Öppet brev till radions Maria Persson-Löfgren

25
3124
Navalny. Licens shutterstock_1651844506 (1)

Jag mailade detta radions Maria Persson-Löfgren vid 15-tiden igår torsdag.

Hej!

Tack för rapporteringen om Navalny-fallet. Detta väcker frågor som du kanske kan besvara.

Vilket motiv skulle Ryssland ha för att förgifta Navalny vid en tidpunkt då de omfattande protesterna och oroligheterna i Vitryssland medför visst fokus på Ryssland, och en kritisk diskussion om Rysslands roll.

Bara misstanken på att Ryssland ligger bakom detta försvagar Rysslands anseende i bl.a. Belarus, och inför förhandling gällande Belarus.

* Om nu ryska myndigheter förgiftat Navalny, varför var de så positiva till att Navalny skulle kunna flygas för vård i Berling, där eventuellt gift skulle kunna identifieras?

Varför göra ett mordförsök på Navalny i en situation där flera västländer genomför en antirysk kampanj och försöker driva på anti-ryska sanktioner i samband med krisen i Vitryssland?

Och varför använda ett gift som kan kopplas till rysk underrättelse i ett eventuellt mordförsök?

Varför riskera Nord Stream 2?

Qui Bono?

Vem tjänar på det? Absolut inte Ryssland och Putin. Vem vinner på det? De som minska Rysslands inflytande och stoppa Nord Stream 2.

Hypotes 1: Putin måste vara tidernas dumskalle.

Hypotest 2: Han är en utpräglad masoschist. (Kan finnas tillsammans med hypotes 1)
Hypotes 3: Personer i Rysslands säkerhetstjänst vill smutskasta Putin, och får arbeta vidare.
Hypotes 4: Ett nytt fall av skicklig USA-initierad smutskastning via CIA av Ryssland och Putin, efter Skripal, Russiagate mm.

Man kan vänta sig ett resonemang av en erfaren reporter om sådana frågor.

Läs mer här: Vladimir Putin – tidernas dumskalle?

och Systematisk demoniseringskampanj mot Ryssland.

Hälsningar

Anders Romelsjö, professor emeritus

Föregående artikelSystematisk demoniseringskampanj mot Ryssland
Nästa artikelSALVADOR ALLENDE – Chiles president 1970-1973
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

25 KOMMENTARER

 1. Och man kan ju undra vad som blir rysslands officiella svar blir då Stefan Löven går ut och anklagar rysslands president för mordförsök, utan minsta bevis. Även Merkel visar sitt rätta ansikte. Nu är det tydligen slut på leken snäll snut stygg snut, men vad kommer näst?

 2. Och varför vill Tyskland inte att Ryssland får tillgång till de prover som togs på den militär basen i Tyskland? Vad är det som försöker Tyskland dölja egentligen? Tyskland är inte villig att dela med sig eftersom man vet att hela Novichok korthuset skulle falla ihop.

  Att kräva att Persson-Löfgren ska ställa kritiska frågor, tänka säljv och ge en någorlunda balanserad bild av fallet, d v s begära att hon göra sitt jobb egentligen, istället för att åka skjuts på det anti-Ryska propagandatåget är lönlöst – det är som att begära att hon ändrar sin livstil liksom …

 3. Och varför vill Tyskland inte att Ryssland får tillgång till de prover som togs på den militär basen i Tyskland? Vad är det som Tyskland försöker dölja egentligen? Tyskland är inte villig att dela med sig eftersom man vet att hela Novichok korthuset skulle falla ihop.

  Att kräva att Persson-Löfgren ska ställa kritiska frågor, tänka själv och ge en någorlunda balanserad bild av fallet, d v s begära att hon göra sitt jobb egentligen, istället för att åka skjuts på det anti-Ryska propagandatåget är lönlöst – det är som att begära att hon ändrar sin livstil liksom …

 4. ”Varför riskera Nord Stream 2?” Nja… En en annan spekulation vore att om Tyskland nu visar att man minsann inte är någon Putinlakej så är man i bättre läge för att genomföra North Stream 2. Vi har att göra med kapitalistiska stater. Affärerna måste gå vidare. Tyskland är i desperat behov av energi och LNG-gas från USA blir väldigt mycket dyrare än rysk gas.
  Att göra en uppföljare på Skripalaffären, Skripal 2, tyder klart på desperation. USA-imperiet med vasaller är i en kaossituation, ekonomiskt (Warren Buffet säljer av stora innehav i USA-banker och köper in sig i Japan samt köper guld!), politiskt och militärt.
  Desperata handlingar har fördelen att de är lättare att genomskåda. Men en som är desperat och beväpnad till tänderna kan också vara mycket farlig. På kort sikt.
  Spännande värre är det. Men får jag se hela ”filmen” till dess förhoppningsvis lyckliga slut? Bekanta i min ålder dör i ökande takt.

  • Nja, USA har stora framgångar med Skripal, MH17 och nu Navalnyaffären. Gissar att 95 % sväljer den officiella versionen. Lögnaktiv smutskastning och demonisering är USA:s paragrenar. Där verkar Ryssland vara chanslöst, men de tävlar nog knappast.

   • Nej, Ryssland behöver inte anstränga sig med smutskastning det sköter EU och USA så bra själva! Och resten av världen skrattar åt västvärlden! Fattar dem inte att de gör sig till åtlöje? Fast propagandan till de egna medborgarna är viktigare än att bli utskrattad!

     • Svenska Statens ”uppfostran” av folket här är omfattande.
      Ta dig en funderare på hur mycket av medieutbudet som är helt eller delvis betalat av staten.
      För så är det. De som bestämmer över statsfinanserna bestämmer också hur skattebetalarnas pengar ska konsumeras.
      Tänk också vilka medier som måste klara sig på marknadens villkor.
      Ganska få, eller hur?
      Typiskt också medier utan politiserat innehåll. En motortidning, en damtidning etc.
      För mig verkar det som de här tillförda resurserna till att ”bilda” folket är viktigare än de basala behoven.
      Hellre betala rundhänt till kulturen än satsningar på järnvägsnät som förhindrar vagnar med farligt gods att spåra ur med befarade olyckor som följd.
      Den kommunala sophämtningen var just här. Min tunna är tom men jag lyckade få ihop en liten påse med aska som jag förslutit i dubbla påsar. Plast förstås.
      Runt om här är tunnorna utkörda vid grindhålen.
      Förresten finns inga grindhål längre. De är borttagna.
      Istället är där stora infarter stenlagda med betong där minst två bilar kan köra in på bredden.
      Där står stora soptunnor. Också dem av plast.
      Ofta ovanpå två tunga rullar plastpåsar.
      En grön för matavfall och en röd för övrigt avfall.
      Överallt plast, plast, plast.
      Och allt påstås vara miljövänligt.
      Med bekräftande certifikat hos den kommunala renhållaren.
      I går eftermiddag luktade det bränd plast i luften.
      Jag känner igen den lukten nu.
      En frän lukt som sticker i näsan.
      Men det var en utspädd lukt.
      Kan ha varit en lite större brand i plast men på avstånd.
      Jag ville inte dra i mig det där så jag gick in och satte mig vid datorn.
      Men efter ett par tre timmar så var lukten utanför borta.

 5. Det är lite intressant att SVT, SR och DN aldrig lägger upp sina svammelreportrars (t.ex. Bert Sundström, MPL, Anna-Lena Lauren) artiklar på Facebook för att ge möjlighet för kritiker att bemöta deras lögner och vilda spekulationer. Det aktar dom sig nogsamt för utan de får hålla på utan större möjligheter till ifrågasättande.

 6. Statsmedia Ja.
  Den västerländska demokratins granskande roll tidningar, TV och div. andra medier står nu själva inför granskning.
  De anses inte längre opartiska.
  Brittiska BBC anklagas för vänstervridning och något de kallar woke och nu har BBC fått en ny chef som ska se till att medarbetare som använder jobbet för att driva kampanjer och opinionsbildning antingen slutar med det eller skaffar sig andra jobb.
  Målet är en återställning och se till BBC blir opartiska igen.
  Vad jag förstår så mycket att det inte blir möjligt att kalla dem partiska.

  https://samnytt.se/nya-chefen-for-brittisk-statsmedia-ska-rensa-ut-vansterdominansen-partiskhet-har-ingen-plats-hos-bbc/

  När är det dags för samma hos SVT?
  Ja, knappast med nuvarande regering tror jag.

  • BBC har aldrig någonsin varit opartisk. Möjligen var den skickligare på att framstår som opartisk förut.

   BBC är förlagan till Orwells propagandaministeriet i ”1984”.

 7. Ingenting kommer efter Löfvens lilla anpassning till dagsnyheterna. Fortsatta personrån, socialtjänstbedrägerier, knivdåd och skjutningar. En lite Putinomväg passar perfekt i dagens besvärliga klimat som ingen kunde förutse.

  ”Vi” har varit naiva. Ja det har ni.

 8. Tror inte att Maria Persson Löfgren själv är så nöjd med hennes rapportering. Men det är ju inte hon som bestämmer hur verkligheten ska se ut i Ekot.

  ”Jag tänker på hur många gånger jag gjorde inslag med samma hätska utfall mot en annan politisk toppman, presidenten i Ryssland Vladimir Putin.
  Aldrig en invändning om huruvida argumenten eller ilskan mot Putin var saklig eller ej. Det var självklart att släppa fram kritiska röster mot den ­en­väldige presidenten i Ryssland utan att egentligen kontrollera om han ­verk­ligen hade makten att göra något åt det ena eller det andra.”

  Ur Kommunalarbetaren 18 nov 2009.
  https://ka.se/2009/11/18/de-skyller-pa-carl-bildt/

  • Alla nationalister som Trump, Putin och många andra kan räkna med hätska utfall från globalisternas media och det kommer att fortsätta i samma stil tills globalisterna säkrat att de har sina lakejer på plats även i Ryssland och USA m.m. Men man har vant sig vid fulmedias propaganda, problemet är väl de som fortfarande tror på dyngan fulmedia sprider! Och de kommer att fortsätta med propagandan så länge en del fortsätter läsa och titta på skiten!

 9. Ett väl berättigat öppet brev till SR radions Reporter-Journalist.Och något svar kan jag knappast tänka mig att du får på viktiga frågor som ställs.
  Trist nog har det almänna intresset fokus mot annat av korsiktigt och svävt egenvärde.
  När versraden ”Var blev ni av ljuva drömmar” som vi lyssnade på i radion mitten 70 tal, fanns redan då ett svalt engamang mot vad framtiden kommer att erbjuda, på detta enda jordklot.Detta trots att Sverige stod på topp som välfärdsland med stora möjligheter att bygga något som bar långtsiktigt över generationer.Viktiga och livsavgörande miljörågor var i ett starkt begynnande skede och mycket annat som frågor om demokratisk utveckling på våra arbetsplatser.
  Så nog fanns det förutsättningar att lämna över något riktigt bra till våra barn och barnbarn som dem kunde färvalta till något riktigt bra för framtiden,
  Och nu är vi här, med ett djupt splittrat USA och en miljökatastrot som lurar runt hörnet samt ärtill det ständigt återkommande kärnvapenhotet.
  Illa,illa om man är obotlig pesemist.Därför alla optimister, som inte ger upp och protesterar mot den rådande ordningen, tveklöst betyder det ett oskattbart värde när ni väcker protest mot den rådande ordnigen.

  • Tja, Olof det är aldrig för sent att ge upp! Jag personligen ska inte ge upp min kamp mot ljugmedia och vi är många härute som dagligen avslöjar politikernas och fulmedias lögner och vinklingar!

 10. I det av Riksdagen och Regeringen senast framtagna sändningstillstånd för programföretaget SVT står följande att läsa:
  ”SVT utgör en del av totalförsvaret enligt lagen (1992:1403) om totalförsvar och höjd beredskap. Företaget är därmed skyldigt att fortsätta sin verksamhet i krig.” (Sändningstillståndet 2019-12-05; § 25)
  Anställda på SVTSR (c:a 2300) är sålunda krigsplacerade mao granskade och bokförda av SÄPO.
  Till detta kan läggas de statligt subventionerade ”tankesmedjorna” FOI och Utrikespolitiska Institutet.

  SVTSR är sålunda ett av svenska staten kontrollerat och finansierat programföretag som hävdar att verksamheten ändå förmedlar ”oberoende, opartiska och sakliga” nyheter från hela världen.
  Till denna svenska ”oberoende, opartiska och sakliga nyhetsförmedling” kan läggas det som Riksdag och Regering beslutat, dvs. ett USA-lett partnerskap i och underrättelsesamarbete med organisationen NATO.

  Det är under detta politiska paraply som programföretaget SVTSR skenheligt saluför till sina kunskapstörstande tittare och läsare en uppsättning av ”Orwells nyspråkstolkningar” där medialt ”oberoende, opartiskhet och saklig rapportering förmedlas av självutnämnda experter från ”NATO:s omvärld”.
  Till detta oberoende kommer EU:s överstatlighet som bland annat innebär att EU:s lagar står över svenska lagar. Och den fina regeln att EU medlemmar ska bidra till Natos ”verksamhet”.
  ”Natos samarbete med EU-medlemsstater som inte är med i Nato är en integrerad del av samarbetet mellan EU och Nato. Mot denna bakgrund välkomnar rådet att EU-medlemsstater som inte är med i NATO bidrar till NATO:s verksamhet.”

  Hur det av Svenska staten kontrollerade SVT/SR, under dessa fastkedjade och nykoloniala förutsättningar kan hävda ett medialt oberoende, en opartiskhet och saklighet i sin nyhetsrapportering utgör snarare bekräftelse på ett land i politiskt förfall.

 11. Västvärlden har i sanning blivit en märklig plats numera! Här har vi en ökänd kriminellt belastad nynazist som av allt att döma hamnat i diabeteskoma för att han misskött sin sjukdom! Plötsligt så har han av politiska skäl blivit en ”hjälte” och ett slagträ mot Ryssland bland globalister och politiker som styr i västvärlden! I de flesta länder skulle en heilande nynazist som Navalny sitta bakom lås och bom speciellt i just Tyskland där nazistiska yttringar medför stränga straff men även i Sverige där HMF-lagen hade renderat i fängelsestraff. Det som är märkligt att vi har debattörer här som verkligen tror på MSM:s propaganda trots att hela Navalny-cirkusen har logiska hål där en elefant utan besvär kan passera! Hade vi haft fria media i Sverige hade man ju kunnat fråga t ex Löfven om en figur som Navalny hade fått springa lös i Sverige? I västvärlden finns effektiva metoder att tysta oppositionen utan våld, du får inga jobb, inget bankkonto, du blir en paria i media och smutskastas typ Dan Park m.m. Sådant bekymrar dock inte globalisternas hantlangare i västvärlden utan de mer anonyma fallen tystas ner effektivt. Assange och Snowden visar dock hur ruttet och hänsynslöst västvärldens politiker agerar mot systemkritiker som är mer kända!

 12. Novichock storyn läcker som en soll. Precis som den två år gamla engelska versionen.

  ”I en nyhetssändning kl 21 lokal tid avslöjade TV-kanalen Belarus 24 innehållet i det avlyssnade telefonsamtal mellan Warszawa och Berlin som enligt president Lukasjenko bevisar att anklagelserna om förgiftning av Navalnyj är en förfalskning.

  Så här lyder det avlyssnade samtalet:
  – Hej, god eftermiddag, Nick. Hur går det för oss?
  – Allt verkar gå enligt planen. Materialet om Navalnyj är klart. Det kommer att överföras till kanslerns kontor. Vi väntar på hennes uttalande.
  – Bekräftas förgiftningen exakt?
  – Du förstår, Mike, det är inte så viktigt i det här fallet. Det pågår ett krig. Och under kriget är alla möjliga metoder bra.
  – Jag håller med. Det är nödvändigt att avskräcka Putin från att sticka näsan i Vitrysslands angelägenheter. Det mest effektiva sättet är att dränka honom i Rysslands problem, och det finns många sådana. Dessutom kommer de inom en snar framtid att ha val, omröstning i Rysslands regioner.

  – Det här är vad vi gör. Hur går det i Vitryssland?
  – För att vara ärlig, inte så bra. President Lukasjenko visade sig vara en hård nöt att knäcka. De är professionella och organiserade. Det är uppenbart att Ryssland stöder dem. Tjänstemännen och militären är lojala mot presidenten. Vi arbetar vidare. Resten tar vi på mötet, inte per telefon.
  – Ja jag förstår. Vi ses då, hejdå.

  https://www.8dagar.com/2020/09/lukasjenkos-inspelning-vacker-manga.html

 13. Visst är det märkligt att så gott som alla Rysslandskorrespondenter i mainstreammedia verkar vantrivas i Ryssland, eftersom allt de rapporterar om landet är negativt. Ändå måste de ju någongång lyssna på president Putin eller utrikesminister Lavrov och inse att dessa är intelligenta, kloka, och vältaliga. Men aldrig att korrespondenterna yttrar ett positivt ord om dem eller deras politiska uttalanden, och allra minst tror man på vad de säger. Så nu också i fallet Navalny, man tror blint på militärläkaren i Tyskland som påstår att Navalny är förgiftad av Novichok, men förklarar inte varför läkarna i Omsk inte funnit nervgiftet hos honom. En logisk slutsats vore ju att han då förgiftats efter ankomsten till Tyskland, men det ifrågasätts inte, nej, det självklara är ju att läkarna i Omsk ljuger eller är inkompetenta. M.P. Lövg(na)ren säger”Vi vet ju vad det var som förgiftade Navalny….” och Sven Hirdman i samma Studio 1 är tydligen också säker på det. Den senare tar upp Skripalfallet, som han också verkar tro Ryssland ligger bakom, men nog säger all logik att i båda fallen är det Ryssland som förlorar. Men logiskt tänkande verkar inte vara journalisternas starka sida.

  • Det är sannolikt ett ganska selektivt rekryteringsförfarande till att vara korrespondent i Ryssland, både för de som som söker och de som rekryterar. Ett bra sätt att bli impopulär torde vara att ifrågasätta gängse uppfattningar, tala för källkritiska analys, ta upp frågan om vilka politiska agendor olika stater kan ha i frågor gällande Ryssland. Men jag vet inte.

   Jag uppfattade att Sven Hirdman inte ansåg att man kunde fastställa att Ryssland förgiftat Navalny, men han sa att Ryssland alltid förnekar för att vinna tid. Det är inte riktigt samma sak.

 14. Klassisk förnedringsstrategi. Se till att media Rysslandsstämplar, sen en kör som säger ”varför skulle Ryssland göra detta?”. Bara för att. Man kan. Och tycker det är kul. Såklart Ryssland gjort detta. Det här är ett maktspel där man vill visa att man fullständigt skiter i vad andra länder säger och tycker. Dessutom får man hemmaarenan med sig i vurm för ”stackars” Ryssland som blir ”felaktigt” utpekat.

  • Med ditt ”resonemang” Kowalska så blir det som att ryssarna skjuter sig själva i foten för att visa sin makt? Låter ju inte speciellt rimligt! Men med omvänd logik kan man påstå att månen är gjord av ost också!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here