Rapporter om organiserade, våldsamma aggressiva kriminella bland fredliga demonstranter i Kazakstan

10
1180

Rapporter finns om organiserad kriminell verksamhet bland fredliga demonstranter i Kazakstan.

Igår eftermidag rapporterades att 164 människor dött under oroligheterna i Kazakstan. Ministeriet rapporterade mer än 2200 personer sökte vård för skador från protesterna, och inrikesministeriet sa att omkring 1300 säkerhetstjänstemän skadades. här.

Igår rapporterade Sputniknews att deltagare i upplopp över Kazakstan har agerat på ett mycket organiserat sätt och visat en hög nivå av skicklighet och disciplin i sina handlingar, har tillförordnad inrikesminister Yerlan Turgumbayev sagt.

”I de områden där de befann sig och före attackerna var gatuvideoövervakningskameror inaktiverade. Vägar barrikaderades, observatörer var stationerade längs omkretsen. De använde radio för att samordna sina handlingar”, sa Turgumbayev i ett tal som sändes av Kazakstans nyhetskanal Khabar 24 på söndagen.
Turgumbajev noterade att i staden Almaty – den före detta huvudstaden och ett av våldets epicentra, hade upprorsmakare numerär överlägsenhet jämfört med polisen.
”Stora grupper av demonstranter i olika delar av staden attackerade polispatruller. De tog kontroll över sju vapenbutiker och beslagtog vapen och ammunition. De tog kontroll över kollektivtrafiken och kommunala fordon och använde dem för att ramma polisstyrkor. De kastade hemgjorda brandbomber och avfyrade pistoler mot polisen. De brände servicefordon, inklusive brandbilar”, tillade Turgumbayev.

Upprorsmakarna förhindrade också ambulanser från att ta sig in i konfliktområdet och evakuera de skadade, enligt tjänstemannen.
Den 5 januari, sa Turgumbayev, koncentrerade sig en högt organiserad grupp på cirka 20 000 människor i centrala Almaty i ett försök att ta kontroll över stadens administrationsbyggnad.
”De var bättre beväpnade och organiserade [än brottsbekämpande myndigheter]. På grund av sin stora numerär fördel lyckades de bryta igenom flera försvarslinjer och inta byggnaden. Polise tvingades dra sig tillbaka för att undvika oavsiktliga offer, sade ministern.

Turgumbajev sa att under kaosets gång misshandlades poliser och militärkadetter och de fråntogs sin speciella utrustning och uniformer, och själva administrationsbyggnaden sattes i brand. Upprorsmakare sades sedan använda dessa uniformer för att begå olagliga handlingar.
Ministern pekade också på misslyckade försök från upprorsmakare den 6 och 7 januari i städerna Taras och Taldykorgan att ta kontroll över fängelser, och attacker mot polisstationer och militära utposter i Almaty och andra städer i ett försök att ta kontroll över vapenlager och militär utrustning.

En del demonstranter hade utländskt stöd, säger CIS:s verkställande kommitté

Turgumbayev rapporterade att 16 medlemmar av polisen hittills har dödats och att över 1 300 har skadats. Över 400 fordon, inklusive 346 polisfordon, har förstörts, med över 100 butiker och banker som lider skador på över 87 miljarder tenge (cirka 200 miljoner dollar), sade han.
Ungefär 300 personer hålls också fängslade efter att ha försökt fly landet till fots eller med fordon, bland dem personer beväpnade med vapen av olika kaliber, ett stort antal mobiltelefoner, värdefulla föremål och kontanter i lokala och utländska valutor.
Tjänstemannen rapporterade att från och med detta ögonblick har ”situationen stabiliserats” i alla regioner. Undantagstillståndet som infördes av president Kassym-Jomart Tokayev på onsdagen kommer att gälla till den 19 januari.

Den 7 januari varnade Tokajev för att alla upprorsmakare, inklusive de misstänkta utlänningarna i deras led, skulle likvideras om de inte lade ner sina vapen och överlämnade sig till myndigheterna.

Och 8 januari sa den ryske ambassadören i USA Anatolij Antonov till amerikanska medier att Ryssland ser situationen i Kazakstan som ett försök från externa krafter att undergräva säkerheten och integriteten i det centralasiatiska landet.

Sputniknews rapporterar också 9 januari att en ”Man fängslad i Almaty medger att ”okända personer” betalade honom 200 dollar för att delta i protester i Kazakstan”

https://sputniknews.com/20220109/man-detained-in-almaty-admits-unknown-people-paid-him-200-to-partake-in-kazakh-protests—video-1092126018.html

En man som har fängslats i Almaty har erkänt att han kommit från Kirgizistan, efter att okända personer erbjudit honom över 200 dollar för att delta i protester i grannlandet Kazakstan.

”Några främlingar ringde mig över telefon och erbjöd mig att delta i demonstrationer i utbyte mot 90 tusen tenge (över 200 dollar). Eftersom jag är arbetslös i Kirgizistan gick jag med på det”, sa den fängslade till Khabar 24, på en lokal TV-sändare.

Han sa att okända personer köpte en biljett till honom och betalade en plats att bo för honom i Kazakstan. Enligt mannen bodde ett tiotal personer från Uzbekistan och Tadzjikistan med honom.

Den kirgiziska medborgaren som fängslats, misstänkt för att ha deltagit i protesterna i Kazakstan, är enligt grundaren av Kyrgizistans högteknologiska park, Azis Abakirov, jazzmusikern Vikram Rozakhunov.

Kirgizistans inrikesdepartement sade att det håller på att klargöra omständigheterna kring frihetsberövandet av musikern i Kazakstan. Chefen för Kirgizistans statliga kommitté för nationell säkerhet sa att denna person inte är en terrorist.

Tidigare har Sergei Lebedev, verkställande sekreterare för Samväldet av oberoende stater (CIS), sagt att protester i Kazakstan hade förberetts i förväg, för att destabilisera situationen i landet, och dess organisatörer hade utländskt stöd.

”Det står idag klart att de destruktiva elementen, banditerna, förberedde sig för massmöten i förväg, för att destabilisera landet och att de hade utländskt stöd”, sa Lebedev. ”Dessa provokatörer, guider och sponsorer av de så kallade ’färgrevolutionerna’ och upploppen i OSS i dessa dagar, förklarar med låtsad stolthet sin ledande roll i kriminella handlingar i städerna i Kazakstan.”

Lebedev citerar det ryska utrikesdepartementets taleskvinna, Maria Zakharova, som den 6 januari sade att händelserna i Kazakstan var ”ett utländskt inspirerat försök att använda beväpnade och tränade grupper av människor med våld för att undergräva statens säkerhet och integritet”.

Den 5 januari sa Kazachstans president, Kassym-Jomart Tokayev, att en grupp ”ekonomiskt motiverade” konspiratörer, med en noggrant utarbetad plan, stod  bakom protesterna, och han lovade beslutsamma åtgärder mot alla brottslingar.

Kort kommentar: Jämför dessa med de mycket uppmärksammade tämligen fredliga protesterna vid Kapitolium för drygt ett år sedan. Vi vet i nuläget alltför litet om vilka som ligger bakom de våldsamma demonstrationerna i Kazakstan. Är det t.ex. CIA eller missnöjda i Kazakstan, kanske med stöd i kazakstan?

Föregående artikelKonferensen Folk och Fred 9-10 januari – Digitalt stort möte. Välkommen!
Nästa artikelSex saker som media inte kommer att berätta om Ukraina
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

10 KOMMENTARER

 1. Hur är läget Ryss fober? Det är dåliga tider, ellr hur? Kazakstan havererade och Ryssen lyckades kväsa regime change upproret. Att det bränns förstår vem som helst. Alltihopa är Putins fel självklart! Med anledning av det lämnas det ett litet bidrag till ert hata Ryssland lördags möte här nedan. Schadenfreude, JAAAA!

  https://thesaker.is/who-lost-kazakhstan-and-to-whom/

 2. Att gatuvideo övervakningskamerorna var inaktiverade säger en hel del om vilka som stod för våldsamheterna. Det var naturligtvis de som inte ville synas, som inaktiverat dem.

  Mark Sleboda, IR- och säkerhetsanalytiker, universitetslektor i ovanstående ämnen, US Navy vet-Nuclear Engineering skriver på sin twitter:
  Våldsamma upprorsmakare kapade snabbt legitima sociala protester för att använda som skydd för ett välorganiserat kuppförsök, troligtvis med vis utländsk inriktning, organisation och finansiering. Så lägger han ut nedanstående video från våldsamheterna.

  https://twitter.com/MarkSleboda1/status/1479106233550266369

  ASB News/MILITARY
  har lagt ut en tweet och video där man stoppar en av alla bilar som försöker lämna Kazakstan och hittar en massa vapen hos dessa fredliga demonstranter.

  https://twitter.com/ASBMilitary/status/1479377031959826432

  Intressant att stadens invånare ställer upp och hjälper till att städa efter upprorsmakarna tyder på att de inte hade folket på sin sida.

  https://twitter.com/DeanoBeano1/status/1479746115536891907

 3. Viktigaste lärdomarna är

  1. ”the latest in a series of cataclysmic failures of the leaders of the (already dead) AngloZionist Empire and the (equally dead) USA to actually get something, anything, done. In the confrontation between western hot air and Russian military action, the latter has prevailed, yet again.”

  2. ”China absolutely and categorically cannot allow Kazakhstan to be taken over by either the US/NATO, or the Takfiris or the pan-Turkists. The Chinese have not flexed their military muscle (yet), but they could, and you can be rest assured that they will flex with (immense) economic muscle to prevent such an outcome. So while the poor Ukraine has Poland as a neighbor, Kazakhstan has both Russia and China which are absolutely determined not to allow any hostile force (anti-Chinese or anti-Russian, these are the same forces) to color-revolutionize Kazakhstan and turn it into the kind of nightmarish shithole the Empire turned so many countries into, from the US-occupied EU to the Nazi-occupied Ukraine (before eventually losing them anyway!).”

  https://thesaker.is/who-lost-kazakhstan-and-to-whom/

  Den viktigaste lärdomen är dock

  3. Vill en stat/regering få bukt med att rensa ut väst stödda terroristråttor och legoknäckar så vänder man sig till Ryssland. För då får man effektiv och snabb terrorist länsning (se Syrien, se Belarus och se nu Kazakstan, för att inte nämna Georgien och Chechnya under 00-talet)

 4. Idag får vi veta att Kazakstan har stoppat en statskupp. Metoden att genomföra den var identiskt med statskuppen i Ukraina, som lyckades, och försöken i Hong Kong, Xinjiang, och Tibet, och på åtskilliga andra ställen i världen. Först piska upp stämningen runt ett lokalt missnöje över något, sänd in betalda agitatorer och skapa våld och uppror. Samtidigt låt propagandan flöda genom propagandamaskinen på media att folket har rest sig i missnöje mot en diktatur, förtryckare över fattigdom. Ett typiskt exempel här.
  https://www.dn.se/varlden/anna-lena-lauren-vaxande-frustration-mot-att-tvingas-leva-fattigt-i-ett-rikt-land/
  Det är samtidigt en uppmjukning och preparation av allmänhetens önskade åsikter om statskuppen lyckats, att nu har folket rest sig och avskaffat en diktatur och infört en demokrati. En demokrati av den sort USA driver och även Sverige, där kan åsikter och hur folk röstar styras med propagandan, systemet som Nazisterna en gång utvecklade till perfektion. Samtidigt har kontrollen av landet flyttas till historiens grymmaste och någonsin största krigsherre.

  • Allt detta djävulusiska upplägg som du beskriver, har sitt ursprung i ”operation AJAX” som CIA uppfann på 1950-talet i Iran och störtade en demokratisk ledare Mohammad Mosaddeq, Sedan har USA/CIA utfört denna metod framgångsrikt i flera länder, den följer ett sådant givet mönster som du själv beskriver i din kommentar, så det är svårt att förstå att människor inte ser detta och speciellt att våra politiker är så blinda när det utspelas mitt framför dem.
   Nu var det en artikel om Sverige i sputnik News där Hultqvist och vår nya statsminister går ut och säger att de vill knyta närmare band med NATO, och mer samarbete än vad vi har i dag, och skyller på Ryssland som hotet, då de egentligen är de själva som utgör hotet mot freden då de låter NATO öva på svensk mark.
   Såg en kommentator till den artikeln, nämligen att senatorer i USA som röstade för att attackera Syrien fick 83% mer i kampanjpengar från militära entreprenörer än lagstiftare som röstade nej. Så villiga är senatorerna att gå ut i krig för att få mer pengar i kassan.

   Norska politiker har förstått att de också bär skuld till den frostiga relationen mellan dem och Ryssland. De kan se att det beror på att de låter krigsfartyg och flygplan från England och USA övar angrepp mot Ryssland på norskt territorialvatten och norskt luftrum. De vill ha ett avslut på detta och inte låta dem vara för nära rysk gräns. De är dock osäkra om de skall få England och USA att gå med på detta.

 5. Mer intressant. Lästips. Sveriges regering gör nya försök att ta kontrollen över media. Det kan synas orelaterat till Kazakstan händelserna, men de tycks vara del av en global amerikansk kraftsamling för att stödja USAs strävanden att etablera en global militärdiktatur. Det gäller att motarbeta detta med alla medel.

  https://naringslivets-medieinstitut.se/tunn-utvardering-i-mediestodsnamnden-av-krav-pa-god-medieetisk-sed/
  Tunn utvärdering i Mediestödsnämnden av krav på ”god medieetisk sed”

  Uppenbart första steget i en process att i små steg, så kallat ”creep”, kontrollera media på politiska grunder. Mediastödet kommer naturligtvis att i små steg att förflyttas till ett system där politikerna kan godtyckligt svälta bort kritiska röster i oberoende media, ofta kallade alternativa media, och på så sätt ta kontrollen över media för att försvåra eller förhindra att oönskade politiska fraktioner som SD kan bildas igen. Politikerna har ju redan försökt införa regler som förbjuder allt som kan skada relationerna till främmande stat, uppenbart i syftet att kunna soppa kritik av USA och deras krigshärjningar, för det kan knappas vara relationerna till Kina man avser. Sverige kallas ju redan USAs 51a stat och medierna framför ju redan intensivt USAs propaganda mot stater USA inte redan kontrollerar. Detta underminerar hela demokratibegreppet, vilket är väl avsikten.

 6. Inte förvånad. Så fort Usa öppnade käften,och den där Blinken uttalade sej så där korkat där Usa inte har skit att göra,kändes det värt att titta på detta mer noga genom dom alternativa medierna. Varför var det så ovanligt många utlänningar bland dessa. Det har varit så helt tydligt. En sån där”exil ledare” som lever lyx i Frankrike,samtidigt som han är efterlyst i sitt eget land,var snabbt ute och ville ”ta över” för att sälja ut och skinna sitt land. Man försökte köra en sån där Juan-Gaido. Man har missbedömt att Kazakstan har Ryssland och Kina som grannar. Kazakstan måste vara världens bästa land som har Ryssland och Kina som grannar. Jag skulle sova tryggt med dessa grannar,fritt från terrorister

 7. Detta scenario återkommer gång på gång globalt , om människor inte förstår varifrån det kommer, så vill de helt enkelt inte veta!!!

 8. Avslöjande detaljerna kring det havererade regime change projektet i Kazakhstan börjar sippra fram, däribland om apartheid israels lömska agenters roll

  ”When President Tokayev was referring, in code, to a “single center,” he meant a so far ‘secret’ US-Turk-Israeli military-intel operations room based in the southern business hub of Almaty, according to a highly placed Central Asia intel source. In this “center,” there were 22 Americans, 16 Turks and 6 Israelis coordinating sabotage gangs – trained in West Asia by the Turks – and then rat-lined to Almaty.

  The op started to unravel for good when Kazakh forces – with the help of Russian/CSTO intel – retook control of the vandalized Almaty airport, which was supposed to be turned into a hub for receiving foreign military supplies.

  The Hybrid War west had to be stunned and livid at how the CSTO intercepted the Kazakh operation at such lightning speed. The key element is that the secretary of Russian National Security Council, Nikolai Patrushev, saw the Big Picture eons ago.”

  Dessutom, det var i ”May 2021, when the MI6’s Jonathan Powell met the leadership of Jabhat al-Nusra – which harbors a lot of Central Asian jihadis – somewhere in the Turkish-Syrian border near Idlib. The deal was that these ‘moderate rebels’ – in US terminology – would cease to be branded ‘terrorists’ as long as they followed the anti-Russia NATO agenda.”

  After Kazakhstan, the color revolution era is over: https://thecradle.co/Article/columns/5668

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here