrikesministeriet, följande uttalande på sin Telegramkanal, tillsammans med videon ovan:

Sedan igår kväll har bilder av den amerikanske utrikesministerns tal i källaren på krogen ”BartenderDiktat” i Kiev cirkulerat på sociala nätverk genom insatser av ledande amerikanska och brittiska medier.

Videon visar hur Anthony Blinken nickar och skakar på huvudet gillande åt en fras ur låten:

”Många människor säger att de hellre vill vara döda… Jag känner mig inte som Satan, men för dem är det precis vad jag är”. [Neil Youngs referens till Ayatollah Khomeinis proklamation att det laglösa amerikanska imperiet är den ”store Satan”].

Vad är det där för något? Satans besök i Kiev för att kontrollera rytmiken i människooffren till den amerikanska guldkalven.

Det är värt att notera att den av Blinken mycket omtyckta kompositionen ”Rockin’ in the Free World” av Neil Young bland annat var en skarp kritik av George Bush Sr:s regerings verksamhet.

Bush Sr. försäkrade då i sina vallöften att han skulle göra Amerika till en ”kinder and gentler nation”. Neil Young, å andra sidan, hånar denna och andra slogans i ”Rockin’ in the Free World”: ”Now we have kinder and gentler machine guns”.

Det är svårt att inte se hur detta är ett eko av Zelensky och hans löften om att skapa fred i Ukraina, som i själva verket förvandlades till en blodig konflikt mot hans eget folk. Och amerikanerna med sina ”snälla och mjuka maskingevär” hjälper honom naturligtvis mycket i detta.

Ärligt talat vet jag inte om Blinken valde repertoaren med flit eller om djävulens natur tog över. Men det faktum att låten i Ukraina har sjungits och sjungs av någon som inte känner sig som Satan, men som uppfattas så av många, är nu ett fullbordat faktum.

Relaterat
Nyvalde presidenten i Slovakien som vill ha fred i Ukraina. Hemskt?

Föregående artikelSvenska studenter demonstrerar till stöd för Palestina och protesterar mot forskningssamarbete med Israel.
Nästa artikelStyr World Economic Forum (WEF) världen eller styr världens ekonomiska elit WEF?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

11 KOMMENTARER

 1. Black Mountain Analysis skriver, apropå mordförsöket på Fico:
  ”Robert Fico
  Den senaste informationen som jag fick innan jag avslutar denna artikel är att den slovakiske premiärministern Robert Fico blev allvarligt skadad av en angripare.
  Robert Fico överlevde uppenbarligen och genomgick flera operationer och är nu vid medvetande. Mer är inte känt i skrivande stund.
  Angriparen var tydligen en ”ensamvarg” som ”inte gillade” Fico… Okej…
  Enligt min erfarenhet är sådana händelser aldrig isolerade. Han kanske till och med tror att han var en ensamvarg. Men det är ändå mycket troligt att han på något sätt radikaliserades.
  Vid det här laget trodde jag att västvärlden aldrig skulle våga sig på ett attentat mot en av sina egna ledare, även om han skulle kunna göra dem obekväma. Dagarna med Kennedy-”incidenter” är sedan länge förbi. Och nu är Pandoras ask uppenbarligen öppen, och vad som helst kan nu hända i väst.”

 2. Blinken måste vara efterbliven eftersom han inte fattar att Neil Youngs låt är en protest mot USA:s politiska system, men visst är det komiskt? Att han dessutom sitter i ett rum fyllt med Bandera och Nazi-symboler på väggarna gör det ju ännu mer komiskt! Mordförsöket på Fico styrs väl av de vanliga figurerna i bakgrunden som CIA, MI6 eller på senare tid Mirotvorets. MSM-fulmedia körde från början valsen med den ”ensamma galningen” vilket känns igen från ett annat mord 1986!

 3. Räcker det inte med hot så får man ta till andra metoder, som västvärlden brukar agera. Viktor Orban bör nog se upp i och med detta attentatsförsöket.

 4. Förövaren heter Juraj Cintula, 71år ,författare och anhängare av det pro-västerländska oppositionspartiet ”Progressiva Slovakien”. Han beskrivs som liberal politiker
  Finns videor på Telegram där han syns i demonstration mot regeringen och för Ukraina, och man hör honom ropa slava ukraine.
  Han ropar också ”Traitors, collaborators, Long Live Ukraine.”
  En video nu från häktet där han säger att han inte tycker om Robert Ficos politik.
  Han är gift med en ukrainsk flykting. Hon är också intagen till förhör. Hon påverkade sin man att hämnas för att Fico inte ville skicka vapen till Ukraina.

  • Redacted har lagt ut en video, där man ifrågasätter vilka som är inblandade i mordförsöket bl.a.?CIA.
   Slovakiens säkerhetstjänst som var strax intill mannen som hann avfyra flera skott, är de också köpta?. Han var en känd pro ukrainsk politiker, borde varit bättre bevakad, vilket är märkligt att man inte gjorde.

   https://www.youtube.com/watch?v=aTUeBoVFRws

 5. Den gripne mannen ska vara 71årig ryssofob och är en anhängare supporter av den högst ryssofobiska oppositionen. Gärningsmannen är dessutom gift med en yngre ukrainsk flykting kvinna. Det är politiskt utan tvekan. Ska detta bli det nya normala. Fan är detta. Man kunde se hur dom några europeiska ledare som fördömde detta, gjorde de som om dom hade en pistol riktad mot huvudet. Vore detta Ulf Kristersson, Tyskland, Frankrike, Danmark, Polen eller annan då hade helvetet brakat loss av fördömanden. Men han är ”Ryssvänlig” Sägs de BARA för att han som Ungern vill ha Fred och fått nog. Hoppas Fico kryar på sej snabbt detta får EJ bli de normala någonsin i Europa

 6. Vad kommer hända? Håller Demokratin på att krackelera?
  Det splittrade USA vet vi redan och nu ser splittringen ut att sprida sig till EU.
  Det mäktiga landet Ryssland i Europa/Asien är en påverkansoperation i sig själv på grund av sin storlek på samma sätt som USA.
  Men det riktigt intressanta nu är att den Demokratiska vänstern nu tagit det grova våldet för att uppnå sina mål.
  Det är nog första gången vad jag kan komma ihåg sedan mordet på Robert F Kennedy.

  Det är inte så värst många dagar sedan S-ledaren Margareta Andersson talade om att ”odemokratiska” länder borde kunna uteslutas ur EU.
  Ser ut som att den svenska S-ledaren nu vill kunna vidta säkerhetsåtgärder för att ”Mota Olle i grind”.
  Under risken för splittring vill S-ledaren säkra upp med Solidaritet före Storlek.
  Förmodligen tänkte hon landet Ungern med dess ryskvänlige ledare Victor Orban.
  Den nu uppvisade oenigheten i EU-landet Slovakien riskerar ge den svenska demokratiska S-ledaren Magdalena Andersson ytterligare bekymmer.
  Kan fler EU-länder tillkomma?
  Alla länders folk i Europa är inte ryskfientliga.
  Jag tror inte italienare i allmänhet är ryskfientliga. Inte tyskar heller.
  Det är endast deras Borgerligheter som är direkt fientliga mot Ryssland då Ryssland i sig självt inte är någon bundsförvant i form av Borgerlig Demokrati.

  Om Rysslands popularitet kan öka över Världen riskerar Demokratin spricka och med det haveriet kan man nog räkna med att Borgaren störtas från sin uppsatta ledarposition och den Liberala eran går mot sitt oundvikliga slut.

  Jag säger ”oundvikliga” därför någon världserövrare på Jorden har hitintills aldrig lyckats.
  Inte ens den av Gud sände Jesus lyckades få hela Världen med sig.

  Jag tror aldrig Världen kan bli Universell eftersom Världen består av en Mångfald.

  • ”Arbetarklass” skriver ”Inte ens den av Gud sände Jesus lyckades få hela Världen med sig” Har du några mer sagor du kan dra här? Och i kyrkan?

   • Vad är det med dig Karl Tingström?
    Har du något emot kyrkan och en tro på Gud?

    Jag tror på Gud och det ger mig en inre trygghet.
    Något att förhålla mig till i både sorg och glädje.
    Men man måste inte vara i kyrkan för att tro på Gud.
    Tro Gud kan man göra var som helst och när som helst.
    Dock inte hur som helst.
    Det finns faktiskt dem som mist livet för sin tro på Gud.

 7. Senaste nytt om Fico. Söndag den 19e. Fico har genomgått ytterligare operationer i flertalet timmar i kritisk tillstånd. Då han träffades i magen, buken och även armarna. Han är fortsatt allvarligt livshotande tillstånd. Men för första gången säger läkarna efter senaste framgångsrika operationerna att Fico kommer överleva detta. Han har även kunnat säga ett par meningar nu. Läget är fortsatt allvarligt och kritiskt. Men han kommer överleva detta säger man nu. Men det lär dröja tills han kan återgå till sitt arbete och sina uppgifter. Men det är bra att han verkar överleva detta. Operationerna har alla varit framgångsrika. Han har somsagt fortsatt allvarliga skador, men det går framåt nu efter senaste operationerna som tog över 5timmar. Man har även väckt Fico och han har kunnat säga par meningar nu. Han kommer överleva. Det återstår se när denne kommer tillbaka från skadorna och läker helt. Det var goda nyheter. Fico är bra i mina ögon. Det behövs desperat en avvikande åsikt i EU idag, där dessa är med i fronten och genomför högst vidrig Proxy krig mot kärnvapen makten Ryssland sedan över 2år bakåt nu. Annars är det dåligt och katastrof i den totala Usa ledda delstaten EU och Nato. Det är bara Ungerns Orban som har vett i skallen efter 27månader vidrig Proxy krig, och utan att ens ha något att visa för. Bortsett från liksäckar. Fico kommer överleva och det är bra

 8. Irans president död i en ”helikopterolycka”. Är detta bara tillfälligheter eller en upptrappning mot regeringar som inte följer ”den regelbaserade världsordningen”?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here