Palestinska flaggan förbjuds

16
1750

 

Palestinska flaggan förbjuds

Det israeliska parlamentet, Knesset, har beslutat förbjuda den palestinska flaggan att hissas hos institutioner och organisationer som uppbär statligt stöd. Förbudet, som röstades igenom med röstsiffrorna 63-16, stöddes av såväl medlemmar i den styrande koalitionen som oppositionen – och det här var, enligt oppositionsledaren och tidigare premiärministern Benjamin Netanyahu, ”en viktig dag för staten Israel och den judiska staten”.
Flagglagen” är bara ännu ett exempel på hur den israeliska regimen systematiskt agerar för att osynliggöra den palestinska kulturen och beröva de 20% palestinska medborgarna i Israel deras arv och historiska rötter. I nuläget finns omkring 60 lagar som systematiskt diskriminerar de icke-judiska medborgarna i Israel. Mest uppmärksammad är den så kallade ”Nationalstatslagen” (2018) som förklarar Israel för ett land för exklusivt judisk utveckling, ger klartecken för judiska bosättningar överallt i Palestina och avskaffar arabiska som officiellt språk vid sidan om hebreiska. 
Palestinsk kultur sätts på undantag, med sämre ekonomi och färre scener, och när ett poem av Palestinas nationalpoet Mahmoud Darwish läses upp reser sig kulturministern och går. Arkeologiska utgrävningar görs på ett okänsligt sätt så att icke-judiska lämningar ödeläggs och viktiga helgedomar hotas av förstörelse – något som FN flera gånger protesterat mot.

Målet med den israeliska politiken är att på sikt eliminera allt palestinskt kulturarv – både i själva Israel och på de ockuperade områdena. Palestinsk tradition och livsstil har delvis tagits över och gjorts om till israelisk. Traditionella palestinska klädedräkter visas upp som israelisk kultur. Den världsberömda palestinska sötsaken Knafeh, ursprungligen från Nablus på det ockuperade Västbanken, lanseras numera som ”israelisk”. Och den palestinska huggormen, ”Vipera palaestinae”, identifierad långt före Israels tillblivelse, har utnämnts till israelisk ”nationalorm”.

Samma sak med olivträdet. Utanför byn al-Walaja, väster om det palestinska Betlehem, finns ett olivträd som enligt bedömare är mellan 4.000 och 5.000 år gammalt. Trädet, i folkmun kallat ”modern till alla olivträd” – som är 12 meter högt, har en stam med 25 meters diameter och som vissa år ger upp till 600 kilo olivolja! – fanns alltså på plats en oändlighet innan den nuvarande israeliska staten var påtänkt i området. När olivträdet 2007 utropades till Israels ”nationalträd” var det ett slag i ansiktet på den palestinska ursprungskulturen – inte minst då Israels armé och beväpnade ockupanter i illegala så kallade bosättningar genom åren sågat ner hundratusentals olivträd för palestinierna!

I stängda arkiv förvaras minst 70.000 böcker, skrifter och tidningar beslagtagna under den etniska rensningen och fördrivningen av palestinier 1948. Dessa värdefulla palestinska tidsdokument borde givetvis för länge sedan ha överlämnats till den palestinska myndigheten. Men palestinierna skall alltså inte få tillgång till denna sin historia.

Den israeliska politiken utgör tydliga brott mot bland annat en rad FN-konventioner. Ändå hörs inga protester från vare sig kulturministrar eller andra i vår del av världen. Kulturstölden i Palestina kan alltså som det ser ut få fortsätta tills Israel förverkligat sin dröm – ett Palestina helt befriat från palestinier och palestinsk kultur.

Föregående artikelRyssland väljer väg!? Bryter med Väst och bidrar till ny världsordning?
Nästa artikelFolkliga protester i Sri Lanka
Gunnar Olofsson är kirurg och har flera gånger arbetat i Palestina. Han är ordförande i Borås Palestinagrupp och är en landets främsta experter på Israel och Palestina.

16 KOMMENTARER

 1. Israels regeringar visar upp en provkarta på allt som kan göras för att etniskt rensa, förfölja, jaga ur och t.o.m. utrota ett folk. Generalerna i Myanmar är inte dåliga heller, liksom deras läromästare i nordamerika.

 2. Vad man sysslar med är alltså etnisk rensning. Samma fenomen som i Nordamerika där endast 5% av urbefolkningen tillåtits leva, samma fenomen som nazisterna sysslade med i Nazityskland, då riktat mot det judiska folket, samma fenomen som USA tillsammans med nazisterna och Zelensky ägnat sig åt i Donbass och Ukraina där man förbjudit ryska språket och försöker ”av-russifiera” Ukraina.

 3. Kan det vara möjligt att Sverige med Ann Linde i spetsen reagerar kraftfullt på vad händer i Palestina?
  Nej så klart inte, eftersom vi numera är inlemmade som en del av USA;s ekonomiska maktsfär och dess maktutövande, vars styrmedel sträcker sig långt in i västvärldens demokratiskt valda system.
  Kanske det är degs att vi börjar omvärdera vår demokrati i västvärlden och inte sätta likhetstecken mellan detta ord och folkstyre.I sammanhanget är Eu;parlamentet ett exempel och USA;s högsta domstol ett annat.

  • Folkstyre och demokrati är definitivt inte amma sak längre. Hur mycket folkstyre tilläts folket i USA utöva i detta abortbeslut. Hur mycket folkstyre var det i fallen värdlandsavtalet, kärnvapenavtalet, massinvandringen, eller Huawei förbudet. Absolut ingenting. Dagens ”demokrati” är betingning annat än en hårdför diktatur. I Kina tillämpas folkstyre, och man kan handgripligen och reellt verkligt uppleva det. Ett exempel är det folkliga kravet att få bort de vanebildade spelen, och spelen åkte ut.

 4. Ibland undrar jag verkligen vad som händer på det här forumet. Det är ett clever sådant med många smarta skribenter. Men varför går det inte att förstå att samma individer som mördar Palestinierna, är samma individer (the square o wallstreet o som betalat för isrell o som ockuperat washington sedan wilsons dagar/wolfson som han egentl hette innan han blev ’president, samt övr idag västregeringr bl a via wef/ygl, schwabb på wef skryter med det) (och wilson/wolfson drev igenom fed akten 1913, alla globalistiska krig började fr om där därför de hårt arbetande och därför icke insatta om att de själva som ränteskattebetalare, på order av dom som idag alltså fortfarande massmördar Palestinier, stod för mkt av mördarkalaset, ergo amerikanska befolkningen är omedvetet ftf och därför sk oskyldiga) som uppfann bolsjevismen = globalismen, eller lika med maktövertagande av Allt i världen, inkl Folket och dess immunförsvar (jaa, just det) (bolsjevism har iinget med äkta socioekonomisk politik att göra över huvudtaget, dvs den som vi i Sverige bedrivit sedan Brantings o Per Albins dagar, fram till Palme ’gick bort’, men som bolsjevikerna vill sammamblanda med sig självt. Hur svårt kan detta vara att förstå för smarta människor. Enda förklaringen jag har är att många skribenter fastnat i hgr/vnstrjargongen. Och vems narrativ är det..jo just det globasliskerna.

  Nu tror jag kanske inte att min replik kommer att publiceras men jag kommer att spara den. Dessvärre har ngn annan replik kommit bort o jag vägrar tro att detta skulle vara ett twittr, ytube, fkebookliknande censurforum. Helt ok, dock Anders, om du plockar bort de sista raderna ang publicering men för mig är det viktigt med hederlighet, intellektuell hederlighet och det är det för dig Anders och de flesta, kanske alla, här också. Det vet jag, och därför besöker jag här. Är du inte nöjd med vad jag skriver kan du gärna stänga av mig, men jag hade uppskattat om jag fått besked om det isåfall.

 5. Palestina och det palestinska folket är semitiska.

  Vad vi ser nu är klara utslag för den israeliska anti-semitismen.

  När Israel uppträder rasistiskt och antisemitiskt är världen ganska så tyst.

  Det är skamligt.

 6. Ok, tack. Och javisst är Palestinierna, Libyerna och övr Nordafrika, Libaneserna, många av Syrierna osv av semitiskt ursprung. Och så även den 2%a sefardiska folkgruppen i isrell och som har Palestinskt ursprung, och bl a kommer från Galileen, och inte behandlas väl i isrell alls har jag läst. Men däremot den ashkenazistiska, vilken utgör 98% är det däremot inte men behandlas såklart fiint samt är de enda som innehaft sk regeringsposter i det sk landet. Dessa har heller inte hebreiska som ursprungsspråk, utan jiddisch som är ett språk kommet fr området mll kaspiska havet och svarta havet, men pratar nu hebreiska för att kunna vara ’mer semitiska’. Otroligt som de försöker blåsa mänskligheten. Dock anklagar de alla för att vara antisemiter, samtidigt som de massmördar semiterna. Hur kan det komma sig..Ja, det är inte konstigare än det som stod i artikeln här, om s a s mobbarna på skolgården. Har mobbarna dessutom all makt att tysta ned via sina egna infokanaler samt pengar att muta, då kommer ju inget ut. Hur många falskflags som helst har gått människor förbi, uss liberty -67, tonkinbukten, Jfk, Rfk morden, Palmemordet, 11/9, nu senast vad som hänt i Japan med fd premiärministern, kuppen mot president Kahn i Pakistan och mordet på Buhtto, kuppförsöken mot Venezuela och alla oändliga ekon- och regeringsbojkotter/-fällningar

  • Robert Kennedy sköts dock av en förvirrad palestinier. Jag tror han hette Shirwan eller Shirhan.

   Några bevis på att israeler skulle ligga bakom de dåd som i övrigt räknas upp finns veterligen inte, förutom i de mest galna konspirologiska böcker, för att inte nämna hemsidor.

 7. Så länge USA och väst är ockuperade (precis som Palestina) blir det aldrig fred i världen. Från apartheid israel, till dagens Ukraina via Irak, Libyen, Syrien och Jemen – det är samma signatur och som källa till eländet. Sett i det ljuset så blir Operation Z egentligen ett krig frö att befria världen från bankirens lömska grepp

  Här är beviset på att USA är ockuperat
  https://electronicintifada.net/blogs/maureen-clare-murphy/us-clears-israel-intentionally-killing-shireen-abu-akleh

 8. Det borde vara apartheid israels flagga som portförbjuds och det överallt i världen! Bojkotta apartheid israel på alla sätt och nivåer.

 9. Europa och Sverige borde ansluta sig till BDS-rörelsens principer när det gäller den israeliska ockupationen.

 10. FN chefen vill att apartheid israel svartlistas för mord och tortyr av barn.

  ”The UN verified 2,934 “grave violations” against 1,208 Palestinian children and nine Israeli children in the report, which covered Israel, the occupied West Bank, East Jerusalem, and Gaza. Additionally, Israeli forces killed 78 Palestinian children, maimed 982, and detained 637, the report found, adding that 75% of the detainees reported having suffered physical violence.

  “I am shocked by the number of children killed and maimed by Israeli forces during hostilities, in air strikes on densely populated areas and through the use of live ammunition during law enforcement operations,””

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here