Ordföranden i USA:s ledande tankesmedja CFR: USA är största hotet mot global säkerhet

3
1270
WASHINGTON, DC – MAY 03: Susan Mercandetti (L) and Richard Haass attend the Yahoo News/ABCNews Pre-White House Correspondents’ dinner reception pre-party at Washington Hilton on May 3, 2014 in Washington, DC. (Photo by Andrew H. Walker/Getty Images for Yahoo News)

Denna förbluffande (?) bedömning framkommer i en artikel 1 juli i New York Times Ett utdrag nedan. Ingenstans nämner han något som för tanken till USA:s imperialistiska politik och alla de folkrättsstridiga krigen. Förstås.

Överallt har ordförande för Council on Foreign Relations Richard N. Haass fått samma fråga: Vad håller honom vaken på natten? Han har inte haft någon brist på alternativ genom åren – Ryssland, Kina, Iran, Nordkorea, klimatförändringar, internationell terrorism, matosäkerhet, den globala pandemin.Men när han avgår efter två decennier har Mr. Haass kommit till en oroande slutsats:

Den allvarligaste faran för världens säkerhet just nu? Hotet som kostar honom sömn? USA självt. ”Det är vi”, sa han bedrövad nyligen.
I hans sinne innebär upplösningen av det amerikanska politiska systemet att det interna hotet för första gången i hans liv har överträffat det yttre hotet. Istället för att vara det mest pålitliga ankaret i en flyktig värld, sa Haass, har USA blivit den djupaste källan till instabilitet och ett osäkert exempel på demokrati.

”Vår inrikespolitiska situation är inte bara en som andra inte vill efterlikna”, sa han i en intervju inför sin sista dag i Council on Foreign Relations på fredagen. ”Men jag tror också att det har infört en grad av oförutsägbarhet och brist på tillförlitlighet som är riktigt giftig. För USA:s förmåga att fungera framgångsrikt i världen menar jag, det gör det väldigt svårt för våra vänner att vara beroende av oss.”

Mr. Haass publicerade nyligen en bok som heter ”The Bill of Obligations: The Ten Habits of Good Citizens”, som beskriver hur amerikaner kan hjälpa till att läka sitt eget samhälle, som ”Be Informed”, ”Remain Civil”, ”Put Country First” – alla är visserligen självklara och ändå på något sätt ofta svårfångade nuförtiden.

”Den här nya boken är inget jag skulle ha förutspått att jag skulle skriva för fem eller tio år sedan, men jag tror faktiskt att det nästan är en omarbetning av amerikansk demokrati. Nu har det blivit ett nationellt säkerhetsproblem. Och det är annorlunda.”

För sitt sista framträdande som ordförande för rådet den senaste veckan intervjuade Haass utrikesminister Antony J. Blinken på scenen och online, den 27:e utrikesministern som framträdde inför rådet.

”Det är svårt att tänka på någon som har gjort mer för att göra den här institutionen till vad den är,” sa Blinken och berömde sin värd. ”Jag vill tacka honom för det,” svarade herr Haass med ett leende. ”Men jag kommer fortfarande att ställa svåra frågor till honom.”

Mr Haass är en veteran från fyra administrationer, en hos demokraterna och tre hos republikanerna. Men han har trots allt överskridit den isolerade världen av tankesmedjors politik genom regelbundna framträdanden på MSNBC:s ”Morning Joe”

Född i Brooklyn och uppvuxen på Long Island, studerade Mr. Haass vid Oberlin College, där han gjorde en dokumentär om studenternas svar på skjutningarna i Kent State. Efter examen 1973 blev han Rhodos-forskare. Han arbetade för senator Claiborne Pell, demokrat från Rhode Island, på Capitol Hill, där han träffade en ung senator vid namn Joe Biden 1974.

Herr Haass fortsatte med att tjänstgöra i Pentagon under president Jimmy Carter, utrikesdepartementet under president Ronald Reagan och det nationella säkerhetsrådet under president George HW Bush. Under president George W. Bush tjänstgjorde han som chef för policyplanering vid utrikesdepartementet men lämnade slutligen 2003, besviken över Irakkriget, som han senare kallade ”ett dåligt val som var dåligt genomfört”.

Som ung man motsatte sig herr Haass Vietnamkriget och såg sig själv som liberal men blev sedan inspirerad av Alexander Solsjenitsyns skrifter, Margaret Thatchers framväxt och Reagan-Bushs vision om amerikanskt ledarskap utomlands och återhållsam regering på hemmaplan. I mer än 40 år var han republikan, även om han ibland röstade på demokraterna men förklarade sig partipolitisk obunden attacken mot Capitolium den 6 januari 2021

Under det senaste århundradet har Amerika upplevt andra perioder av splittring och oenighet – Jim Crow, McCarthyism, Vietnam, medborgerliga rättigheter, Watergate. Morden, upploppen och kriget 1968 kommer ofta att tänka på som ett synnerligen eländigt år i nationens liv. Men herr Haass ser detta ögonblick som ännu värre. ”Detta var inte hot mot systemet, strukturen,” sa han. ”Det är därför jag tror att det här är mer betydelsefullt.”

Frågan är om Amerika har förändrats på lång sikt. ”Jag borde ha en slant ”för varje icke-amerikan, varje utländsk ledare som sa till mig: Jag vet inte längre vad som är normen och vad som är undantaget. Är Biden-administrationen en återgång till det Amerika som jag tog för givet och Trump kommer att bli en historisk svacka? Eller är Biden undantaget och Trump och Trumpism är det nya Amerika?”

Haass vill nu utvidga budskapet från sin bok och hjälpa till att återfokusera landet på de grundläggande värden som återfinns i självständighetsförklaringen när 250-årsjubileet för dokumentet närmar sig om tre år.

– När jag går runt och talar om det här ämnet, vet folk att det är något fel med amerikansk demokrati, säger han. De vet att det är på väg att spåra ur och vi kanske inte nödvändigtvis är överens om hur man fixar det. Men det finns en verklig öppenhet för att samtalet ska äga rum.

Föregående artikelLäkare ”Jag har varit en god samarit – nu ska jag bli snuskigt rik!” Vad menar han?
Nästa artikelAgent Zelensky Del 2
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

  1. Det behövs nya partier i USA och inte genomkorrumperade som ”demokraterna” och republikanerna. Systemet sätter dock effektivt stopp för en ändring vilket även var uppsåten med det skumma system man har där! I Sverige har vi en liknande partidiktatur men där ett parti S styr och dompterar politiken efter eget behag oavsett vilken regim som sitter! SD var ett friskt inslag och livade upp politiken ett tag men är numera en del av samma partidiktatur som den man en gång motsatte sig. Makt korrumperar.

  2. Amerikanska politiker behöver alltid en fiende.

    Nu bor den inne i huset. Hemmavid. Varandra.

    Den amerikanska frälsningen av världen är därför identitetslös i världens nu nya post-amerikanska epok. Asien är redan där, Afrika och Sydamerika på väg dit, och har vi själva tur kan vi också de-amerikanisera och åter-europeisera Europa till en ny, civiliserad kultur igen.

    Bönderna i Washington behövs helt enkelt inte längre.

  3. Kollade på dokumentären om Bernie Madoff den ökända Ponsi-bedragaren och det man slås av är att man kan jämföra hans bedrägeri med USA i stort och dess låtsasekonomi som mest liknar ett pyramidspel om man synar den närmare. USA producerar varken varor eller tjänster i sådan grad att det skulle motivera den uppblåsta BNP som man redovisar. Det fejkade värdet på dollarn bidrar givetvis men det kan inte vara hela förklaringen så frågan är när ballongen spricker? Finansmaffian har dolt FED:s bedrägerier av den orsaken att man äger FED även om man lyckats lura i folk i USA att FED är statligt. Bankkrisen och skuldkrisen bara förvärras medan Biden vankar omkring och sprätter runt pengar till Ukraina som inte finns och som förvärrar läget på hemmaplan. Det måste vara väldigt allvarliga brott som Biden-regimen har att dölja i Ukraina det finns ingen annan förklaring till detta vansinne? Inte konstigt att Biden gör allt för att få bort Trump ur vägen via påhittade åtal och politiska finter.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here