Regeringen öppnar för USA-kärnvapen i Sverige – riskerar förödande krig.

11
288

Wolfgang Hansson skriver i Aftonbladet under rubriken ”Naivt tro att kärnvapen inte kan placeras i Sverige” https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/nyamJx/karnvapen-i-sverige-for-vissa-ett-hart-slag-mot-den-svenska-sjalvbilden:

”Nato är en kärnvapenallians där Sverige deltar i kärnvapenplanering. Trots detta har regeringen inte infört ett undantag som förbjuder placering av kärnvapen i Sverige. Något Norge och Danmark gjort.
Ulf Kristersson antyder att kärnvapen kan placeras i landet under ”krigssituation”. Detta kan leda till ökat tryck för ett lagförbud mot placering av kärnvapen, följdmodell av Spanien och Litauen.
Situationsförändringar, som krig, kan leda till placering av kärnvapen, men det är upp till den svenska regeringen att definiera ”krigssituation”.”

Regeringen har på olika sätt försökt ducka när det gäller placering av kärnvapen i Sverige. Medan Norge och Danmark skaffat sig ett undantag som förbjuder placering av kärnvapen i fredstid så struntade den svenska regeringen i det… Spanien och Litauen har en lag som förbjuder placering av kärnvapen på landets territorium även i krig.

Sverige skulle också kunna stifta en sådan lag. Det finns inget i Nato-fördraget som förbjuder det.

Statsministern, försvarsministern och andra företrädare nöjer sig med att konstatera att det inte finns någon önskan från USA eller andra Nato-länder att placera kärnvapen i Sverige. Därför behövs inget undantag. Det står i Sveriges fördrag med Nato att några kärnvapen inte kan placeras här utan ett godkännande av den svenska regeringen.

Budskapet från regeringen har hela tiden varit att det inte är aktuellt.

För vissa är det garanterat ett hårt slag mot den svenska självbilden. Sverige har alltid varit ledande i arbetet för kärnvapennedrustning.

Men för Nato är det amerikanska kärnvapenparaplyet helt centralt som skydd.”

Red: Hansson nämner dock inte USA:s välkända policy att inte nämna om man har med kärnvapen eller inte på baser, fartyg och flyg. Det är känt att
USA har kärnvapen i Tyskland, Nederländerna, Italien och Turkiet i Europa. USA kan mycket väl lagra kärnvapen på de baser i Sverige som regering och riksdagsmajoriteten vill ställa till USA:s förfogande utan insyn.
Hansson nämner inte att USA – inte Ryssland – kan använda kärnvapen direkt vid inledningen på ett krig. USA vill kunna angripa direkt med kärnvapen.

Har någon hört någon protest från oppositionsledaren Magdalena Andersson? ”Hennes” parti har via företrädare som Alva Myrdal och Inga Torsson varit internationellt ledande med krav på kärnvapennedrustning.

Upprepade opinionsundersökningar har visat att en stor majoritet i Sverige vill ha kärnvapennedrustning och vidare att en stor majoritet vill att Sverige ska ställa sig bakom FN:s kärnvapenkonvention som blivit lag i FN-systemet då 50 länder ställt sig bakom konventionen. Flera har sedan anslutit sig. ”Den 15 januari 2024 hade 93 länder signerat konventionen varav 70 stater har ratificierat den och ytterligare 3 anslutit sig”.  https://sv.wikipedia.org/wiki/FN:s_konvention_om_k%C3%A4rnvapenf%C3%B6rbud. Dock inte Sverige, osjälvständig knähund och vasall till världens genom tiderna mest krigiska stat – USA.

https://www.friatider.se/styrrantan-lamnas-oforandrad-0

Föregående artikelEU håller på att bli anti-Brexitrörelsens mardröm
Nästa artikelTeknologi, kapprustning, demonologi och ett kallt krig
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

11 KOMMENTARER

 1. DCA-avtalet är en snara om halsen på svenska folket.
  När ska svenskarna resa på sig och sätta stopp för krigs agendan.

  • ”När ska svenskarna resa på sig och sätta stopp för krigs agendan.”

   De så kallade ”svenskarna” kommer inte göra det eftersom de hela tiden informeras Ryssland som en allvarlig hotbild och DCA-avtalet nödvändigt samt till och med befogat med amerikanska kärnvapen i Sverige.

   Själva saken är ”fri” medias betydelse för påverkan.
   Säg, om vi inte haft något skattefinansierat Public Service och en kommersiell media utan skattefinansierat mediestöd, tror du då att påverkan för NATO och DCA-avtal hade kunnat varit lika massiv och slagkraftig och lyckats övertala folket?

   Hur många tror du inte övertygas att kärnvapen i Sverige är nödvändiga bara för det allmänna Demokratiska samtalet (Public Service, tidningar etc.) påstår det?

   Jag sa på förmiddagen här att Public Service ska bantas. (för jag läste något i den stilen på Fria Tider)
   Men efter närmare granskning är det tvärt om .
   Skattestödet för Public Service ökar istället för 2026. De två åren därefter en mindre minskning.
   Totalt kan man säga att det inte blir någon större ändring.
   Det som märks istället är en häftig debatt för att allt synas som verklig demokrati.
   Men i realiteten är det inget annat än som en storm i ett vattenglas.

   När ska svenskarna förstå att Demokratin är humbug?
   Förmodligen aldrig därför de ständigt informeras att tro på Demokratin.
   Precis på samma sätt som kyrkan förr tiden informerade folket att alltid förlita sig till Gud.

   Jag tycker radikal vänster borde förstå att allt statligt ägande inte är av godo.
   Därför i ett Borgerligt liberalt samhälle blir faktiskt Staten det allra bästa verktyget för Borgerligheten att på ett säkert sätt hantera folket.

   Det är likadant i Ryssland med den skillnaden att där är det inte Borgerligheten och ett liberalt samhälle som regerar Staten.
   Istället i Ryssland är Staten auktoritär och har den högsta makten.
   Med det övertygande allmänna stödet.

 2. Så är det tyvärr att vara med i en militärallians som ytterst grundar sig på kärnvapenstyrka.

  Även Vitryssland har ju numera grannlandet Rysslands kärnvapen på sitt territorium, om det nu kan vara till någon underlig tröst.

  Den som minns (få gör det) så hade amerikanska styrkor olagligt baserade kärnvapen placerade -mot Danmarks vilja och beslut- på Thulebasen på norra Grönland för många decennier sedan. Ett flygplan tappade om det var ett eller två av dessa, radioaktiva farliga ämnen läckte ut ur de trasiga (men ej exploderade vapnen) och amerikanska myndigheter fick städa och till Amerika transportera väldigt stora mängder av kontainrar med kontaminerad radioaktiv jord.

  Så kan det också gå!

  De flesta strategiska kärnvapen för amerikanska, ryska, och dessutom alla brittiska och franska styrkor, är dock ”rörliga” och placerade på ubåtar, och inte på land.

  • Även landbaserade kärnvapen är mobila idag.
   De flyttas runt också för att inte bli till fiendens måltavlor som de kärnvapen som befinner sig i silos i marken.
   Det var i första hand dem som avspänningen ville få bort men det var ju bara lurendrejeri eftersom de började anses omoderna och därmed kunde slopas för bättre och modernare alternativ.
   Jag vill inte ha amerikanska kärnvapen här i Sverige avsedda riktas mot Ryssland vare sig på landburna eller i U-båtar runt våra svenska kuster.

   Ryssland är inget hot så länge ingen hotar Ryssland.
   Det hade aldrig blivit något krig i Ukraina om bara Demokratin hade kunnat hålla sina giriga fingrar borta från Rysslands strategiska områden.

   Eller vill du att hela Svarta Havsområdet ska bli ett NATO-land och omöjligt för Ryssland att försvara sig självt?

  • Tack för att du tog upp basen på Thule. Det är en lärorik historia:
   Den grönländska befolkningen fördrevs för att bygga den amerikanska Thulebasen i vars närhet en kärnvapenbestyckad B-52:a störtade 1968. Det var danska arbetare som fick utföra det farliga upprensningsarbetet. Många blev sjuka och dog i cancer.
   Journalisten Poul Brink avslöjade att den danska regeringen var involverad i en hemlig atompolitik, trots att danmarks regering sagt nej till kärnvapen på dansk mark.
   Hans bok Thulesagen – lögnens universe, där han berättar hur han kom fram till sanningen, är en påminnelse hur det kan gå när man sluter avtal med storebror.

 3. Redaktionens tillägg är verkligen viktigt och sant. Jag vill tillägga:
  Det finns inget i DCA avtalet om att Sverige skulle bestämma om vad som är krigsituation eller när USA har rätt att placera kärnvapen på baserna. Vår stadsminister ljuger och har fömodligen förväxlat med vad som gäller i Nato. Det här är ett avtal med USA och det finns inte något sådant i avtalstexten. Det kan faktiskt vara så att han tror vad han säger med tanke på allt amerikanskt honungssnack som omger avtalet.
  I vilket fall kommer en till USA eventuell fientlig kärnvapenmakt behöva hantera möjligheten att det finns kärnvapen på baserna. Exempelvis har nyligen Ryssland deklarerat att om F16 används i kriget i Ukraina startande från Natoland så betraktar de dessa som potentiellt kärnvapenbärande och kommer agera därefter. Oavsett vad USA säger håller de nämligen hemligt var de har sina kärnvapen, som grädde på moset stipulerar avtalet att Sverige inte får inspektera förråden. Detta kan gå väldigt fort och Ryssland har massor av konventionella high hypersonic (> mac 10) robotar som vårt luftförsvar (från USA) inte rår på vilket är bevisat i Ukrainakriget, dessa kan även bära kärnvapen.
  Faktiska lögner används av de makthavande och etablerade media för främmande makts intresse avsiktligt eller av oförstånd?

 4. Kristersson stänger ej kärnvapen-dörr

  https://sverigesradio.se/avsnitt/ekot-0800-kristersson-om-karnvapen-pa-svenskt-territorium

  https://www.svt.se/nyheter/snabbkollen/kristersson-oppnar-for-karnvapen

  Den 15 januari 2024 hade 93 länder signerat konventionen om FN:s Kärnvapenförbud (TPNW) varav 70 stater har ratificierat den och ytterligare 3 anslutit sig. Däribland Irland, Österrike och Palestina.
  https://www.icanw.org/signature_and_ratification_status

  https://sv.m.wikipedia.org/wiki/FN:s_konvention_om_kärnvapenförbud

  https://fn.se/aktuellt/varldshorisont/sverige-star-utanfor-historiskt-karnvapenforbud/

  I dagarna är det 42 år sedan jag tillsammans med omkring 100 000 andra markerade vår avsky mot kärnvapen i Göteborg. Inte kunde någon av dem ana att något i närheten av DCA-avtal med 17 amerikanska militärbaser skulle välkomnas av en kärnvapenvänlig svensk statsminister, dessutom gift med en protestantisk präst.

  https://stadsteatern.goteborg.se/din-teater/Bakomkulisserna/ny-sida/anglarna/varfor-ar-det-ingen-har-som-gor-nagot/

  Jag skäms över att vara svensk.

  • Ulf ”israel har rätt till folkm…” Kristensson är en landsförrädare. Han har sålt landet till sionister och imperialister

   • Ulf Kristensson är förste representant för Demokratin i Sverige.
    Förmodligen den bästa svenska Partner som Demokratins Centralmakt i Washington och Wall Street USA kan önska sig.
    Ej att förglömma United Kingdom Great Britain som har fått förtroendet att framställa alla svenska sedlar.
    Demokrati förenar.
    I det stora hela Allt och Alla i hela Västvärlden.
    Allah från Mellanöstern är också välkommen men inte Христос från Ryssland.

 5. Det är viktigt att förstå den moderna tidsålderns nya drag som gör mänsklighetens slutgiltiga befrielse inte bara möjlig utan nödvändig för
  skapandet av en värld av fred och social rättvisa, ngt svensken inte vill eller kan förstå, orsakat av ignorans, passivitet, högmod…narcissism.

  Viktigast av allt, vi måste aktivt och intelligent delta i nödvändigheten att förändra systemet och den uppgiften är politisk, inte i den snäva bemärkelsen att välja den ene eller den andre politikern till ämbetet eller stödja det ena eller det andra politiska partiet, utan i den bredare och mer sanna bemärkelsen av klasspolitik.
  En mycket svår uppgift så som världen ter sig idag under västerländsk imperialism dominerat av USA:s militär doktrin ”att uppnå snabb dominans” …genom den politiska- och militära krigskonsten Chock Awe!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here