Är Putins ställning svagare eller starkare än för en vecka sedan?

18
1735

Talespersoner för ”Väst” och media menar tämligen unisont att Putin försvagats av Prigorzhins operation 23-24 juni.

DN skriver: Helgens dramatiska och omtumlande händelser i Ryssland präglade måndagens möte med EU-ländernas utrikesministrar i Luxemburg.  EU:s utrikespolitiske talesperson Joseph Borrel ” Det politiska systemet visar bräcklighet och den militära makten spricker, säger han.”…”Flera utrikesministrar konstaterade att Rysslands president Putins ställning har försvagats efter att Wagnergruppen riktade sina vapen mot landets militär.” DN: EU: Oro för kärnvapnen i instabilt Ryssland

USA:s förra utrikesminister Condoleeza Rice har liknande bedömning https://www.thewrap.com/condoleezza-rice-fox-news-ruse-theory-wagner-coup-putin/

Sputnikglobe berättar hur andra ”aktade experter i Väst” https://sputnikglobe.com/20230626/western-experts-salivated-prospect-of-doom-and-civil-war-in-russia-amid-mutiny-1111475391.html gör liknande bedömningar.

Andra bedömningar finns: Moon of Alabama: Prigozhins fars är över och det är tydligt vem som har vunnit har. Länkar finns i dennes artikel. Jag tycker bestämt att Putins tal igår kväll styrker bedömningen av Moon of Alabama, vilken jag delar.

_____________

Prigozhin hade startat sitt hopplösa myteri efter att försvarsministeriet hade krävt att alla hans män skulle skriva under kontakter med den ryska armén. Det skulle ha tagit ifrån hans Wagnerbutik dess autonomi och därmed en stor del av hans vinster. Truppernas marsch mot Moskva var ett desperat försök att få Putins uppmärksamhet och få honom att ändra ministeriets planer.

För att rättfärdiga sitt drag hade Prigozhin hävdat att ryska militärstyrkor hade attackerat ett Wagner-läger och dödat ett antal av dess trupper. För att bevisa detta publicerade han en video som visade lite skräp i skogen men inga döda soldater. Det var en uppenbar förfalskning.

Putin. Bild hos Andrew Korybko.

Putin hade redan offentligt gått med på ministeriets planer och han är inte en man som ändrar sina beslut i första taget eller under press. Efter Putins TV-tal på lördagsmorgonen, där han anklagade Prigozhin för förräderi utan att namnge honom, stod det klart att det inte fanns någon chans för myteriet att bli framgångsrikt. Många av Rysslands guvernörer och högt uppsatta militärer försäkrade snart Putin offentligt om sin lojalitet.

Såvitt känt hade ingen av Wagners militära befälhavare och bara några tusen av dess 25 000 soldater anslutit sig till Prigozhin i hans vansinnesfärd. Ingen i Ryssland bytte sida eller stödde honom. När Wagners trupper gick in i Rostov på Don var de som talade med hans soldater kritiska till deras närvaro. När Wagner lämnade utan ytterligare blodsutgjutelse applåderade folket. Att tolka detta som ett stöd för Prigozhin, som vissa ”västerländska” analytiker gjorde, är felaktigt. Folket var bara glada över att det hela var över.

Slutligen ringde Vitrysslands president Alexander Lukasjenko, sannolikt på begäran av Putin, upp Prigozjin, använde några mycket starka ord och förhandlade fram en uppgörelse. Om Prigozhin går i exil i Vitryssland kommer han inte att besväras mer. Men de ryska åklagarna kommer ännu inte att avsluta förräderifallet mot honom. Om han skulle göra sig besvär igen kommer han sannolikt att hamna i fängelse.

Prigozhin kan få tillåtelse att ta med sig några av sina trupper till Vitryssland. Men den stora majoriteten kommer att stå under den ryska militärens befäl och omvandlas till någon specialenhet. Den franska främlingslegionen kan vara ett bra exempel på en sådan styrka och dess potentiella användning.

Under tidigare år hade Prigozhins företag gjort stora vinster genom att tillgodose den ryska militärens behov. De kontrakt de har kommer sannolikt att upphöra och hans personliga förmögenhet kommer att ta en stor smäll. De goda dagarna är över för honom.

Biden-administrationen hävdar att hela affären har försvagat Putin:

Blinken. Screenshot 210311

Fråga: Men bara för att stanna kvar på Vladimir Putin en minut, tror du att detta är början på slutet för Vladimir Putin?
Utrikesminister Blinken: Jag vill inte spekulera i det. Detta är först och främst en intern fråga för Ryssland. Vad vi har sett är dock detta. Vi har sett hur denna aggression mot Ukraina har blivit ett strategiskt misslyckande över hela linjen. Ryssland är svagare ekonomiskt och militärt. Dess anseende i världen har sjunkit. Man har lyckats få européerna att sluta använda rysk energi. Man har lyckats ena och stärka Nato med nya medlemmar och en starkare allians. Man har lyckats fjärma sig från Ryssland och ena Ukraina på ett sätt som aldrig tidigare skett. Detta är bara ytterligare ett kapitel i en mycket, mycket dålig bok som Putin har skrivit för Ryssland. Men det som är så slående med detta är att det är internt. Det faktum att någon inifrån direkt ifrågasätter Putins auktoritet, direkt ifrågasätter de premisser som – på vilka han inledde denna aggression mot Ukraina, det i sig är något mycket kraftfullt. Det skapar sprickor. Vart de leder, när de når dit, är för tidigt att säga. Men det väcker helt klart nya frågor som Putin måste ta itu med.

Vissa välsponsrade ”källor” håller med om den ståndpunkten:

Meduzas källor tillade att upproret försvagar Putins ställning: ”Han kunde inte ta sig ner till Prigozjins nivå, men han var ingenstans att hitta efter gårdagens nationella tal. Han är den förste i kommandot och tar kontroll när det behövs. Han bör inte göra Lukasjenko till det offentliga ansiktet utåt och låta Rysslands säkerhetstjänstemän [siloviki] leda förhandlingarna.”
Det gör även Washington Post:

På lördagsmorgonen, inför Prigozhins framryckning, varnade Putin för det ”brutala” svar som skulle ges på vad han beskrev som ett ”uppror” startat av ”förrädare”. På kvällen meddelade hans främste talesman att åtalet mot Prigozhin skulle läggas ned och att Wagnerkrigare som inte deltagit i myteriet skulle erbjudas kontrakt av det ryska försvarsministeriet. Klättringen nedåt avslöjade en bräcklighet och instabilitet i hjärtat av den ryska makten.

Det finns också alla möjliga konspirationsteorier. Will Schryer tror att hela affären var en psykologisk operation för att röka ut potentiella förrädare.

Agit Papadakis hävdar att detta var en del av någon intern konflikt:

Med Putin-”Prigo”-affären har man slagit tre flugor i en smäll: Prigo är ute för alltid, förvisad till Vitryssland med Lukasjenko som hans nitiske övervakare, det kriminella elementet i Wagner som står Prigo nära kommer att skickas till Afrika, och Putin är vanärad för alltid, efter att ha förlorat både Kremls och det ryska folkets respekt. Han kommer nu att vara en maktlös galjonsfigur som sin hjärndöda fiende Biden, som tar order i stället för att ge dem.

Jag håller inte med om dessa åsikter eftersom jag inte ser några tecken på att Putin gick därifrån som något annat än vinnaren.

Larry C Johnson

Jag instämmer med Larry Johnson som skriver:

Väst vill tro att Putin är svag och impopulär – jag vill påpeka att inte en enda respekterad kritiker av Putin stödde Prigozjins myteri och att alla politiska ledare i hela Ryssland slöt upp bakom Putin när resten av världen (för tidigt) firade den ryske ledarens bortgång.

Gilbert Doctorow, som tittar på ryska talkshows, har en liknande uppfattning:

Utan någon hjälp från mig känner konsumenterna av västerländska mainstream-medier mycket väl till den officiella tolkning som, som alltid, förmedlas från Washington och återpubliceras av våra journalister som deras egen originalrapportering: hur Prigozhin-affären visar diktaturers bräcklighet, hur den visar Putinregimens verkliga svaghet, och så vidare, och så vidare. Jag kommer här att ge en glimt av vad som nu sägs i det ryska offentliga rummet. Jag säger ”en glimt”, eftersom mångfalden av åsikter i Ryssland är nästan lika stor som landet självt, och det är bara våra okunniga och trångsynta opinionsbildare i väst som missar den punkten.

Den tredje paneldeltagaren i Solovyov-showen, som jag kommer att citera mycket kort, var Alexander Babakov, vice ordförande i statsduman och parlamentsledamot från partiet Enade Ryssland. Hans poäng var att det väpnade myteriet misslyckades eftersom det förkastades av den reguljära armén, av den ryska regeringen på alla nivåer och av folket som helhet. På detta sätt visade Ryssland världen sin enighet i krigstid, sin beredvillighet att stå upp mot det kollektiva väst. Lärdomen för väst var just landets och dess överbefälhavares styrka.

Är det någon som lyssnar i Washington?

M.K Bhadrakumar

Den tidigare indiske ambassadören M.K. Bhadrakumar håller med:

Blinken har en lång historia av att ha haft fruktansvärt fel i sina bedömningar av Ryssland – från det dödliga slag som ”sanktionerna från helvetet” förväntades ge den ryska ekonomin, Putins grepp om makten, Rysslands katastrofala nederlag i Ukraina, den ryska militärens brister, Kievs oundvikliga militära seger, och så vidare.
I detta fall har han anledning att känna sig förbittrad, särskilt på grund av den ryska statens, den politiska elitens, mediernas, den regionala och federala byråkratins samt militär- och säkerhetsetablissemangets spektakulära enighet i uppslutningen bakom Putin. Det kan hävdas att Putins politiska status nu är ohotad och oantastlig i Ryssland och att amerikanerna måste leva med den verkligheten långt efter det att Joe Biden har lämnat scenen.

Idag försökte Prigozhin återigen rättfärdiga sin ”marsch för rättvisa” som han kallar den och upprepar återigen det bevisfria påståendet om attacken mot hans grupp. Han hävdar också att hans operation visade på problemen inom den ryska militären och kvaliteten på Wagner.

Men i själva verket fanns det inte vid något tillfälle någon fara för Ryssland. Det ryska flygvapnet kunde med några minuters varsel ha förstört Wagnerkonvojerna på väg till Moskva. Hans trupper i Rostov-on-Don var omringade av Ramzan Kadyrovs tjetjenska trupper som hade rusat till staden och var beredda att kämpa ner Wagner.

Jag tror inte att det finns någon chans att Prigozhin någonsin kommer tillbaka. Han är slut och han har bara sig själv att skylla för det.

Föregående artikelNeocons dröm – att avkolonisera Ryssland och återkolonisera Kina
Nästa artikelVarför ville Macron komma till BRICS-mötet?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

18 KOMMENTARER

 1. Det här var inget kuppförsök, utan ett rop på hjälp från Belgorod vv Mod, om att skicka vapen til området så ortsborna kunde försvara sig. Modchefen, den korrupte shoigu och några till i det ministeriet säljer istället materielen på svarta marknaden och vägrade lämna något till Belgorod. Allt nedtystat i ’rysk media’, som fortfarande till fullo inte är rysk. Wagnergruppen valde då att gå mot Belgorod för att undsätta eftersom ortsborna äskade den hjälpen. Eftersom Belgorod bara ligger 40km fr Moskva, och allt om Mod skulle avslöjats, täckte ’rysk media’ upp för shoigu med anhang, och i ’media’ kom det att heta att Wagnergruppen tågade mot Moskva…

  Vidare hade Wagnergruppen inte fått den materiel de behövde för striden i Bahkmut, men de vägrade retirera (order fr shoigu som inte ens är militär utan klanledare fr en region i Ryssland och som Moskva behöver för att styra den delen, jmf Kadyrov o Tjetjenien), visade sin kompetens och fortsatte därmed att förnedra den korrupta delen av Mod, som inte är speciellt förtjust i kompetens utan vill eliminera den genom t ex förbud el assimilering. Wagnergr har totalvägrat, och en deal förhandlades fram. Putin kan däremot själv inte gå ut med hela verkligheten till folket, av förklarliga skäl, och agerar därför så här. Förhoppningsvis sparkar han shoigu o anhang, samt skickar dom till Sibirien. Ooch tar riktig kontroll över Mod. Om han har ’försvagats’..nej det har han inte, tvärtom

 2. Klart att Rysslands President och det Ryska folket blev vinnarna, blev ännu starkare starkare och mer förenade efter statskupp försöksfarsen.

  Klart är också att hela väst politikerkör är ertappat bokstavligen med byxorna nere … all dräglande över ”Putin ska avsättas från makten”, ”upprör Moskvas gator” mm, blev om intet. Hela världen såg hur Rysslands President ”outsmarted them all” och såg med förtjusning eliterna i väst gå banans – igen.

  Anthony blinka Blinken är det perfekta exemplet (ett annat är Jose Borrelias utfall häromdan)

  ” Blinken has reason to feel embittered particularly because of the spectacular unity of the Russian state, political elite, media, regional and federal bureaucracy, and the military and security establishment in rallying behind Putin. Arguably, Putin’s political stature is now unchallengeable and unassailable in Russia and the Americans have to live with that reality long after Joe Biden’s departure from the scene.”

  Tony blinka Blinken är känd för ”Blinken has piled up a consistent record for being horribly wrong on his assessments on Russia — starting from the deathly blow the ‘sanctions from hell’ were expected to give to the Russian economy; Putin’s hold on power; Russia’s catastrophic defeat in Ukraine; Russian military’s deficiencies; Kiev’s inexorable military victory, and so on.”

  Pepe Escobars sammanfattar detta med sedvanlig humör

  https://strategic-culture.org/news/2023/06/26/when-the-lightning-of-history-strikes-better-cut-to-the-chase-in-our-first-draft/

 3. En mycket POSITIV efterföljd av det farsartade kuppförsöket är att den begravde det lilla förtroendekapital som var kvar av allehanda Ryssland experter – inklusive svenska dito. Det påpekar Max Blumenthal i sin krönika om ”efterskalvet” av farskuppen. Ett smakprov

  ”For just over 12 hours, everyone from former U.S. ambassador to Russia and noted Hitler apologist Michael McFaul to Ukrainian President Volodymyr Zelensky to neocon pundit Anne Applebaum exploded with seemingly libidinal excitement about a supposed “civil war” that was certain to feature “Russians…killing Russians,” along with “lots of casualties” and Putin “probably hiding somewhere.”

  It was as though the Soviet Union was collapsing all over again, and Prigozhin, a character named on the F.B.I.’s most wanted list whom the U.S. government has sanctioned for leading what it described as a “transnational criminal organization,” was suddenly a white knight storming into Moscow to liberate Russia from “the Putin regime” on the back of a tank. ”

  Läs den ROLIGA krönikan här: https://consortiumnews.com/2023/06/26/casualties-of-russian-civil-war-beltway-experts/

  Konstateras kan att det är inte bara Leopard 2 och Bradley som förvandlats till skrot av Ryssland utan även hypade västerländsk ”rysslandkännare” 🤗🤗🤗

 4. Prigozhin är även känd som Putins kock och i denna roll som mannen som såg till att Ryssland påverkade USA:s presidentval och Trump blev vald 2016. Alltihop rena fantasier utom rollen som kock eller cateringchef.

  Prigozhin var en frontfigur för Wagner men ingen militär ledare för vilken roll han saknar utbildning. Wagners kommendörer har full kompetens.

  Dilemmat uppkom när Wagner gjorde stora insatser i Donbass redan före ställningskriget i Bakhmut och gruppen blev populär bland befolkningen både där och i Ryssland. Det sägs att gruppens tillkomst skedde för att möjliggöra undsättning i Donbass då rysk lag inte tillät insats av reguljär trupp före 2022.

  Wagners framgångar började stiga Prigozhin åt huvudet och han började göra utspel som efterhand blev alltmer politiska. Det är möjligt att han hade rätt på vissa punkter i sin kritik men han missuppfattade sin roll och skulle ha kommunicerat via dolda kanaler.

  Wagners popularitet blev till ett dilemma när Prigozhin skulle åsidosättas. Det senare måste ske utan att gruppen skulle ställa upp bakom honom. Detta verkar att ha lyckats utan större skada.

  Det lär inte finnas något entydigt svar på hur debaklet påverkat presidentens ställning. Han är både bestämd och försiktig och i sin försiktighet har han fått utstå mycken kritik på hemmaplan. Shoigu kommer att sitta kvar som försvarsminister tillsvidare. Som Scott Ritter har påpekat har Shoigu omorganiserat försvarsindustrin mycket framgångsrikt medan hans roll som militär ledare kan ha haft sina brister. Israel Shamir skriver i sin senaste kolumn på unzcom att Ryssland är den enda enhet av det forna Sovjetunionen som inte drivit på egen nationalism. Oavsett om det handlade om en protest som Prigozhin påstår eller ett trevare mot ett kuppförsök har händelserna förmodligen gett Ryssland en bättre insikt om att en sund nationalism inte kan undvaras.

  • En sund nationalism är att bygga upp ungdomars självförtroende och de skall känna sig stolta för vem de är och känna igen sin historia.

   450 ungdomar från Donbass fick åka till St Petersburg och uppleva denna fest med 65000 ungdomar mellan 16-17 år gamla, utan någon incident inträffade.
   Ungdomar i Donbass uppvuxna i ett krig och tillbringat en stor del av sin uppväxt i källare, som agerat som bombskydd.
   Man blir glad att veta att de får vara med om denna fantastiska fest.

   Deras släktingar vid fronten får se deras glädje på en iPad som soldaterna samlas kring.

   Ungdomsidolen och nationalisten Shaman sjunger en gammal rysk folksång, säger de som kan.

   While the ”civil war” was failing – the Scarlet Sails open air event took place in St Petersburg.

   It’s an annual event for St Petersburg high school graduates to celebrate together, during the city’s ”white nights”. This year, several hundred graduates also came from Donbass.

   Around 65,000 of 16-17 year olds at a massive party, without an incident – as confirmed by the police department.

   https://t.me/VanessaBeeley/15592

   Nedan video skall jag gissa kan vara när ungdomarna är på väg hem, på tunnelbanan och sjunger Shamans sång ”Jag är rysk”. De har likadana röda tygbitar och viftar med som fanns på festen.
   Vanessa Beeley har lagt ut en översättning av sången.

   I am Russian
   I breath this air
   The sun in the sky looks at me
   The free wind flies over me
   It is just like me

   I just want to love and to breathe
   I don’t need anything more
   I am what I am
   No one can break me because…

   I am Russian, I push to the end
   I am Russian, I got my blood from my father
   I am Russian, I am lucky
   I am Russian and I don’t care if you don’t like it
   I am Russian

   This song flies into the sky
   And it calls me with it
   My heart burns inside of me
   Lighting my way home
   Where I just want to love and to breathe

   I don’t need anything more
   I am what I am
   No one can break me because…

   I am Russian, I push to the end
   I am Russian, I got my blood from my father
   I am Russian, I am lucky
   I am Russian and I don’t care if you don’t like it
   I am Russian

   https://twitter.com/fredricmorenius/status/1673365545498951683?s=42&t=n0fOBGClR8qZn-JnZb66dA

 5. Det blev INGET av vad västländerna hela tiden önskade sej. Kunde se hur massmedierna spekulerade hejvilt åt ALLA korkade håll. Det var över efter 1dygn. Tycker HELT klart att detta stärkt Putin. INGET folkuppror ALLS. INGET minsta lilla inbördeskrig. Det visade hur enade ryssarna är bakom sin president. Det var över efter 1dygn OCH utan att Putin behövde bomba sönder dessa, vilket hade varit det mycket enkla alternativet. Nej man hade koll på läget och detta stärkte Putin enligt mej HELT klart. Ryssarna står bakom sin president och detta var faktiskt bra på ett sätt. Det visade på enigheten inom det militära, politiska och befolkningen. ALLA 3delarna stod bakom sin president. När lyssnar på spekulationerna i västpressen, även nu efteråt, så blir jag bara förvirrad och fattar INGET. Vilka renodlade korkskallar ärligt talat. Ryssland fortsätter med sina mål, som är närmare än någonsin just nu faktiskt, än de varit under HELA krisen. Kan se att man knyter ihop säcken efter sommaren nu till hösten faktiskt. Även om man fortsätter pumpa in tunga moderna vapen på löpande band, ihop med alla pengarna, så kan inte Ukraina trolla fram en ny arme. Manskapet är för liten. Och stora förluster gick åt skogen omedelbart, när man satte igång den påtvingade motoffensiven, där uppåt 20tusen man förlorades på endast 2veckor. Men de återstår att se. Usa Nato är så krigskåta och aggressiva, så man vet EJ vad som kan hända efter sommaren nu, då de brinner rejält i arslet på Ukraina. Vad ska korrupta krigskåta Usa Nato hitta på? INGET är någon överraskning längre av dessa krigsidioter, så som de sett ut dessa 16mån

 6. Putin kommer definitivt att stärkas, om han har förmågan att reflektera över sina egna handligar, sitt samvete och blivit påmind om augustidagarna 1991, då Sovjetunionen långsamt kollapsade.
  Framförallt sluta smutskasta ryska folkets revolution 1917, mot den tsaristiska överhöghetens förtryck i samarbete med utländska makter.

  Putin stärks av samma skräck som det sovjetiska folket under ’demonteringen’ av sitt älskade hemland, med den enda skillnaden, att i dessa turbulenta dagar handlar det om Kremlins maktapparat.

  Det är nu som Putin verkligen reser sig,
  Putin den förskräcklige och den ryska motattacken kommer att börja med kraft.
  Putins ryska dröm visade sig vara hotad av egna ”betrodda” på hemmaplan, betalda spelare av den ökände motspelarens lagkapten.

  Ni måste förstå att det finns endast en väg att gå, Ryssland ska vinna och segern bestå. När det målet uppnåtts börjar steg tre, en sanering av Rysslands förrädiska eliter på hög nivå…det tror jag Putin inte kan undgå om han vill sitt Ryssland ska väl må.

  • @Carina Lundström 27 juni, 2023 At 12:39
   Jag håller helt med att händelserna nyligen har fått Putin att framstå som en av världens idag starkaste, mäktigast och dugligast ledare som strävar mot fred och harmoni i världen. Han stoppade USAs förintelseprojekt, etniska rensning och folkmord på ryssar i Ukraina, stoppade Kiev nazisterna framfart, stoppade USA från att etablera Ukraina som en erövringsplattform för att kuva och plundra Ryssland och senare Kina, USA oligarkins sedan länge största dröm. Han stoppade ett, förmodligen USA initierat, väpnat uppror i Ryssland utan att ett enda skott avlossades.

   Den amerikanska propagandamaskinen gör nu allt den kan, läs själva i svenska MSM och Public Service, för att försöka hjärntvätta svenskarna att tro något annat. Måtte dom misslyckas denna gång.

   • Snälla nån till och Ryssland erkänner att flera soldater dog ”väpnat uppror i Ryssland utan att ett enda skott avlossades.”

    Ja starka och mäktiga ledare har alltid problem med att deras egna krigsherrar försöker störta militärledningen. Det är något som ofta kännetecknar stabila och välmående system.

  • Men snälla Carina ”Putins ryska dröm visade sig vara hotad av egna ”betrodda” på hemmaplan, betalda spelare av den ökände motspelarens lagkapten.” Några belägg? Det är alltid nån annans fel eller hur?

   Ena veckan hyllar ni Prigozhin nästa vecka är han betald av motspelarens lagkapten. Kan det inte vara så att det kanske inte är så begåvat att låta en ex fånge som blev korgbubbe starta sin egen arme?

   ”en sanering av Rysslands förrädiska eliter på hög nivå” Vad fint, sanering av förrädiska eliter är ju något som ofta kännetecknar välmående och bra fungerande stater.

   Förresten du tycker inte Putin visade svaghet när han lät personen som begick myteri gå fri? Jag menar den starke ledaren lät honom gå och inte nog med det legoknwktarna som ingick ska nu upptas i Ryska armen. Är det här styrka?

 7. En privat krigsherre marscherar emot Moskva, dödar Ryska soldater och förstör Rysk materiel. Detta är dom materiala skadorna. Det Ryska folket har fått höra hur bra det går i Ukraina sen helt plötsligt en arme marscherar emot er. Dom Ryska soldaterna har slagits sida vid sida med Wagner helt plötsligt är vi fiender.

  Putin har ju gjort det klassiska diktator movet, dela upp makten. Låt ingen under dig bli för stark, spela dom emot varandra.
  Den reguljära armen och Wagner, två skilda grupper. Ingen av dom är själv tillräckligt stark för att utmana dig. Som extra åtgärd eller kanske bara tur då den ena parten är en ex fånge/korvgubbe se till att dom inte kommer överens då kan dom inte konspirera emot dig.
  Problemet var ju bara att det fungerade för bra. Dom hatar varandra och började till slut aktivt motarbeta varandra. Vilket till slut kokade över, kanske inte så smart att ha en man som Prigozhin i den ena rollen. Dessutom som du skriver själv Anders CIA såg det komma. Men Ryska underrättelsetjänsten dom verkar ha missat det helt.
  Och ni tror att Putin blir stärkt efter detta?

  Dessutom vilken svaghet att låta Prigozhin gå och inte ens fängsla legoknektarna som stödde honom utan till och med ta in dom i armen.

  Prigozhin är ju hökarnas hök så hur ni ska lösa det här i eran tankevärld kommer bli intressant att se.
  Mycket av den kritiken som kommer emot Putin nu kommer från den sidan, med sina egna teorier se första i lägger från pz ovan.

  Ukrainas motoffensiv verkar inte gå precis efter planen man får hopas att det fortfarande är i förstadiet med riktade attacker för en senare push men vi får se. Ryssland hjälper ju till så kan dom kan på hemmaplan.

  Men att det här på nåt viss skulle stärka Putin kom igen nu. Det har visat sig att han inte ens kontrollerar hela Rysslands väpnade styrkor. Vad händer nästa gång en krigsherre tycker annorlunda?

  • @Robert 27 juni, 2023 At 14:48
   Du verkar ha missat en hel del av den reella verkligheten till förmån tör den virtuella propagandan.

   • Karl vart har jag fel? Enkel snabb fråga.
    Och vad menade du med ”Han stoppade ett, förmodligen USA initierat, väpnat uppror i Ryssland utan att ett enda skott avlossades.”?

  • Putin stärkte unionsstatens roll.
   Blocket Ryssland och Vitryssland började attrahera nya länder
   https://ura.news/articles/1036287015
   Rysslands president Vladimir Putin tog upp unionsstatens roll. Erfarenheterna från Ryssland och Vitryssland, som har levt under hårda sanktioner i mer än ett år, har visat föreningens effektivitet och gör detta block till ett av världspolitikens centra.
   Så tolkar experter Putins tal vid det 10:e forumet för regionerna i Ryssland och Vitryssland, som hölls i Ufa den 28 juni. Enligt analytiker ökar den ekonomiska och politiska integrationen inom unionen, och detta lockar allt fler stater.

   Ledarna för de två länderna deltog inte personligen i det interregionala jubileumsforumet för Ryssland och Vitryssland, men både Putin och Lukasjenko gjorde videomeddelanden. President Putin sa att samarbetet mellan de två länderna är ”hjärtat i verkligt allierade relationer, integrationsprocesser inom ramen för unionsstaten.”

   Under det senaste året har partnerkontakterna utökats, sa Putin. De började samarbeta mer aktivt med de vitryska regionerna Krim och Sevastopol, Fjärran Östern och Sibirien, och nya enheter ansluter sig också. Enligt Putin, i termer av handelsvolym, är Vitryssland ”Rysslands första partner bland OSS-medlemmarna och den fjärde i hela världen.” ”2022 ökade handeln med 12 % och översteg tre biljoner rubel. I januari-april i år ökade den ömsesidiga handeln med ytterligare 11 procent”, betonade Putin.

   Han menar att detta blev möjligt ”tack vare det pågående, bland annat genom regionerna, aktiva integrationsarbetet”. Enligt hans åsikt hjälper utvecklingen av mothandel ”till att upprätthålla produktionen, att omorientera mot leveranser till konsumenter” inför de negativa effekterna av sanktioner.
   ”Exporten till Ryssland från Vitryssland ökade med mer än 70 miljarder rubel på grund av maskiner och utrustning, livsmedel, kemikalier, textilier och andra produkter som tidigare levererats till väst.

   I ett antal regioner i Vitryssland, med ryskt stöd, har implementeringen av nya importersättande investeringsprojekt till ett värde av totalt 80 miljarder rubel påbörjats. En hel cykel av konkurrenskraftiga högteknologiska industrier skapas”, sa Putin.

   Den vitryska presidenten sa att ”starka relationer hjälper till att stå emot ett nytt slag från väst på alla fronter – ekonomiska, politiska, ideologiska, informationsmässiga, kulturella och andra. Det unika med partnerskapet mellan våra länder ligger i det faktum att systemet för interaktion mellan Vitryssland och Ryssland från allra första början byggdes på grundval av självförsörjning av ekonomiska band, vilket säkerställde de två staternas tekniska suveränitet,” betonade Alexander Alexander Lukasjenko.

   Integrationsprocesser inom unionsstaten är nära förknippade med den militära specialoperationen och västvärldens sanktionspolitik, förklarar Stanislav Byshok, verkställande direktör för den internationella övervakningsorganisationen CIS-EMO, politisk analytiker.
   Putin visar att brödraländer hjälper varandra i en svår situation (inte bara ekonomiskt utan också politiskt). ”Relationerna mellan Ryssland och Vitryssland har stärkts, länderna rör sig mot varandra. Det betyder dock inte att de kommer att slås samman, vilket skedde i sinom tid med östra och västra Tyskland”, tror Byshok.

   Ryssland är intresserad av att ytterligare fördjupa förbindelserna med Vitryssland på regional nivå, och inte bara på nivån i Moskva och Minsk (på nivån för personliga kontakter mellan presidenterna).
   Detta skapar ett enda ekonomiskt utrymme, förklarar avdelningschefen för Centrum för postsovjetiska studier, NI IMEMO RAS. ÄTA. Primakova Elena Kuzmina. Putin visar att ett år efter införandet av totala sanktioner, tack vare sådant samarbete, har länders ekonomier inte förstörts, att handel, importsubstitution och högteknologiska industrier kommer att fortsätta att utvecklas.

 8. Det är för många lösa trådar för att ge en bra förklaring av den här historien. Här är en:

  Alexander Mercouris uppger sig ha trovärdig information att Wagnergruppen ursprungligen grundades av ett par ryska underrättelsetjänster, och att ”Prigge” senare togs in som någon sorts galjonsfigur för en i övrigt rätt anonym firma. Är det då troligt att Wagners ansikte utåt skulle kunna ha förberett myteri utan att information gick vidare till ryska regeringen? Hade de verkliga ledarna order om att inget göra? Varför ingrep inte regeringen för att stoppa myteriförsöket innan det inleddes? Även om Putins regering tycks ha skött det hela elegant så gör ju det hela ett något egendomligt intryck. Vill man bli av med legosoldater borde det finnas mindre uppseendeväckande metoder än ett tveksamt myteri för att bli av med dem.

 9. “They [the West and Ukraine] wanted Russian soldiers to kill each other, so that soldiers and civilians would die, so that in the end Russia would lose, and our society would break apart and choke on bloody civil strife,” the president said. “They rubbed their hands, dreaming of getting revenge for their failures at the front and during the so-called counteroffensive, but they miscalculated.”

  Rysslands President Vladimir Vladimirovich Putin, 26 juni 2023

  PLUS dagens karamell nyhet ”Wagner återlämnar tunga vapen till Rysslands försvarsmakt”

  Wagner to hand over heavy weapons – Russian MOD

  https://www.rt.com/russia/578783-wagner-troops-weapons-handover/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here