Ryssland begär möte i FN:s säkerhetsråd – menar att ”Bucha var en false flag”-kupp av Ukraina.

19
1732
Bild: Carlos Latuffe.

Den påstådda massakern av civila i Butja (Bucha) i Ukraina har snabbt fått stora proportioner. Jag återkommer i frågan men nedan en intressant rapport i RT (och i andra medier). Har inga godkända aktuella bilder att bilägga.

RT: https://www.rt.com/russia/553242-bucha-un-security-council/

”Moskva insisterar på att händelsen iscensattes av Kiev för att anklaga rysk militär för grymheter.
Moskva kommer att sammankalla ett extraordinärt möte i FN:s säkerhetsråd med anledning av en incident i den ukrainska staden Bucha, sade Rysslands biträdande ständiga representant vid organisationen, Dmitrij Poljanskij, på söndagen. Ukraina har anklagat Ryssland för att ha massakrerat civila i staden, medan Moskva avfärdar incidenten som iscensatt av Kievstyrkorna.

”Mot bakgrund av den uppenbara provokationen från ukrainska radikaler i Bucha har Ryssland krävt att ett möte med FN:s säkerhetsråd ska sammankallas måndagen den 4 april. Vi kommer att ställa de förmätna ukrainska provokatörerna och deras västerländska beskyddare i ljuset”, sade Polyanskij i ett Telegraminlägg.

Grafiska bilder från Bucha, en stad nordväst om Kiev, dök upp under helgen och visar flera kroppar klädda i civila kläder som ligger utspridda. Kiev var snabbt ute för att ge den ryska militären skulden för händelsen, och Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba hävdade att det var en ”avsiktlig massaker”. ”Massakern i Bucha var avsiktlig. Ryssarna strävar efter att eliminera så många ukrainare som möjligt. Vi måste stoppa dem och sparka ut dem. Jag kräver nya, förödande G7-sanktioner NU”, sade Kuleba på Twitter. (Slut RT)

DN skrev faktiskt igår kväll ”I ett uttalande på söndagen förnekar ryska försvarsdepartementet att deras styrkor skulle ligga bakom dödandet av civila i Butja och menar att alla bilder och filmer som publicerats av Ukraina är en provokation, rapporterar Reuters.

”Under tiden som ryska väpnade styrkor hade kontroll över bosättningen led inte en enda lokalinvånare av våldsamma handlingar”, skriver försvarsdepartementet och hävdar att invånarna kunde röra sig fritt och hade möjlighet att lämna staden i nordlig riktning.

Försvarsdepartementet hävdar att de södra utkanterna av staden, inklusive bostadsområden, besköts av ukrainska styrkor dygnet runt och att alla ryska militära enheter lämnade staden den 30 mars. Enligt departementet ska stadens borgmästare Anatoliy Fedoruk ha bekräftat i ett videomeddelande den 31 mars att det inte fanns rysk militär i staden och heller inte nämnt något om att lokalinvånare låg skjutna på gatorna med sina händer bundna.

”Av särskild betydelse är det faktum att bilderna av alla människokroppar som publicerades av Kievregimen, efter åtminstone fyra dagar, inte hade stelnat, inte hade de karakteristiska likfläckarna och blod hade inte kommit fram i såren”, skriver departementet och fortsätter:

”Allt det här bekräftar obevekligen att fotografierna och de filmade bilderna från Butja är ytterligare en iscensatt uppvisning av Kievregimen för västlig media, precis som det var i Mariupol med förlossningskliniken liksom i andra städer.” Efter rysk reträtt – döda invånare på gatorna i Butja (Slut DN)

Föregående artikelKrönika över ett förebådat krig
Nästa artikelMassakern i Butja ? En av flera Ukrainska ”false flag-operationer”?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

19 KOMMENTARER

 1. Utdrag ur en artikel i Ryska Postens senaste nummer idag ”Rysslands ambassadör i USA, Anatolij Antonov sa i
  ett uttalande att ”inte en enda lokalinvånare (i Bucha) drabbades av våldsamma handlingar. Tvärtom levererade våra militära enheter 452 ton humanitärt bistånd till medborgarna”, betonade Antonov. ”USA förtiger medvetet det faktum att de väpnade styrkorna i Ukraina omedelbart efter tillbakadragandet av de ryska trupperna utsatte staden Bucha för artillerield…. Det är således uppenbart att Kievregimen försöker flytta över skulden för alla sina grymheter på Ryssland.”
  FN:s generalsekreterare António Guterres kräver en oberoende utredning av händelserna i Bucha.
  Många har noterat motsägelser i den video som visats i ukrainsk TV. Husen runt omkring de påstådda massgravarna intakta, utan några skador. Andra menar att kropparna inte uppvisar kännetecken som tyder på att de legat mer än tre dagar.
  rt.com, izvestija 4/4

  • Precis!
   Varför att vägra, undrar man?
   Ryssland kommer att kräva det igen, sa det ryska utrikesdepartementets talesman Maria Zakharova i sin Telegram-kanal.

  • Historien om Bio-Labsen, kärnvapenprogrammet i Ukraina, beskjutningen av Luhansk och Donbass sedan 2014 är redan historia som västvärlden försöker dölja! Må historien döma hycklarna i väst som låtit regimen i Ukraina hålla på med sina brott och dessutom hjälpt dem….Kumpaner i brott Jan…Smaka på den! Och hycklarna i Washington och Bryssel ska nog passa sig i framtiden, rättvisan kanske kommer fortare än de anar!

 2. Storbritannien vägrade extramöte idag om Bucha. Hänvisar, enligt Reuter, till ett inplanerat Ukrainamöte imorgon.

 3. MOSKVA, 4 april – RIA Novosti. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov sa att Moskvas andra försök att sammankalla FN:s säkerhetsråd om händelserna i ukrainska Bucha, som det ryska försvarsministeriet kallade en provokation, återigen misslyckades.

  Den ryske presidentens talesman Dmitrij Peskov sade på måndagen att Ryssland kategoriskt avvisar alla anklagelser om inblandning i dödsfallen i Bucha och kräver att internationella ledare inte skyndar sig med svepande anklagelser mot Ryssland, utan lyssnar på Moskvas argument. Enligt honom kommer ryska diplomater att fortsätta att främja ämnet provokationen i Bucha på agendan för FN:s säkerhetsråd.
  https://ria.ru/20220404/bucha-1781770410.html

  • Troligtvis finns satellitbilder om vädret var någorlunda klart över området eller har ryssarna varit förutseende och lämnat kvar drönare som fotat vad ukrainarna sysslat med efter att de lämnat, annars skulle Lavrov aldrig vara så säker på sin sak….

 4. Förklaring till att det ser ut som om den döda mannen reser sig.
  – Spegelglas längst ut på backspegeln är inte helt plant. Detta för att öka synfältet så att man som förare skall kunna se mer av den i annat fall döda vinkeln.
  – När ett objekt passerar och speglas från ytteränden av spegeln, in mot den plana delen sker en optiskt förvrängning. Först ser objektet tillplattat ut för att sedan bli bredare.
  Studerar man filmen så ser man exakt samma förändring av byggnaden som ligger rakt ovanför den döda.

  Att det ser ut som att en annan död man rör på handen är också en optisk synvilla.

 5. Ryssland bör kastas ut ur säkerhetsrådet. Överfallet på Ukraina manifesterar Ryssland som en global osäkerhet.

  • Och USA/Nato vars krig mot Afghanistan, Irak, Libyen, Syrien (där USA ockuperar 1/4 av landet) och stöd till Saudis och FAE:s krig mot Jemen. Det senare med 370 000 döda och med svenska vapen enligt bl.a. biståndsorganisationen Diakonia. Dessa oprovocerade USA-initierade krig i strid med FN-stadga (långt utöver resolutioner gällande Afghanistan och Libyen) har medfört minst 2 000 000 döda, dvs sannolikt minst 20 gånger fler än i Ukraina. Fler skadade och på flykt samt en mycket större förstörelse av infrasturkturen. I detta deltog från säkerhetsrådet USA som primus motor, och med Storbritannien och Frankrike tydligt medan Ryssland hjälpt Syrien i krig mot USA-stödda terrorister, vilket jag beskrivit i detalj med många källor.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here