Polens president: Missilen som träffade Polen kom troligen från Ukraina, men Rysslands fel ändå säger Nato-chefen.

17
1259
S-300
Under onsdagen 16/11 kom uppgifter från Polen om att missilen som slog ned i Polen 15/11 kom från Ukraina.
15/11 kl 22.35 twittrade Polens utrikesminister.
Tämligen direkt menade media förstås att det var ryska styrkor skjutit missilen.

Vid midnatt 16/11 kl 00.03 rapporterade Sveriges Radio att

 • Den polska regeringen uppger att det var en rysktillverkad robot som landade i en by nära den ukrainska gränsen och dödade två personer i tisdags.
 • Flera världsledare har slutit upp bakom Polen och extrainsatta möten har hållits efter attacken. ”Natoledare har bekräftat sitt löfte att försvara varje tum av Natos territorium”, säger Sveriges Radios korrespondent Samuel Larsson.
 • Ryssland förnekar inblandning, och enligt anonyma amerikanska försvarskällor, som nyhetsbyrån AP citerar, visar tidiga fynd att missilen som slog ned i Polen förmodligen avfyrades av ukrainska styrkor, som försvar mot en rysk missil.

Några timmar senare 16/11 sa Polens president Andrzej Duda att det förelåg hög sannolikhet att missilen kom från Ukraina https://www.rt.com/russia/566615-poland-missile-ukraine-border/

Jens Stoltenberg instämmer i president Dudas bedömning men menar att det ändå var Rysslands fel.

Ur den artikeln hämtas nu kompletterande information och bedömning.

S-300/Shutterstock

Zelenskijregimen i Ukraina vill dra in Nato fullt ut i kriget i landet. En påstådd rysk attack mot ett Nato-land med efterföljande utlösande av ”Artikel 5” hade varit mums filibaba för Kiev.

Biden: ”Osannolikt att missilen som träffade Polen kom från Ryssland”

Associated Press skriver: President Joe Biden svarade på en dödlig missilattack i Natomedlemmen Polen genom att kalla till ett ”nödmöte” med världsledare från både gruppen av sju och fler NATO-länder tidigt på onsdagen. Gruppen var redan tillsammans i Bali, Indonesien, för ett G20-toppmöte och träffades runt ett stort runt bord i balsalen på Bidens hotell, enligt Associated Press. Medan Biden till en början inte gav något svar när han tillfrågades om attackerna, vid rundabordssamtalen, bekräftade han senare att preliminära bevis tydde på att missilen inte alls avfyrades från Ryssland.

 ”Vi ska försäkra oss om exakt vad som hände. Jag kommer inte att säga det förrän vi har undersökt det fullständigt, men det är osannolikt, med tanke på projektilbanan, att det avfyrades från Ryssland. Men vi får se. Vi får se.” I en uppenbar bekräftelse av Bidens misstankar, antydde tre amerikanska tjänstemän, som talade med AP på villkor att de var anonyma, att det var Ukraina som avfyrade missilen, med hänvisning till bedömningar som tydde på att missilen avfyrades av ”ukrainska styrkor mot en inkommande rysk missil, mitt under den  förkrossande salvan mot Ukrainas elektriska infrastruktur på tisdagen.”

 Det polska utrikesdepartementet hade tidigare sagt att missilen i fråga var ”rysktillverkad”, men slutade med att skylla attacken direkt på Putins trupper. Ryssland har å sin sida förnekat någon roll i attacken, som dödade minst två personer nära Polens gräns mot Ukraina.

Polen säger att det var en S-300-missil som träffade landet Denna missil har en räckvidd på 300 kilometer. Var kan den ha kommit ifrån?

Moon of Alabama anför från OSINTtechnical @Osinttechnical

Den eller de missiler som träffade polskt territorium nära den ukrainska gränsen ser mycket ut som en 5V55K från S-300. 5V55K är en gammal sovjetproducerad missil (1978/82) för luftförsvarssystemet S-300, som Ukraina använder mot ryska kryssningsmissiler. Dess nominella räckvidd i luftförsvarsläge är 75 kilometer. Om den misslyckas med att träffa sitt mål kommer spillrorna sannolikt att falla på något omkring detta avstånd. Przewodow i Polen (50,47099 lat, 23,93432 lon), där missilen landade, ligger cirka 70 kilometer norr om Lviv i Ukraina. https://www.moonofalabama.org/2022/11/another-ukrainian-missile-stunt.html#more

Föregående artikelVärldens största frihandelsområde bildat. Stor framgång för Kina
Nästa artikelDet är numera straffbart -också i Sverige- att avslöja USA-imperiets krigsförbrytelser! Och rapport från protestmöte
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

17 KOMMENTARER

 1. Selensky vill provocera fram ett storkrig i Europa
  Efter att en missil avfyrad av Ukraina träffade Polen, skyllde Zelenskij på Ryssland. Han vill uppenbarligen provocera fram ett storkrig i Europa. Hur länge kommer västvärlden att stå ut med detta?

  Ukrainas president Zelenskij är fast besluten att dra in Europa och Nato i sitt krig. Ur hans synvinkel kan detta vara förståeligt, eftersom hans land kommer att förlora kriget utan västerländsk militär intervention, för trots de massiva vapenleveranserna tappar Ukraina för många soldater och har knappast några militära framgångar att visa upp. För att dra in västvärlden i ett hett krig med Ryssland är Selensky villig att använda alla medel. Hur länge kommer västvärlden att stå ut med detta mycket farliga spel?

  Raketen kom från Ukraina
  Att raketen som föll i Polen och dödade två personer kom från Ukraina erkänns nu också av väst, även om Polen först anklagade Ryssland och till och med kallade den ryske ambassadören mitt i natten. Att missilen avfyrades av Ukraina stod nästan omedelbart klart, eftersom bilder på resterna av missilen visade att det var en S-300 luftvärnsmissil, vilket bevisade att missilen avfyrades av den ukrainska armén. S-300 har en för kort maximal räckvidd på 150 kilometer för att komma från den ryska armén.

  Dessutom har det ryska försvarsministeriet upprepade gånger sagt (och betonat det även denna gång) att man inte attackerar mål närmare än 30 kilometer från den ukrainsk-polska gränsen. Ryssland håller detta säkerhetsavstånd för att undvika att oavsiktligt träffa Natos territorium.

  Ukrainska lögner
  Att den ukrainske presidenten Zelenskij vill dra in Nato i ett krig mot Ryssland är inte nytt. För att uppnå detta mål är den ukrainska ledningen – och i synnerhet president Zelensky – berättigad att använda alla medel. Selensky har ofta ljugit, eller låtit sitt folk ljuga, och hittat på antiryska skräckhistorier. Det mest ökända exemplet var rapporterna om massvåldtäkter som påstås ha begåtts av ryska soldater, vilka var fiktiva och endast avsedda att bryta det initiala motståndet i västländer mot vapenförsäljning till Ukraina.

  Faktum är att den ukrainske presidentens rådgivare Arystovich sa uppriktigt:
  ”Ukrainas nationella idé är att ljuga för dig själv och andra så mycket som möjligt. För när du berättar sanningen faller allt isär.”

  Selensky vill ha det stora kriget
  Raketen som störtade i Polen var ytterligare en anledning för Selensky att ljuga. Som så ofta kom händelsen vid ”rätt” tidpunkt för Selensky, eftersom den hände omedelbart före G20-toppmötet, varför han kunde ta upp sina anklagelser mot Ryssland i sitt videomeddelande till G20-toppmötet. Der Spiegel rapporterade kort efter att raketen kraschade:

  ”Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy gjorde ett åtagande: han förklarade att det var ryska missiler som träffade Polen. Ukraina hade länge varnat för att ryska handlingar inte skulle begränsas till Ukraina. Den ryska missilattacken mot Natos territorium innebär en allvarlig upptrappning av situationen. Det måste finnas en reaktion på detta: ”Det finns ett behov av handling.”

  Syftet med dessa falska anklagelser mot Ryssland uttalades också öppet:
  ”Den ukrainska regeringen krävde också ett enat svar mot Ryssland. Ett Nato-toppmöte med deltagande av Ukraina borde utarbeta ytterligare steg, föreslog Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba. Han kopplade händelsen till kravet på bättre luftförsvar och amerikanska stridsflygplan av typerna F-15 och F-16 för Kiev. ”Att skydda Ukrainas himmel i dag innebär också att skydda Nato”, skrev Kuleba på Twitter.

  Selensky inkluderade också lögnen i sitt videotal vid G20-toppmötet, som Der Spiegel rapporterade:
  ”I ett videotal strax före slutet av G20-mötet anklagade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy återigen Ryssland för påverkan. Raketnedslaget var ett ”meddelande från Ryssland till G20-toppmötet”. Med Ryssland har G20-länderna också en ”terroriststat” som Ukraina måste försvara sig mot. Det är ”verkligheten”. Zelenskyj hade redan på tisdagskvällen anklagat Ryssland för att ha avfyrat raketen mot Polen och därmed orsakat en ”mycket betydande eskalering”.

  Ukrainsk provokation?
  Selensky var tvungen att veta att det var hans egen raket som landade i Polen. När allt kommer omkring, rapporterade CNN:

  ”Ukrainsk militär berättade för USA och dess allierade att de försökte fånga upp en rysk missil vid den tidpunkten och nära platsen för det polska missilanfallet, säger en amerikansk tjänsteman till CNN.

  Det är inte klart om den luftvärnsmissilen är samma missil som träffade Polen, men den informationen har matat in i den pågående amerikanska bedömningen av attacken. ”

  Trots detta spred Selensky lögnen att det var en rysk missil. Det som inte rapporteras i Tyskland är reaktionen från Ungern. Chefen för den ungerska premiärministerns kansli sa till journalister:

  ”Ukrainare är ansvariga för det faktum att Ukrainas president agerade oansvarigt och omedelbart anklagade ryssarna för dessa handlingar.”

  Man måste åtminstone ställa frågan om Ukraina avsiktligt avfyrat raketen i riktning mot Polen för att använda den för PR på G20 eller ens för att dra in andra västländer i kriget. Men denna fråga ställs inte ens i väst.

  De västerländska reaktionerna
  Västmedia ställer inte ens de nödvändiga frågorna, men skyller ändå på Ryssland. Linjen för hur man skulle avleda Ukrainas skuld sattes av Natos generalsekreterare Stoltenberg, som förklarade att Ryssland fortfarande är skyldig eftersom missilen inte skulle ha avfyrats utan det ”ryska anfallskriget”.

  Den polska regeringen skyllde omedelbart på Ryssland. Till och med den ryske ambassadören i Polen tillkallades mitt i natten och det rapporterades att Polen övervägde att aktivera artikel 4 i Nato-fördraget. Artikeln föreskriver samråd mellan Nato-stater om någon av dem ser att integriteten för sitt territorium, politiska oberoende eller sin egen säkerhet hotas.

  Under tiden har Polen ändrat sig och vill inte längre aktivera artikel 4. Den polska NATO-ambassadören sa att ”Artikel 4 har sina krav relaterade till en Natostats politiska oberoende och territoriella integritet”. Inget av det hände i den här händelsen, tillade han.

  Representanter för USA reagerade mest avslappnat och höll tillbaka på att ge skulden. I USA har de inget intresse av ett hett krig med Ryssland, utan vill försvaga Ryssland i proxy. Även i Polen borde man ha vetat direkt varifrån raketen kom, eftersom militären såg raketen på sin radar. Det visar uttalandet av USA:s president Biden, som sa att missilens bana talade mot en missil från Ryssland.

  Den polska regeringen är ute efter att eskalera, men har tydligen blivit avblåst av Washington. Det finns inget annat sätt att förklara den 180-graderssväng som den polska regeringen gjorde inom 24 timmar.

  Den ryska reaktionen
  Maria Zakharova, taleskvinnan för det ryska utrikesministeriet känd för sin skarpa tunga, skrev på Telegram om Zelenskij och hans intriger:

  ”Zelenskij sitter i en bunker och kan inte förstå varför hans version om en ”rysk missil i Polen” förnekas även av de mest hängivna russofoberna. Bunkern kan inte förstå att han sattes i spetsen för ett gäng ligister i Ukraina för att göra det smutsiga arbetet, men inte för att diktera för sina kuratorer vad de skulle göra.”

  Zakharova kommenterade också Polens konstiga beteende och dess 180-gradersvändning på Telegram:

  ”Den polske presidenten har beskrivit kraschen av raketen som en ”olycka”.

  Först i går hörde vi hysterin hos polska tjänstemän och politiker.

  Vill inte de polska ministerierna, som tillät sig antiryska förtal och kallade ambassadör Andrejev vid midnatt, be om ursäkt?”
  https://www.anti-spiegel.ru/2022/selensky-will-einen-grossen-krieg-in-europa-provozieren/

 2. Polens utrikesminister och Ukrainas president har nu inför hela världen avslöjat sig som som fullständigt galna individer. Båda två gör allt dom kan för att tredje världskriget skall starta och mänskligheten med största sannolikhet skall utplånas och bägge borde rimligtvis omhändertas och vårdas på någon lämplig institution
  Dessa tokdårar hävdar att en S300 missil med räckvidd på 15 mil skall ha avfyrats av styrkor som befinner sig på kanske 80 mils avstånd.

  Dom skyldiga till tragedin i Polen är hökarna i USA som provocerade fram kriget i Ukraina.

 3. Biden mfl har ovanligt snabbt tagit avstånd från Ukrainas försök att skylla på Ryssland. Och förhandlingar mellan Rysslands och USAs underrättelsechefer har utförts.
  Det sistnämnda nämns bla ha handlat om utväxling av fångar.
  Reservdelar till Boeing sägs nu ska kunna levereras.
  (Ryssland har ju även pga sanktioner byggt helt ryskutrustade egna ersättningsplan. )
  I väst förekommer visst mer självkritik om pristak på olja.
  Intrycket är att små förändringar pågår i riktning till mer realism.
  Men jag noterar att i bakgrunden är Artemis på väg till månen.
  Och Ryssland uttalade sig om att det var för tidigt att sluta med ISS.
  Det finns nog mer att avtala än fångutväxlingar.

  • Så är lögnimperiet redo att kasta Ze🐽 under bussen av tro? Även NYT skrev så här: ”Responding to Zelensky’s comments, a diplomat from a Nato country in Kiev told the Financial Times ”This is getting ridiculous. The Ukrainians are destroying our confidence in them. Nobody is blaming Ukraine and they are openly lying. This is mor destructive than the missile”

   SvTs omskrivningar är däremot löjliga. istället för att rakt ut skriva att Ze🐽 ljög, skriver SvT istället: ”Zelensky mildrar sin retorik kring robotnedslaget i Polen något efter att på onsdagskvällen ha sagt sig vara helt säker på att roboten inte vara ukrainsk. Jag vet inte med säkerhet. Vi vet inte med säkerhet. Världen vet inte, säger Zelensky nu, men tillägger dock att han är säker på att det vara en ryk robot.”
   … Den omtvistade roboten

 4. Korkade livsfarliga idioter är allt jag har att säga om dessa klantskallarna. Nato/Usa Polen och tiggaren Zelenski Herregud alltså

 5. Den som fortfarande tror på Zelenskys sagor måste vara mer än lovligt godtrogen! Men vi har vissa debattörer här som hängivet skyller alla världens problem på Ryssland oavsett vad! I Storbritannien har man en finansminister som på full allvar påstår att deras ekonomiska kollaps minsann är Rysslands fel? Inga tecken till självrannsakan där inte men han är ju från samma parti som svinet Boris Johnson som numera har många förstörda liv på sitt samvete (om han nu har något vill säga, det är tveksamt). Man undrar ju verkligen vad britterna egentligen tänker om den skurkregim man har som satt hela skiten ordentligt i klistret?

 6. Vita huset bad Zelensky att vara mer försiktig när han kommenterar händelsen i Polen
  Assistent till USA:s president för nationell säkerhet Jake Sullivan rekommenderade den ukrainske ledaren Volodymyr Zelensky att vara mer försiktig när han kommenterar ”missilincidenten” i Polen. Detta rapporterade CNN, med hänvisning till källor.
  Enligt CNN, ungefär en timme efter att polska medier rapporterat om händelsen, kom Zelenskiy fram med påståendet att missilen som hade fallit i Polen var rysk och kallade det en eskalering.
  ”Sullivan ringde direkt efter det här talet Zelenskys kontor och varnade tjänstemän att agera mer försiktigt när de kommenterar denna incident”, förklarade kanalen.
  Mot bakgrund av händelsen begärde dessutom Ukrainas president ett samtal med sin amerikanske motsvarighet Joe Biden, men Vita huset vägrade prata med Kiev.
  CNN noterar att Vita huset mottog med ”påtaglig lättnad” underrättelserna om att missilen som föll i Polen var ukrainsk, inte rysk. Enligt kanalens källa var Washington mest rädd för en eventuell ”medveten rysk attack mot Polen”.
  https://eadaily.com/ru/news/2022/11/17/belyy-dom-prosil-zelenskogo-ostorozhnee-kommentirovat-incident-v-polshe

  Zelensky ”ljuger” för att dra in USA i WW3 – Tucker Carlson
  Den ukrainske ledarens insisterande på att en rysk missil träffade Polen ”kan få miljoner” dödade, sa Fox News-värden
  Ukrainas president Vladimir Zelensky kan ”ljuga med avsikt för att få oss in i ett krig”, förklarade Fox News-värden Tucker Carlson på onsdagskvällen. Zelenskys vägran att erkänna att en ukrainsk missil orsakade en dödlig explosion i Polen gör honom ”inte värd att stödja”, föreslog Carlson.
  Zelensky ”beordrade USA att leda det tredje världskriget omedelbart” efter explosionen, berättade Carlson för sina tittare. ”Det enda problemet är att det var helt och fullständigt fel.”
  ”Det är inte bara osant,” sa Carlson. ”Det är en lögn som kan få miljontals amerikaner att döda. Så du måste fråga dig själv, är det dags att sluta stödja den här killen? Kan risken vara för hög? Han ljuger med avsikt för att få oss in i ett krig?”
  https://swentr.site/news/566701-zelensky-lying-ww3-tucker/

 7. Zelensky hävdar att han har utrotat korruptionen i Ukraina
  Presidenten sa att ukrainare var ”enade” bakom hans regering och ryskt inflytande har tagits bort

  Korruption är ett minne blott i Ukraina och alla ryska influenser har lämnat eller jagats ut, sa president Vladimir Zelensky till en global publik vid Bloomberg New Economy Forum på torsdagen.
  Han lämnade inga bevis för att stödja sina påståenden. Bara förra året rankade Transparency Internationals Corruption Perceptions Index landet som det näst mest korrupta i Europa.
  Västerländska medier som The Guardian rankade Ukraina på eller nära toppen på listorna över de mest korrupta nationerna i världen innan Rysslands militära initiativ i landet inleddes i februari. Till och med Zelensky skämtade i sitt invigningstal om att 28 år av ukrainska politiker hade skapat ett land med möjligheter – ”möjligheter att stjäla, muta och plundra.”
  https://swentr.site/russia/566733-zelensky-ukraine-corruption-investment/

 8. Ungerns utrikesminister: EU föreslår nya sanktioner mot Ryssland för att rättfärdiga sina misstag
  EU:s ledare söker nya sanktioner mot Ryssland endast för att motivera sina tidigare missriktade beslut. Denna åsikt uttrycktes på torsdagskvällen av Ungerns utrikesminister och utrikesekonomiska förbindelser, Peter Szijjarto, vid konferensen ”Säg nej till sanktioner!”, som ägde rum i samband med de pågående rikstäckande samråden om denna fråga i Land.

  Den ungerska regeringen övertygar medborgarna om behovet av att uttrycka sin negativa inställning till de restriktiva EU-åtgärderna mot Ryssland under undersökningen, vilket fick priserna att stiga och energibrist i Europa.

  Utrikesministern bekräftade denna ståndpunkt och sa att ledarna för Europeiska unionen i Bryssel söker nya sanktioner ”endast för att på något sätt motivera sina egna felaktiga och skadliga beslut. ” När allt kommer omkring, om de erkänner att tidigare sanktioner inte har fungerat hittills, ”kommer de att få ta ansvar” för misslyckandet med en sådan politik, enligt Szijjarto, som citerades av MTI-nyhetsbyrån.

  Ministern sa att i ett sådant scenario måste de ledare som stödde sanktionerna erkänna att de ledde den europeiska ekonomin till en recession och avgå.
  ”Det skulle vara den normala reaktionen från dem som skadade Europa genom att införa sanktioner”, sa Szijjártó.
  https://eadaily.com/ru/news/2022/11/18/glava-mid-vengrii-es-predlagaet-novye-sankcii-protiv-rf-dlya-opravdaniya-svoih-oshibok

 9. […] Rysslands försvarsdepartement uppgav att missilen som landade i Polen hade avfyrats från ett ukrainskt S-300-system. Ministeriet tillade att Ryssland inte hade attackerat några mål nära den ukrainsk-polska gränsen och att precisionsanfall endast hade utförts på Ukrainas territorium och inte inom 35 km från gränsen till Polen. Den ryska militären försäkrade att alla missiler som den hade avfyrat träffade sina mål exakt och att anklagelserna om att dess raketer faller mot Polen var en avsiktlig provokation. Red Romelsjö: Läs gärna Polens president: Missilen som träffade Polen kom troligen från Ukraina, men Rysslands fel ändå … […]

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here