Påståendet att kriget i Ukraina främjar amerikanska intressen motsäger påståendet att det är ”oprovocerat”

4
1023

Påståendet att kriget i Ukraina främjar amerikanska intressen motsäger påståendet att det är ”oprovocerat”.

Caitline Johnstone

Av Caitlin Johnstone – 25 december. https://caitlinjohnstone.com/2022/12/23/the-claim-that-the-ukraine-war-advances-us-interests-discredits-the-claim-that-its-unprovoked/ och https://steigan.no/2022/12/pastanden-om-at-ukrainakrigen-fremmer-amerikanske-interesser-diskrediterer-pastanden-om-at-den-er-uprovosert/

Mitch McConnell

Ett av de mest illustrativa exemplen på hur den vanliga världsbilden bygger på berättelser, snarare än fakta, är hur republikanska tjänstemän, som senatens minoritetsledare Mitch McConnell, har stämplats som ryska tjänare, trots deras konsekventa uppträdande som hatiska Rysslandshökar.

”Moskva Mitch”, som demokraterna absurt nog kallade honom under höjden av Russiagate-hysterin 2019, höll ett tal i senaten på onsdagen och hävdade att den främsta anledningen till att stödja Ukraina i kriget mot Ryssland är för att det tjänar amerikanska intressen.

”President Zelensky är en inspirerande ledare”, sa McConnell i sitt tal inför den ukrainske presidentens besök i Washington. ”Men de mest grundläggande skälen till att fortsätta hjälpa Ukraina att försvaga och besegra de ryska inkräktarna är kalla, hårda, praktiska amerikanska intressen. Att hjälpa våra vänner i Östeuropa att vinna detta krig är också en direkt investering i att minska Vladimir Putins framtida förmåga att hota Amerika, hota våra allierade och bekämpa våra kärnintressen.”

Bild: från möte 2019. Wimimedia Commons.

McConnell hävdade att stödet för Ukraina ”massivt kommer att uttömma den arsenal som Putin har för framtida ansträngningar att använda trakasserier och blodsutgjutelse”, och han gjorde ett utfall mot Biden-administrationen för att inte ha bett om ännu mer pengar för detta oerhört nyttiga proxykrig.

”Så jag säger det en gång till. Att fortsätta vårt stöd för Ukraina är moraliskt korrekt, men det är inte bara det. Det är också en direkt investering i kalla, hårda, amerikanska intressen”, sa McConnell. ”Det är därför republikanerna avvisade Biden-administrationens ursprungliga begäran om Ukraina-stöd som otillräcklig.

”Till syvende och sist vet vi alla att Ukrainas kamp för att återta sitt territorium varken är början eller slutet på västvärldens bredare strategiska konkurrens med Putins Ryssland”, avslutade McConnell. ”En ökad press på Putins regim kan och bör vara en prioritet för båda parter.”

Du ser talespersoner och lakejer från det amerikanska imperiet som ständigt vräker ur sig om hur utomordentligt effektivt och kostnadseffektivt proxykriget i Ukraina är för att främja amerikanska intressen mot Ryssland, något som är ”roligt” eftersom de tillbringar resten av sin tid med att prata om hur denna invasion var ”oprovocerad ” och söker överträffar varandra om hur hemskt det här är. Imperiets officiella position är på något sätt samtidigt (A) ”Vi hatar det här kriget och ville aldrig ha det” och (B) ”Det här kriget gynnar oss enormt.”

Det enda sättet att förena dessa två ståndpunkter är att tro att Vladimir Putin agerade mot Rysslands intressen i USA:s tjänst genom att invadera Ukraina, utan någon annan anledning än för att han är för dum och ond för att göra något annat. Det andra valet är att göra det som de flesta imperialistiska lojalister gör, vilket är att helt enkelt inte tänka särskilt noga över dessa uppenbara motsättningar.

Alternativt, överväg möjligheten att Putin tvingades välja mellan två dåliga alternativ av de många aggressiva provokationerna som imperiet har gjort genom åren. Imperie-apologeter hävdar alltid att västerländska provokationer inte hade något att göra med invasionen av Ukraina, men om det är sant, varför varnade så många västerländska experter under flera år för att västerländska provokationer skulle leda till en invasion av Ukraina?

Påståendet att USA bara är en oskyldig åskådare, som hjälper sin gode vän Ukraina för att de älskar frihet och demokrati, misskrediteras av påståendet – ofta gjort av samma talare – att detta krig tjänar amerikanska intressen. Men du hör dem hela tiden röra sig obehindrat mellan de två förklaringarna.

Det finns en viral tråd som går runt på Twitter just nu av en historiker vid namn Brett Devereaux, som exemplifierar detta perfekt. I den första tweeten i tråden är han begeistrad över att ”för bara 5% av USA:s militärbudget har vi inaktiverat 50% av Rysslands militärmakt”, sedan gråter han i nästa inlägg i tråden om vilken humanitär kris kriget innebär och hur vi bara vill ha fred, och sedan i nästa inlägg efter det säger han ”ur ett rent realpolitiskt perspektiv var Putins krig en massiv blunder som har stärkt USA:s globala ställning och försämrat rysk kapacitet (vilket frigör resurser) för andra hot och stärkt våra allianser.”

Kaliforniens representant Adam Schiff, som har kallat detta krig ”oprovocerat” ända sedan invasionen, sa långt tillbaka under riksrättsutfrågningarna för Trump 2020, att ”USA hjälper Ukraina och dess folk så att vi kan kämpa mot Ryssland där borta, och behöver inte kämpa mot Ryssland här.”

En annan kongressledamot, Dan Crenshaw, sa på Twitter i maj förra året ”att investera i förstörelsen av vår motståndares militära styrkor, utan att förlora en enda amerikansk soldat, tycker jag är en bra idé”.

”Det ligger i USA:s intresse att hjälpa Ukraina att besegra en av våra mäktigaste fiender”, twittrade David French från The Atlantic i kölvattnet av Zelenskys PR-framträdande i Washington.

”Det ligger i USA:s nationella säkerhetsintresse att Putins Ryssland besegras i Ukraina”, twittrade krigshetsare senator Lindsey Graham.

Uttalanden som dessa borde helt misskreditera den officiella berättelsen om att USA hjälper Ukraina att bekämpa en oprovocerad attack av en hänsynslös tyrann. Dessa är ömsesidigt motstridiga ståndpunkter; antingen är det en helt oprovocerad invasion som Washington inte ville ha, eller så är det ett utmärkt sätt att se till att Washington får allt de vill ha. Det är lättsinnigt och naivt att tro på båda samtidigt.

Men naturligtvis misskrediterar de inte den officiella Ukraina-berättelsen i allmänhetens ögon, eftersom USA har den mest effektiva propagandamaskinen som någonsin funnits. Imperiets många påfallande inkonsekvenser och missgärningar retuscheras helt enkelt bort med lite spinn och ytligt prat.

 

Om det inte vore för den kejserliga spinnmaskinen skulle ingen tro att USA av misstag snubblade in i ett välgörande proxykrig, som råkar hjälpa dem att främja sina agendor för global dominans.

Föregående artikelBolsonaro-anhängare stormar Brasiliens viktigaste regeringsbyggnader i 6 januari-stil försök att avsätta Lula från makten
Nästa artikelEn kort kommentar till Rikskonferensen Folk och Försvar 10 januari
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

 1. Turkiet som hjälper Ukraina, men samtidigt har goda relationer till Ryssland som de utökar och inte deltar i sanktionerna mot Ryssland, intressant att se hur deras medborgare ser på kriget.

  Pepe Escobar har lagt ut en artikel från Cradle.
  En undersökning som genomfördes i maj förra året av konsultföretaget MetroPOLL visade att bara 33,7 procent av turkiska medborgare anklagade Moskva för kriget i Ukraina , jämfört med 48,3 procent som anklagade USA och Nato.

  I Turkiet en opinionsundersökning en turkisk firma Gezici gjorde
  90 % ser USA som det fientliga landet i världen
  62,6 % ser Ryssland som ett vänligt land
  72,8 % tycker att Turkiet skall stärka sina relationer till Ryssland

  Opinionsundersökningen som ägde rum 30 och 31 december 2022, visade också att mindre än en kvart,
  24,2 % av invånarna tror att Ryssland är fientlig mot 62,6 % som tror att Ryssland är ett vänligt land.

  https://thecradle.co/Article/News/20190

 2. 11.01.2023 (13:10)
  Det ryska försvarsministeriets rapport om framstegen i den särskilda militära operationen i Ukraina (11 januari 2023)
  Ryska federationens väpnade styrkor fortsätter den särskilda militära operationen.

  I Kupyansk riktning har artilleri och arméflyg engagerat koncentrationerna av arbetskraft från 92:a mekaniserade brigaden av Ukrainas väpnade styrkor (AFU) och 103:e territoriella försvarsbrigaden nära Sinkovka och Kislovka (Kharkovregionen), såväl som Novoselovskoye (Lugansk). Folkrepubliken) neutraliserar över 30 ukrainska militärer och två motorfordon.

  I Krasny Liman-riktning besegrade artillerield, anfall och arméflyg anfallsgrupperna från de 95:e, 80:e luftburna anfallsbrigaderna och 25:e luftburna brigaderna av Ukrainas väpnade styrkor nära Torskoye (Folkrepubliken Donetsk), Chervonaya Dibrova, Makeyevka och Chervonopopovka Lugansk folkrepubliken).
  Dessutom har fyra sabotage- och spaningsgrupper från Ukrainas väpnade styrkor eliminerats nära Kuzmino (Folkrepubliken Lugansk) och Serebryansky skogsbruk.

  AFU har drabbats av upp till 90 ukrainska militärer dödade och skadade, såväl som två bepansrade stridsfordon och tre fordon eliminerade under dagen.

  I Donetsk-riktningen har ryska trupper befriat Podgorodnoje (Folkrepubliken Donetsk) under en framgångsrik offensiv.
  Luftburna trupper blockerade Soledar från de norra och södra delarna av staden. De ryska flygstyrkorna slår till mot fiendens fästen. Överfallsgrupper slåss i staden.

  Upp till 80 ukrainska militärer, en stridsvagn, tre pansarstridsfordon och två fordon förstördes som ett resultat av beskjutningen av enheter från de 61:a AFU-mekaniserade och 17:e stridsvagnsbrigaderna.
  I riktning mot södra Donetsk har upp till 25 ukrainska militärer, ett infanteristridsfordon och två motorfordon förintats av en komplex brandattack nära Nikolskoye, Prechistovka och Novoselka (Folkrepubliken Donetsk).

  Operationell-taktisk och arméflyg, missiltrupper och artilleri har neutraliserat en kommando- och observationspost för en bataljon av 57:e AFU:s motoriserade infanteribrigad nära Artemovsk (Folkrepubliken Donetsk).
  Dessutom har 74 AFU-artilleriförband, manskap och militär hårdvara under dagen drabbats i 113 områden.

  Motbatterikrigföringsoperationer resulterade i förstörelse av:
  en ukrainsk Uragan MLRS nära Kotovka (Kharkovregionen);
  Ett USA-tillverkat M777-artillerisystem nära Belogorovka (Folkrepubliken Donetsk);
  två ukrainska 2S7 Pion självgående kanoner nära Raigorodok (Folkrepubliken Donetsk), en bogserad D-20 haubits nära Kolodesi (Folkrepubliken Donetsk);
  två D-30-haubitsar nära Berestovoye (Kharkov-regionen), och Pobeda (Folkrepubliken Donetsk), och en 2S1 Gvozdika självgående haubits nära Pavlovka (Folkrepubliken Donetsk).
  Dessutom har USA-tillverkade AN/TPQ-50 och AN/TPQ-36 motbatteriradarstationer nära Artemovsk och Dzerzhinsk (Folkrepubliken Donetsk) neutraliserats.

  Ryska flygstyrkornas stridsflyg har skjutit ner ett Su-27-flygplan från det ukrainska flygvapnet nära Popov Yar (Folkrepubliken Donetsk).
  Två ukrainska obemannade flygfarkoster nära Pavlovka (Folkrepubliken Donetsk) och Kremennaya (Folkrepubliken Lugansk) har under natten skjutits ned av luftförsvarsstyrkor.
  Fem omgångar av HIMARS- och Olkha-raketsystem med flera uppskjutningar fångades upp nära Debaltsevo och Yenakiyevo (Folkrepubliken Donetsk) och Kartamyshevo (Folkrepubliken Lugansk).

  En amerikansk HARM anti-strålningsmissil har avlyssnats nära Bryanka (Folkrepubliken Lugansk).
  Totalt 371 flygplan och 200 helikoptrar, 2 868 obemannade luftfarkoster, 400 luftvärnsmissilsystem, 7 473 stridsvagnar och andra bepansrade stridsfordon, 976 stridsfordon utrustade med MLRS, 3 809 fältartillerikanoner och granatkastare samt 8,006 militära enheter. utrustning har förstörts under den särskilda militära operationen.

 3. Vänligen, lyssna till onsdagens 1420 från Ryssland.
  Det framkommer väldigt mycket intressant i de här få intervjuerna där de tillfrågade utvecklar sig.
  Karl Wang bör lyssna för här handlar också mycket om Kina i en jämförelse med Ryssland.

  Personligen får jag en bekräftelse på något jag både trott och anat.
  Friheten i Ryssland är större än man tror.

  Sovjetunionen hade fördelar. Fördelar som inte finns i dagens Ryssland.
  Exempelvis bättre mat, ett argument som ofta framhålls från ryska babouskor eller något äldre kvinnor som varit med under Sovjet-tiden.
  Ett annat exempel är en levande landsbygd som tyvärr utarmats i dagens Ryssland.
  Å andra sidan har Ryssland idag fördelar som inte på något sätt fanns i Sovjetunionen.
  Mer ekonomisk frihet och mer yttrandefrihet för att ta ett par exempel.
  Som privatperson har du liksom hos oss stor frihet att yttra dig.

  Men som offentlig person med något inflytande kan du inte göra dig till fiende mot staten.
  För då kommer ryska staten eller någon, något i den ryska solidariteten att slå tillbaka.
  Är man riktig ryss så står man också upp för Moderlandet.
  Gör man som ryss inte det har man sin förtrogenhet till något annat land.

  Men tänk efter, det kanske inte är så nyttigt att göra sig fiende till staten här heller.
  Ta exempel journalisten Joakim Lamotte, vad kan han tycka om rättssäkerheten och yttrandefriheten i det demokratiska landet Sverige?

  Do you want Russia to be as free as China or North Korea?
  https://www.youtube.com/watch?v=43YoxgJF3Rk

  • @arbetarklass 12 januari, 2023 At 00:49
   Sovjetunionen hade fördelar, och det är förvånande hur många i det forna Sovjet som vill ha det tillbaka. Vi skall heller inte glömma att Sovjet inte kollapsade av sig självt. Det var USA som med systematiker åtgärder sköt det i sank, precis som dom nu försöker med Kina. USA vill inte tolerera några andra samhällssystem än den version av demokrati USA kan styra och kontrollera. Sverige är idag ett typexempel.

   ”Som privatperson har du liksom hos oss stor frihet att yttra dig.” Där håller jag inte alls med dig. Sverige är ett av de länder som har de kraftigaste begränsningarna. Grundlagsändringen nyligen är ju ett exempel, och det finns mycket gott om lagar som HMF att ta till för att tysta folk och yttrandefriheten. Dessutom är ju alla media av betydelse nu kontrollerade av regimtrogna krafter som Bonniers och Schibsted, och fria och oberoende media som FriaTider eller NyaDagbldet går man till det extrema för att tysta och stänga. Vi har betydligt större frihet att yttra oss i Kina än ni har i Sverige.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here