Konferensen Folk och Fred 9-10 januari – Digitalt stort möte. Välkommen!

6
1895

Konferensen Folk och Fred 2022

Vi återkommer med Folkrörelsernas svar på det militariserade Folk och Försvar, nämligen Folk och Fred. Folk och Fred tar upp skilda ämnen som Alliansfrihet, NATO och EU, stormakterna (främst USA), satelliternas nyttjande i rymden, hur AI används för mördarrobotar i krig, hur listigt utformade påverkansoperationer kan vara när de till slut blir en sanning, vi ställer oss frågan vad Sverige egentligen gjorde i Libyen, Irak, Syrien, Mali och Afghanistan men tittar också på Psykförsvaret och Krigsindustrins pådrivande roll.
Allt detta kontras med fredliga lösningar där vi diskuterar Samförsörjning, Matvärn och Solidaritet men också Omställning, Naturbruk och Miljö och mycket annat under två dagar.
Vi tror att helheten i Folk och Freds rikskonferens kommer att utgöra ett slagkraftigt alternativ till Folk och Försvars konferens 2022.

Upplägget är coronaanpassat och genomförs som ett webbinarium via plattformen Zoom, med utsändning från flera mindre möten i bl.a. Sälen, Stockholm, Västkusten och Skåne.

 ​För freden, miljön och välfärden – stoppa militära upprustningen!
• Försvara alliansfriheten och stärk civila beredskapen!
• För fredskultur mot skapande av fiendebilder!
• Fred på Jorden och Fred med Jorden!

Evenemanget kommer att livesändas på vår Facebooksida här och därefter göras tillgängligt på vår Youtubekanal.

Anmälan att delta i Zoom-konferensen sker i formuläret här.

Välkommen!

Folk och Freds Facebooks-site


KONFERENSSCHEMA – FOLK OCH FRED 2021

Söndag 9 januari  kl. 10-17 (Dag 1)

Öppnande  kl. 10-10.15

Inledande föreläsningar  kl. 10.15-11.10 (55 min)

Sven Hirdman

A. Svensk försvarspolitik, närmandet till NATO och den transatlantiska länken. Sven Hirdman, f.d. statssekreterare och Moskvaambassadör. 25 .min. Kl. 10.15-10.40

Michel Diaz Nocetti Stockholmsavdelningen av Nej till Nato.

B. Stormakter och internationella relationer. Anders Romelsjö, FIB-Kulturfront och SFR, professor emeritus, och Michel Nocetti, undersköterska, aktivist och egen företagare. 20 min. Kl. 10.40-11.00
Frågor i anslutning till föredragen. 10 min. Kl. 11.00-11.10

Block 1 NATO: historisk bakgrund och nuläge – Kl. 11.10-12.20 (70 min)
1. Alliansfrihet. Lars-Gunnar Liljestrand. Medutgivare av Alliansfriheten.se. 20 min. Kl. 11.10-11.30
2. NATO: historia och speciellt utveckling efter 1991. Ulf Sparrbåge/Staffan Ekbom. Nej till Nato. 20 min. Kl. 11.30-11.50
3. Regeringens NATO-samarbete och de borgerliga partiernas NATO-medlemskap. Ulf Sparrbåge/Staffan Ekbom. Nej till Nato. 20 min. Kl. 11.50-12.10
Allmän diskussion 10 min. Kl. 12.10-12.20

Lunch 12.20-13.50

Eva Myrdal

Block 2 Utrikespolitik i ledband – avskräckande exempel – Kl. 13.50-15.20 (90 min)
6. Afghanistankriget – mot folkrätten och landets folk. Stefan Lindgren, författare, översättare.
20 min. Kl. 13.50-14.10
7. Från FN:s blå baskrar till Natos ”rules of engagement” – vårt ansvar för kaoset i spåren av EUsoch NATOs militära insatser. Eva Myrdal, arkeolog, fil.dr. 20 min. Kl. 14.10-14.30
8. Hoten från kärnvapen, debatten om TPNW och kampanjen Kärnvapenförbud. Nu! Karin Utas
Carlsson, medlem i arbetsgruppen för kampanjen. 25 min. Kl. 14.30-14.55

Andi Olluri

9. FN-stadgan, eller den USA-ledda internationella ordningen? Andi Olluri. Studerar lingvistik vid LU. 15 min. Kl. 14.55- 15.10
Allmän diskussion 10 min. Kl. 15.10-15.20

Paus Kl. 15.20-15.45

Block 3 Rymden och den moderna tekniken – Kl. 15.45-17.15 (85 min)

Max Tegmark

11. AI, drönare och mördarrobotar. Max Tegmark, professor i artificiell intelligens MIT, Boston, USA. 30 min. Kl. 15.45-16.15
12. Rymdens nyttjande i krig och Sveriges del. Agneta Norberg, ordf. Sverige Fredsråd, styrelsen
för Global Network . 25 min. Kl. 16.15-16.40

12a. Fredsrörelsens reaktion på krig med autonoma vapen! Vad kan FN öra? Ingela Mårtensson, Kvinnor för fred, f.d. riksdagsledamot. 20 min. Kl 16.40-17.00
Allmän diskussion 10 min. Kl. 17.00- c:a 17.10

Avrundning. Dag 1 kl. 17.10

Måndag 10 jan, kl. 9-17

Ingela Mårtensson

Block 4 Hur motiveras närmandet till NATO? Olika hotbilder – Kl. 9.00-10.30 (90 min)
13. Militär uppbyggnad i Arktis, Geir Hem, ordförande i Stop Nato, Norge. 20 min.
Kl. 9.00-9.20
14. Sanktioner – västmakternas redskap för konfrontation och dominans. Christer Lundgren.
Journalist (f.d), bevakat länge fred & oberoende, skribent i FiB/K. 20 min. Kl. 9.20-9.40
15. Nord Stream II och energifrågan inom EU. En studie i oblyga påtryckningar. Ulf Karlström,
fredsaktivist, medlem i Nej till Nato. 15 min. Kl. 9.40-9.55

Anders Romelsjö och Ulf Karlström USA som världspolis.

16. Andra hot än militära – en helhetsbild. Lars Drake, ordf. i Nej till Nato, f.d. adjungerad professor, SLU. 20 min. Kl. 9.55-10.15
Allmän diskussion 15 min. Kl. 10.15-10.30

Paus Kl. 10.30-10.45

Gudrun Schyman. Wikipeida.

Block 5 Andra lösningar än militära – Kl.10.45-12.05 (80 min)
17. Fredsarbetet – dags att civilisera säkerheten. Gudrun Schyman, ordf. Fria Pensionärer.
20 min. Kl. 10.45-11.05
18. Alternativt försvar och fredsbygge. K-G Hammar, tidigare Ärkebiskop i Svenska kyrkan,
Akademisk forskare emer. 20 min. Kl. 11.05-11.25

KG Hammar. Bild i Kyrkans Tidning.

19. Lokala inventeringar för matsäkerhet. Samförsörjning och Matvärn. En dialog mellan My Leffler, veterinär och Thorsten Laxvik, jordbrukare, Edsele, Sollefteå kommun. 30 min. Kl. 11.25-11.55
Allmän diskussion. 10 min. Kl. 11.55

Lunch  Kl.12.05-13.25

Block 6. Den offentlig propagandan – gränsen till indoktrinering – Kl. 13.25-14.50 (85 min)
20. Hur kunde vi låta oss luras så lätt: från 80-talets ubåtsangrepp till dagens cyberattacker? Ola Tunander, professor emeritus, säkerhetspolitisk expert. 25 min. Kl. 13.25-13.50

Från boklanseringen av Ola Tunanders bok “The Swedish submarine war” 2019, vid NUPI med (från vänster) Ola Tunander, Pernille Rieker, Sverre Lodgaard, och Vegard Valther Hansen. (Foto: John Y. Jones)

21. Kommentar och kritik av föredrag vid Folk & Försvars konferens: Peter Hultqvists föredrag. 10 min. Kl. 13.50
22. Behandling av visselblåsare i vår tid. Arne Ruth, f.d. chefredaktör, Dagens Nyheter. 20 min. Kl.14.00

Arne Ruth utanför sitt missionshus i Mehedeby. Bild: Knut Lindelöf, Folket i Bild Kulturfront.

23. Kognitiv krigföring och vems intresse skall den nya myndigheten för psykförsvar tjäna? Tord Björk 20 min. Kl. 14.20-14.40
Allmän diskussion 10 min. Kl. 14.40

Paus Kl. 14.50-15.10

Block 7. Fred på Jorden och fred med Jorden – Kl. 15.10-16.20 (70 min)
24. Yngre aktivister från freds-, miljö-, omställnings-, naturbruks- och solidaritetsrörelsen samtalar.

Avslutning – Kl. 16.20- 17.20 (c:a 60 min)

Tord Björk

25. Kommentar och kritik Folk & Försvar: Föredrag om Ukraina. Kl. 16.20 10 min
26. Budkavlen från Österlens Fredsfestival.  Kl.16.30
27. Hur går vi vidare? – Uppropet från Sälen. Kl.16.50

28. Avslutning. Kl. 17.10

 

 

Föregående artikelHur Väst-, Central- och Sydasien är sammankopplade
Nästa artikelRapporter om organiserade, våldsamma aggressiva kriminella bland fredliga demonstranter i Kazakstan
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

6 KOMMENTARER

  1. Bra jobbat! Ett ärligt utsiktsperspektiv som förnuftets alternativ till betongbunkern på Papegoj- och Paranoiakonferensen i Sälen.

    ”Nedrustning är socialismens ideal – broderskap vårt svar”.

  2. Wow!
    Vilket startfält.
    https://folkochfred.files.wordpress.com/2022/01/programschema-folk-och-fred-2022_2sid.pdf
    Detta evenemang borde TV-sändas på SVT-Forum. Om inte direktsänt så i vart fall ihopklippt. Är de tillfrågade?

    Kommer Global Politics, eller någon annan, att ställa det inspelade (hoppas jag) materialet till förfogande utan specialvillkor och/eller betalväggar för oss som av olika anledningar saknar möjlighet att ta del av evenemanget via Facebook, Youtube, Zoom, och allt vad det nu heter?

    Utan att på minsta sätt förringa någon av dessa otroligt intressanta fredsentusiaster är jag själv extra nyfiken på Rolf Ekeus kommentarer till den senaste tidens dramatiska utveckling, med fredskonferensens föreläsningar som underlag. Även kommentarer från Hans Blix och Jan Öberg vore intressant att ta del av i någon form.

    Ett särskilt ämnesområde som jag gärna hade sett representerad är Juridiken.
    • Dels utifrån TPNW och Sveriges synnerligen märkliga förbud för städer att ansluta till ICAN Cities Appeal.
    • Dels utifrån freds- och kärnvapenavtalens tillkomst, omfattning, nuvarande giltighet och uppsägningar.
    • Dels utifrån NATO, Warszawapakten, och efterspelet till Sovjetunionens upplösning,
    • Dels utifrån folkrättsperspektivet och FN:s roll i skenet av alla imperialistiska interventioner som präglat den nu levande generationerna.
    Anne Ramberg, Hans Corell, eller Hans Blix vore kanske tänkbara?

    Om inte nu (för sent med spikat program) så med på en önskelista inför uppföljning. Eller som kommentatorer i någon form av extramaterial. Juristers, och de redan deltagande föreläsarnas skriftliga material (sammanfattningar) kunde vara intressanta underlag för studiecirklar mm. Särskilt den nya unga generationen har ett gediget material att överblicka och skaffa sig baskunskaper i. Detta program borde vara som julafton för dem.

    Tack alla ni som gjort och gör detta möjligt.

  3. Oerhört mäktigt och seriöst upplägg. Låter som något av årets evenemang i vårt land. Det här kommer fulmedia att få jobba hårt för att tysta ner.

  4. Imponerade med alla talen! Detta är en viktig alternativkonferens till Folk och Försvars helt slutna ”svenska försvarsdebatt”, som bara kan låtsas vara demokratisk efter den korporativistiska modellen där folket representeras genom olika korporationer för fack, arbetsgivare, partier och andra folkrörelser. Vanligt folk ställs utanför debatten, som dessutom är förlagd isolerat med stort säkerhetspådrag i Sälen på ett av de gamla tillhållen för det hemliga svenska Gladio.

    Folk och Freds upplägg att från Sälen göra denna alternativkonferens på Zoom är ett genialiskt sätt att öppna en fri försvarsdebatt gentemot den totalitära FolkochFörsvarkonferensen.

    Jag hoppas att Folk och Fred kommer att följa upp denna potentiellt avgörande vändningen i krigseskaleringen med en samling kring undsättning av det svältande Afghanistan och utbyggnaden av ett världshälsosystem i en global mobilisering mot COVID-19:
    https://schillerinstitutet.se/ett-karnvapenkrig-kan-inte-vinnas-och-far-aldrig-utkampas/

  5. Det ni gör är jävligt fint,men även jävligt viktigt. Älskade varenda punkt som ni nämner här. Det är så bra folk detta. Vill bara säga att håller med er helt och hållet. Önskar er ett bättre och välsignat År♥️

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here