Sveriges gula press.

1
1955
Bild från Karl Wang.

Detta är en artikel med titeln ”Sveriges gula press” av Kina-kännaren Karl Wang, som bidragit med flera artiklar här.


Ett gott skratt förlänger livet brukar man säga.

* Kommer ni ihåg den virala nyheten att Kina hade placerat en stor TV skärm på Tiananmen så att folk skulle få se solnedgången för det var så förorenat. Det var en TV reklam, men hela Sveriges journalistkår hann svälja den virala bedrägliga nyheten innan någon besvärade sig med att kolla sanningen.

* En annan var att Kina hade rensat ut all västerländsk litteratur från kinesiska universitet, bara att inga universitet hade hört talas om det.

* En annan var den virala falska nyheten att Kina hade koncentrationsläger i Xinjiang, något som blev något av en punkterad ballong när journalister bjöds in för att besöka. Nu har det hänt igen. Skam går på torra land, brukade det heta.

Gul journalism eller gula media är ett uttryck som myntades för över 100 år sedan i USA. Med det menas journalistik, och därtill hörande media, som presenterar få eller inga legitima välundersökta nyheter medan de istället använder iögonfallande rubriker och yviga texter för ökad försäljning, utan kvalitet. Tekniken innefattar överdrifter eller fabricering av nyhetshändelser, att mörka selektivt, skandalpublicering eller sensationalism. Fejknyheter och falska nyheter med andra ord.

På senare tid har vi i MSM och statliga media sett vad alltmer liknar en väl koordinerad och intensiv förtalskampanj mot kineser och deras land Kina, systematiskt hets mot den kinesiska folkgruppen som börjat ta skepnaden av tidningen Der Stürmer, en våldsamt rasistisk publikation i Nazi-Tyskland som gavs ut mellan 1923 till krigsslutet. Det verkar allt mer uppenbart att detta är en gemensam regisserad propaganda aktion med förfalskat material.

I veckan har vi sett hur svenska media sögs in i det senaste gula bedrägeriet. Vi såg flera media som ståtade med rubriker som ”Avslöjande: Kina installerar spionprogram på turisters mobiler”, eller ”Oanande Kinaturisters upptäckt: En statlig spionapp” eller ”Kina installerar spionprogram på turisters mobiler”. Till och med en av Sveriges mest erfarna och sansade journalister på DN sögs in i lögnen och återpublicerade den.

Man påstod att Kinas tull placerar spionappar på besökares mobiler för att kopiera och samla in deras information som kalender, kontakter och textmeddelanden, osv.

Alla har väl rest någon gång och gått igenom tullen, och då är det normalt att tullen inspekterar väskorna ibland. Man letar efter otillåtet varor som narkotika, alkohol eller vapen. Med den ökande terrorismen har man även börjat ta en titt i mobilen eller datorn på samma sätt som väskan. Man letar efter otillåtet material som barnpornografi, terrorist manualer, vapenmanualer, terroristplanering, kontaktlistor till terroristorganisationer, propaganda för att rekrytera till Islamska Staten, eller annat förbjudet material.

Det gör både Sverige och Kina, reglerna och tillämpningen är densamma.

För att kolla datorn och mobilen använder tullen olika tekniska system, antingen installerar man en app på mobilen, eller använder en separat dator, eller båda. Det finns åtskilliga system, mer eller mindre avancerade, på marknaden och förfarandet är detsamma i Sverige och Kina, bara att programmen kan ha olika namn. På den här sajten beskriver man hur ett system fungerar. [1]

Det var det som hade hänt, en helt normal tullinspektion, samma i Sverige och Kina, bara att när de gula journalisterna får tag i det blir det något helt annat. Den svenska massövervakningen är vida mer omfattande och sofistikerad än någon övervakning i Kina.

Kina koncentrerar sig på att övervaka terrorister, kriminella och farliga personer, i Sverige vill man övervaka alla. Sedan har just Xinjiang, där detta skulle ha hänt, betydande problem med USA-stödd infiltration av terrorister som reser in som just turister, och har med sig rekryteringsmaterial för terrorism. därför är man extra på alerten just där. [2,3,4] Även Sverige har ju problem med infiltration genom massinvandringen, ett problem som nu SÄPO tvingas börja ta tag i.

Man påstår att appen var hemlig, men det går inte på en Android. Alla Android har idag standardfunktioner som gör att det med ett par knapptryckningar går att se vilka program som körs, och vad dom gör. Vad som kan ha hänt är att någon tullgubbe har varit slarvig och inte avinstallerat appen som använts för tullinspektionen. Inte heller behövs någon app för att se vilka text meddelanden eller samtal som görs, allt går ju via mobilsystemet där det går att se vad som pågår. Svenska polisen använder ju det ofta för övervakning och utredningar. Både tekniskt och operativt är detta rena fabuleringar. Det går inte att få det att fungera som journalisterna drömmer ihop det.

Mest troligt är att det bara är helt fabricerad viral propaganda.

När det gäller Kina, glöm inte att kineserna är intelligenta, och Kina ligger 10 till 20 år före Sverige i samhällsutvecklingen, speciellt när det gäller teknologi. Dom är inte så korkade att dom installerar en app för att övervaka någon, vilken lätt upptäcks och avinstalleras och sedan blir det sensation. Jag tror att allt detta fabulerande om en spionapp är en ren nyhetsförfalskning i syfte att vilseleda och förfalska, det är en ”Claas Relotius” fejk-nyhet, bara uppdiktad i propagandasyfte. Tyvärr svalde DN och SVT fejk-nyheten med hull och hår.

Hur det går till att övervaka en mobil är mycket smartare. Tullen, eller polisen, ”uppdaterar” telefonen precis som en vanlig säkerhetsuppdatering, man byter ut en del av operativsystemet och kan göra det via nätet, man behöver inte ens ha telefonen fysiskt. I den nya mjukvaran finns en ny mjukvarurutin, inte program, som läser av allt som görs på telefonen och skickar det till polisen. Så får man tag i informationen innan den krypteras till exempel.

Svenska polisen använder det redan, och nu vill man legalisera användandet så det kan användas som bevis i domstolarna.

Om man kontaktar folk i Xinjiang får man veta att det stämmer – tullen inspekterar mobiler nu. Det har införts efter starka krav från allmänheten, främst Uighurer, för att stoppa all rekryterings propagandan från den USA stödda Islamska Staten [2,3,4]. Propagandan blockeras för nedladdning på webben, så man har försökt att smuggla in den i mobiler och reser in som turister. Det är ett drakoniskt och stenhårt krav från allmänheten, speciellt Uighurerna, som är mest utsatta för rekryteringsförsöken att bilda ett nytt IS i Xinjiang precis som i Syrien.

Det är troligt att man ”uppdaterar” vissa telefoner med övervaknings system om man hittar IS rekryteringspropaganda. Man vill ju ha tag i mottagaren, innan dom kör ihjäl folk med lastbilar eller knivhugger någon, så terroristen kan tas i förvar precis som SÄPO nu gör i Sverige.

Det har tydligen varit rena folkstormen bland Uighurerna med krav att stoppa detta. Initiativet till aktionerna i Xinjiang, som att internera folk som radikaliserar och rekryterar, kom inte från Peking, utan från speciellt Uighurerna lokalt. Man är dödströtta på våldet och klan fejderna och IS rekryteringen. Den amerikanska propagandan och interventioner är ofta störande intensiv i Kina.

En annan gul lögn är vad som pågår i Hong Kong. Det framställs som en kamp för demokrati. Så står det i skyltfönstret, men i verkligheten är det en upprepning av kulturrevolutionen och komplett med dagens version av maskerade rödgardister som drar runt på gatorna. Vad man söker är anarki, att makten och slutgiltiga beslut skall flyttas till mobben på gatan. Ansvaret nämns aldrig och media i Sverige intervjuar och stöder öppet bara mobben. Alla de som får sina liv, hela existens, affärer och rörelser förstörda, sin inkomst spolierad, och sin framtid förstörd nämns aldrig. Affärer och rörelser som kan ha tagit generationer att bygga upp.

För de som vill själva experimentera med en sådan app och se hur det fungerar, ladda ner MyPhoneExplorer från https://www.fjsoft.at/ Det finns en app för mobilen, och ett program för PC’n. Sedan kan ni ladda ner all information från mobilen till PC’n, eller ladda upp den igen. Bra att ha som backup.

Samverkan och samarbete mellan Kina och Sverige går faktiskt för det mesta verkligt bra, båda sidor är nöjda. Kina investerar i Sverige och på så sätt öppnar den enorma kinesiska marknaden för svenskarna, svenskarna investerar i Kina, senast nu SKF, och Kina köper högspänningsteknologi och kraftöverföringar från Sverige. Det stora problemet är den gula journalismen och svansen av anti-Kina hat-aktivister i journalistförklädnad. Visserligen är dom bara ett fåtal, mindre än ett dussin, men dom har varit otroligt högljudda.

Nästan varje dag, eller i alla fall var vecka, läser jag hur tidningar reducerar personal, läggs ner, eller går i konkurs och journalister förlorar jobbet. Visst är det tråkigt att folk förlorar jobb och inkomst, men vad är orsaken. Det är verkligen självförvållat. De enda som går bra är statliga media, som nu har beskattningsrätt och inte behöver bry sig om kvalitet eller gul journalism.

Källor.

[1] https://arstechnica.com/tech-policy/2011/04/michigan-state-police-we-only-grab-your-cellphone-data-with-a-warrant/
[2] https://www.washingtontimes.com/news/2017/mar/2/islamic-state-video-shows-uighur-training-in-iraq-/
[3] https://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-iraq-china-idUSKBN16848H
[4] https://foreignpolicy.com/2017/03/01/the-islamic-state-pledged-to-attack-china-next-heres-why/

Föregående artikelVill Trump provocera fram ett krig?
Nästa artikelPresident Trump hotar: Vi kan släppa iväg 2 500 IS-krigare till Europa.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

1 KOMMENTAR

  1. Bara som ett tillägg. DN påstår att ingen släpps in i Xinjiang utan att få sin mobil inspekterad och en spionapp installerad. Förra året besökte 150 miljoner turister Xinjiang. Det betyder ungefär 2.9 miljoner i veckan i medeltal. Det tar en halvtimma att gå igenom en mobil, så det betyder 1.5 miljoner arbetstimmar i veckan. Inte en enda av dessa besökare tycks ha märkt något eller har skrivit om någon spionapp eller inspektion, och ingen har avinstallerat den. Tänk er om svenska polisen skulle inspektera alla mobiler i hela Sverige på 3.5 veckor och installera en spionapp. Vilket liv det skulle bli, för att inte tala om vilka resurser som skulle behövas. Gulare kan det inte bli i Svenska media.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here