President Trump hotar: Vi kan släppa iväg 2 500 IS-krigare till Europa.

3
1299
ISIS ute och går. Hur många svenskar var med där?

The Independent skriver (nedkortat och översatt av mig) The Independent: Trump threatens to release thousands of Isis fighters ‘to Europe’

Som svar på en fråga från den fredsinriktade demokratiska presidentkandidaten Tuli Gabbard från Hawaii har president Donald Trump hotat att släppa ”tusentals” IS-krigare som hålls i Syrien ”till Europa” om europeiska länder inte tar tillbaka medborgare som gått med i terrorgruppen.Cirka 800 IS-krigare av europeiskt ursprung kvarhålls för närvarande i norra Syrien av USA-stödda kurdiska SDF, tillsammans med tusentals kvinnor och barn.

De flesta europeiska länder har varit ovilliga att ta tillbaka medborgare som varit med i IS, av fruktan att de skulle utgöra en säkerhetsrisk när de återvänder.”Vi har tusentals IS-krigare som vi vill att Europa ska ta tar emot. Om de inte gör det, kommer vi förmodligen att behöva släppa dem till Europa,” sade Trump på Vita husets gräsmatta på torsdag. SDF tros ha kvarhålla 13 000 utlänningar som misstänks för IS-länkar – förutom de från Irak och Syrien. Detta inkluderar 2 000 män och 11 000 kvinnor och barn, varav de flesta arresterades när terrorgruppens kalifat föll tidigare i år.

US President Donald Trump speaks on tax reform inside a hangar at the Harrisburg International Airport on October 11, 2017 in Middletown, Pennsylvania. / AFP PHOTO / MANDEL NGAN (Photo credit should read MANDEL NGAN/AFP/Getty Images)

Det är inte första gången Trump har hotat att släppa europeiska IS-krigare som hålls i Syrien. Detta skedde exempelvis i februari (se Twitter nedan). The Guardian.
USA-stödda SDF har sagt att den inte kan hålla dem på obestämd tid. Det har föreslagit att inrätta en internationell domstol för att pröva IS-misstänkta.


Kommentar.

Söker i media men finner ingen kommentar från politiker i Europa. Inte heller någon artikel i någon svensk etablerad press. Ointressant?

Men det är inte bara så att USA bedriver ett lågintensivt krig mot IS. Enligt uppgifter sedan åratal från ledande politiker och militärer i USA som presidentkandidaterna Biden och Gabbard, förre presidentkandidaten och generalen Wesley Clark, general Flynn, tidningarna New York Times, BBC, Reuters och Newsweek m.fl. har USA, Israel och allierade sedan åratal stött terroristorganisation med pengar, utbildning och vapen. Bara denna blogg har publicerat flera artiklar om detta med olika källor.

Jag har också flera gånger informerat journalister i etablerade svenska medier om saken, med detaljer och källor. Resultat? Inget efter vad jag vet. Är de mutade eller ointresserade av källkritik?

Terroristorganisationerna i Syrien arbetar för samma mål som USA – att störta Assad. Och närvaron av IS och andra terroristorganisationer tar USA som förevändning för sin illegala närvaro i Syrien. Och viss bekämpning av dem måste ju ske – och sköts behändigt nog av deras allierade av förvillade och förvillande kurdiska SDF.

USA talar sällan eller aldrig om att bekämpa andra terroristgrupper Fast vi vet att det finns fler liknande grupper och vi vet att IS-medlemmar vandrar mellan grupperna. Om USA, Frankrike och andra verkligen vill bekämpa IS i Syrien måste detta ske efter godkännande av Syrien regering ur folkrättssynpunkt. Och då kan kampen mot terrorismen samordnas med Syrien, som leder den väpnade kampen mot terrorismen på marken i världen och har att bekämpa tusen och åter tusen USA-stödda Akilovs. Kampen mot IS tog fart hösten 2015 då Ryssland helt legalt enligt FN-stadga och folkrätt anslöt sig.
Syriens kamp mot terrorism i sitt land är ett starkt stöd för kampen mot terrorismen också i Sverige.

Relaterat

CENTRAL ARTIKEL: Starka bevis för att USA stödjer ISIS sedan åratal?
USA hjälper ännu terroristerna i ISIS och bekämpar ryska styrkor i Syrien
Vapen för 4 miljarder sänds av USA från Tyskland till rebeller och ökat krig i Syrien!
Nato-länder har exporterat vapen till terroristerna i Syrien. Vilka umgås Hultqvist & Co med?.
Syrien Silkway 170914Flygplan som kan frakta vapen från ”Väst” till Syrien
Vapen för 4 miljarder sänds av USA från Tyskland till rebeller och ökat krig i Syrien!
Utbildningen av terrorister i Syrien – CIA:s största fiasko?
IS och al-Qaida firar USA:s anfall och går till angrepp i Syrien
USA:s kongress vill inte stoppa stödet till ISIS och andra terroristorganisationer
Israel största köparen av olja från IS;
Israel fortsätter med sitt stöd till terroristorganisationen ISIS;
FN uppger att Syrien vunnit kriget men Israel angriper och ber USA om hjälp;
Israel och angriper Syrien och al-Qaida Damaskus;
Cheney, Rothschild, Murdoch och Israel vill stjäla Syriens olja;
Chefen för Israel:s säkerhetstjänst bekräftar
Kriget i Syrien – ett hundratal artiklar

Föregående artikelSveriges gula press.
Nästa artikelDomstol i USA hävdar att Assange inte handlat brottsligt med dokumenten från Demokratiska partiet inför presidentvalet.
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

3 KOMMENTARER

  1. Bäste herr Redaktör. Här kommer en ordningsfråga.
    Jag tycker historiken ”Senaste kommentarer” är alldeles för kort. Ibland kan det bli många kommentarer under kort tid på ett enda inlägg och då försvinner genast historiken på andra inläggs kommentarer.

    Jag skulle vilja föreslå en längre historik på ”Senaste kommentarer” med hjälp av en rullningslist som man kan bläddra med. Det förändrar heller inte sidans utseende. Rent praktiskt borde det vara en enkel sak att ordna.

  2. Vassal staterna (Tyskland, Frankrike, mm) börjar vackla och har betänkligheter om att vara med i USA så kallade koalition frö att övervaka Persiska viken. Dags att påminna de att USA kan skicka sina älskling regime change terrorister till EU och göra livet surt för vasallerna. Vågar man trotsa USA så plötsligt dyker det upp ”aktivister” ”revolutionärer”, ”anarkister” och allehanda skjutgalna fundamentalister.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here