Robotar manipulerar den allmänna opinionen i konflikten mellan Ryssland och Ukraina

0
918

Robotar manipulerar den allmänna opinionen i konflikten mellan Ryssland och Ukraina

Forskare från University of Adelaide har funnit att robotar har spelat en stor roll online under kriget mellan Ryssland och Ukraina. Artikeln har också publicerats i Pål Steigans nättidning. https://steigan.no/2022/09/roboter-manipulerer-opinionen-i-konflikten-mellom-russland-og-ukraina/

Forskarna analyserade 5 203 764 tweets, retweets, citat-tweets och svar publicerade på Twitter mellan 23 februari 2022 och 8 mars 2022, med hashtags

#(I)StandWithPutin, #(I)StandWithRussia, #(I)Support, #(I)StandWithUkraine, #(I)StandWithZelenskyy och #(I)SupportUkraine.

”Vi fann att mellan 60 och 80 procent av tweets som använde hashtaggarna vi studerade, kom från botkonton under krigets första två veckor”, säger den ledande forskaren Joshua Watt, en MPhil-kandidat i tillämpad matematik och statistik från University of Adelaides skola för matematiska vetenskaper. 90 procent av dessa botinlägg var pro-ukrainska.

”Detta skapade mer oro i onlinediskursen och påverkade till och med diskussioner kring människors beslut att fly eller stanna i Ukraina.

”Vi observerade ökningar av ord som ’skam’, ’terrorist’, ’hot’ och ’panik’.

”Pro-ryska mänskliga konton hade störst inflytande på diskussioner om kriget – särskilt på konton som var pro-Ukraina.

”Vad vi vet är detta det första publicerade arbetet som tar upp online-inflytande-operationer i samband med Rysslands invasion av Ukraina 2022.

”Tidigare har krig främst utkämpats fysiskt, med arméer, flygvapen och sjöoperationer som de primära stridsformerna. Sociala medier har dock skapat en ny miljö där opinionen kan manipuleras i mycket stor skala. ”Biträdande forskningsledare Joshua Watt.

https://steigan.no/wp-content/uploads/2022/09/image-77-768×426.png

 

Medansvarig forskare, Bridget Smart, tillade: ”Vår forskning identifierar att detta händer under Ryssland-Ukraina-kriget och ger en statistisk ram som kvantifierar i vilken utsträckning detta händer.

”Detta arbete utökar och kombinerar befintliga tekniker för att kvantifiera hur robotar påverkar människor i onlinekonversationen kring Ryssland-Ukraina-invasionen.

”Det öppnar möjligheter för forskare att kvantitativt förstå hur dessa skadliga kampanjer fungerar och vad som gör dem effektiva. Denna forskning har identifierat att sociala medieorganisationer kan behöva vara bättre rustade för att upptäcka och hantera användningen av bots i sina nätverk.

”Den har identifierat att regeringar kan behöva strängare riktlinjer för sociala medieorganisationer och att sociala medier kan vara ett viktigt verktyg under konflikter.”

Artikeln med titeln ”#IStandWithPutin versus #IStandWithUkraine: The interaction between robots and humans in the diskussion om Ryssland/Ukraina-kriget” har publicerats i arXiv och kommer att presenteras på The International Conference on Social Informatics i Glasgow 19-21. oktober.

Studien visade att Caitlin Johnstone hade rätt när hon skrev att detta är det mest falska, mest PR-intensiva kriget genom tiderna:

Sedan Ryssland invaderade Ukraina i februari har vi inte bara bombarderats med massmedial propaganda till olikt allt vi någonsin sett, medan rysk media rensas bort från etern, vi ser också det nya medieelementet av verträffade mängder nätcensur, Algoritmdriven propaganda och trolling i sociala medier.

 Så vi har bokstavligt talat aldrig sett så mycket samlad ansträngning som lagts ner på att manipulera hur allmänheten tänker om ett krig. Vilket är vettigt, med tanke på att det är ett djupt farligt proxykrig som kommer att vara till ingen nytta för vanliga människor. På inget sätt, form eller fason.

Så när dina vänner på sociala medier över en natt alla prydde sina profiler med ukrainska flaggor, var de kanske i varierande utsträckning påverkade av den troligen mest massiva sociala påverkanskampanjen genom tiderna.

Föregående artikelSyriens territoriella integritet kränks av både Turkiet och USA – medan Sverige tiger och dödar med sanktioner
Nästa artikelPutins storslägga
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here