Regeringens fruktansvärda hyckleri om folkrätt. Varför fördöms inte USA:s angrepp och stöd till terrorister?

9
4173
Regeringen i januari 2019. Vem tror att avgående utrikesministern Margot Wallström skulle ha protesterat.

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel . Tyvärr lika aktuell idag.


Ingress 16/10 2019: Man sitter och jobbar med annat. Aktuellt rapporterar kl 21 att regeringen avbryter vapenexporten till Turkiet. Kan inte låta bli att reagera:

1. Varför har inte regeringen och ”Världssamfundet” fördömt USA:s angrepp på Syrien? USA:s militärbaser i norra Syrien?
2. Varför har inte regeringen och ”Världssamfundet” inte fördömt USA:s mångåriga stöd till ISIS och terrorister, enligt ledande militärer, politiker och press i USA?
3. Varför har inte den mycket mer omfattande exporten av vapen till Saudiarabien och Förenade Arabemiraten, som används i dessa länders anfallskrig mot Jemen stoppats?

1. Varför har inte regeringen och ”Världssamfundet” inte fördömt USA:s angrepp på Syrien? USA:s militärbaser i norra Syrien?

Kriget mot Syrien var planerat åtminstone sedan år 2001, och började i vanlig ordning med smutskastning av landets ledare Bashar al-Assad, utan egentliga belägg. Vem startade kriget i Syrien? Hade Assad fel?

I en intervju i TV-programmet Democracy Now i mars 2007 uppgav förre NATO-ÖB och presidentkandidaten general Wesley Clark att han hösten 2001 fick se Pentagondokument som visade att USA planerade att destabilisera bl.a. Syrien, Irak och Libyen Democracy Now
Wesley Clark untitled Hur började kriget i Syrien? Desinformerar Sveriges Radio?

Och lyssna på detta:Politik

”Världssamfundets” ledare instämmer direkt utan basal analys. Intrycket är att dessa ledare kan vara intelligensbefriade. men det är fel. De är ett slags undergivna vasaller, vilket visar sig i fråga efter fråga, som Skripals, de illegala sanktionerna mot Ryssland, Russiagate etc.


2. Varför har inte regeringen och ”Världssamfundet” inte fördömt USA:s mångåriga stöd till ISIS och terrorister, enligt ledande militärer, politiker och press i USA?

1. I ett tal till studenter i Harvard 2/10 2014 sa USA:s vicepresident Joe Biden att ISIS är en skapelse av USA:s allierade .”Asked about US policy in Syria, Biden touched on the dirty secret of the current US-led war against the Islamic State in Iraq and Syria. ISIS (or ISIL as the Obama administration terms it) is essentially the creation its allies who fomented civil war in Syria against the government of President Bashar al-Assad.Referring to Turkey, Saudi Arabia and the United Arab Emirates”.

2. DN återgav 13/5 2015 en intervju med president Obama i den Londonbaserade arabiskspråkiga tidningen Asharq al-Awsat. Obama sa ”Islamiska staten (IS) är i förlängningen ett resultat av den USA-ledda invasionen av Irak”.Obama hök untitled
3 I en intervju våren 2015 uppgav pensionerade generallöjtnant Michael Flynn, en tid Donald Trumps säkerhetspolitiske rådgivare, att USA:s administration medvetet “släppt fram” Al Qaeda och ISIS i Syrien och Irak. Michael Flynn är före detta chef för amerikanska Defense Intelligence Agency (DIA), en viktig militär säkerhetsorganisation. Obama, Biden, USA-general: Vi har medvetet släppt fram al-Qaida och ISIS i Syrien
4. Förre presidentkandidaten och f.d. militäre NATO-chefen Wesley Clark menar live i CNN våren 2015 att ISIS är skapad och finansierad av ”våra närmaste allierade.” General Clark & Biden ”ISIS ett verk av våra närmaste allierade” – USA:s falska krig.
5. BBC och sedan bland annat Reuters och Newsweek samt även SVT:s Rapport, i mer kryptiska former, rapporterade i november förra året att USA och kurdiska SDF i bussar transporterat bort uppemot 3.500 IS-krigarterrorister-Akiloviter från Raqqa till kommande strid i Idlib. USA och kurdiska SDF hjälper IS att fly från Raqqa (BBC).

BBC skrev Raqqas smutsiga hemlighet
”BBC har avslöjade detaljer om en hemlig överenskommelse som tillät hundratals IS-fighters och deras familjer att fly från Raqqa, under översyn av den USA-ledda koalitionen och kurdiska styrkor som kontrollerar staden. En konvoj innefattade några av IS: s mest kända medlemmar och – trots försäkringar – dussintals utländska soldater. Några av dem har spridit sig över hela Syrien, till och med gör det så långt som till Turkiet.
Den av kurder ledda SDF rensade Raqqa från media. ISIS flykt från basen skulle inte fotograferas och finnas på TV.

Syrien 171115 BBC raqqa-secretBild från BBC

BBC uppger att SDF offentligt sagt att endast ett fåtal dussin lokala IS-krigare hade kunnat fly.
Men en lastbilchaufför berättar för BBC att det inte är sant.
”Vi tog ut omkring 4000 personer inklusive kvinnor och barn i våra och deras fordon. När vi kom in i Raqqa trodde vi att det var 200 personer som skulle fraktas bort. Bara i mitt fordon tog jag 112 personer. En annan förare säger att konvojen var 6-7 kilometer lång. Den inkluderade nästan 50 lastbilar, 13 bussar och mer än 100 av den islamiska statens egna fordon. IS-krigare med täckta ansikten satt ovanpå några av fordonen.

Filmer som togs i hemlighet skickade till oss på BBC visar lastbilar med släpvagnar som är fulla av beväpnade män. Trots ett avtal om att endast få ta med egna vapen tog IS-soldater med allt vad de kunde bära. Tio lastbilar lastades med vapen och ammunition. ”

Aftonbladet, men inte DN, SvD eller Expressen skriver ”De har fått grönt ljus att evakuera trupper som slagits mot IS från krigshärjade staden Raqqa. Men USA-stödda koalitionen Syrian Democratic Forces har också forslat hundratals IS-krigare in i IS-kontrollerade områden i Syrien – där de kunnat fortsätta till Turkiet och Europa.
Det avslöjar BBC.”

Aftonbladet
ISIS 170309 IIISIS får hjälp av USA
Sedan BBC avslöjat detta har både USA-koalationen och SDF bekräftat saken. Pål Steigan

5. Business Insider skrev hösten 2015 ”Since 2013, the CIA has been training and equipping various moderate rebel elements in the Syrian civil war in an effort to undermine the regime of Syrian President Bashar al-Assad and force him to the negotiating table. Among the range of munitions and supplies that the CIA has funneled to the various brigades of the Free Syrian Army and other moderate groups through Saudi Arabia, Jordan, and Turkey are TOW anti-tank missiles.”Business Insider


3. Varför har inte den mycket mer omfattande exporten av vapen till Saudiarabien och Förenade Arabemiraten, som används i dessa länders anfallskrig mot Jemen stoppats?

Fakta visar att Sverige sålt vapen för miljarder till Saudiarabien och Jemen, vapen som sannolikt används i kriget mot Jemen.
I en debattartikel skrev fredsorganisationer:
“Den 21 februari 2017 kom exportstatistiken för 2016. Den redovisar bland annat export av krigsmateriel till Saudiarabien och Förenade Arabemiraten till ett värde av 156 miljoner kronor. Länder varifrån det återkommande rapporteras om grova övergrepp mot mänskliga rättigheter. Båda dessa länder är aktiva parter i kriget i Jemen, vars befolkning som en följd av detta nu genomlever en av de värsta humanitära katastroferna i världen.” – SvD: Risk att Sverige fortsätter att sälja vapen till diktaturer. protester mot kriget i Jemen. och Sverige hjälper Förenade Arabemiraten att bomba fattiga Jemen.


Relaterat.
Hur började kriget i Syrien? Desinformerar Sveriges Radio?
Starka bevis för att USA stödjer ISIS och al-Qaida sedan åratal?
protester mot kriget i Jemen.
”Hög tid att granska Sveriges Syrienbistånd”
Syriens territoriella integritet måste försvaras.
Sverige hjälper Förenade Arabemiraten att bomba fattiga Jemen.
USA hjälper ännu terroristerna i ISIS och bekämpar ryska styrkor i Syrien
Vapen för 4 miljarder sänds av USA från Tyskland till rebeller och ökat krig i Syrien!
Nato-länder har exporterat vapen till terroristerna i Syrien. Vilka umgås Hultqvist & Co med?.
Syrien Silkway 170914Flygplan som kan frakta vapen från ”Väst” till Syrien
Vapen för 4 miljarder sänds av USA från Tyskland till rebeller och ökat krig i Syrien!
Utbildningen av terrorister i Syrien – CIA:s största fiasko?
IS och al-Qaida firar USA:s anfall och går till angrepp i Syrien
USA:s kongress vill inte stoppa stödet till ISIS och andra terroristorganisationer

Israel största köparen av olja från IS;
Israel fortsätter med sitt stöd till terroristorganisationen ISIS;
FN uppger att Syrien vunnit kriget men Israel angriper och ber USA om hjälp;
Israel och angriper Syrien och al-Qaida Damaskus;
Cheney, Rothschild, Murdoch och Israel vill stjäla Syriens olja;
Chefen för Israel:s säkerhetstjänst bekräftar
Kriget i Syrien – ett hundratal artiklarPolitik

Föregående artikelEgypten och Syrien på väg att knyta närmare band?
Nästa artikelDödade Mao verkligen flera miljoner människor i Det Stora Språnget?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

9 KOMMENTARER

 1. Ja, klart att du blir upprörd, Anders. Då nyheten nådde mig befann jag mig på ett möte i Gävle, dit företrädare för Rojavakommitten i Stockholm och Malmö hade inbjudits. Trots situationen höll de sin presentation av det politiska arbetet i nordöstra Syrien, som jag inte alls hade känt till förrän det faktiskt presenterades i SVT i samband med invasionen. Öcalan har i fängelset utarbetat både en filosofi och en metodik, som nu under några år har praktiserats i området. Här likställs kvinnor och män och olika folkgrupper i arbetet med att bygga samhället nerifrån och upp i stället för i form av en auktoritär statsbildning och dessutom på naturens premisser. Detta är en tillräcklig anledning för att framhäva just det som förut kallades Rojava. Det har börjat tända ett hopp hos många människor! Så här kan vi faktiskt leva tillsammans i alla hörn av världen…
  Jag är alltså vaken som så många. Vi fick också se en lista på vad svenska företag faktiskt har levererat till Turkiet. Hur kan den svenska regeringen ha mage att även nu ljuga folket rätt upp i ansiktet? Brandfiltar, det är ju så långt ifrån pansarplåt som man kan komma! Och värst av allt, det är ju rena odjur som nu har släppts lösa att härja fritt i norra Syrien! Inte heller Erdogan och turkisk militär kan väl ha minsta kontroll i dagsläget. Ingen av krigets lagar och regler lär väl kunna tillämpas. Fast Turkiet nekar väl fortfarande till att det är ett krig utan en operation kallad Fredens källa…
  Ja, som när det gäller krigen i det forna Jugoslavien skulle allt ha kunnat förhindras. Men vi svenskar fortsätter att shoppa, ägna oss åt sport och älgjakt och vad vi nu annars har för oss. Vår vapenexport till Turkiet har varit mörkad, men egentligen inte den till Saudiarabien. Det är knappt några andra än de så förhatliga kommunisterna, som talar om fred. Ska Vänsterpartiet fortsätta vara lika USA-vänligt som hittills? Kongress och nytt partiprogram väntar, och i varje fall lär det bli diskussion i dessa frågor.
  Nu kanske det blir en Rojavakommitte även här i Gävle. ”Make Rojava green again” heter det, eftersom området blivit utarmat genom monokulturer, påtvingade av Damaskus för att försörja övriga Syrien med vete och oliver på sovjetiskt maner. I den delen skulle jag ha kunnat medverka, men inte om jag blir så upprörd att jag inte kan sova på natten.
  Men vår framgångsrika containerhamn ägs numera av det turkiska företaget Yilport. Där är Omställning Gävle redan på gång och planerar en hearing. På eftermötet i kväll sas det, att vi ska försöka sätta in en stöt där. Och jag kan inte hålla med dig, Anders, om att det är fel att försöka stoppa våldet just i norra Syrien, när Sverige låter Saudiarabiens krig i Jemen fortgå år efter år…

  • Vägen till ökad självständighet för kurderna och många andra minoritetsgrupper går via samarbete med en regering som regel. Inte genom att liera sig med en angripare.

 2. Med den stora invandringen av etniska Araber som nu flyttat till Sverige, kommer detta på lite sikt att återspegla sig i Riksdagen. Därmed kommer de invandrade kurdernas inflytandepå utrikespolitiken att minskas . Vilket är bra. det räcker med ett sionistiskt styrt Israel , världen mår nog bäst av politiska företrädare som inser att den ena människan inte är så mycket bättre eller sämre än den andra

 3. Sverige har till 100% ställt upp på USA-Israels propagandabild av MÖ övergreppen och jag tror inte att de vågar ngt annat.Om man vill ha en mer objektiv syn så kan man ex-vis läsa Mearsheimer-Walts ”The Israel Lobby and US Foreign Policy” eller Thierry Meysssans bok ”Before Our Very Eyes”.Jag driver inte ngt bokförlag men måste ändå nämna förf. som Laurent Guyenot och Greg Felton.

 4. Jag har mkt svårt att förstå varför Sverige inte har solidariserat sig med syriens folk och deras fruktansvärda situation, för det är ju så att Assad har varit stoisk och varit i Damaskus hela tiden och skyddat befolkningen istället för att sticka iväg och skydda sig själv.Efter en demokratisk omröstning som FN godkänt stödde 70% av befolkningen Assad och han är omtyckt av befolkningen så varför stöder man då inte Syrien och dess folk.Kurderna har väl inte ngn rätt att Plocka till sig några oljekällor och utropa Kurdistan på Syriskt område och inte i ngt annat land heller för den delen, men med Israel i ryggen så kanske det blir så,who knows ?

 5. Instämmer här med Peter Berge att Thierry Meyssans bok är att rekommendera och speciellt vad gäller händelseutvecklingen i Syrien inte bara sedan 2011 utan långt tidigare. Syrien var avsett att brytas sönder, det låg i USA:s och Israels intresse och kurderna har återigen upprepat misstaget att bli spelbrickor för yttre makter.
  Meyssan tillför för oss nordbor helt nya perspektiv på korruptionen inom fransk politik och som fransman kan han de gamla koloniala regionernas historia utan och innan.

  Skälet till varför man vill bryta loss den nordöstra landsdelen från Syrien, förutom de hittills kända att där finns oljan, vattnet och jordbruket, är enligt Meyssan att norska oljeprospekterare på syriskt uppdrag funnit nya och hittills oanat stora fyndigheter i denna region. Så om någon undrar varför krigsförbrytaren och statsministern Erna Solberg har satsat över 10 miljarder norska kronor på att krossa Syrien: där har ni svaret.

 6. Därför att USA´s små styrkor i Syrien är mycket obetydliga jämfört med de krigförande parterna Iran, Ryssland, Turkiet och Saudiarabien.

 7. Regeringens fruktansvärda hyckleri om folkrätt. Varför fördöms inte USA:s angrepp och stöd till terrorister?
  Varför skulle man göra något en svensk ”demokratisk” regering aldrig gjort tidigare i historien?
  Besökte häromdagen utställningen Forum för levande historia. Utgångspunkten är Förintelsen och andra brott mot mänskligheten.
  Här finns två syndare Nazism och Kommunism. Om historiens medlöpande demokratier som det ”neutrala” och framsynta Sverige finns det här ingen historia om. Sverige kan utan att känna skuld berätta om egen annektering av landområden i norr, tvångsförflytta, förfölja och förringa nationella folkgrupper som samer, romer, judar, homosexuella och andra ”oönskade”, inrätta institut och sterilisera människor med eller utan tvång allt för att hålla den ”ariska rasen ren”.
  när invigdes
  När statsminister Göran Persson 1997 lovade att göra upp med det som inte fick berättas blev bildades 2003 det som nu visas på myndigheten Forum för levande historia. Men det som förevisas om Förintelsen och Sveriges ”demokratiska agerande” under denna tid där saknas exempelvis material om Sveriges militära underrättelse och säkerhetstjänst verksamhet.
  Statliga arkiv har luckor, material gallrats ut, försvunnit eller helt enkelt sekretessbelagts. Inga i intervjuer eller kontakter med denna tids ansvariga på olika nivåer har därför kunnat kunnat göras. Inget finns om registrering av oliktänkande och politiska motståndare. Inte heller har några krigsförbrytare ställts inför rätta. Till detta kommer att Sverige var en av två möjliga flyktvägar för nazistiska krigsbrytare och kollaboratörer. Om detta råder samma tystnad.
  Koncentrationsläger upprättades i Sverige och Finland. Utrotningsläger inte bara i Tyskland, Belarus, Polen och Ukraina utan i Sveriges ”okända” närområde Baltikum: Kloogo och Vaivara (Estland), Salaspils, Rumbula och Kaiserwald (Lettland), Kaunas getto och Panerai (Litauen)
  Om detta såg jag på utställningen ingenting.

  Jag vet inte om Sveriges demokratiska politiker under denna tid då uttalade något folkrätt. Jag vill hävda att Sverige selekterar historiens många vingslag i denna utställning för att även i dag liksom då kunna fortsätta att förmedla till kommande generationer en förenklad och ofullständig bild av begreppen demokrati och folkrätt som virvlar omkring i luften utan orsakssamband och historia.
  Men Utställningen är bortsett från detta ändå ett sent men litet steg i rätt riktning och värt ett besök.
  Här några talande svenska citat som speglade tidsandan och borde ha tagit med och förklarats.
  ”Som en nationell uppgift framstår den svenska folkstammens bevarande mot inblandning av mindervärdiga utländska raselement samt motverkandet av invandring till Sverige av icke önskvärda flyktingar. Folkmaterialets bevarande och stärkande är en livsfråga för vår nationella utveckling.”
  (ur Bondepartiets partiprogram 1933-46)

  ”Svenska män och kvinnor, som i den tyske ledaren och folkkanslern Adolf Hitler se Europas räddare, vilja ge uttryck åt sin djupt kända hedersbevisning och tacksamhet. Vi förbinda med denna hälsning en erinran om vår store konung Karl XII, som i sin hårda historiska kamp var besjälad av samma anda, vilken vi svenskar också förnimma i Eder världshistoriska insats för Stortysklands grundande och Europas vidmakthållande.”

  (Tal av ÖB Olof Thörnell med sällskap som gratulerade Adolf Hitler på dennes 50-års dag och överräckte en staty av Karl den XII till ”den i Sverige omtyckte jubilaren.”)

  ”Vi har ingen rätt att betvivla ärligheten i den tyska ambitionen att skapa ett bättre Europa.”

  (Allan Vougt socialdemokratisk riksdagsman och chefredaktör för tidningen Arbetet)
  Lästips med fördjupning:
  Purgatorium 1-2 Sverige och Andra Världskrigets förbrytare (Mats.Deland. 2010);
  Purgatorium – Appendix (Mats Deland och Atlas. 2017)

 8. Jag tror att svaret på rubrikens berättigade fråga är att Usas system med FED etc skapades inte för Usas befolkning utan för västimperiets oligarki som även finns i Europa. Dollarn som reservvaluta och Pentagons och Cia’s förtryck finns för att gynna den oligarkin.
  Usa har bit för bit urholkat sin medelklass förutsättningar till förmån för denna västoligarkis förmögenhetstillväxt
  Pentagons långa arm medverkar till att undanröja konkurrenter och hålla de fattiga kvar i underutveckling. Västs rika länder kan även om det från vår sida inte är lika aktivt ändå opportunistiskt parasitera på dessa grymma missförhållanden. Att vi likväl på senare år har deltagit i slakten illustrerar vår symbios. Det gällde väl inte direkta bombningar men andra uppdrag som assisterade och vapenförsäljning(?)
  Borgarna och S skiljde sig åt en smula på Palmes tid men inte nu längre.
  Olof Lagerkrantz var ngt mer öppen för Usa-kritik men på den tiden var inhemsk kritik i Usa mkt starkare så det var liksom liberalt att vara kritisk då.
  Hur kan Sveriges konkurrenskraft ökas inom civil produktion så att vi har starkare motiv till fred och utveckling?
  Och så att det inte är lika självklart att krig är mer lönsamt.
  Hur kan Sverige göras mer innovativt – genom att ständigt eftersträva nivellering – eller finns det kanske ngn osocialistisk taktik som har bättre odds?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here