Syriens territoriella integritet kränks av både Turkiet och USA – medan Sverige tiger och dödar med sanktioner

10
1204
Syrien. Raqqa, förstört bl.a. av USA:s bombningar. Ej känt som krigsförbrytelse.
Globalpolitics.se har publicerat många artiklar om kriget i Syrien och om USA:s och Turkiets kränkning av landets integritet. Se nedan. Nu publiceras utdrag ur en färsk artikel av Lars-Gunnar Liljestrand på Alliansfriheten.se

Läs hela artikeln!

Presidentrådgivaren Ibrahim Kalin underströk i radio att Turkiet endast utövar sin suveräna rätt att utplåna terrorhot var de än kommer ifrån:
– Vi agerar inom ramen för internationell lag och kommer att fortsätta med eller utan stöd från våra allierade.
DN: https://www.dn.se/varlden/nathan-shachar-turkiska-flyganfall-kan-vara-upptakten-till-storre-operation/ Tror ni att det stämmer?
_______________________________________________________________

Syriens territoriella integritet kränks av både Turkiet och USA

Turkiet genomförde i söndags flygattacker mot flera mål I norra Syrien. Turkiet uppgav att målen var kurdiska grupper som man håller ansvariga för förra veckans bombattack i Istanbul. Turkiets försvarsminister hänvisade till rätten till självförsvar enligt FN-stadgans Artikel 51.

Den USA-stödda militärorganisationen Syriens demokratiska styrkor (SDF), som domineras av YPG-milisen, var det uttalade målet för de turkiska attackerna. SDF har nekat till inblandning i attentatet i Istanbul.

Ännu på söndagskvällen hade ingen officiell kommentar till Turkiets attacker noterats från den syriska regeringen. Men det förhåller sig så att det är Syrien som har rätt till självförsvar mot den turkiska aggressionen.

Turkiets hänvisning till rätt till självförsvar enligt Artikel 51 i FN-stadgan saknar folkrättsligt stöd och det på flera sätt. Artikel 51 gäller rätt för en stat att slå tillbaka ett väpnat angrepp från en annan stat. I det här fallet gällde det inte ett angrepp från en annan stat utan från kurdiska grupper främst i Syrien men även i Irak som man anklagar för att på något sätt varit inblandade i Istanbulattentatet.

De turkiska bombangreppen är en kränkning av Syriens territoriella integritet. Hur det än förhåller sig med kopplingar mellan de kurdiska organisationer som Turkiet angriper och Istanbulattentatet saknar Turkiet laglig rätt att kränka Syriens territoriella integritet. …. T

Tvärtom är det väl känt att Syrien fördömer de kurdiska organisationerna för att med hjälp av USA söka splittra landet. 

Den svenska regeringen har inte kunnat förmå sig till att fördöma de turkiska bombningarna….

Genom den förra regeringens politik att stödja kurdiska utbrytargrupper har Sverige i strid mot FN-stadgan redan gjort sig skyldig till otillåten inblandning i Syriens inre angelägenheter. …Vare sig vi blir med i Nato eller inte måste Sverige värna om folkrätten.

Det betyder i fallet Syrien att Sverige måste respektera Syriens territoriella integritet och upphöra med stöd till de kurdiska separatistgrupperna samt att ta avstånd från såväl Turkiets bombningar som USA:s försök att dela upp landet.

Läs gärna också detta:
Turkiet ber USA att dra sig tillbaka från norra Syrien – men vill själv stanna kvar.
USA stjäl Syriens olja och spannmål. Turkiet stjäl vattnet. Sverige bidrar med dödliga sanktioner.
Kommer Turkiet att sluta fred med Syrien?

Föregående artikelFarväl G20, hej BRICS+
Nästa artikelRobotar manipulerar den allmänna opinionen i konflikten mellan Ryssland och Ukraina
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

10 KOMMENTARER

 1. Vafan gör Usa kvar där med stöd av byn Sverige och staten EU? Det är slutet av2022nu vafan gör dessa kvar där? Usa med hjälp av dom vanliga vasallerna där Sverige ingår, har3del av Syrien under ockupation. Där man plundrar dess olja och vete med mera DAGLIGEN i åratal nu HELT olagligt. Usa är kvar där HELT olagligt och plundrar landet,samtidigt som man har olagliga hårda sanktioner mot hela landet. Kurdiska grupper och miliser är dom som hjälper terroristerna Usa med detta,där Usa haft fullt hjälp och stöd av övriga vanliga vasallerna där Sverige ingår ihop med EU. Man skulle lämnat för åratal sedan,men ändå är vi kvar här på EXAKT samma plats flera ÅR senare. Så som Syrien och dess legitima regering blivit behandlade och fortsätter att bli behandlade i det tysta dessutom saknar ord.Medierna här har varit såå vidrig,men de tyvärr INGET nytt. Det är ingen underdrift ens säga att byn Sverige och övriga clownerna EU HELT hjälpt Usa att misshandla,våldta,slå sönder och plundra landet i åratal HELT olagligt. Måste tilläggas också att dom olika Kurdiska miliser och grupperna på plats också agerat mycket vidrigt gentemot Syriska regeringen,som bara behandlat dessa grupper INGET annat än bra!Både genom åren OCH decennierna har dessa blivit behandlade mycket bra. Tyvärr är flesta av dessa kurdiska grupper och milisen mycket kåta i dollar sedlar. Men Usa bör GENAST försvinna ut ur landet jävla tjuvarna och ovälkomna plundrare. Byn Sverige och övriga clownerna i EU fortsätter tiga om alla vidriga brott som Syriens befolkning lider av HELT olagligt och med HELT olagliga sanktioner och andra vidriga handlingar. Nu har Turkiet påbörjat nya flyganfall och ny ”operation”över gränsen i Norra Syrien,där man jagar militära och militanta kurdiska posteringar och vapendepåer. Hela denna utveckling är Usa fel och INGET annat. Hade Syrien fått vara hel utan fortsatt Usa inblandning, där man hade dragit sej ut för åratal sedan,då hade även turkiska anfallen inte startat om igen nu. Lämna Syrien GENAST och sluta ockupationen av 3del av landet där man bara beväpnar dessa kurdiska grupper,samtidigt som man ENDAST plundrar och förstör landet. Där befolkningen i landet lider hårt.Syrien har en legitim regering i Damaskus,låt dessa bygga upp landet utan inblandning utifrån.Är man inbjuden som Ryssland och Kina är man välkommen,annars försvinn GENAST

 2. Glöm inte isrel, det är deras Krig för sitt greater isrellproject/oded yinonplanen, samt styr de washington o nato via the square. Amerikanska ungdomar blir/låter sig bli krigsmånglarnas kanonmat, lurade som 80% blir av den kidnappade ”median”

 3. Det börjar bli skrämmande och komplicerat med Syrien. Nu är de på väg att hamna i en stor strid åter. Vi vet att vapen som skickats från EU till Ukraina har hamnat i Irakiska Kurdistan. Även i Idlib, kan inte tänka mig någon annan än USA som fört dit dessa vapen, det är i deras intresse och de har möjlighet.
  CIA är väldigt aktiva i Iran just nu, och USA:s otäcka krigshetsare Bolton sa nyligen att nu har oppositionen i Iran fått vapen.
  Iransk underrättelsetjänst vet att vapnen kommer från Kurdistan.
  USA ger månadslön till pesh merga, för att de skall bilda en stor arme. De samlar förmodligen kurder från Turkiet, Iran och Syrien, skulle gissa att USA vill använda dessa mot Iran.
  Vad har USA lovat dem? Att det skall bli ett stort Kurdistan som skall innefatta de kurdiska delarna i Turkiet, Iran och Syrien.

  Nu har Iran och Turkiet gemensamma intressen, nämligen eliminera de stridsberedda kurderna i Syrien och Irak, de har blivit deras gemensamma fiender, och Syrien hamnar mellan båda dessa makter.

  Något positivt har i alla fall de turkiska bombplanen gjort, nämligen bombat USA:s högkvarter för USA trupper i Hasaka. Hasaka använts för att träna PKK:s milis som är terroristklassade både i USA och Europa. Nu har dessutom Sverige lovat Turkiet att de skall börja jaga PKK personer i Sverige.
  Iran har även skjutit missiler mot Erbil i Kurdistan, där iranska oppositionen får vapen och förmodligen instruktioner av USA, som har sin näst största bas i Irak alldeles intill Erbil.

  Professor Marandi som vid flera tillfällen blivit intervjuad av Grayzone, Max Blumenthal, han säger hur skall Iran få möjlighet att utveckla sig till ett land med mer demokrati, när CIA är närvarande hela tiden i Iran och skapar motsättningar och konflikter i landet. Så de i stället för lugn och ro och utveckla sig, måste ta hand om alla konflikter,
  30 militärpoliser blev svårt misshandlade och dödade berättade han vid en iscensatt konflikt av CIA-

 4. Ingen av usa, frankrike, england, sverje handlar det om (förutom att dessa länders sk representanter tiger om det mesta, därför de är näästan alla korrupta i de sk parlamenten, dock är inte alla korrupta) utan det handlar bara om de sionistockuperade enklaverna; washington, ’london’, city of paris, telaviv, o hänget stockholmcity. Yepp, de sprider sig konstant. Men de har gått i betongväggen, nu. O längre än så, lär dessa spridare av korruption o övr inte kunna nå, såvida de 4krigsenklaverna inte till varje pris vill/,ska ha sitt 3evärldskrig. Dessa marodörer ska sättas i schack matt, i det 3d schackspel de sjäva försöker spela med omvärlden.

  Personligen är jag vansinnigt trött på dom

 5. Kommer kurderna gå i samma fälla som ukrainarna har gjort.
  Kurderna har valt USA och Israel som sina allierade krigskamrater.
  Det kommer flera rapporter om att attacken i Turkiet var beställd av USA, och som syriska kurder genomförde. Den skulle vara en hämnd mot Turkiet för att landet hjälpt Ryssland med att överkomma sanktioner, och fortsätter att hjälpa Ryssland med deras nya transportled för att undkomma att utsättas för att deras fraktfartyg stoppas i Europeiska hamnar.

  Turkiet som alltid ger igen hundrafalt gånger mer, så de har dödat över 250 PKK/YPG kurder i Syrien i en straffaktion.

  USA uppviglar även kurder i Iran mot det iranska styret.
  Kurder i Iran som Sverige ansett inte är utsatta som etnisk grupp av iranska styret. De har haft otroligt svårt att få asyl i Sverige. Har själv haft kontakt med ett flertal kurder från Iran, som flyttade till irakiska Kurdistan och bodde där i flera år, för att bli trovärdiga som irakiska kurder då de kom till Sverige och fick asyl som kurder från Irak. Migrationsverket har personer som lyssnar av om personer som kommer till Sverige talar den dialekt som de påstår är deras modersmål.

  USA försöker alltså få kurder i Irak och kurder i Iran ställa till med problem och uppror i Iran.
  Så skall de försöka få med sig kurder i Syrien, lite mer problematiskt då dessa har skrivit under något avtal med Assad, att respektera den Syriska ledningen mot att Syrien hjälper dem vid anfall från Turkiet.
  Vid senaste anfallet från Turkiet så blev ett flertal syriska soldater också dödade,
  Syrien skulle inte acceptera om syriska kurder gick i attack mot Iran, då Iran hjälper Syrien väldigt mycket en hjälp de är väldigt beroende av.

  🇮🇷🪖🇮🇶It is reported of a large Iranian military convoy of APCs, Tanks and other vehicles on their way to the Western border with Iraqi Kurdistan

  If that is the case,a ground operation against the Iraqi Kurds is not excluded…

  http://azgeopolitics.com/2022/11/24/irgcs-transfer-heavy-equipment-to-the-west-azerbaijan-province/

 6. En mycket lååång artikel, men intressant

  Unilateral Coercive Measures: UN Expert Calls for Lifting of Illegal Sanctions on Syria
  ”Jag slås av hur omfattande de mänskliga rättigheterna och humanitära effekterna av de ensidiga tvångsåtgärder som ålagts Syrien och den totala ekonomiska och finansiella isoleringen av ett land vars folk kämpar för att återuppbygga ett liv med värdighet, efter det decennielånga kriget. ” – Alena Douhan
  Efter ett 12 dagar långt besök i Syrien, FN:s särskilda rapportör för ensidiga tvångsåtgärder för åtnjutande av mänskliga rättigheter, sa prof. Alena Douhan att hon slogs av den humanitära effekten av de illegala sanktionerna mot Syrien, ett krigshärjat land som försöker att återuppbyggas i spåren av ett decennierlångt krig.
  Prof. Douhan publicerade en första rapport som uppmanade sanktionerande stater att häva de ensidiga tvångsåtgärderna mot Syrien.
  https://www.youtube.com/watch?v=TRgnoJVqGpU
  https://www.globalresearch.ca/un-expert-calls-lifting-sanction-syria/5800548

  • USA har sagt sitt nämligen: De tänker inte ta bort sina olagliga sanktioner mot Syrien om inte president Assad försvinner från makten. Så är det åter USA som kan göra brott mot mänskligheten och världen tiger.
   Det finns inget annat land jag sett som kan begå sådana övergrepp mot en hel nation utan att ilskan kokar över hos medborgare i andra länder.
   Men som Scott Ritter sa numera är den etablerade pressen i Väst bara förlängda armar av de som styr landet och för bara fram det som de accepterar.

   Assad lyder inte USA, därför skall han bort inte för att han är en fruktansvärd mördare, för det är han inte.
   Både den befolkning som röstat fram honom och militären tycker snarare att han är för mesig och att kriget inte skulle varit om han tagit i kraftfullt från början.

   Kurderna i Rojava har blivit ett problem för Ryssland. Deras ledare vägrar att vara med på förhandlingar med Turkiet som Ryssland vill anordna, för de vägrar att förhandla med ett land som ockuperar en del av Syrien säger den kurdiska befälhavaren, De måste först bort från syriskt territorium påstår han.
   Han börjar låta som Zelensky i Ukraina som säger att Ryssland måste först bort från Ukrainskt territorium innan förhandlingar kan ske.

   Vilken dubbelmoral han har. Kurderna som hjälper USA att olovligt ockupera syrisk mark, hjälper dem att stjäla syrisk olja och syriskt vete. Dessutom hjälper Israel med information som Israel behöver för att bomba Syrien. Någon i det kurdiska området hjälpte även Israel med att döda en iransk officer som är där för att hjälpa Syrien i kriget mot IS. Det skulle inte förvåna mig om det var en kurd som hjälpte Israel med det brottet.

   Kurderna i Rojava har begått många brott sedan de allierade sig med USA, de har kidknappat och fängslat journalister som skrivit negativt om USA:s närvaro i området.
   De har kidnappat unga kristna pojkar som skall användas i förtrupper i deras krig, bli kanonmat.

   Samtidigt springer deras befälhavare till Ryssland och vill ha hjälp mot Turkiet. Han har börjat springa mer och mer på sista tiden, då Turkiet hotat att gå in och rensa i området.
   Historiskt sett har Syrien hjälpt PKK kurder, bland annat Öclan även när det äventyrat Syriens säkerhet.
   Nu såg jag en video då ryska stridsvagnar tillsammans med syriska var på väg upp i området där Turkiet hotar att gå in.

   Den arabiska lokalbefolkningen i Rojava kastar sten på USA:s fordon och stoppar dem för att passera, det vore dags att kurderna tar ställning för det syriska folket och inte för USA och Israel.

 7. Vanessa Beeley som numera bor i Damascus, vill göra oss påminda om vad sanktionerna innebär för syriska folket.
  Svenska politiker som ät i total avsaknad av moral, ingen har väl skrivit någon motion om att Sverige borde stå upp för att EU skall avsluta sina sanktioner som dessutom är både kriminella och olagliga.
  De gnäller om Kiev är utan el några dagar, trots att Ukraina har hela EU:s uppslutning till hjälp om något händer med deras infrastruktur, så står EU redo med sina miljoner skattemedel för att fixa det.
  De har aldrig brytt som om ifall Donbass varit utan el i veckor, eller om bostäder och infrastruktur blivit bombade i flera år.
  Nästa val tänker jag inte rösta på något av de partier som finns i svensk riksdag, enbart i så fall till kommunalval och landstingsval.
  Alla våra riksdagspartier ställer upp på att mörda den syriska befolkningen, med undantag för kurder i Rojava, som är vasaller till USA och ställer upp på deras kriminella handlingar. Sverige är en stor skam.

  Vanessa Beeley skriver:
  Om folk funderar på att klaga på situationen i deras land – vänligen var medveten om vad Syrien går igenom just nu.

  1. Elektricitet: de flesta områden i Damaskus och landsbygden har bara haft 30 minuter till en timme under de senaste 24 timmarna.
  I resten av Syrien, särskilt på landsbygden, ingen elektricitet på minst 3 dagar.

  2. Dålig prestanda för det fasta telefonnätet och markbundna internet på grund av brist på bränsle för att driva generatorer under tiden för strömavbrott och till och med tornen som drivs av solenergi stängdes nästan av på grund av molnigt väder.

  3. De flesta av de stora fabrikerna minskar sin distribution eftersom deras fordon inte har något bränsle och många stängde till nästa vecka – vilket förlamade många industrier och leveranskedjor.

  4. Vissa statliga institutioner kunde inte genomföra elektroniska transaktioner på onsdag och torsdag eftersom det inte fanns el eller internet.

  5. Butiker och marknader i hela Damaskus stänger vid solnedgången eftersom det inte finns något bränsle till deras generatorer.

  6. Privata bagerier minskade produktionen av bröd eftersom de inte kan driva sina maskiner och ugnar.

  7. Restauranger minskade produktionen och serverar bara kall mat eller grill av samma skäl.

  8. Diesel och bränsle har försvunnit även från den svarta marknaden med 20L BM-bränsle nu på 200000 syriska pund (genomsnittslönen är 150000 per månad = 27 dollar, de flesta tjänar mindre).

  9. De flesta statliga subventionerade bensinstationer är stängda.

  10. Köerna till de återstående bensinstationerna är i 24 timmar plus. De kvantiteter som anländer räcker inte till efterfrågan. Det finns en begränsning på 30L per månad.

  11. Det finns ett system för att skicka ett meddelande till bilägarna om att de ska komma och hämta sin bränsleranson – nu är det tre veckors förseningar inom sms:et tas emot. Innan var det med några dagars mellanrum.

  12. Det finns ingen gas tillgänglig (flaskor) och om de finns tillgängliga på den svarta marknaden pratar du 150000 SYP och över, omöjligt för de flesta. Den genomsnittliga familjen kommer att använda en flaska per vecka för matlagning etc. Flaskorna är också av mycket dålig kvalitet och farliga.

  13. Det finns ingen kollektivtrafik. Vägarna är bokstavligen tomma. Detta innebär att enormt problem för anställda och arbetsgivare med personal som inte kan komma till jobbet m.m.

  11 år av FÖRÖDANDE KRIG OCH BARBARISKA SANKTIONER. efterkrigs dissonans och osäkra gränser – Caesar- sanktionerna straffar varje nation som kommer för att hjälpa Syrien.
  USA ockuperar, direkt och genom proxy och stjäl syrisk olja och vete.
  Turkiet annekterar syriskt territorium

  AVSLUTA SANKTIONER NU!!!!!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here