Rapporter om OPEC+ död är starkt överdrivna

7
1306

https://www.indianpunchline.com/reports-of-opec-death-are-greatly-exaggerated/

Saudiarabiens utrikesminister prins Faisal bin Farhan Al Saud (v) träffade sin ryska kollega Sergej Lavrov i Riyadh den 31 maj 2022. Bild i Indianpunch

Rapporterna om OPEC+:s död är kraftigt överdrivna.

Redaktören: Gulfstaternas samarbetsråd, ofta förkortat Gulfrådet eller GCC, är ett politiskt och ekonomisk förbund mellan ett antal stater på Arabiska halvön. Medlemmar är Kuwait, Saudiarabien, Bahrain, Qatar, Förenade Arabemiraten och Oman. OPEC består av 13 stater och OPEC+ av ytterligare 10 stater här.

Det faktum att Gulfstaternas samarbetsråd (GCC) höll ett gemensamt ministermöte med den ryske utrikesministern Sergej Lavrov i Saudiarabiens huvudstad Riyadh vid denna tidpunkt i världspolitiken förmedlar ett kraftfullt budskap i sig självt.

För att på ett tydligt sätt framföra budskapet sade den saudiske utrikesministern prins Faisal bin Farhan Al Saud vid en presskonferens efter ministermötet på onsdagen att GCC:s medlemsländer har en gemensam hållning när det gäller krisen i Ukraina. (Presskonferensen sändes direkt av TV-kanalen Al-Arabiya).

”Länderna i Persiska viken har en gemensam hållning när det gäller krisen i Ukraina och dess negativa konsekvenser, särskilt när det gäller livsmedelssäkerheten i andra länder”, sade Al Saud.

Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov å sin sida sade till medierna att ”GCC-länderna förstår karaktären av konflikten mellan Ryssland och väst”. Tidigare, under ett bilateralt möte med Lavrov som var på ett tvådagarsbesök, sade Al Saud att ”kungadömets ståndpunkt när det gäller krisen i Ukraina är baserad på principerna i internationell rätt och stöd för insatser som syftar till att uppnå en politisk lösning på krisen”.

Sergey Lavrov, Minister of Foreign Affairs for the Russian Federation, is seen during the 2019 Comprehensive Test-Ban Treaty Article XIV Conference in Conference Room 2 at United Nations Headquarters in New York, NY, USA on September 25, 2019.

Efter mötet sade Lavrov att GCC-länderna inte kommer att ansluta sig till väst för att införa sanktioner mot Moskva på grund av konflikten i Ukraina. Med hans ord: ”Aspekter av den internationella situationen, som är kopplade till de händelser som västvärlden har utvecklat kring Ukraina, är väl förstådda av våra partner från Gulfstaternas samarbetsråd”.

Lavrov tillade: ”Vi uppskattar och bekräftade i dag än en gång den balanserade ståndpunkt som de intar i denna fråga i internationella forum och i praktiken genom att vägra att ansluta sig till de illegitima, ensidiga västliga sanktioner som infördes mot Ryssland”.

Lavrov sade att Moskva och Gulfstaterna hade för avsikt att vidareutveckla sitt partnerskap i skarp kontrast till de växande spänningarna mellan Ryssland och USA och dess europeiska allierade. Efter ett möte med toppdiplomater från Förenade Arabemiraten, Kuwait, Qatar, Bahrain och Oman i Riyad sade Lavrov: ”Vi bekräftade på nytt vårt fokus på en omfattande utveckling av vårt partnerskap, även under de nya förhållanden som uppstår i världsekonomin inom ramen för våra västerländska kollegers politik”.

När det gäller framtiden uttryckte Lavrov sin tillfredsställelse över att ”Vi bekräftade på nytt vårt fokus på den omfattande utvecklingen av vårt partnerskap, även under de nya förhållanden som växer fram i världsekonomin inom ramen för våra västliga kollegers politik”.

Tid punkten för ministermötet mellan GCC och Ryssland och Lavrovs besök i Riyad är mycket betydelsefull vid en tidpunkt då Biden-administrationen gör allt för att reparera USA:s splittrade förbindelser med Saudiarabien ända sedan Biden som bekant döpte kungadömet till en ”pariastat” och etablissemanget i Washington inledde en samlad kampanj för att personligen smutskasta kronprinsen Mohammed bin Salman på grund av mordet på den före detta CIA-konsulten Jamal Khashoggi.

De senaste rapporterna i amerikanska medier har talat om att Biden är intresserad av att personligen gottgöra den saudiska prinsen genom att besöka Riyad och träffa honom. Detta efter att Biden hittills har vägrat att tala med prinsen eller att ha någon form av kontakt med denne!

Att Biden har ändrat inställning till Saudiarabien beror på att man i Washington har insett att man för att isolera Ryssland och försvaga landet permanent måste få kontroll över den globala oljemarknaden, vilket i sin tur innebär att det rysk-saudiska samförståndet, som reglerat världens oljeproduktion under de senaste åren, måste brytas upp.

Kort sagt har Saudiarabien över en natt blivit en ”svängande stat” i USA:s strategiska kalkyl, vars inställning till Ukrainakonflikten kommer att få avgörande konsekvenser för Biden-administrationens agenda för att försvaga Ryssland.

Saudiarabiens potential som ”svängande stat” har faktiskt varit på gång ända sedan 2006, då den framlidne kung Abdullah använde sin första resa utanför Mellanöstern sedan han blev saudisk härskare för att besöka Kina och Indien. Det var det första besöket av en saudisk kung i Kina sedan de två länderna upprättade diplomatiska förbindelser 1990, och det första besöket i Indien sedan 1955. Uppmärksamma observatörer ansåg att den saudiska monarkens resa var ett tecken på en era av minskat inflytande för Förenta staterna i Riyad och på saudisk vänskap med ett allt bredare spektrum av nationer i Asien.

Denna förändring, som utgick från en önskan att komma bort från en monokulturell situation – med en stor vän Amerika, en stor produkt (olja) och baserad på en stor idé, den islamiska idén – gick i isande takt under det kommande decenniet tills prins Mohammed bin Salman utsågs till kronprins i juni 2017, vilket gjorde honom till tronföljare.

Under prins Mohammeds ledarskap började Saudiarabiens omvandling accelerera och fick en ideologisk förankring i den saudiska nationalismen. Förstärkningen av förbindelserna med Ryssland och undertecknandet av ett avtal 2016 om att samarbeta med Ryssland på de globala oljemarknaderna i en matris som senare kom att kallas OPEC+ var en tidig manifestation av denna förändring.

Det sammanföll med lanseringen av Vision 2030 med kronprinsens imprimatur, som förkroppsligar landets strategiska inriktning för de kommande 15 åren. Ur ett historiskt perspektiv kan Vision 2030 ses som en markering av att Saudiarabien övergav sitt beroende av en rentier-ekonomi. På det utrikespolitiska området kom dess inverkan att märkas i ett stadigt bekräftande av kungadömets strategiska autonomi.

Mot en sådan tumultartad geopolitisk bakgrund är det ingen överraskning att USA:s konfrontation med Ryssland har Saudiarabien i stormens öga. Lavrovs resa till Saudiarabien lät larmklockorna ringa i Washington. Kvällen före Lavrovs ankomst till Riyad hade USA:s utrikesminister Antony Blinken ett samtal med Al Saud för att till synes diskutera Jemen och andra regionala frågor.

I utrikesdepartementets lägesrapport stod det bland annat: ”Ministern (Blinken) underströk vikten av internationellt stöd till Ukraina när landet försvarar sin suveränitet och territoriella integritet och betonade behovet av ett globalt svar på den livsmedelskris som är en följd av president Putins brutala krig”.

Enkelt uttryckt varvade Blinken för Gulfstaternas stöd till det USA-ledda ”globala svaret” på den tillfälliga livsmedelskrisen, som syftar till att lägga skulden på Ryssland för att ha skapat den nuvarande bristen på vete. Uppenbarligen har det saudiska ledarskapet inte gått i fällan. I vilket fall som helst har Ryssland och Turkiet under FN:s beskydd börjat arbeta med att ordna humanitära korridorer genom Svarta havets vatten, som Ukraina har minerat. FN:s generalsekreterare har vädjat till USA om att lätta på sanktionerna för att möjliggöra rysk export av livsmedelspannmål till världsmarknaden.

För att avleda uppmärksamheten från Lavrovs framgångsrika resa till Riyad har det USA-ledda ”informationskriget” kokat ihop den falska nyheten att Saudiarabien ”enligt uppgift överväger” att ta bort Ryssland från OPEC+. Lavrovs samtal i Riyad understryker att Ryssland och Saudiarabien tvärtom signalerar att OPEC+ verkligen fortsätter att vara starkt. Budskapet kan inte gå förlorat för Washington.

M. K. Bhadrakumar är en pensionerad indisk karriärdiplomat. Han har tjänstgjort i bland annat Sovjetunionen, Pakistan, Iran och Afghanistan. Han skriver Indian Punchline. Indien har nära band med Ryssland och Bhadrakumar speglar en åsikt i Indien och stora delar av Asien, vilken skiljer sig väsentligt från den europeiska.
Du hittar andra artiklar av honom här.

Andra artiklar av MK Bhadrakumar

Föregående artikelVad tycker egentligen Putin idag? Färsk intervju
Nästa artikelVad ansåg man i Kina om händelserna på Himmelska Fridens Torg och i landet våren 1989?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

7 KOMMENTARER

 1. Ryssland kan tjäna rekordhöga 100 miljarder dollar på gasförsäljning till europeiska länder 2022 på grund av den kraftiga ökningen av energipriserna , rapporterade den franska tidningen Les Echos denna vecka, med hänvisning till Citibank-analytiker.
  Enligt tidningen kommer de beräknade intäkterna från gasförsäljning att vara nästan dubbelt så mycket som förra året. Analysen tar inte hänsyn till vinster från försäljning av andra ryska råvaror, såsom olja, kol och andra mineraler.
  Les Echos rapporterar att, trots sanktioner och varningar om ett omfattande embargo mot rysk energi, fortsätter de 27 EU-länderna att skicka cirka 200 miljoner dollar per dag till Gazprom.” ( ”Ryska gasintäkter förväntas nå nya toppar” , RT)
  Så intäkterna från gas- och oljeförsäljningen formligen svämmar över Moskvas kassakistor som aldrig förr. Samtidigt har energipriserna i EU och Amerika skjutit i höjden till 40-åriga toppar.
  Kan du se hur kontraproduktiv denna politik är?
  EU håller på att sjunka in i lågkonjunktur, försörjningsledningar har blivit allvarligt störda, livsmedelsbrist växer stadigt och gas- och oljepriserna är genom taket.
  Med varje objektiv standard har sanktionerna inte bara misslyckats, utan slagit tillbaka spektakulärt. Kan inte Biden-folket se skadan de gör? Är de helt skilda från verkligheten?
  Tänk om ukrainarna använder Bidens nya artilleribatteri (HIMARS) för att beskjuta städer i Ryssland? Sen då?
  Sedan tar Putin av sig handskarna och stänger av flödet av kolväten till Europa direkt. Det är vad som kommer att hända om Washington fortsätter att eskalera. Du kan satsa på det.
  Om Rysslands ”särskilda militära operation” plötsligt blir ett krig, kommer ljusen över Europa att mörkna, hem kommer att börja frysa, fabriker kommer att tystna och kontinenten kommer att glida handlöst in i en utdragen och smärtsam depression.
  Tänker någon i Washington på dessa saker eller är de alla så fulla av sina egna pressklipp att de helt har tappat kontakten med verkligheten?
  Här är mer från en artikel på RT: ”Även när det kollektiva väst fortsätter att insistera – mot all observerbar verklighet – att konflikten i Ukraina går bra för Kiev, blir stora medier allt mer oroliga över situationen på den ekonomiska fronten. Fler och fler observatörer erkänner att de embargon som införts av USA och dess allierade inte krossar den ryska ekonomin, som ursprungligen var tänkt, utan snarare deras egen.
  ”Ryssland vinner det ekonomiska kriget”, förklarade Guardians ekonomiredaktör Larry Elliott på torsdagen. ”Det är nu tre månader sedan väst inledde sitt ekonomiska krig mot Ryssland, och det går inte enligt plan. Tvärtom, det går verkligen väldigt dåligt”, skrev han.

  I en essä den 30 maj sa Guardians kolumnist Simon Jenkins också att embargot hade misslyckats…
  Som Jenkins påpekar har sanktionerna faktiskt höjt priset på rysk export som olja och spannmål – och därmed berikat, snarare än utarmat, Moskva samtidigt som européerna saknar bensin och afrikaner får slut på mat. (”När sanktionerna inte fungerar och Rysslands frammarsch fortsätter, ändrar västerländsk media ställning till Ukraina” , RT)
  Fångade du den delen om att ”Ryssland vinner det ekonomiska kriget”? Vad tror du det betyder rent praktiskt?
  Betyder det att Washingtons misslyckade försök att behålla sin globala hegemoni genom att ”försvaga” Ryssland faktiskt lägger enorma påfrestningar på den transatlantiska alliansen och NATO som kommer att utlösa en omkalibrering av relationerna som leder till ett trotsigt förkastande av det ”regelbaserade systemet”.
  Är det vad det betyder? Kommer Europa att splittras med Washington och lämna Amerika för att sjunka under dess 30 biljoner dollar hav av rött bläck?
  Ja, det är precis vad det betyder.
  Uncle Sam’s 30 Year Bender
  Förespråkare av Washingtons proxy-krig har ingen aning om omfattningen av deras misstag eller hur mycket skada de tillfogar sitt eget land. Ukrainas debacle är kulmen på 30 år av blodiga interventioner som har fört oss till en vändpunkt där nationens förmögenheter är på väg att ta en dramatisk vändning till det sämre . När dollarzonen krymper kommer levnadsstandarden att sjunka, arbetslösheten kommer att skjuta i höjden och ekonomin kommer att gå in i en nedåtgående dödsspiral.
  Washington har kraftigt underskattat sin sårbarhet för katastrofala geopolitiska tillbakaslag som är på väg att få det nya amerikanska århundradet till ett snabbt och plågsamt slut.
  En klok ledare skulle göra allt i sin makt för att dra oss tillbaka från randen.

  • 9 juni 2022, 05:30
   USA diskuterar intensivt med Europa nya möjliga regimer för att skaffa rysk olja, säger Jake Sullivan, nationell säkerhetsrådgivare till USA:s president Joe Biden.
   ”Jag ska inte säga mer än sekreterare Yellen, eftersom vi vill ha ett säkert utrymme för intensiva konsultationer med våra europeiska partners, och sådana konsultationer genomförs genom många kanaler”, citerar RIA Novosti Sullivans svar på en begäran om att kommentera orden av USA:s finansminister Janet Yellen om Washingtons intresse av att ryska resurser kommer in på världsmarknaderna, men till tvångssänkta priser.
   På tröskeln innan kostnaden för ett fat Brentolja på auktion i London för leverans i augusti översteg 124 dollar. Samma dag satte bensinpriset i Storbritannien nytt rekord. En dag tidigare steg amerikansk bensin till nästan 5 dollar per gallon.
   Minns att chefen för det amerikanska finansdepartementet Janet Yellen på tisdagen sa att USA vill att rysk olja ska fortsätta att strömma till världsmarknaderna, men till reducerade priser.
   Tidigare i Storbritannien ifrågasatte de effektiviteten av EU:s sanktioner mot rysk olja, eftersom volymen av dess transporter av europeiska företag efter den 24 februari bara fördubblades.
   Minns att EU godkände det sjätte paketet med sanktioner mot Ryssland, inklusive ett delvis uppskjutet oljeembargo. Olika EU-medlemmar har dock förhandlat fram så många eftergifter för sig själva att det sjätte paketet skadar EU självt mer än Ryssland. Samtidigt började Europeiska unionen arbetet med det sjunde sanktionspaketet.
   https://vz.ru/news/2022/6/9/1162271.html

 2. Trevlig bild. Det känns glädjande och tryggt att se Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov sitta tillsammans med sin Saudiarabiske kollega i Riyadh.
  Tänk om SVT Public Service kunde visa upp en sådan bild men det kan man bara fantisera om.
  Mitt land Sverige är tyvärr en av världens USA-horor och njuter istället av att manifesterande visa upp bilder på USA presidenter och deras ministrar vad de nu kan heta.
  Jag blir lika besviken och förb… varenda gång jag tvingas bevittna det på SVT hemsida.
  En Public Service som numera varenda svensk skattebetalare är tvingade att ösa miljarder kronor över årligen.
  Jag håller med den där näringslivsgubben vad han nu hette.
  ”Vad f-n får jag för pengarna?”

  I Ryssland är skatterna låga.
  Ryska befolkningen får verkligen valuta för skattepengarna.
  Det mesta av Rysslands välfärd kan man tacka statliga Gazprom för.
  Kloka ryska politiker förstatligade företaget på 1990-talet, tror jag, för att rädda det från USA:s och Västvärlden giriga och smutsiga kapitalisters fingrar.

  Hoppas Ryssland lär sig att aldrig mer lita på USA och Västvärlden.
  De senare två är den här planetens lömska ormar.
  Bildligt talat alltså.
  Jag har inget emot djuret orm. Men man måste vara vaksam.
  Därför ormbett kan vara farliga.

  • Det går bra just nu för Ryssland och Putin.
   Rysslands president Vladimir Putin förbereder sig för BRICS-toppmötet i juni, sa presidentens talesman Dmitrij Peskov till reportrar.
   ”Vi kommer att meddela dig. Naturligtvis är det här en mycket viktig händelse. Ja, presidenten förbereder sig. Hur det kommer att bli kommer vi att berätta för dig i sinom tid”, sa Peskov och svarade på en fråga om att Putin förbereder sig för BRICS videotoppmöte, som väntas den 24 juni.

   • Alla ögon kommer att riktas mot Putin vid BRICS-toppmötet i Peking..
    BRICS-toppmötet 2022 kommer att hållas i Peking, Kinas huvudstad, den 24 juni mitt i kriget mellan Ryssland och Ukraina.
    Tre supermakter Indien, Ryssland och Kina kommer att synas tillsammans i detta möte. Även om detta möte kommer att vara virtuellt men under detta kommer alla protokoll att följas.

 3. Opec+ är en oljekartell som kommer överens om oljekvoter. Om nu väst inklusive fackföreningar och Sverige blokerar rysk olja, fylls inte den bara på med annan Opec+ -olja?
  Dvs, om nu opec+ håller, så säljer Ryssland olja på annat håll genom den reglering som är överenskommen?
  Vet någon hur det här fungerar?

 4. Förhoppningsvis har statsministern sett vad som är på gång. När hon valde Kakadahve som stöd före borgerligheten i Ministerfrågan, valde hon bort Nato – dvs ett försiktigt närmande till Ryssland; OPEC, Indien och Kina.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here